Шафран – скъпоценна билка, която лекува над 100 болести

8 невероятни ползи от шафранът за здравето. ✓Цена .✓Как помага при рак. ✓При диабет. ✓За здрави кости. ✓При депресия.✓ Най-скъпата билка на света.

Шафранът е най-скъпата подправкa в света!

Произвежда се от шафранско цвете (Crocus sativus). Това са всъщност сухите тичинките (които са вътрешността на цветето, което улавя прашец) и има дълбок кестеняв цвят и сладък вкус.

Tичинките може да се вземе само ръчно, тъй като машините не са достатъчно деликатни. Нуждаете се от 250 000 тичинки, за да направите само половин килограм шафран, затова и неговата цена е висока, но ви е нужна само от щипка, тъй като е много силна.

Как една унция шафран е по-скъпа от златото

Минзухарът е от Югозападна Азия и някои райони на Европа. Въпреки, че често се събират, за да бъдат използвани като подправка за готвене или за ароматизиране на чай, е известно също, че има много ползи за здравето като билково допълнение. Шафранът е загубил част от популярността си като подправка, дължаща се на по-често срещаните и достъпни билки и подправки, но все още остава като билкова добавка поради многобройните си медицински ползи.

Много хора не знаят многобройните ползи за здравето, които могат да получат от използването на шафран, като билкова добавка. Заболявания, за които се използва са многобройни . По-долу е даден списък на някои от най-честите заболявания, при които може да помогне с добавка от билков шафран.

Ползи за здравето от шафран

Ето и някой от ползите му:

Имунна система

Въпреки че хората често мислят за подправката, че е нищо друго освен за ароматизатори за храни, те не подозират за някои важни хранителни вещества, включително такива като витамин С. Аскорбиновата киселина е толкова важна за човешкото здраве, тъй като стимулира производството на  имунната система

Кръвните клетки, са първата бариера за  защита срещу заболяване, а също така е от решаващо значение за производството на колаген, който е необходим за клетъчното производство в тялото и допринася за заздравяване на рани, мускулен растеж,з кръвоносни съдове и тъканното производство.

Депресия

Шафранът, когато се приема правилно, е ефективен при лечение на лека до умерена депресия. Доказано е, че е също толкова ефективно, колкото и някои популярни медикаменти за предписване при депресия, които обикновено се предписват от лекарите на техните пациенти. За да бъде ефективно, най-важното е да се уверите, че купувате 100% истински шафран . Също така трябва да се уверите, че шафранът се състои само от червените нишки.

Когато купите шафран, най-добре е да го накиснете в бульон, мляко или топла вода, преди да приготвите с него нещо. Това ще ви помогне да го направите по-мощен, когато го добавите към която й да е рецепта. Ако не искате да готвите със шафран, алтернативен начин да го използвате за лечение на депресията би бил да го добавите в чай ​​или малко мляко, което да се консумира. Смесете го добре и се насладете. Когато се приема през нощта, той също може да помогне за лечение на депресия, която е свързана с безсъние.

Астма

Астмата може да бъде наистина сериозен проблем за много хора. Това може да направи много трудно дишането. Причината трудното  дишане,  е защото дробовете ви се възпаляват. Когато вашите бели дробове се възпалят, вашите дихателни пътища започват да се ограничават, което води до по-малко въздух. Шафранът ви помага да изчистите дихателните пътища, което ви улеснява при дишане

Свързаната статияАстма – Симптоми, Причини, Диагноза и Лечение на Астма

Диабет

Значителните нива на мангана могат да помогнат на тялото да оптимизира нивата на кръвната си захар. Диабетът е едно от най-опасните и широко разпространени болести в нашия свят днес, засягащи милиони хора по целия свят. Регулирайки нивата на кръвната Ви захар, инсулин и глюкоза, можете ефективно да предотвратите появата на диабет тип II или да управлявате симптомите, ако вече страдате от това заболяване.

Проблеми със сънят

Ако сте човек, който има проблеми със съня, използването на билкова добавка с шафран също може да ви помогне да избегнете тези неспокойни или безсънни нощи. Най-добрият начин да използвате шафрана,  спите, е да го смесите с малко мляко или чай , а след това да го пиете преди лягане.

Артериосклероза

Артериосклерозата е много опасно състояние, при което артериите започват да се втвърдяват. Когато артериите ви втвърдят, имате проблеми с транспортирането на необходимото количество кислород за различните части на тялото. Тъй като това заболяване не е лесно да се открие в ранните етапи, важно е да се вземат предпазни мерки в началото.

Тук е мястото, където  се използва  шафран като билково допълнение. Билкова добавка с  шафран може да намали шансовете за получаване на артериосклероза. Шафранът действа като стимулант и антиоксидант, който помага да се увеличи кръвната циркулация в тялото.

Заздравява костите

Някои от минералните и органичните съединения в шафрана са свързани с оптимизираното поглъщане на хранителни вещества, особено на калций. Чрез увеличаване на количеството калций, което тялото ни може да поеме от храната, имаме по-голям шанс да подобрите костната минерална плътност и да предотвратим появата на състояния като остеопороза и други дегенеративни заболявания, свързани с възрастта.

Рак

Според изследванията, шафранът може да помогне и в борбата с рака. Раковите клетки растат чрез изграждане и създаване на собствено кръвоснабдяване в организма. Шафранът се смята, че помага за борба с рака, като влиза в раковите клетки и им изпраща сигнал за самоубийство (известен като апоптоза), което води до смърт на рака. Шафранът съдържа каротиноиди, за които се смята, че причиняват токсични и смъртоносни реакции на някои ракови клетки в тялото, като например левкемични клетки, саркомни клетки и ракови карциномни клетки.

Менструално облекчение

За жени, които имат такива проблеми, могат да вземат шафран, за да подпомогне за регулирането на менструацията им. Билкови добавки  с шафран,  може да помогнат за предизвикване на менструация, както и да помогне за облекчаване на болката, която е свързана с периоди. Заедно с периода на облекчение, шафранът може също да помогне за намаляване на хроничното кървене на матката.

Цена

Цената на шафрана е различна, защото минава през много процеси и прекупвачи.  Например 0,1 грама шафран струва 6 лева в супермаркетите, но шафранът в здравословните магазини може да струва до 12 лева за 0,1 грама шафран.

Долните точки дават кратък преглед на това колко скъп е шафран към  януари 2017 г .:

  • Супермаркети – в които има контрол на качеството „нормалния ирански шафран“, който частично е обявен за испански- за 0.1 грама шафран струва около 6 (60 лв на грам).
  • Магазини / аптеки – Там е много добро качество и обикновено там е с  ирански шафран или истински органичен шафран от Гърция или Нова Зеландия. Там би ви струвало приблизително 12 лв. за 0,1 грама шафран (120 лв. на грам).
  • Пазари – Цената на грам в обикновените дни  и пиковите сезони като Коледа варира изключително. 1 грам  шафран от Иран ще струва 22 лв. А за частично испанския шафран ще струват около 7 лв. (0,1 грама) или 70 лв на грам.
  • Интернет –  предлага най-големите колебания в цените. Можете да закупите в някои онлайн магазин 1 грама шафранови нишки в насипни опаковки за 100 лв (5 лв. за 0.1 грам) (първокласно качество). Има и други онлайн магазини за подправки с цени от около 20 лв на грам или може би дори 16 лв за някой ирански шафран.

Съвети за потребителя: Интернет предлага качествени продукти на много разумна цена и качеството често е по-добро от това в супермаркета. Внимавайте за  доставчиците и ги проверете преди да поръчате.

Шафран – скъпоценна билка, която лекува над 100 болести
5 (100%) 4 votes

Leave a comment