Бял трън – билка за черен дроб и холестерол. Цена на масло и действие.

Топ действия на билката бял трън. ✓ Приложение на билката при различни заболябания.✓ Масло от бял трън. ✓ При чернодробни заболявания. ✓ При хепатит.

Бял трън (Silybum marianum/ Carduus marianus)

Растението расте под формата на храсти, достигайки височина 2 метра, предпочита по-малко песъчливите почви, особено каменистите терени. С терапевтична цел се използват семената, които се смачкват. Растението е използвано за лечение на различни болести още преди 2000 години. Със средиземноморски произход е и разпространено в цяла Европа и Централна Азия. В Румъния се открива върху некултивирани зони. С терапевтична цел се използват плодовете (Carduui mariani fructus).

Разпространение и цена

Важно е да се знае, че от билката се използват, както корените, така и листата.

Разпространение: Белият трън се развива се най-добре в Средиземноморието. Расте край пътища, по запустели и  буренясали места предимно в южите части на България при надморскса височина до 1000 м.

Цена: Ако сте решили да си го закупите, то  цената на билката е около 1.5 лв. за около 100 грама.

Химичен състав:

симиларин (всъщност 4 флавонол лигнани: силибин, силидианин, силиманин и силандрин); аминокиселини (l-цистеин, глицин, l- глутаминова киселина, d-l-2-амино бутирична киселина, d-l-левцин, тирамин); липиди; фумарова киселина (киселина, характерна за растението Fumaria officinalis – Fumarita – което се смята за хармонизатор на жлъчните функции, мощен пречиствател на организма, а заедно с ясена и ангеликата се счита за много добър фитогериатрик – подмладител); кромон полихидроксифенил; амидон и др.

Лечебни своиства на Бял трън

Хепатопротективно, реконструкция на хератитните клетки при вирусен хепатит А, B, C, инхибира репликацията на хепатитните вируси, регулира храносмилането, покачване на кръвното налягане, висок антитоксичен ефект, силимаринът предотвратява проникването на токсични вещества в черния дроб и спомага за отстраняването им (борба с вредните ефекти на алкохола върху черния дроб); стимулира жлъчния мехур и борбата с риска от камъни в жлъчката; смачканите семена се използват под формата на влажни компреси при лечение на варикозни язви и разширени вени, антитуморно действие (спира развитието и разпространението на раковите клетки в черния дроб, простатата, шийката на матката, дебелото черво), стимулира лактацията, 25 понижава нивата на холестерол в кръвта, намалява устойчивостта към инсулин, понеже е ефикасен при захарен диабет от тип II.

Указания и приложения

хроничен хепатит, цироза, чернодробна недостатъчност, защитава черния дроб от вредните ефекти на химиотерапията, ефективен при случайно отравяне с отровни гъби: Amanita Phaloides (алфа-аманитин и фалоидин), помощно лекарство при отравяне с различни токсични вещества (хепатотоксични лекарства, олово, етанол, тетрахлорметан), помощно лекарство при алкохолизма (намаляване на вредното въздействие на алкохола върху черния дроб, детоксикира черния дроб), трудно храносмилане, запек, хипотония, помощно лекарство при случаи на рак (спира развитието и размножаването на хепатитните ракови клетки, на дебелото черво, простатата, яйчниците, гърдата, кожата), при лечение на кожни заболявания като цяло (псориазис, витилиго), имунна недостатъчност, hiperolesterolemie.

Вътрешно приложение:

лекуване на диспепсии, лошо храносмилане, цистити, бъбречни заболявания, диарии. Козметика:  за тонизиране на тена и предотвратяване сбръчкването на клепачите; антисептичен ефект.

Силимарин

Силимарин е активното вещество, което прави белият трън толкова ценна билка.  Силимарин (Silybum Marianum), известен също като Milk Thistle всъщност е активната съставка на екстракта от бял трън. Това е билка, която е добре позната в сферата на традиционните растителни лекарствени продукти. Различни проучвания показват, че cъставките в Силимарин – Silymarin могат да помогнат дейността и детоксикиращите функции на черния дроб. Силимаринът е изключително мощен антиоксидант.  Тъй като окисляването е важен фактор при много чернодробни проблеми (алкохолни заболявания на черния дроб, болести на затлъстелия черен дроб и хепатит С) основната функция на Силимарин  е да защитава черния дроб от увреждане

Медикаментът се приема след прекаран остър или хроничен хепатит, стеатоза на черния дроб, токсични увреждания, чернодробна цироза, при чернодробни увреждания от продължителен прием на лекарства или алкохол

 

Масло от лековития бял трън

Маслото от билката бял трън е известно със своите ползи за здравето.

Бял трън

Маслото е богато на силимарин

То се получава от семената на билката, препоръчително е да се ползва студено извлеченият вариант и е едно от най-силно лечебните масла, което не се употребява масово. Благодарение на него може да се повлияе върху здравето на черния дроб, като го пречиства и лекува

Масло от бял трън – получава се от билката Бял трън подходяща за всеки, който живее при стресови условия и замърсена околна среда. Употребява алкохол, цигари, лекарства, пестициди, токсини. Подпомага регенерирането, укрепването и защитата на чернодробните клетки. Това се дължи на основната активна съставка на белия трън – силимарин.

Силимаринът е мощен антиоксидант, който защитава чернодробните клетки от вредните вещества, формирани при пушене, злоупотреба с алкохол и от храни, богати на мазнини. Антиоксидантният му ефект в черен дроб е  десет пъти по-силен от този на Витамин Е. Силимаринът има противовъзпалително и анти-метастатично действие. Белият трън е един от най-ефективните хепатопротектори.

Ползите на маслото от бял трън се разпростират и при:


– Снижаване нивата на лошия холестерол, което подобрява сърдечносъдовото здраве
– Намалява разделянето на раковите клиетки при рак на гърдата, белите дробове, дебелото черво, простатата, шийката на матката и бъбреците
– Намалява увреждането на клетките в следствие на химиотерапия и лъчетерапия
– Превенция на болестта на Алцхаймер
– Стабилизира нивата на кръвната захар
– Предпазва от преждевременно стареене
– Предпазва от увреждане от слънцето и от други проблемни заболявания на кожата
– Лекуване на симптомите на менопаузата
– Лекуване на чревни и храносмилателни проблеми
– Лекуване на симптомите на отравяне с червена мухоморка

Цена на масло от бял трън.

Терапевтични цели:

 

 • При проблеми с черeн дроб и жлъчка
 • Понижава нивата на холестерола.
 • Намалява резистентността към инсулина при хора с диабет от втори тип, които имат и цироза.
 • Ограничава растежа на туморните клетки при рак на гърдата, простатата и шийката на матката.
 • Минимизира страничните ефекти от химиотерапия.
 • Подобрява функцията на бъбреците.
 • Облекчава болките при менструация
 • Помага при заболявания като дерматит, екзема, псориазис.
 • За повишаване устойчивостта на организма към действието на неблагоприятните фактори на околната среда.
 • За повишаване съпротивителните сили на организма към инфекциозни заболявания след прекарани операции.
 • При остри и хронични заболявания на дихателната система (бронхити, пневмонии и други).

Цената варира около 15 -20 лв за 50 ml.

Чай от бял трън

За хепатични болести, за пречистване на черния дроб и отстраняване на мазнините.

Начин на приложение: Семената на белия трън се прилагат като отвара: 30 г счукани семена се варят с 1/2 л вода, докато изври половината от нея; взема се по 1 супена лъжица на всеки час. Или от счуканите на прах семена от белия трън се взема по 1 чаена лъжичка 4-5 пъти на ден.

Тинктура от бял трън

при брадавици (невуси), папиломи и други вирусни образования. Вероятно е идеалната фома на приложение, защото този препарат може да се запази дълго (2 години), без да си загуби терапевтичните качества.

При чернодробни заболявания

Днес екстрактите от плодовете на белия трън са основна съставка на голям брой препарати за лечение на жлъчни и чернодробни заболявания, като например препаратите Marianon (който съдържа и екстракти от змийско мляко, брош, жълт кантарион и др.) или Hepata (съдържа и екстракти от глухарче и някои други билки). Изолираното от белия трън активно вещество силимарин се съдържа в съвременния препарат в дражета легалон, който се утвърди като ефикасно средство при хронично персистиращ и хронично агресивен хепатит, чернодробна цироза, токсично-метаболитни чернодробни увреждания, като предпазващо чернодробните клетки средство при въздействието на хепатотоксични вещества.

При хепатит

вирусен хепатит A, B и C – многобройни проучвания, извършени в Съединените щати, са показали, че флавоноидите в състава на семената на белия трън благопиятстват ретенерирането на хепатитните клетки, жълтеница, хепатитна недостатъчност, отравяне с отровни гъби. Както показва и името, комбинира екстракция с топлата, помагайки така за запазването на активните вещества.

При псориазис

указано е да се използва от болните от псориазис. Същата процедура на прилагане на катаплазмите се препоръчва при лекуване рака на кожата, при което се препоръчва приложението на катаплазма на два дни, върху засегнатата зона.

За отслабване:

Бял трън предпазва черния дроб от вредното въздействие на токсините и увеличава нейната функционалност. Благодарение на това се нормализират обменните процеси в организма и работата на стомашно-чревния тракт. Това е най-вярно за хора с наднормено тегло, тъй като не позволява да се натрупват в организма мазнини и вредни токсини.

Силимарин, който се съдържа в белия трън – най-силният антиоксидант, ускоряющий обмяната на веществата в организма. Той позволява да се забавят процесите на стареене и помага на кожата да остане подтянутой и млада. Т.е. при намаляване на теглото трън спасява от появата на обвисших и дряблых части на кожата, а също и помага да се отървете от целулита.

Бял трън допринася за изработване на хормони. А често появата на наднорменото тегло е свързано с нарушения в хормоналния фон.

 

Противопоказания, предпазни мерки, нежелани и/или странични ефекти:

 • без странични ефекти, може да се използва, както по време на бременност, така и по време на кърмене;
 •  много рядко, при големи дози, има знаци за диария;
 • хипертония (високи стойности);
 • наблюдавани са, в редки случаи, леко слабителни действия;
 • контактен дерматит, кръстосана алергия (други членове на семеъстно Asteraceae);
 •  при бременност и кърмене.
Бял трън – билка за черен дроб и холестерол. Цена на масло и действие.
4.4 (88.15%) 27 vote[s]

Leave a comment