Годжи бери – топ ползи и странични ефекти на супер билка

Съдържание:

Ползи при здравословно хранене с годжи бери. ✓ Чай от годжи бери.  ✓За отслабване.   ✓ Стимулатор на имунната система.  ✓ При високото кръвно налягане ✓ За черен дроб. ✓При умора и отпадналост ✓ При болести на сърцето. ✓За черния дроб. ✓За бъбреците. ✓При  астма. ✓За умора.

Годжи бери, лиций, лициум, мержан , гоуцидзъ или императорско плодче- това са различните имена, с които наричат една от билките, познати в Китай от хилядолетия. Доскоро за най- добър източник на витамин С се смятаха цитрусовите плодове, но след като учените изследваха обстойно мерджана, установиха, че той съдържа 450 пъти повече витамин С.

Здравословно хранене с годжи бери

Следователно поне засега няма друго растение, което по естествен начин да ви зареди с такива количества от този вита мин. Но това не е всичко. В древните китайски книги по медицина се отделя специално внимание на годжи бери. Според „Трактата за билките и техните свойства“ плодовете на годжи бери „възвръщат запасите от телесни течности, успокояват духа, освежават и проясняват тена на кожата, укрепват очите“.

В друга древна книга се казва, че той „укрепва мускулите и сухожилията, предпаз- ва от настинки и води до дълголетие“. В своя труд „Основи на фармакологията“, известният лекар и фитотерапевт Ли Шъджън споменава за жителите на едно село, които имали навика да ядат годжи бери и почти всички били дълголетници.

Освен като укрепващо здравето средство, китайските жени пият чай от годжи бери, за да изглеждат по-млади и красиви. А мъжете го използват за засилване на половите сили. Затова в Китай има поговорка, която гласи: „Който отива далеч от вкъщи, да не взима годжи бери със себе си“.

Плодовете на годжи бери са богати на различни минерали, витамини, аминокиселини

Има доказателство, че годжи бери увеличава дълголетието поради високото си съдържание на сесквитерпеноиди

Годжи берито е дългогодишен храст с малки червени плодове, които са най-ценната му част в медицината. Този храст не е претенциозен към климатичните условия и може да вирее при всякакви температури, климат и почва.

Плодовете на годжи бери са богати на различни минерали, витамини, аминокиселини, полизахариди и др. Те съдържат минерали като калций, манган, калий, фос фор, микроелементи като желязо, мед, цинк, хром, селен; сред витамините освен С, съдържат и А и В; освен това има аминокиселини, които не се срещат в други зеленчуци и плодове. Количеството на каротина в плодовете на годжи бери е 2 пъти повече от това в морковите.

При отслабено зрение, умора и отпадналост

Според ТКМ те са източник на енергия на ян, на вкус са сладки и проникват в меридианите на чер ния дроб, бъбреците, сърцето и белите дробове. Мерджанът тонизира кръвта и енергията. Той укрепва жизнените сили и лекува следните болести и състояния: недостиг на енергия и кръв, очни болести и отслабено зрение, умора и отпадналост, високо кръвно налягане, диабет, висок холестерол в кръвта, анемия, безсъние, отслабена имунна система, бъбречна недостатъчност, остеопороза, болки в кръста и коленете, рак, преждевременно остаряване.

Китайците го използват във всекидневието си освен под формата на чай и като подправка към различ ни ястия и каши.

Ето няколко варианта за употреба на плодчетата годжи бери

  •  Може да го ядете кръвта, сваля високото кръвно, премахва умората, помага за отделянето на албуми на в урината.
  • Пийте го под формата на чай в комбинация с хризантеми. Запарете няколко цвята хризантеми с плодчета годжи бери за десетина минути. Този чай е полезен за зрението, подхранва черния дроб и кръвта, намалява кръвната захар, предпазва образуването на бръчки.
  • Друг вариант за чай е да запарите плодчета годжи бери за 2-5 минути. Може да изпиете течността и да изядете плодчетата.

Чай от годжи бери и хинап

Продукти: 12 г хинап, 20 г кодоноп- сис, захар или сол на вкус. Нарежете кодоноп- сиса на кръгчета.

Накиснете за 5 минути във вода хинапа и годжи бери. Сложете всички продукти във водата. След като заври, намалете огъня и варете 10 минути. След това извадете кодонопсиса, изпийте водата и изяжте годжи берито. Този чай лекува импотентност, подх- ранва енергията ци, далака, стомаха и кръвта, сваля високото кръвно, премахва умората, помага за отделянето на албуми- на в урината.   Може да го добавите като подправка към месни ястия.

Супа с годжи бери

Продукти: 1 кг агнешко, 20 г годжи бери , 12 г джинджи- фил, 5 г оризово вино, 2-3 скилидки чесън, 2 г пилешки бульон на прах, 15 г фъстъчено олио, сол на вкус. Измийте и нарежете агнешкото месо. Нарежете джинджифила на кръгчета. Загрейте олиото в тенджерата и запържете за кратко месото, джинджифила, чесъна и оризовото вино.

 

Стимулатор на имунната система

Засилва имунната система, подобрява зрението, подпомага чернодробната функция

Три основни компонента подобряват имунната система – полизахаридите, бета-каротин и минералът германий. Полизахаридите на годжи бери са признати с тяхната способност да подобряват имунната система и да защитават клетките от генетични мутации. Бета-каротинът изглежда подсилва функцията на щитовидната жлеза и увеличава стимулиращото действие на интерферона върху имунната система. Интерферонът е мощно имуноукрепващо средство, което играе важна роля в защитата от вирусни инфекции. Плодчетата на годжи бери съдържат органичен германий, за който се твърди, че има противоракови свойства.

 

Увеличаване на либидото

В Азия плодчетата годжи бери традиционно са считани за силно сексуално тонизиращо средство. Освен това годжи бери действат като най-общо тонизиращо средство за подобряване на общия жизнен тонус, настроение и самочувствие, като същевременно намалява влиянието на стреса върху тялото. Като цяло всички тези полезни свойства водят до по-здравословен и по-богат сексуален живот. Намалената сексуална функция не е неизменна част от стареенето. По-ниското сексуално влечение както при жените, така и при мъжете, може да бъде свързано с намалената секреция на тестостерон. Годжи бери помага за производството на HGH, което след това увеличава секрецията на тестостерон.

Понижава високото кръвно налягане

Високото кръвно налягане може да доведе до инсулт, инфаркт, сърдечна недостатъчност и/или бъбречна недостатъчност. Ето защо високото кръвно налягане често се нарича „тих убиец“. Проучване от 1998 г. показа, че повишеното кръвно налягане може да бъде предотвратени значително от полизахаридите, а те се съдържат в доволно голямо количество в плодчетата годжи. Съдържа Калий – освен, че е електролит и ензимен ко-фактор, калият, използван като заместител на натрия в хранителния ни режим, може трайно да понижи високото кръвно налягане.

Годжи бери съдържа повече аминокиселини от пчелното млечице

Всички знаем колко е полезно пчелното млечице и колко много аминокиселини съдържа . В годжи бери се съдържат големи количества от 18 аминокиселини – което е много повече от тези на пчелнното млечице . От тях осем са незаменими и не се произвеждат в човешкия организъм, което го прави толкова полезно. Две аминокиселини и калий подпомагат на нашите органи да произвеждат хормон на растежа. Аминокиселината L-аргинин стимулира отделянето на хормона, а аминокиселината L-глутамин подобрява производството на чиста мускулна тъкан. Калият е от съществено значение за подпомагане функцията на хипофизната жлеза, която отговаря за производството на растежен хормон.

Годжи бери се препоръчва при болести на сърцето, бъбреците и черния дроб

Годжи бери се използва също така и като профилактично средство при  заболявания на сърцето, черния дроб и бъбреците. Неговите плодове оказват положителни своиства върху имонитета, стимулират зрението, влияят добре при глаукома и се препоръчват при язва, високо кръвно налягане, алергии, астма, безсъние, умора, отпадналост.

Годжи бери се препоръчва при възпаления, проблеми с нервите, смята се и че е отлично средство за профилактика на рака, тъй като е сред малкото растения, съдържащи германий. В растението има 22 полизахарида, 1/3 от които са мощни антиоксиданти. Те предпазват клетките, най-вече на бъбреците и черния дроб,  от разрушителното действие на свободните радикали, които причиняват тумори.

 

Приложение на годжи бери при отслабване 

Основната причина хората да наддават на тегло, е, че те не могат да контролират апетита си и  се отдават на сладки храни. Другата причина е липсата на физически упражнения. И двете области могат да бъдат контролирани  чрез включване на Годжи плодове в нашата диета.

Годжи Бери  плодовете съдържат нисък гликемичен индекс

В сравнение с други плодове като ябълки, портокали, банани, дини, пъпеши и стафиди, Годжи плодове имат най-нисък гликемичен индекс от 29. Следователно годжи плодове намаляват апетита ни за скорбяла и сладки храни, които увеличават теглото.

21% от Годжи плодове са съставени от фибри.

Всички храни с  високо съдържание на фибри контролират нивата на кръвната захар и апетита. Те ни помагат да се чувстваме напълно сити за по-дълги периоди от време и това намалява приема на храна. Годжи Бери също съдържат хром, който помага за контрол на кръвната захар, поддържат чиста мускулна маса и да помага  на организма да изгаря мазнините по-бързо.

Повишаване на теглото е възпрепятствано, тъй като мускулите могат да изгорят по-ефективно мазнините. Консумирането на плодове Годжи  засилва метаболизма.

Храни, които изяждаме, трябва да се преобразува в енергия. В противен случай те ще се преобразува в мазнини и  ще увеличат  теглото ни. Годжи плодове са богати на хранителни вещества, които се превръщат в енергия, като:

Калцият, който намалява мазнините и спомага за здрави кости

Тиамин – витамин B1, която е в изобилие в Годжи плодове и помога ефективно да се конвертирате въглехидратите в енергия. Тиамин също помага за добрата функция на щитовидната жлеза. Проблемите с щитовидната жлеза са едни от причините за увеличаване на теглото.

Балансираната комбинация от минерали, насърчават  белтъчната обмяна.

 

Годжи бери –  как се приема ?

Дневната и здравословна доза годжи бери на ден е 30 гр. С това привидно минимално количество този уникален плод дава на организма ни повече витамин С от портокалите, повече бетакаротин от морковите и повече желязо от порция червено месо.

  • Ако те живеят в райони, в които се отглежда Годжи Бери, дневната доза е 150 грама (г) пресни плодове.
  • Сушените плодове Годжи Бери са най-широко разпространени в останалите региони. Препоръчителната дневна доза е 10-30 г въпреки, че няма горна граница. Шепа сушени Годжи плодове на ден няма да създаде никакви проблеми със здравето.
  • 30 мл висококачествен Годжи сок се приема два пъти по време на хранене; може да се консумира ежедневно.
  • В китайската медицина, 5-15 г сушени плодове се използват за направата на Годжи чай. Това може да се изпие наведнъж и прави около ½ чаша.
  • 2500 мг Годжи капсули може да се приемат, но само под лекарско наблюдение, особено ако се касае за прием в периоди на бременностили кърмене.

 

Отглеждане на годжи бери 

Мястото, определено за насаждение от Годжи Бери, трябва да бъде добре подготвено. Най-добри предшественици са терени, които са били покрити са тревна смеска или едногодишни култури. През есента или пролетта мястото се наторява с 2 т добре угнил оборски тор, 30-40 кг суперфосфат и 15 кг калиев тор на декар, след което се изорава на дълбочина 30-35 см около един месец преди засаждането. Ако това не е направено есента преди засаждането почвата, в която ще се засаждат се обогатява с оборска тор.

Засаждането на Годжи Бери (Goji Berry) се извършва през пролетта и лятото. Преди засаждането на мястото се изравнява и се маркира. При големи насаждения, където обработката на почвата се извършва с механизирано, растенията се засаждат на разстояние 2-2.5 м между редовете и 1.5- 1.80м между растенията в редовете. За малки насаждения или домашни градинки, при които обработката става на ръка, разстоянията между редовете се намаляват до 1.5м, а тези в редовете – на 1м. Засаждането се извършва в дупки, широки колкото свободно да поберат корените.

 

Отгеждане на разас от годжи бери в саксия

Изберете плодове с ярък цвят, добре узрели без механични повреди по тях.(ОТ ИСУШЕНИ ПЛОДОВЕ СЕМЕНАТА ИМАТ МАЛКА КЪЛНЯЕМОСТ).Накиснете плодовете за няколко часа в чиста вода.След това разтрийте плодовете в съд с топла вода 30-60 ℃ докато плодовото месо и семената се отделят.
Поставете малки семенца в фина цедка,тензух… и ги изплакнете.Семената трябва да се подсушат за няколко дни на сянка.
Засяването на семената става през пролетта края на март до началото на април в торф,хубава градинска почва.Засаждането може да се извърши и в малки табли за разсад,саксии или директно отвън в лехи.Дълбочината на засаждане трябва да е от 1 до 3 см.
Кълняемостта е най-добра при температура от 18-20 °C.Не допускайте засушаване на субстрата (почвата) по време на покълването, както и преполиване, което води до загниване на семената.
Разсадът трябва да е на мястото,където да получава достатъчно слънчева светлина за да расте нормално.Когато растението достигне височина 6-10 см можете да се разсади в по голям контейнер (саксия).В горещите часове на деня трябва да се засенчва.

 

Здравословно хранене с годжи бери – Видео

 

 

Годжи бери – топ ползи и странични ефекти на супер билка
4.9 (98.18%) 11 vote[s]

Leave a comment