Валериан: Действие. Топ билката при нервни заболявания. С глог и мента

За какво се пие валериана ?✓ Действие на валериана (дилянка). ✓Топ рецепти за редица болести.✓ Мента, глог и валериан.

Лечебните качества на дилянката са били известни на човека още в зората на новата ера, описани от древните гърци.

У нас е естествено разпространена навсякъде, но поради масовото й събиране нейното количество и месторастения са силно намалени. Затова дилянката е обявена за вид под специален режим на опазване и ползване и събирането й за търговски цели от природата е забранено. Използва се само от култивирани площи, засадени със създадените сортове. Билката е позната и използвана у нас от векове, известна и с народните наименования дивдилянка, мача трева, кочо биле, милянка, чармакливо биле. Използва се в медицината при много заболявания под формата на настойки и екстракти, на комплексни лекарствени средства.

Лечебно действие и приложение

Първите сведения за използването на дилянката като лечебно средство датират от I век на новата ера. Те били описани от Диоскорид и Плиний Старши. Валериановите препарати, във вид на водни, етерни и спиртни настойки  и екстракти, имат много широко приложение като успокояващо средство в медицината при различни нервни заболявания, като сърдечно-съдови неврози, безсъние, епилепсия, спазми и др. Имат също противовъзпалително действие при стомашни заболявания. Влизат в състава на много комплексни лекарствени средства.

Може да се използва при неврастения, безпокойство, тахикардия, треска, вътрешни и външни хемороиди, разширени вени, астения.

За какво се пие валериан ?

Вътрешно приложение: лекува сърдечни заболявания (нарушение на сърдечния ритъм, сърдечна невроза, сърцебиене), повръщане; лекува коремните колики при възрастните (болки); бронхиална астма; безсъние; бъбречни колики; борба със стомашни глисти, диария;

Коренът и коренищата на растението се използват в смес с други растения за лечение на: ангина пекторис, атеросклероза, диспептични синдроми (анацидитет и хипоацидитет), хиперациден гастрит, язва на стомаха, метеоризъм, чернодробни и жлъчни колики, смущения в менструацията.

Химичен състав:

Летливо масло 0,5-2%, съдържащо: моно и сески терпенови въглеводороди (пинен, камфен, лимонен, β-кариофилен, азулени); моно и сескитерпенови алкохоли (α-терпинеол, гераниол, борнеол, валерианол, валенол, ледол); естери терпеноиди (ацетат и борнил изовалерианат, формиат и борнил бутират, kessil ацетат, ацетат и миртенилвалерианат); алдехиди и кетони (валеренал, валеранон); киселини (изовалеринова, ацетоксивалеринова, валеринова, валеренова, ацетилвалеренова); иридоиди (валепотриати). Нелетливите съставки са: алкалоиди (производни на циклопентан nпиридини – актинидин); полифенол карбоксилни киселини и производни (кафеена киселина, хлорогенова); флавоноиди (кверцетол, камферол, апигенин, лутеолин, диосметин|); въглехидрати; дъбилни вещества; смоли; ензими; гликозиди на иридоидите.

 Валериан на капки

Валериана на капки – билката на спокойствието

Екстрактът от Валериан е основен компонент на много от съвременните препарати за лечение на безсъние и неврози. Днес предвид неговото „меко“ действие и почти никакви странични ефекти, Валериан е основно предпочитано средство с бърз успокояващ ефект при средно тежки форми на неврози, безпокойство, тревожност, страх, безсъние.

Прави съня по-дълбок и спокоен. Отпуска нервната система, премахва тревогата и напрежението. Връща вътрешното равновесие и усещане за спокойствие и хармония.

 • Екстракт от Валериана.
 • Под формата на тинктура /капки/ за перорален прием.
 • Подобрява съня.
 • Успокоява нервната система.
 • Отпуска и релаксира.
 • Благотворно въздействие върху сърдечно-съдовата система.
 • Не е подходящ за деца, бременни и кърмещи жени.
 • Хранителна добавка.
 • Производител – България.

Мента глог и валериан

Мента глог и валериан се прилага при състояния на неврогенни смущения на сърдечната дейност, след физическо и психическо натоварване, при нервно напрежение, безсъние, напрегнатост, нарушения на вегетативната нервна система с прояви на спазми на гладката мускулатура на коремните органи, климактериум, за облекчаване на някои симптоми от страна на храносмилателната система.

Прием: Приемат се по 20 капки върху чаена лъжичка или бучка захар с малко течност 2- 3 пъти на ден. Препоръчван дневен прием: общо 60 капки.

Предупреждения: Да не се превишава препоръчания дневен прием. Да не се използва от бременни жени и лица под 16 години. Да се съхранява на място, недостъпно за деца.

Валериан и хмел

Хранителната добавка от валериана и хмел допринася за спокойният и здравословен сън.

Свойството на валериана да се бори с безсънието и безпокойството се дължи на факта, че в корена се съдържат летливи масла, които допринасят за успокоението на организма. Валерианът прави съня по-дълбок и по-спокоен.

Цветът от хмел е познат със своето успокоително и болкоуспокояващо действие. Прилага се при нервна възбуда, при безсъние, чувство на безпокойство. Най-често хмелът, в комбинация с валериана, е перфектната комбинация за една хранителна добавка, която благоприятно повлиява функцията на нервната система, като облекчава стреса и депресията. Силно се препоръчва при безсъние и тревожност, вследствие на нервно изтощение и умствена преумора.

Валериан на таблетки

Оказва бързо успокояващо въздействие върху възбудената нервна система и нормализира сърдечната дейност. Тонизира сърдечната мускулатура, понижава стойностите на кръвното налягане и холестерола в кръвта. Това му свойство го прави подходящо за прием при сърдечна невроза, исхемична болест на сърцето и атеросклероза.

Подходящ за прием при:

– нервна възбуда

– тревожност и необоснована напрегнатост

– усещане за безпричинен страх

– сърдечна невроза, исхемична болест и атеросклероза

– безсъние, провокирано от стрес и тревожни мисли

Валериана на капки (тинктура)

Валериана тинктура произведени под формата на прозрачна течност червено-кафяв или жълто-червен цвят, има приятен пикантен вкус.

Успокоява нервната система, газогонно, стимулира храносмилането. Комбинираният прием на валериана, глог и мента има широко установена практика, с доказан ефект за облекчаване на симптомите и като профилактика при нарушения в дейността на нервната, сърдечно-съдовата и храносмилателната системи. Течната форма има бързо и ефективно действие. Валериана е с многостранно въздействие върху организма: релаксира централната нервна система; облекчава спазмите на гладката мускулатура; регулира дейността на сърцето, чрез централната нервна система; увеличава секрецията на стомашно-чревния тракт, жлъчката секреция.

Домашната валерианова тинктура се прави от част стрит корен+4 части алкохол. Двете съставки престояват седмица на тъмно. Трикратно от прецеденият алкохолен извлек могат да се пият между 15 и 30 капки.

Баня с отварка от корените на дилянка (валериан)

Прави се така: в съд с кипяща вода се пускат изсушени корени на дилянка – за възрастни една двойна шепа, а за деца – една стиска. Оставя се да ври половин час. След това съдът се маха от огъня и се оставя да престои захлупен половин час. По-нататьк банята се прави както банята с трина. Тази баня е много полезна както за деца, така и за възрастни, за болни от сънна болест и други нервни заболявания. Банята трае половин час, но може да продължи и повече. Темпера­ турата на водата е обикновено 35-37°С. Тази баня е в състояние да премахне или най-малкото да направи търпими разни видове кожни сърбежи. Освен това тя прави кожата по-еластична и освобождава порите й от мазнини.

Воден плеврит

Два часа след ядене за засилване на сърцето да взема 1 су­ пена лъжица (за деца по 1 чаена лъжичка) смес от 200 г лимонов сок, 200 г чист маслинен зехтин, 12 г тинктура от глогов цвят, 12 г тинктура от валериана (чиста), 1 г камфор на прах (разтворен настрана с няколко капки ракия) и 10 г олио от мента.

Свързана статияКои са най-ефективните билки при плеврит

При кръвно

Филм таблетките валериан са чудесно допълнение към терапията на вашия кардиолог. За да има траен ефект, приемът на валериан трябва да е продължителен, защото ефектът му настъпва след натрупване на активната субстанция.

За сън

Добрият сън е мечта за милиони хора по света. Има лекарства, които помагат при безсъние и безпокойство, но те имат множество странични ефекти. Затова са нужни други средства, именно такова е валериана.

Екстрактът от валериан, в комбинация с една или две други билки, замества чудесно медикаментозните средства при средно тежки форми на безсъние и безпокойство.

При тахикардия

При тахикардия се препоръчва курс на лечение с отвара от корени на валериана. 2 чаени лъжички сушени корени се заливат с половин чаша вода. Сместа се слага да ври 10-15 минути. Приема се по 1 супена лъжица 3-4 пъти на ден преди ядене.

Болки в сърцето

В 1,5 литра вода се слагат по 5 г от следните билки: корен от валериан, глог, лайка, мента, корени от зърника, корен от аир, блатен бутрак, момина сълза, шипка, дяволска уста. Оставят се да заврят. Билките врят 5 минути, след което се оставят да киснат 8 часа и се прецеждат. Пие се по 100 г 3 пъти на ден 30 минути преди ядене. Лечението продължава до пълно излекуване.

При аритмия

Сутрин, обяд и вечер, половин час преди ядене вземайте по една супена лъжица от следната смес: 500 г чист нектарен мед, 12 зелени листа от индрише, 20 ядки от сладки бадеми и 10 ядки от праскови /счукани в дървен хаван/, 3 месести лимона /смели на ситно, заедно с корите без семките/, 1 чаена лъжичка канела на прах и по 12 г чиста валерианова тинктура и тинктура от глогов цвят. ( изследване )

Валериана за деца

Приемът на валериан зависи от оплакванията. При безсъние той се приема вечер – половин до един час преди лягане. Валерианът не се препоръчва при деца под 3-годишна възраст. При деца от 3 до 12 години е достатъчна 1/3 до 3/4 от дозата за възрастни. При стрес и безпокойство се препоръчва освен вечерната доза да се добави и една сутрешна. Няма противопоказания за употребата му при бременни и кърмачки. Не се препоръчва приемът му с алкохол.

Продукти, в които можем да открием валериана

 • инфузия, накисване на студено, комбинирана инфузия, прах, тинктура (не се прилага лечение повече от 6 седмици, за да не се появят нежелани реакции);
 • прах – за успокояване на нервните състояния, лекуване на нервно- вегетативните заболявания (не се съхранява повече от 10 дни, понеже си губи терапевтичните качества);
 •  инфузия от изсушен корен – за седативен ефект, успокояващ, спазмолитичен, приспивателен (дозата за сутринта се оставя да се накисне от вечерта, а тази за вечерта се оставя да се накисне от сутринта, ако се консумира по време на деня, може да предизвика сънливост);
 •  тинктура:
 •  използва се смес от билки за борба с безсънието, истерията (дилянка, хмел, лавандула, липов цвят, маточина); против сърдечни заболявания (дилянка, глог, дяволска уста); против стомашни разстройства от нервно естество (жълт кантарион, дилянка, сребролистна липа).

Приготвяне на чай от сухи корени валериана

2 чаени лъжички сухи наситнени корени от валериана се заливат с 250 мл вода и се варят 3 мин. След това отварата се оставя около 15 мин., за да се охлади и след прецеждане чаят е готов за пиене. Това е дозата за един човек. Ако ви е трудно да го изпиете наведнъж , пийте на глътки вечерно време един час преди лягане.

През деня също ще ви успокои, но може да намали концентрацията и работоспособността ви. По-добре е да редувате видовете чай, защото дори и към валерианата може да се развие пристрастяване.

Противопоказания, предпазни мерки, нежелани реакции

Бременост и кърмене; не се прилага по време на шофиране, поради хипнотичните ефекти, които упражнява върху нервната система; взаимодейства си с други лекарства, потенцира ефектите на барбитурати и бензодиазепини, причина, поради която употребата на дилянка е добре да се извършва само при съвет на лекаря, когато има и други свързани лекарства (особено антидепресанти, транквиланти); при приемането с дълга продължителност може да се появи смущение, безсъние, мидриаза, сърдечни нарушения.

Предозирането води до загуба на апетит, свръхотделяне на слюнка, полиурия или анурия, нефрити, чревни спазми, изпотявания. В напреднала фаза на отравянето се появява виене на свят, сънливост, хипотермия, тахикардия, тахипнея, колапс, задушлива кома. Токсичност: валепотриатите са цитотоксично и мутагенно ин витро (непотвърдено ин виво), токсичносста им е много по-голяма отколкото на екстрактите. Повечето екстракти не съдържат или имат много малки валтрати. Те са термоустойчиви и се разграждат от стомашната киселинност.

 • Забележки: Може да се използва и вида Valeriana sambucifolia Mjkan, който има въздушни пълзящи стъбла, а листата имат 2-4 чифта по-дебели жили

Отглеждане на валериана в домашни условия

Семената могат да се засеят и в оранжерии или в топли и студени парници.

Най-благоприятни срокове за засяване на семената в оранжерии и топли парници са в началото на януари, като разсадът е готов за изнасяне в края на март.

В студените парници семената започват да кълнят 15-20 дни по-рано от засетите на открито и разсадът се получава с 20-30 дни по-рано. При всички случаи обаче мястото за производство на разсад трябва предварително да се подготви.

Да е защитено от ветрове, по възможност без наклон, с добре обработена, пропусклива и чиста от плевели почва. През лятото семената се сеят в студени лехи, а през пролетта и предзимно – в топли лехи. За удобство лехите се правят по 1 м ширина и 10-15 м дължина.

Изисквания към влагата

Видът е силно влаголюбиво растение. За максимално развитие в култура растенията се нуждаят от добро овлажняване. Сушата и суховеите смущават развитието й и намаляват добивите.

Изисквания към почвата

Дилянката с успех се отглежда върху различни почвени типове. Най-добри почви за развитието й са структурните черноземи с лек механичен състав и ливадно-блатните почви, с по-лек механичен състав, но с достатъчно мощен хумусен слой,с високо съдържание на хранителни вещества, добре обработени и аерирани, с неутрална или слабо алкална реакция.

Котките и валериан ?

Валериан или билката дилянка (Valeriana officinalis) има необикновено въздействие не само върху домашните котки, но и върху други котки (тигри, лъвове, пуми). Котките под неговото влияние са възбудени, а понякога дори и малко агресивни. Това се дължи на летливото азотно съединение актинидин, съдържащо се в коренищата на валериана. Смята се, че това вещество привлича котките, защото имитира половите им феромони.

Leave a comment