Див чесън (див лук) – от билка за готвене до лек за запек и глисти

За какво се използва дивият чесън. Див чесън за премахване на нечистотиите и прочистване. При остри и хронични разстройства. За кръвно налягане  и още.

Всяка пролет носи нова надежда за слънце и топлина. Душевно ние отново сме радостни и окрилени, радваме се на първата зеленина и ликуването на птиците, и възприемаме всичко това с цялото си сърце като милостив дар от нашия Създател.

Гледайки тази нова, зелена прелест, би трябвало да пристъпим към едно пролетно лечение, към премахване на нечистотиите и прочистване, което ще ни донесе здравословно, с положителност не за пренебрегване, освежаване.

Какво е див лук ?

Предимно дивият лук, наричан още горски чесън, магьоснически или цигански лук, е един от първите предвестници на пролетта. Свежозелените, ланцетовидни, блестящи и подобни на момина сълза, листа идват от продълговата луковица, която е покрита с бели прозрачни ципи. Гладкото, светлозелено стъбло с бялата цветна топка достига до 30 см Височина.

Дивият чесън расте само по богати на хумус, влажни поляни, сенчести и влажни лъки, под храсти, в широколистни и планински гори. Силният му чеснов мирис се усеща още преди растението да е видяно с очите. Този мирис му е донесъл името див чесън; и изключва объркване с листата на момината сълза или с отровните есенни минзухари. Рано на пролет много гори с тучни морави са покрити със свежите, зелени листа на дивия чесън. Те излизат от земята през април и май, понякога и по-рано. Цветчетата обаче се забелязват едва в средата на май.

Лечебни свойства на дивият чесън (див лук)

Мощни лечебни сили дремят в това растение и се говори, че и мечките след зимния си сън го търсят, за да си пречистят с него стомаха, червата и кръвта. Дивият лук притежава в голяма степен качествата на нашия чесън, само че е значително по-лековит. Поради това той е особено подходящ за прочистващи лечения през пролетта и спомага за възстановяване от хронични кожни болести.

Див чесън – начин на използване

Тъй като в сухо състояние листата губят лечебните си сили, при пролетното лечение за прочистване и освежаване от нечистотиите те се използуват пресни. Нарязани на дребно, те се поръсват върху филия с масло, ситно накълцани се прибавят като подправка (сурови) в супата, Върху картофи.

В кнедли и други ястия, в които иначе за по-добър вкус слагаме магданоз. Листата могат да се приготвят и като спанак или салата. Тъй като, употребени в по-големи количества, те предизвикват остър вкус, а спаначника е добре да се смесят с листа от коприва.

Младите листа се събират през април и май. т.е. още преди цъфтежа, а луковиците през късното лято и есента. Луковиците могат да се използуват по същия начин, както градинския ни чесън. Хора с чувствителен стомах трябва да залеят с топло мляко нарязани на ситно листа и луковици, да ги оставят два-три часа да покиснат и след това да пият на глътки от тази течност.

За да си има човек в къщи лечебната сила на дивия чесън през цялата година, се приготвя ракия от него  . От тази ракия се взимат дневно от 10 до 12 капки в малко вода. Тези капки допринасят за ЧУДЕСНА ПАМЕТ, предотвратяват артериосклероза и прогонват редица други оплаквания.

Приложения на дивият чесън

Дивият чесън действува много благоприятно на стомашно-чревната система. Той е много подходящ както при остри и хронични разстройства, даже и когато те са свързани с образуване на газове и колики, така и при запек, когато той е обусловен от вътрешни спазми или отпускане на червото.

Глисти, дори дългите чревни глисти, изчезват след известно време употреба на див чесън. С подобряване дейността на червата замират и онези оплаквания, които често се появяват при стари хора или хора с прекомерен апетит поради бездействени или препълнени черва.

Намаляват предизвиканите от стомаха сърдечни смущения, безсъние, та даже и онези оплаквания, идващи от артериосклероза или високо кръвно налягане, като виене на свят, натиск в главата и тегота. Свръх налягането постепенно спада.

Виното от див чесън  е чудесно лечебно средство за всички стари хора със затлачени с храчки гърди и свързаните с това затруднения в дишането. Даже при стара кашлица насъбраните храчки в гърдите се разтварят и с това изчезва и задухът.

Други ползи от дивият лук

Това лечебно средство може горещо да бъде препоръчвано и при туберкулоза и водянка, от които старите хора често страдат. Прясно употребените листа пречистват също бъбреците и пикочния мехур и стимулират отделянето на урина.

Трудно зарастващи рани заздравяват бързо, ако се мажат с пресен сок от див лук. Дори заболявания на сърдечните около вратни артерии намират подобрение.

Дивият чесън е недостатъчно ценено кръвопрочистващо средство, което се е доказало предимно при хронично нечиста кожа. Швейцарският природолечител пастор Кюнцле възхваляваше силно това растение: То пречиства цялото тяло, изхвърля болестотворни, затлачили се Вещества, оздравява кръвта, прогонва и убива отровни вещества.

Вечно болнави хора, такива с лишеи и циреи, с брашнени лица, скрофулозни и ревматични, би трябвало да почитат дивия чесън като злато. Нито една билка на земята не е така ефикасна за пречистване на стомаха, червата и кръвта. Младите хора биха разцъфнали като розови пъпки и биха се отворили като елови шишарки на слънцето!

Освен това Кюнцле казва, че познава семейства, които "преди през цялата година боледуваха, влачеха се по доктора, бяха целите в обриви и лишеи, скрофулозни по цялото тяло, изглеждаха бледи, сякаш бяха лежали в гроб и изровени оттам от кокошките, а след една по-продължителна употреба на този чудесен божи дар станаха напълно здрави и свежи.

Див чесън като подправка:

Пресни листа от див чесън се нарязват на дребно като лук или магданоз и се поръсват върху хляб, супи, сосове, салати и месни ястия.

Дарове от природата – див чесън (левурда)

Leave a comment