Тагетес – лек за очите и мощна противовъзпалителна билка

Отглеждане на Тагетес в домашни условия.  ✓ Действие на Тагетес .  ✓ Екстрактът от тагетес

Тревисто растение, обичащо слънцето, носител на светлина. Градинско декоративно растение, произхождащо от Мексико и Аржентина, перфектно аклиматизирано към условията в Румъния, цъфти по време на лятото, от май до октомври. С терапевтична цел се използват оцветените в ярко жълто, оранжево или червено цветове (Tages flores), събрани през ясните дни, когато активните вещества и летливите масла на растението са оптимални.

Отглеждане на Тагетес

Тагетесът не се нуждае от силна пряка светлина, въпреки че тя трудно би могла да му навреди. Той вирее добре и при полусянка. Директната слънчева светлина е необходима на туртата, за да цъфти обилно през лятото.

 

Химичен състав на Тагетес

Съдъжат най-много каротеноиди, флавони, летливо масло. Каротеноидите са представени от хелениен, присъстващ в най-голямо количество (0,01-1,45%), алфа- и бета-каротен, виолаксантин, рубиксантиноксид, фитоен, флавоксантин, ликопен, рубихром, цис и транс изомери на зеаксантина, цис и транс изомери на лутеина, лутеин естери.

Флавоноидите от състава са специфични: патулетин, патулетрин, кверцетагетин, 5-метил кверцетагетин, quercetagetrina.; камферитрин (каферол-3, 7-дирамнозид); Масло от цветове (94,0%): лимонен (6.9%), терпинолен (4.7%), (Z)-мироксид (7.9%), пиперитон (28.5%), пиперитенон (10.9%), пиперитенонов оксид (7.2%) и β-кариофилен (7.0%). Масло от листа: лимонен (7.6%), терпинолен (11.2%), (Z)-мироксид (4.2%), пиперитон (52.4%), пиперитенон (5.0%), терпинеол, ейкозан, хенейкозан, (Z)-β-оцимен, дихидротагетон, тагетон, оцименон

Действие на Тагетес

Екстрактът от тагетес съдържа хеленин, който настъпва във функцията на ретиновите фоточувствителни пигменти, увеличавайки фитосинтезата им и подобрявайки скоростта на адаптиране на окото към светлина и мрак, подобрявайки и дефектите на пречупване на нормалното око при нощно гледане; патулинът понижава капилярната пропускливост, има антиспастично 39 и хипотензивно действие, регулира вътреочното налягане и кръвната циркулация на ретината, бори се с очната умора, понижава окуларното налягане; проявява противоглистно и очистително действие.

Екстрактът от тагетес

Екстрактът от тагетес се е доказал като ефикасен при лечението на плантарна хиперкератоза, чрез намаляване на възпалителния процес. Алкохолният екстракт, получен от корен на тагетес е демонстрирал хипотензивни, противовъзпалителни и противоязвени свойства.

Летливото масло има противогъбично действие върху две фитопатогенни гъби, Botrytis cinerea и Penicillium digitatum. Летливото масло има и антиспастични, антибиотични, диуретични, противоглистни и инсектицидни свойства (върху ларвите на Aedes aegypti, Anopheles stephensi и Culex quinquefaciatus, качества, породени от производните на тиофена).

Антигъбично действие

В народната медицина, тагетес се използват като противоглист, очистител (действия, дължащи се на тагетона) и за спиране на кръвотечението от носа. Маслото от тагетес е антиинфекциозно, антибиотично, антипаразитно, антигъбично, антимикробно, антисептично, антиспазмодично, инсектицид и седатив. Също така, има антиоксидантни и антимутагенни свосйтва, поради ксантофилите и лутеина и осигурява защита срещу UVA радиация.

Терапевтични указания и приложения

Външно приложение хеленин:

глаукома, нощна (никталопия) и дневна (хемералопия) слепота или липса на адаптиране към нощна или дневна светлина, при преминаване от тъмно на светло и обратно, препоръчва се за хората, които работят много на компютър или които си натоварват очите посредством естеството на работата им, зрителна острота, пигментоза на ретината, глаукома, миопия; екстракт от тагетес: за плантарна хиперкератоза; екстракти/летливо масло: мазоли, кожни микози, (Tinea pedis), кандидози, екзема, псориазис, слънчеви изгаряния;

Вътрешно приложение:

За подобрение на зрението може да се консумира и чай от тагетес. Екстрактите, получени от цветове имат антиоксидантни свойства, породени от съдържанието на лутеин. Инфузията се използва за чревни глисти и като очистител. Алкохолният екстракт от корена на тагетес е хипотензивен, противовъзпалителен и противоязвен.

Други приложения

Козметика

Влиза в състава на продуктите, които предотвратяват фотоостаряването (antiaging ефект, кремове за възрастна кожа, околоочен контур, лосион за след слънце) и като агент, поддържащ кожата. Инсектицид: това растение изпуска миризми, които ксомарите не 40 одобряват и успява да ги държи на разстояние. То съдържа естествени отрови за насекомите вредители .Водният екстракт от тагетес няма само инсектицидни качества, а и фитоцидни и е отличен лек,както срещу насекомите, така и срещу фитопатогенните гъби.

Противопоказания, странични и/или вторични реакции:

Маслото трябва да се използва много внимателно, защото може да доведе до фиточувствителност и контактни дерматити. Екстрактите и летливите масла от тагетес са фототоксични.

 Продукти от Тагетес

  •  екстракт – инсектицидно и фунгицидно действие, антиоксидант, антиспастик, антибиотик и диуретик;
  •  летливо масло – спазмолитични, антибиотични, диуретични, противоглистни и инсектицидни свойства (върху ларвите на Aedes aegypti, Anopheles stephensi и Culex quinquefaciatus), противогъбично действие върху две фитопатогенни гъби, Botrytis cinerea и Penicillium digitatum;
  •  тинктура – спазмолитично, хипотензивно, окуларно, понижава капилярната пропускливост, подобрява скоростта на очното адаптиране към смяната на интензивността на светлината и увеличава зрителната острота

Leave a comment