Цариче – билката за бяло течение и куп женски болести

Какво се лекува с  билката цариче?   Царичето при менструални смущения.✓ При бяло течение. Приготвяне на отвари от билката.

Царичето расте предимно по горски окрайнини и край пътища, по високите места на склонове и влажни ливади и в планински местности. Растението има седем до девет дялови листа с формата на полукръг, здраво, не твърде високо стъбло и едва забележими, жълтозелени цветове, които могат да се видят от април до юни, но и по-късно.
За празника Тяло Господне в някои краища се плетат венчета от него, с които след това се украсява главата на Спасителя в молитвения кът на дома. Понякога листата на царичето се разстилат по земята и на сутринта.
В средата им се показва блестяща като перла капчица роса от растението се събира цялата билка през Време на цъфтежа, по-късно само листата и Всичко това се разстила на табана да съхне.

Ползи за здравето от Цариче

Растението се слави предимно като билка за жените. От християнското ни Време то е посветено на Дева Мария.

При  бяло течение

Царичето оказва благотворно влияние не само при менструални смущения, бяло течение, коремни оплаквания и Неразположение в критическата възраст, но заедно с белия равнец въздействува положително върху периода през настъпващия пубертет.
Когато на млади момичета не им идва менструацията въпреки лекарските медикаменти, царичето заедно с белия равнец (смесени в равни количества) оправят нещата.

След раждане

Царичето има свиващо и бързо заздравяващо действие, използва се също като отводняващо и усилващо сърцето средство, при треска след нараняване, гнойни рани и занемарени язви. При изваден зъб царичето е едно от най-препоръчителните средства: след многократни изплаквания с него раната заздравява за един ден. Царичето отстранява слабост в мускулите и ставите и помага при малокръвие.
Билката е голям помощник при увреждания след раждане, при склонност към спонтанни аборти, за закрепване на плода и усилване матката. Такива жени би трябвало да пият от третия месец чай от цариче.

Използване на царичето при рани

То е универсално лечебно средство за всички женски болести и заедно с овчарската торбичка помага даже при смъкната матка и херния. В последните случаи би трябвало да се пият на ден четири чаши чай на глътки, който по възможност да се приготви от прясно набрана билка.
Освен това пострадалите места да се масажират с тинктура от овчарска торбичка, като при смъкната матка разтриването започва от влагалището нагоре. Тук допълнително се прилагат и бани на половината тяло с овчарска торбичка (100 г билки за една баня; на седмицата общо три бани, тъй като подгряна, водата може да се използва още два пъти).
Нашите предци са използвали растението като билка за рани – вътрешно и външно, при епилепсия и против изсипвания. Ето един цитат от една много стара билкарка книга: „Когато човек е сломен, било млад или стар, той слага две шепи цариче в съд с вода, слага я известно време да ври и след това пие от нея”. В днешната народна медицина царичето отново заема определеното му място.
Пастор Кюнцле възхвалява неговите качества: „Две трети от операциите на жените биха били напълно излишни, ако тази билка се употребяваше навреме и по-продължително, тъй като тя лекува всички коремни възпаления, треска, изгаряния, загноявания, язви и изсипвания. Всяка родилка би трябвало да пие доста от нея в продължение на 8-10 дни. Така някои деца щяха да си имат майка, а сломеният вдовец – жена, ако познаваха този божи дар. Външно, надробено и наложено, царичето лекува рани, срязвания, бодежи. Деца, които въпреки доброто хранене имат слаби мускули, заякват след като пият от този чай.

Сребърно цариче

Царичето, което расте по високите места, се нарича от народа сребърно цариче, тъй като долната страна на листата му блестят в сребристо. Сребърното цариче се използва особено при затлъстяване. Две до три чаши на ден се отразяват много добре. Той показва много добри резултати и при недобър сън. Диабетиците би трябвало да пият често от него. Слабовати деца укрепват видимо, когато във водата им за къпане се добави настойка от цариче или още по-добре от сребърно цариче. За една баня се взимат около 200 г билки (виж „Бани за цялото тяло” в „Обща част”).
В комбинация с овчарската торбичка царичето премахва, както се посочва в статията за овчарска торбичка, атрофия на мускулите и тежки, нелечими мускулни заболявания. Това висококачествено лечебно растение се прилага и при мултиплена склероза. От Бургенланд ми съобщиха, че чаят от цариче, изпиван вътрешно, а външно използван за сърдечни промивки, донесъл за кратко време значително подобрение при тежко увреждане на сърдечния мускул.

 

Цариче – билката за бяло течение и куп женски болести
4.8 (95.48%) 31 votes

Leave a comment