Черен оман ( зарасличе ) – мощна билка за щитовидна жлеза и още 10 болести

За какво се ползва билката черен оман ? Тинктурата черен оман   за  ревматизъм.  Използване на лисата на черен оман.  Мехлем  от черен оман  .

Каква билка е черен оман ?

Народът го нарича още голям кокеш или черен оман. Това лечебно растение спада към нашите незаменими и най-добри билки, с които природата ни дарява. То расте по мокри поляни и полски синори, във влажни ями и край води. Срещаме го да цъфти и край огради и по сметища през цялото лято. Листата са грапави и много остри в краищата си. Многогодишният корен, отвън тъмнокафяв до черен, а вътре бял до жълтеникав, е с дебелина на палец, а нарязан е много слузест, направо мазен на пипане.

Като дълбоко кореноплодно, зарастличето трудно се изкоренява. Корените се изравят през пролетта или есента. Те трябва да се подхванат отдолу с остра лопата. Прясната билка се събира преди и по време на цъфтенето. Тъй като зарастличето в народния език се нарича и черен корен, то не бива да се бърка с испанския черен корен, който се отглежда в зеленчуковите градини и е предназначен за готвене.

Тинктурата черен оман  

Тинктурата от зарастличе, която човек лесно може сам да си приготви, крие в себе си чудесна сила. Болни, които дълги години са били лекувани от ревматизъм и отичания на ставите с всевъзможни отлични средства и не са оздравели, намират в тинктурата от зарастличе бърза помощ.

Но и листата от зарастличе, попарени и наложени като топла каша върху схванати крайници, помагат през нощта, ако болките са предизвикани от пренатоварване, изкълчване, навяхване или апоплектичен удар.

Корени на черен оман

От корените може да се приготви също така чай за вътрешна употреба при бронхит, увреждания на храносмилателната система, стомашни кървения и плеврити. Денем се пият от две до четири чаши на глътки. При стомашни язви се препоръчва смесен чай от 100г зарастличе, 50 г невен и 50 г пача трева.

Използване на лисата на черен оман

Листата на зарастличето не се използуват само за налагане, но и като прибавка към водата за баня на цялото тяло при ревматични оплаквания, подагра, болки в костите, смущения в оросяването и увреждания на интервертебралния хрущял. Но при смущения в оросяването на краката, при разширени вени и за допълнително лечение на костни счупвания се правят бани на половината тяло.

В някои краища се слагат листа от зарастличе в тесто за омлет и се изпичат. По този начин полезните вещества на това лечебно растение идват добре дошли на цялото семейство.

Мехлем    

Предназначен за успокояващ и тонизиращ масаж на врата, раменете, гърба, кръста и крайниците. Активните съставки са екстракт от корен на черен оман, ментол и камфор. Приятно охлажда и създава усещане за комфорт на цялото тяло.

Черен оман за щитовидна жлеза

Компреси с черен оман. Смила се корен от черен оман с електрическа кафемелачка и се смесва с вазелин или свинска мас или с някакъв мехлем. Например с благ мехлем, който се продава в аптеките. Намазва се зоната на щитовидната жлеза и се покрива с подходящ тънък вълнен плат. Покрива се с целофан и се закрепва с подходщяща превръзка, примерно бинт. Добре е така да се преспи.
Да се прилага 10-20 дни.

Черен оман ( зарасличе ) – мощна билка за щитовидна жлеза и още 10 болести
4.8 (96.33%) 60 vote[s]

Leave a comment