Лайка – мощно действие при 10 болести ( рецепти за чай )

Какви са лечебните свойства и действието на лайката. ✓ Универсалното действие на вълшебния чай от лайка.  ✓ Инхалации с лайка.✓ Компреси с лайка.

Наричат я още лайкучка, полска лайка. Житна лайка, майчина билка и магьосническа тревичка. Тя расте по ниви, глинести почви, горски поляни и скатове, сред засети с жито, царевица, детелина, картофи и цвекло полета.

Поради неимоверно увеличаващото се изкуствено наторяване и химическа борба с плевелите, нашата скъпоценна лайка все повече и повече бива изтласквана. Тя се среща особено много след богати на сняг зими и дъждовити пролети. Основата на цветчетата, за разлика от дивата лайка, е куха, а мирисът ароматен и приятен. Мисля, че при това известно растение едно по-подробно описание просто не е необходимо. Главичките на цветчетата се събират от май до август и то по обедно слънчево време.

Ползи за здравето и приложение на лайката

Няма да е пресилено, ако нарека лайката универсално лекарство, особено за малки деца. Във всеки случай на детето трябва да се дава чай от лайка, предимно при спазми и колики. Той помага и при газове, диария, обриви, стомашни болки и ослузявания, при менструални смущения, неявяване на мензиса и при други коремни оплаквания, при безсъние, възпаление на тестикулите, при висока температура, болки от наранявания и при зъбобол.

Чай от лайка

В студените дни и напрежението към края на календарната година се създават условия за обостряне на гастритите. Превъзходно средство срещу оплакванията от стомаха е чаят от лайка. Някои хора обичат по-силен екстракт и варят цветовете от лайка за около 2-3 мин. Други предпочитат запарката. По принцип благотворното им действие е идентично.

Противовъзпалителното действие

Лайката действува изпотяващо, успокояващо и противоспазматично, освен това и дезинфекциращо и противовъзпалително при всякакъв вид възпаления, особено на лигавицата. Външно лайката се прилага във вид на компреси и промивки при възпалени очи. конюнктивити, при сърбящи и сълзящи кожни обриви, за гаргара при зъбобол, за промивки на рани.

Когато има някакви ядове, човек трябва да си запарва паничка лайков чай, успокоението настъпва още преди сърцето да е пострадало. Много се препоръчва суха възглавничка с билки за топла подложка върху местата, които болят.

Промивки

Бани и промивки с лайка действуват успокояващо и се отразяват чудесно на цялата нервна система. След тежки боледувания или при състояния на отпадналост ще се почувствувате бързо добре и ще усетите вътрешно спокойствие. Не бива да забравяте лайката и при грижата за вашата красота.

Правете си веднъж седмично баня на лицето с отвара от лайка и ще видите, как кожата ви разцъфтява, а лицето ви добива свеж цвят. Би трябвало да използувате лайков екстракт и за поддържане на косата си, особено ако тя е руса. С помощта на такива миения косата ви ще бъде бухнала и с красив блясък. Лайката улеснява ходенето по голяма нужда, без да действува слабително. По този начин тя косвено спомага за вътрешното лекуване на хемороиди, които могат да се лекуват и външно с лайков мехлем. Този мехлем може да се използува и за рани.

Чрез вдишването на пари от лайка настъпва бързо облекчение на хрема и синузит, след което, разбира се, човек трябва да си стои в къщи на топло.

Маслото от лайка

Маслото от лайка се е използувало още в древните векове за разтривка при невралгии и ревматизъм в ставите. Поради нейното намаляващо температурата и уталожващо жегата действие лайката била считана от старите египтяни за цвете на бога на Слънцето.

Името Matricaria произлиза от латинското mater, което означава майка;. Та нали майчината билка се е употребявала при заболявания на майките и жените! В стари билкарски книги пише, че маслото от лайка премахва умората на крайниците, а лайка, сварена във вода и наложена върху болен пикочен мехур, облекчава болките.

Лайката, като лек – вътрешно и външно

Швейцарският пастор и природолечител Йохан Кюнцле разказва за една жена на село, която хората наричали лайкова вещица и която болните при нужда винаги търсели. Тя помогнала на петима недочуващи да възвърнат слуха си, като запържвала Urginea maritima (има го в разсадниците) в маслото от лайка и им давала да си капват често пъти от топлото масло в ухото.

Тази лайкова вещица раздвижвала парализирани крайници чрез разтривки с лайково масло. Против болки в очите тя кипвала лайка в мляко и след това я налагала като топъл компрес върху затворените очи. които по този начин скоро оздравявали.

Пастор Кюнцле разказва по-нататък следното: Един тъкач можел от известно време само в седнало положение да спи – смятал, че иначе ще се задуши. Билкарката го погледнала и казала, че той не може да уринира, което човекът потвърдил. Той трябвало незабавно да почне да пие голяма бутилка вино, което било сварено с лайка – по една пълна чаша сутрин и вечер. Вследствие на това изтекло невероятно количество урина -първоначално мътна, а след това все по-бистра. След осем дни човекът вече бил излекуван.

Рецепта за чай

Една препълнена чаена лъжичка билки само се попарва с 1/4 литър вода и се оставя малко да покисне. За бани на тялото се взимат четири шепи, а за бани на лицето и миене на главата – по една шепа цветове от лайка. Те се попарват и се оставят малко да покиснат.

Компреси с лайка

Препълнена супена лъжица с лайка се залива с 1/4 литър вряло мляко, оставя се малко да покисне, прецежда се и с него се правят топли компреси.

Инхалации

Една препълнена супена лъжица с лайка се попарва с един литър вряла вода. Главата се покрива с кърпа и под нея се вдишват парите.

Лайков мехлем

250 г свинска мас се затопля и когато почне да пращи се прибавят две препълнени шепи пресни цветове от лайка. Сместа се разпенва. Тя се разбърква, след това съдът се покрива и се оставя да пренощува в хладно помещение. На следващия ден тя леко се подгрява и изстисква през ленена кърпичка. Опитът показва, че е най-добре да се процедира по следния начин:

Слагате ленената кърпа в сито, ситото се окачва на съд с чучурче и почвате да изстисквате. След това сместа се разбърква равномерно и се сипва в чисти стъкленици или шишенца.

Лайка – мощно действие при 10 болести ( рецепти за чай )
4.6 (91.61%) 62 votes
  •  
  •  
  •  
  •  

Leave a comment