Заболявания и лечение

Хемороиди: Симптоми, причини и лечение ( топ рецепти)

Хемороидите са подути кръвоносни съдове в и около ануса и ректума. Много хора не знаят, че имат хемороиди, докато не кървят, стават неудобни или не започнат да причиняват болка.

Според проучване Американското дружество на хирурзите на дебелото черво и ректума около 5% от хората с хемороиди изпитват симптоми, като болка, дискомфорт и кървене.

На малък брой от тези хора може да се наложи хирургично лечение.

Хората обаче обикновено могат да лекуват хемороиди у дома.

Какво са хемороидите ?

Хемороидите са подути вени в най-долната част на ректума и ануса. Понякога стените на тези кръвоносни съдове са толкова тънки, че вените изпъкват и се раздразват, особено когато ги пипаме.

Хемороидите са една от най-честите причини за ректално кървене. Те са рядко опасни и обикновено се премахват след няколко седмици.

Но трябва да посетите  Вашия лекар, за да сте сигурни, че не е по-сериозно състоянието.

Той също може да премахне хемороити, ако те не могат да изчезнат от самосебе си .

Хемороидите са често срещани. Почти трима от четирима възрастни ще имат през живота си хемороиди.

Понякога те не идват със симптоми, но в други случаи причиняват сърбеж, дискомфорт и кървене.

Понякога може да се образува съсирек от хемороиди (тромбозен хемороид). Те не са опасни, но могат да бъдат изключително болезнени и понякога трябва да бъдат изцедени от лекар.

За щастие има много ефективни възможности за лечение на хемороиди. Много хора могат да получат облекчение от симптомите с домашно лечение и промени в начина на живот.

Вътрешни и външни хемороиди

Вътрешни и външни хемороиди

Вътрешните хемороиди са достатъчно далеч във вътрешността на ректума, заради което обикновено не можете да ги видите или усетите.

Обикновено не боли, защото там има малко нерви, чрез които да усетите болката. Кървенето може да е единственият знак за тях.

Външните хемороиди са под кожата около ануса, където има много повече нерви, чувствителни към болката, така че те са по-болезнени, а също така и кървят.

Кръвният съсирек може да се образува във външен хемороид, превръщайки го в лилав или син отенък. Това се нарича тромбоза. Тромбозата по принцип е много болезнена и може да кърви.

Какво причинява хемороидите ?

Някои хора може да са по-склонни да имат хемороиди, ако има други членове на семейството, като родителите им.

Натрупването на натиск в долната част на ректума може да повлияе на притока на кръв и да бъде причина за това.

Това може да се случи от допълнително тегло, когато имате застлъстяване или жени в бременност . Или може да дойде от:

 • Притискане по време на движенията на червата;
 • Напрягане, когато правите нещо, което е физически трудно, като вдигане на нещо тежко;
 • Хората, които стоят или седят дълъг период от време на едно място, също са изложени на по-голям риск.

Може да ги получите, когато имате запек или диария, която не я лекувате. Кашлицата, кихането и повръщането могат да ги влошат.

Как да се предпазите от хемороиди ?

 • Яжте фибри. Един добър начин да го получите е от растителни храни – зеленчуци, плодове, пълнозърнести храни, ядки, семена, боб и бобови растения.
 • Приемане на повече вода . Това ще ви помогне да избегнете твърди изпражнения и запек.. Плодовете и зеленчуците, които имат фибри, също имат вода в тях.
 • Упражнение. Физическата активност, като ходене половин час всеки ден, е друг начин да се предпазите от хемороиди.
 • Не чакайте да си тръгнете. Използвайте тоалетната веднага щом почувствате нуждата.
 • да се изключат от менюто пикантните храни и спиртните напитки;
 • да се вземат мерки срещу запек;
 • да се спазва лична хигиена;
 • вредни са продукти като неузрели плодове, люти чушки, черен пипер, горчица, чай, кафе;

Признаците и симптомите на хемороидите могат да включват:

 • Безболезнено кървене по време на изхождане, което може да забележите в малки количества ярко червена кръв в тоалетната;
 • Сърбеж или дразнене около дупето;
 • Болка или дискомфорт;
 • Подуване около ануса Ви;
 • Бучка близо до ануса, която може да е чувствителна или болезнена (може да е тромбозен хемороид);
 • Симптомите на хемороида обикновено зависят от местоположението.

Вътрешни хемороиди

Те се намират в ректума. Обикновено не можете да видите или да усетите тези хемороиди и те рядко причиняват дискомфорт. Но напрежението или дразненето при преминаване на изпражненията може да увреди повърхността на хемороида и да причини кървене.

Понякога натискът може да изтласка вътрешен хемороид през аналния отвор. Това е известно като изпъкнал или пролапсиран хемороид и може да причини болка и дразнене.

Външни хемороиди

Те са под кожата около ануса Ви. Когато се раздразнят, външните хемороиди могат да проявят сърбеж или кървене.

Според последно проучване в САЩ, образуването на хемороиди до друг, могат да бъдат свързани с вътрешен ректален пролап

Свързана статия: 10 Причини за Хемороиди

Тромбозирани хемороиди. Понякога кръвта може да се слива във външен хемороид и да образува тромби (тромби), което може да доведе до силна болка, подуване, възпаление и твърда бучка близо до ануса.

Кога да посетите доктор

Кървенето по време на движенията на червата е най-честият признак на хемороиди. Вашият лекар може да направи физичен преглед и  други тестове, за да потвърди хемороидите и да провери дали състоянието е сериозно.

Също така посетете Вашия лекар, ако знаете, че имате хемороиди и  тепричиняват болка, както и обилно кървене.

Не предполагайте, че ректалното кървене се дължи на хемороиди, особено ако сте на възраст над 40 години.

Ректалното кървене може да се появи при други заболявания.

Ако сте имали кървене заедно с очевидна промяна в навиците на червата, обърнете се към Вашия лекар. Тези типове изпражнения могат да сигнализират за по-широко кървене на друго място в храносмилателния тракт.

Потърсете спешна помощ, ако получите голямо количество ректално кървене, замайване, замаяност или припадък.

Според изледване в САЩ , хемороидите са най-честата причина хората да търсят помощ от хирурзите на дебелото черво и ректума.

Усложнения

Усложненията на хемороидите са много редки, но включват:

 • Анемия. Рядко хроничната загуба на кръв от хемороиди може да причини анемия, при която нямате достатъчно здрави червени кръвни клетки, за да носите кислород в клетките си.
 • Странният хемороид. Ако кръвоснабдяването на вътрешен хемороид е отрязано, хемороидът може да бъде „удушен“, друга причина за болка.

Как се лекуват кървящи хемороиди?

Кървящите хемороиди обикновено са признак на раздразнение или увреждане на стената на хемороиди.

Това трябва да мине самостоятелно с течение на времето, но има няколко неща, които можете да направите у дома, за да ускорите процеса и да успокоите всеки дискомфорт.

Ако обаче няма ясен източник на кървене или ако кървенето не изчезне в рамките на една седмица, консултирайте се с Вашия лекар.

Експертите отбелязват, че хемороидите често са самодиагностицирани, което може да бъде опасно.

Много заболявания, включително рак и възпалително заболяване на червата (IBD), могат да имат подобни симптоми.

Важно е да получите правилна диагноза от Вашия лекар.

Домашно лечение на кървящи хемороиди:

 • Вземете си една лека баня. Това включва накисване на аналната област в няколко сантиметра топла вода. За допълнително облекчение може да добавите някои соли Епсом към водата.
 • Използвайте влажни кърпички. Тоалетна хартия може да е груба и дразнеща за външни хемороиди. Вместо това опитайте да използвате влажна кърпичка.
 • Използвайте студен компрес. Вземете студена кърпа и седнете върху нея, за да намалите възпалението и да успокоите района. Не повече от 20 минути в даден момент.

Природно лечение на хемороиди

Ето най-добрите начини за справяне с тях:

Лечение с чесън

Едни от най-често препоръчваните рецепти за лечение на хемороиди в домашни условия се основават на употребата на чесън под различни практики.

Методът за премахване на хемороидите с чесън, който се радва на най-голяма популярност, препоръчва терапия със сок от чесън.

Процедурата се прилага, като две скилидки чесън се счукват внимателно, така че сокът им да не изтече встрани, след което се прецеждат през марля или тензух.

Към отделилия се сок се добавя една кафена лъжичка сол. Сместа се оставя да престои няколко часа в хладилник, след което се нанася върху самите хемороиди.

Обработените участъци от тялото се „запечатват” със свинска мас, за да може сокът да подейства.
За да доведе процедурата до търсения ефект – премахването на хемороидите, тя трябва да се изпълнява всяка вечер.

Свързана статияЧесън – 20 невероятни ползи. С какво е полезен незаменимият чесън

Лечение с картоф

Един картоф голям, колкото юмрук се измива и се настъргва на едро ренде. Слага се върху тензух или марля и се налага на ануса

. Престоява така два часа, през което време болният трябва да лежи или да седи. Компресът се прави няколко дни подред, докато болката и кървенето отминат.

Лечение с ленено семе

В продължение на 10 дни пийте отвара от ленено семе, направена по следния начин: една супена лъжица ленено семе на 200 мл вода. Завира и се оставя под капак половин час.

Това се прави сутрин. След като се прецеди се изпива половината сутринта, а останалата половина вечерта 15 минути след хранене.

Лечение с рициново масло

За набъбнали, възпалени и кървящи хемороиди – намазва се и се втрива рициново масло в засегнатите места 2-3 пъти на ден и след всяко изхождане.

Това масло действа добре и при сърбеж на ануса.

Прочистване на кръвта

За да е ефикасно лечението с билки се препоръчва да започнете един курс на прочистване на кръвта, който продължава 40 дни.

Залива се с 250 мл вряла вода една супена лъжица бял равнец и се запарва 10 минути. Прецежда се и се приема по 1/3част от запарката 3 пъти на ден преди хранене.

Червено цвекло.

Списъкът на воините срещу хемероидите може да бъде продължен с червеното цвекло. Източник е на множество важни за организма микроелементи, соли и витамини.

При редовната консумация на цвекло проблемите, свързани със стомашно-чревния тракт, значително намаляват, а хемороидите си отиват.

С жълт кантарион.

Отличено средсво за това е  прилагането на чай от жълт кантарион. Прави се като се залива с 250 мл. вряла вода една ч. лъжичка от билката.

След 5-минутен престой и прецеждане чаят се пие. Може да бъде подсладен с мед. За чай може да се ползва и бял равнец.

Диета за хемороиди:

За хемороиди храни богати на баластни вещества и фибри

Спазването на хранителен режим е изключително важно за лечението на хемороидалната болест.

Трябва да се приема достатъчно количество течности, за да не се втвърдяват изпражненията и така при дефекиране да дразнят аналния канал.

В дневното меню на хора, страдащи от хемороиди задължително трябва да бъдат включени храни богати на баластни вещества и фибри. Баластните вещества представляват несмилаемите части от храната.

Такива са въглехидрати и липиди като целулоза, лигнини, хитини, бета-глюкан, олигозахариди, восъци, пектини и др.

Ролята на баластните вещества е да придават обем на храната, което помага тя по-лесно да се придвижва в червата. Храни богати на баластни вещества са тиква, праскови, картофи, пшенични трици, ръжен хляб, варено жито, малини, касис и фъстъци.

Дневното количество баластни вещества, които човек трябва да консумира е двадесет – тридесет грама дневно.

Храни, които съдържат много фибри са: цвекло, ленено семе, смокини, моркови, морски водорасли, пшенични трици и др.

Bilkabg.com има строга Редакционна политика и разчита на рецензирани проучвания, академични изследователски институции и медицински асоциации:

Актуализация на статията на 18 септември 2019 година !

Тагове

Ivan Nikolov

Иван Николов е част от екипа на bilkabg.com и изработва статии въз основа на изследвания и информация на сайтовете healthline.com, mayoclinic.org и ncbi.nlm.nih.gov

На темата прочети също

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close
Close

Като продължавате да използвате сайта, приемате използването на "бисквитки". Повече информация

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close