Кориандър – най-мощното оръжие за детоксикация: 13 ползи за здравето

Топ приложения на кориандъра.  ✓ Куркума и кориандър за отслабване. ✓ Мед от кориандър. ✓ За храносмилателната система. Билката при стимулиране на апетита за хранене. Противопоказания, предпазни мерки.

Произхожда от Азия и Ориента, и е използван за от най-стари времена с терапевтична и хранителна цел при подправяне на ястията, бидейки част от кухнята на всички народи по света. Предпочита топлия и влажен климат, култивира се и понастоящем в повечето страни, като Индия, Китай, Иран, Унгария, Румъния, Русия, Северна Америка. Цъфти през юли-август, в естествено състояние растението изпуска тежка за понасяне миризма, откъдето и името „bifora radians“, но щом изсъхнат, семената добиват специфичен парфюм и аромат. С терапевтична цел се използват семената (Coriandrum fructus) и листата, наречени „cilantro“.

Топ приложения на кориандъра

Антибактериално, противогъбично, спазмолитично, газогонно, засилва лактацията при кърмачки, отхрачващо, антисептично, тонизиращо и диуретично.  Последните изследвания показват, че кориандърът има и инсулино-подобни свойства и може да бъде полезен при лечение на някои форми на диабет, тъй като помага за контролиране нивото на кръвната захар.
Етеричното масло премахва умората и чувството на нервност и има антисептично, болкоуспокояващо и загряващо действие, поради което се употребява  външно в терапията на ревматизъм и артрит.

Действие на кориандъра

Благоприятства секрецията на мллякото, антиинфекциозно, антибактериално, антивирусно, антипаразитно, стомахично, стимулира апетита и храносмилането, газогонно, спазмолитично, бори се с метеоризма, аналгетик, бори се с коликите и храносмилателните нарушения при новородените, мъжки афродизиак, поради летливите масла има еуфоризиращо действие, невротонизиращо, против раздразнения (в арабските страни много отдавна е била използвана за безсъние и психични разстройства).

Куркума и кориандър за отслабване

Какво се прави:

 Всеки ден се взема по половин супена лъжица куркума и кориандър на прах (продават се в повечето хранителни магазини, както и в био магазините) и се смесва добре. Получената смес се добавя при едно от храненията през деня.

Най-често това се прибавя към кисело мляко, салати, супи. Не се препоръчва единствено куркумата и кориандърът да се добавят към горещи храни, тъй като настъпва окисление. Веднъж попаднала в тялото, тази смес чудо започва своето действие, още в рамките на следващите 30 минути.

Затова и не се препоръчва прием късно вечер, тъй като има лек диуретичен ефект. Слабителен ефект се получава, след като организма се изчисти от натрупаните токсини и отрови. Само в рамките на 3 месеца човек става по-бодър, енергичен и, разбира се – по-слаб.

Указания и приложения на мощната билка

Вътрешно приложение:

храносмилателни диспепсии (подуване на корема); стимулира апетита за хранене; борба с чревните глисти и с коремните болки при децата; увеличава секрецията на мляко.   Плодовете влизат в състава на чайовете за лечение на жлъчните дискинезии, диспептичните синдроми (anaciditate, hipoaciditate), хиперацидитети, стомашни язви, коремни колики при възрастните, бронхит, като нервоуспокоител, общ тоник.

Външно приложение: ревматизъм

Други приложения – Вътрешно приложение:

  •  лечение на възпалителните заболявания на стомашно-чревния тракт, колики с прекомерно образуване на газове;
  • стимулиране на млечните жлези.
  •  Летливото масло от плодовете се използва в индустрията: парфюми, текстил, сапуни, полиграфическа, хранителна

 

Мед от кориандър

Медът от кориандър има светлокафяв цвят, доста напомнящ кехлибар. Той е направен от нектара на растението кориандър, от което пчелите събират нектар и го преработват в един, доста вкусен и полезен хранителен продукт. Той се характеризира със специфичния си, натрапчив аромат. В него се съдържат голямо количество етерични масла, което допринася за неговия остър аромат. Вкусът му е близък до карамела, с доста характерен и остър допълнителен привкус.

Медът кристализира бързо, в сравнение с другите видове мед, като това става на едри кристали. Процесът на кристализация, при този вид мед, трае около 1-2 месеца. Характерно при него, е, че при самата кристализация може да се наблюдава течност между кристалите. Това може да се избегне, чрез т.нар. „контролирана кристализация”.

Препоръчва се, медът от кориандър да се консумира в сурово състояние, тъй като при евентуална преработка, той губи от своите ензими. Също така, при консумирането на меда заедно с други висококачествени храни, това може да засили минералната абсорбация.

За храносмилателната система

Плодовете на растението подпомагат функциите на храносмилателната система, стимулирайки перисталтиката на червата, като по този начин повишават апетита и успокояват болката. Именно поради това се прилага с успех като средство за премахване на газовете в стомаха и за лечение на лениви черва, запек и липса на апетит.

Противопоказания, предпазни мерки, нежелани и/или странични ефекти

Летливите вещества могат да генерират при някои чувствителни хора алергични прояви, поради което в началото се прилага с повишено внимание, в малко количество, тествайки терена.

Съдържаниета на летливо масло зависи от педоклиматичните условия и от големината на плодовете, по-малките плодове (C. sativum L. var.microcarpus) са с по-голямо съдържание. Неузрелите плодове имат неприятна миризма, пореди присъствието на алдехид ундецилик.

Приложение на кориандъра

  • пресните линста от кориандър могат да се използват в зелените салати, имайки терапевтично действие, съдържат естествени антихистамини, полезни за борбата с различните алергии;
  • прахчетa от кориандър – при психически болести (2-месечни диети с почивки от 2 седмици, после се подновява). Системната консумация на прахчета от кориандър може да предотврати появата на рака на дебелото черво, черния дроб, стомаха, както и други форми на рак;
  • инфузия – за регулиране на храносмилането, антивирусно (срещу настинка и грип), борба с коликите при новородените, регулиране нивото на кръвната захар, понижава кръвния холестерол, изхвърляне на чревните глисти.

Кориандър – най-мощното оръжие за детоксикация

Може да прочетете повече за детоксикация на следната статия: Почистване на тялото: 6 начина на детоксикация на тялото + билки

 


Статията има информативен характер и не замества консултацията с лекар!

Кориандър – най-мощното оръжие за детоксикация: 13 ползи за здравето
4.8 (96.52%) 23 vote[s]

Leave a comment