Невен – топ природен лек за здраве и красота

Невен при рак и ракоподобни язви. ✓ Мехлем от невен. ✓ Рецепта за премахване на гъбички по краката с невен. ✓ Приложени на невенът. ✓ Невен – лечебно действие.

Произхожда от Средиземноморието, расте спонтанно или култивирано като декоративно растение, в градини, покрай стените на къщите, пътеките, пътищата или из парковете, разпространено и познато в цяла Европа от Средновековието, това растение с жълто-оранжеви цветове има непредполагаеми лечебни сили. В миналото било наричано и „floarea ploilor“, защото, когато не се отваряло било сигурно, че ще вали. С терапевтична цел се използват съцветията с или без цветното легло (Calendulae flores). Цветовете се събират, когато има слънце, когато растението е отворено и освобождава летливи масла.

Невен при рак и ракоподобни язви

Невенът заема значително място сред родните билки. Народът го нарича още магдаленско цвете, дъждовно цвете и мъртвешко цвете. То се числи към онези растеня, които помагат при рак и ракоподобни язви. Среща се в много градини по селата, понякога и по сметища в диво състояние. То е известно и желано сред народа заради лечебната му сила и може да се види не само в градините, но и по нивите.

Невенът достига от 30 до 60 см височина, цветовете му греят от жълто до оранжево-жълто, дръжките и листата му са сочни и лепкави на пипане. Има различни негови разновидности: с пълни цветчета, със светли или тъмни тичинки, но в лечебната си сила те са равностойни.

Ако след седем часа сутринта цветчетата са затворени, то значи, че още същия ден ще вали. Поради това в миналото невенът се е считал за дъждопоказател.

В народната медицина растението се събира и прилага с цветовете, стъблата и листата. Те трябва обаче да се берат при силно слънце, тъй като тогава лечебната им сила е най-голяма. Човек може да си ги бере и до късна есен пресни от градината, стига обаче да не ги е хванала маната

Химичен състав на билката:

флавоноиди, каротеноиди, витамин C, етерични масла, горчиви съставки, сапоноиди и трипертенови алкохоли, стероли, 43 производни полифенолкарбоксилови киселини, смоли, клейове.

Мехлем от невен

Мехлемът помага много бързо и при възпаление на вените, незаздравяващи язви на разширени вени, фистули, подутини от измръзване и рани от изгаряне. Мехлемът, а и остатъците, останали от приготвянето му, се използуват при гръдни язви, даже когато те имат злокачествен характер (рак на гърдата).

Рецепта за премахване на гъбички по краката с невен

Мехлемът от невен е чудесен помощник и при гъбички по краката. Много от изпратените ми писма потвърждават това и то при случаи, в които всички приложени преди това средства не са помогнали. При това заболяване може да се прилага успешно и отварата от пресен невен.

Ако някакво гъбично заболяване е обхванало влагалищната област, тогава трябва да се правят промивки и бани на половината тяло. За една баня са нужни 50 г изсушен или четири препълнени шепи пресен невен.

Чай от невен при ракови заболявания

Наред с мехлема човек трябва да си приготви и тинктура от невен . Тази тинктура, разредена с преварена вода, е особено подходяща за компреси при рани, контузии, вътрешни кръвоизливи, разтегляне на мускули, та даже и при гнойни и ракоподобни язви, при отворени места вследствие на пролежки, при отоци и нарастъци на тялото.

Д-р Боон счита невена за най-важното лечебно средство при ракови заболявания, когато вече не може да се направи операция и препоръчва да се пие чай от невен продължителен период от време. Прясно изцеденият сок от невен може да се прилага с много голям успех даже за рак на кожата. Кървав белег може да изчезне, ако се маже продължителен период от време по няколко пъти на ден с пресен сок.

Същото се отнася и за пигментация и старчески петна. По този начин могат да се отстранят и грапави, ракоподобни кожни петна. Вътрешно невенът се прилага под формата на чай за заболявания на стомашния и чревен канал, при спазми и язви в стомаха, както и при възпаления на дебелото черво, водянка и пикаене на кръв. Този чай е чудесен помощник и при вирусни заболявания и бактериални екскременти.

Приложени на невенът – вътрешно и външно

Вътрешно приложение: при лечение на стомашно-чревни възпаления, хиперацидни гастрити, стомашна и дуоденална язва, холецистити, атонова и хипотонова жлъчна дискинезия, увеличаване жлъчниата секреция на хепатитните клетки, против хемороиди (хемороидално възпаление, вътрешен заздравител); при лекуване на стомашни болки; при дисменорея.

Външно приложение: лечение на левкорея, акне, екземи, изгаряния, измръзвания, рани, гнойни рани, язви, изгаряния, абцеси, фистули, кожни заболявания, екземи, кожни напуквания, люспи от кожата на скалпа.

Други приложения

Ветеринарна медицина: Вътрешно приложение: за лекуване на гастрити, язви, хеморагични цистити, фурункулоза; Външно приложение: за третиране на измръзвания, екземи, рани, гнойни рани, папиломатоза, вагинални трихомонази, изгаряния, конюнктивити. Козметика: за третиране на сухите кожи; очна хигиена (конюнктивит, блефарит), лечение на набръчкани клепачи.

Невен при  чернодробните заболявания

Тъй като невенът показва добър успех и при инфекциозна жълтеница, той е чудесно лечебно средство и за чернодробните заболявания. Цветове, листа и дръжки от него се попарват с гореща вода, чаят се пие неподсладен. При гореспоменатите заболявания могат да се пият от три до четири чаши чай на ден – около една супена лъжица на всеки четвърт час. Изкарващо глистите средство се получава, когато се приготви чай от 1/4 литър вода и една супена лъжица с цветчета от невен.

Мас и невен – приготвяне на крем

За да си приготвите крема, ще са ви необходими свинска мас – около 400 г, най-добре домашна и една шепа цвят от невен (може и повече). Слагаме маста и билката в подходящ съд и разтапяме маста на водна баня.

След като невенът промени цвета си, отдръпваме от котлона и прецеждаме. Получената смес затваряме в подходящи бурканчета. Необходимо е да се съхранява в хладилник. Може да мажете наранените места колкото пъти пожелаете – колкото повече нанасяте, толкова по-бързо ще мине раната ви.

При брадавици и краста

Сокът от пресните дръжки премахва брадавици и краста, чаената запарка лекува лишеи и подувания на жлезите, когато с нея се мият пострадалите места. Редовното пиене на чая действува кръвопрочистващо. Миенето на очите с хладък чай, използувайки стъкленица за промивки, усилва зрението. При ракоподобни язви и тумори, за отворени ходила, гниене на костта, язви по бедрата, а също и при лоши, гноящи, незаздравяващи рани помагат промивки със запарка от невен и прешлица, смесени в равни части. На половин литър вода се взима една препълнена супена лъжица от тази смес. Две равни чаени лъжички цветчета от невен в чаша вода са благотворно пургативно средство.

Корички в носа

Корички в носа могат лесно да бъдат излекувани с мехлем от невен. Забележка: Ако някой има непоносимост към свинска мас, за приготвянето на мехлема може да използува и растителна мазнина. За да стане мехлемът при този начин на приготвяне по-мазен, към още топлото количество се прибавя малко олио.

Продукти от невен – приложение

  •  инфузия – за лекуване на стомашно-чревните възпаления, хиперацидни гастрити, стомашна и дуоденална язва, холецистити, атонова и хипотонова жлъчна дискинезия, увеличаване жлъчниата секреция на хепатитните клетки, против хемороиди (хемороидално възпаление, вътрешен заздравител);
  • тинктура – за регулиране на менструалния цикъл, лечение на стомашно- дуоденалната язва;
  • отвара – прилага се както вътрешно, така и външно, гаргара (млечница, 44 стоматит, гингивит, фарингит), правят се седалищни бани, външни компреси (лекуване на язви, струпей, абцеси, пустули, фисури, измрръзвания), промивки, клизми;
  • прахче от билка – за противовъъзпалителен ефект, заздравяващ (складира се в добре затворени съдове, максимум 10 дни, заради летливите масла, които се изпаряват бързо);
  • мехлемът от невен може да се използва успешно при различни дерматологични болести или за поддръжка на кожата. Използва се смес от билки против псориазис (невен, черупки от орех, великденче, бял равнец, дъб, блатен тъжник, жълтениче), левкемия; рак на белия дроб, на стомаха, на дебелото черво (невен, овчарска торбичка, бял равнец), с антиартродзен ефект, антиартритен (невен, черен оман, хвощ).

Невен – лечебно действие, чай и мехлем

Статията има информативен характер и не замества консултацията с лекар!

Leave a comment