Великденче – главен изцерител на всички недъзи и екземи

Великденчето се прилага при над 20 болести.  ✓ Великденче за невроза. ✓ Кръвопрочистващи чайове. ✓ При сух бронхит.  Великденче за трудно зарастващи рани

Когато едно време римляните завладели населяваните от германите земи, благодарение на местното население те се запознали с великденчето – най-уважаваното от германите лечебно растение. То носело наименованието „главен изцерител на всички недъзи“, а и до ден днешен народът го нарича „изцерение от всичко“.

Римляните, както прочетох веднъж в една стара билкарска книга, също се убедили в голямата му лечебна сила. Когато те искали да направят специален комплимент на някой познат или приятел, тогава те казвали, че въпросният имал толкова много добри качества, колкото и величаното великденче.

За тази сентенция се сетих, когато веднъж един господин ми разказваше за високото си съдържание на холестерин в кръвта. По тази причина той бил лежал много пъти в болница.

Посъветвах го да пие чай от великденче – по две чаши на ден. Радостта ми бе голяма, когато половин година по-късно той ми съобщи, че при едно неотдав­нашно изследване лекарите останали учудени, че не установили повече завишено съдържание на холестерин.

Великденче – изцерение от всичко

Великденчето, наричано от народа наред с „изцерение от всичко“ и „главен изцерител“, така също и „мъжка вярност“, „главун“ и „змиено грозде“, обича суха почва и расте в гори, по оголени места, при трънаци, огради, откоси, в канавки, покрай пътища и горски окрайнини.

То има власато, влачещо се по земята, стъбло с малки, назъбени, сребристоискрящи листа, които преминават в изправени нагоре, светлосини до виолетови, цветни класове. При докосване листата лесно падат – оттук и наименованието „мъжка вярност“. Време на цъфтеж: от май до август. Събират се съцветията. Най-ефикасни са онези растения, които растат по горските окрайнини и под дъбовете.

Кръвопрочистващи чайове

Дошлото от прастари времена до наши дни лечебно растение е любима добавка към кръвопрочистващи чайове и заедно с пресни връхчета от коприва помага за излекуването на хронични екземи. При неприятен старчески сърбеж великденчето е незаменимо. То се понася от слаби и чувствителни хора като добро средство за стомаха с благотворно действие, което стимулира и храносмилането. Отстранява и наслузявания на стомаха, както и чревни разстройства.

За невроза

Особено внимание искам да обърна на това, че великденчето е със страхотно лечебно действие против невроза, която е предизвикана от психическо пренатоварване. Една чашка вечер, изпита преди лягане, прави истински чудеса с успокоителното си действие.

Швейцарският пастор Кюнцле препоръчва на хората, които се занимават много с умствен труд, да пият този успокоителен чай преди лягане. Т

ой спомага за свежа памет и премахва усещането за световъртеж. Смесен с корен от целина, той отстранява неврастения, както и хипохондрия. Даже при жълтеница, пясък в урината, ревматични и подагрични болки в ставите великденчето действува превъзходно.

При сух бронхит

Великденчето е извършвало истински чудеса и при стар сух бронхит. За гръден чай се използува малка смес от медуница (наричана от народа „Хензел и Гретел“), листа от лопуш, остролист жиловлек и великденче в равни количества. Чаят се подслажда с малко мед или пък билките се попарват с гореща вода, в която е разтворен небет-шекер.

При жълтеница, болки в черния дроб и далака препоръчвам следната смес за чай: 50 г корени от радика, 25 г цветове от синя жлъчка, 25 г същинска лазаркиня и 50 г великденче. Посочените билки трябва да се разбъркат добре. В продължение на деня се изпиват две чаши неподсладен чай (на 1/4 литър вода – една препълнена чаена лъжичка билки).

От цъфтящото растение може да се направи и пресен сок който се препоръчва при хронични кожни заболявания и предимно при екземи (рецептата виж при „Видове приложения и рецепти“). От него се взима по една пълна чаена лъжичка два-три пъти на ден.

При  ревматизъм

Тъй като стари билкарски книги хвалят великденчето и като билка за рани,се препоръчва при възпалени и трудно зарастващи рани, особено в областта на пищяла.

Раните първо се промиват с отвара от него, а след това върху тях се слага за нощта напоено е прясно запарен чай парче и отгоре се прави топла превръзка.

Страдащите от ревматизъм и подагра трябва някой път да опитат ефикасната тинктура от великденче, която човек лесно може сам да си приготви (виж „Видове приложения и рецепти „).

Външно тинктурата се използува за разтриване, а вътрешно се взимат три пъти на ден по 15 капки в малко вода или чай.
Обезателно пийте всяка година известен период от време чай от прясно набрано великденче! То не само намалява артериосклерозата, но и я възпрепятствува, а чрез кръвопрочистващото си действие дава на тялото нова еластичност. За това моята молба е: вземете под внимание този съвет!

Великденче – главен изцерител на всички недъзи и екземи
4.7 (93.14%) 35 votes
Харесай страницата и научи всичко за билките:
На тази тема прочетете също:

Leave a comment