Бабини зъби – всичко за това природно чудо ( ТОП 10 приожения )

Съдържание:

Топ рецепти и действия на билката бабини зъби. ✓ Как се ползва при холестерол и фитнес. ✓ Като диуретик. ✓ Действие на Трибулус ✓ За увеличаване на сексуалното влечение ✓ Чай от бабини зъби.

Бабините зъби, трабузан, бабици, бабучка

Бабините зъби са използвани в българската народна меди- цина от векове. Установено е, че екстрактът от бабини зъби съдържа смес от фурастанолови сапонини, които имат хор- моно-регулиращо и мускуло-изграждащо действие. Екстрак- тът от бабини зъби, лекарствените средства и хранителни добавки, в които се влага, се използват в модерната меди- цина за лекуване на понижено либидо, импотентност, сте- рилитет, климактеричен синдром и др.

Расте по песъчливи, каменисти места, най-често като пле- вел в окопни култури, по крайморските пясъци, пътищата и изоставени места до 800 м н.в. У нас компактни находища Бабини зъби се срещат в Южна България и по Черноморието – Пловдивския и Пазарджиш- кия край, около Симеоновград и Харманли. 2/3 от всички находища са в Пловдивския регион – Садово, Катуница, Първомай.

Химически състав на бабини зъби:

надземната част на растението съдържа стероидни сапонини – трилин, диосцин, грацилин, протодиосцин, кикубаспонин, а така също флавоноиди, алкалоиди, витамин С, растително масло, смолисти, цветни и дъбилни вещества

Събиране на билката бабини зъби

 

Билката може да се събира в продължение на цялото лято във фаза на цъфтеж и плододаване. Събирането от едно и също място е възможно, тъй като запосите в почвата от семенета е много голям /от 2 до 28 мил.броя на хектаар/. Такъв запас надеждно обезпечава възобновяване на растението след прибирането. Суши се на тънък слой. Суровината представлява смес от листа стебла, стебла, корени, а така също цели и разпукани плодове. В суровината влагата да бъде не повече от 13%, соли – общо 16%.

Използваема част

За лечебни цели се използва надземната част на билката – стръкове и цели растения с цветове, листа и плодове. Там се натрупват стероидни сапунини, които правят растението лечебно.

Как действа и какви са ползите?

  • При импотенция, стерилитет и хипертофия на простата,
  • под формата на препарата трибестан (Tribestan).
  • Дрогата има добро диуретично действие при камъни и пясък в бъбреците и пикочния мехур.
  • Повишава киселинността на стомашния сок.

Вълшебната билка бабини зъби дължи своята популярност не само на силата си като афродизиак

Бабини зъби са доказали своите своиства за изчистване на кръвоносните съдове и премахване на холестероловите плаки, като дори се смята за една от най-поезните билки за това . Още първите изследвания ба билката са били  насочени към проучването  и изследването на нейните  силни качества по отношение на лечебните й свойства върху кръвоносните съдове, атеросклероза на церебралните и коронарните съдове. В България всички проучвания са съсредоточени към тази билка, защото е всеизвестно, че тя има пряко и сериозно въздействие върху потентността и либидото при мъжете. В днешно време билката е изписвана за лечение на импотентност, възстановяващи терапии на спермата, както и стимулиращите овулационни процеси при жените.

Повечето плюсове на билката се преписват на нейните фуростанолови сапонини.
Трибестана е използван също и от много спортисти. Причината за това се крие в неговата способност да увеличава нивата на свободния тестостерон в тялото. А повече тестостерон означава – повече сила, от там повече мускулна маса, по-голям апетит, по-добро възстановяване, повече енергия и все неща, които са от първостепенно значение за всеки един спортист. Приема на трибестан от спортисти препоръчваме да е под формата на хранителни добавки, защото по-лесно се регулира правилния и точния прием. Освен това под формата на хранителна добавка трибестана е с по-висока концентрация на важните сапонини.

 

Стрък от бабини зъби (Herba Tribulus terrestris)

– събира се по време на цъфтеж и узряване на плодовете през август – септември. Билката се бере през юли, август и септември, според кли- матичните условия през годината. Тогава биологично актив- ните вещества в нея с най-силни.

За повишаване на либидото

Тази билка се използва от хилядолетия насам, например гърците са я използвали като диуретик и за подобряване на общото самочувствие. Китайците са я използвали срещу чернодробни, бъбречни и сърдечно – съдови заболявания.

Това е билка богата на стероидни фито сапонини. От нея се извлича активното вещество Tribulus. Екстрактът от тази билка стимулира производството на лутенизиращ хормон което влияе пряко върху производството на тестостерон.

При жените обаче се увеличава не тестостерона, а естрогена, което го прави много добър препарат за повишаване на либидото, лекуване на безплодие и менструални болки. Доказано е, че Tribulus terrestris съдейства за снижаване нивата на холестерола в кръвта, а от друга страна увеличава производството на ДХЕА и андростендион. Билката има силно антибактериално действие.

Tribulus произведен в България съдържа значително по- големи количества от стероидни растителни сапонини

Билката бабини зъби отгледана в България

Веществото Tribulus е на почит сред хората, занимаващи се със силови спортове, защото подпомага натрупването на мускулна маса и способства за увеличаването на силата. Това е една безвредна алтернатива на стероидните медикаменти.

Бабини зъби са ценна суровина за компаниите, произвеждащи медикаменти и добавки и е предмет на износ от години. Смята се, че Tribulus произведен в България съдържа значително по- големи количества от стероидни растителни сапонини. Това се дължи на благоприятното ни географско разположение, уникалния климат и релефа на почвата. Има мнения, които твърдят, че сапонините на българския Tribulus са сред най-лесно разградимите в сравнение с останалите познати видове.

Разграждане на  холестеринови плаки

През 1984г. заедно с български лекари и учени провежда системни експерименти с хранителната добавка Б1 въз основа на Бабините зъби. При проведените експерименти се установява силно повлияване на липидната обмяна при животните и хората и разграждане на натрупаните холестеринови плаки, образувани от кристализирането на нископлътния холестерол (лошия холестерол) в комбинация с калция по стените на кръвоносните съдове и по ставите.

Oрганизират още множество експерименти за изследване на влиянието на различни препарати, приготвени с  Бабините зъби  върху пациенти. Ефектът от проведеното лечение с тези препарати направо изумява три комисии във ВМА. Установява се, че с тези препарати се лекуват множество заболявания като рак на дебелото черво, артериална хипертония, ниско кръвно налягане, пиелонефрит, хроничен хепатит, емфизем на белия дроб, тежки главоболия и разстройства на нервната система, синузит и хронична хрема, мастопатии, конюнктивити и възпаления на очите, ставни заболявания и др.

Полово-стимулиращо действие

Използва се стръка през лятото /юли – септември/ по време на цъфтеж и плодообразуване. Събира се цялата надземна облистена част като се отрязвят в основата стелещите се стебла с мотика. Билката притежава полово-стимулиращо, диуретично и слабо противомикробно действие. Използва се за примахване на отоци, пречистване на кръвта при пясък и камъни в бъбреците и пикочния мехур. От пречистена сапонинова смес е приготвен препарата „Трибестран“ с приложение при импотенция, стерилитет у мъжете и хипертрофия на простатната жлеза.

 

Увеличава сексуалното влечение

Възпрепятства образуването на горещи тумори, изстисканият сок увеличава сексуалното влечение и раздробява камъните  в пикочния мехур, помага при затрудненото уриниране. Плодовете му в доза от 8 гр. вътрешно лекуват ухапвания от змии.

 

За силови тренировки и финес – Трибулус

Веществото Трибулус се извлича от билката Tribulus terrestris известна и като Бабини зъби и Трибузан.

Широко се използва от спортистите,тъй като увеличава мускулната маса и издържливостта. Има общотонизиращ и укрепващ ефект и благоприятно влияе при безсъние, напрегнатост, преумора и други разстройства на вегетативната нервна система.

При мъжете веднъж попаднал в тялото ни, трибестанът стимулира хипофизата да отделя лутеинизиращ хормон, който е основният регулатор  при произвеждането на хормона тестостерон от тестистите.
При жените, приемът на трибестан стимулира покачването на фолико-стимулиращ хормон и естрадиолът.

 

Действие на Трибулус

Точно високите нива на тестостерон при мъжете са основният виновник за използването на трибестан / трибулус терестрис от фитнес ентусиасти в периоди за покачване на мускулна маса. Високите нива на тестостерон подпомагат белтъчния синтез и мускулната хипертрофия, което води до благоприятна почва за развитие на нови мускулни влакна и естествено търсеното от всички натрупване на мускулна маса е налице. Това се нарича анаболна среда, защото са стимулирани редица анаболни процеси в тялото. Анаболните процеси в тялото са тези, които имат изграждащ и регенериращ ефект.
Тук не говорим за анаболни стероиди или подобни неща, нека да е ясно.

За хронични язви

Иби Сина подчертавал че билката възприпятства образуването на горещи тумори, помага при гнили венци и тумори в гърлото,заедно с меда помага против хронични язви. Препоръчва се при използване на билката да се приема мляко и изобилно течности. Препарата Трибоспорин се използва за лечение и профилактика на атеросклероза и кардиосклероза. Стероидните съединения в билката повишават чувствителноста на кожата  към ултравиолетовите лъчи

За промиване на рани

От билката се вземат 1 кг. плодове и се варят в 4л. вода докато течноста остане наполовина. Пие се 3 пъти на ден по 1 кафяна чашка. Същата отвара се прилага външно за промиване на рани.

 

Отвара от бабини зъби и глухарче по рецепта на лечителя Борис Николов

Необходими продукти и материали:
5 супени лъжици ситно нарязана билка бабини зъби
1 супена лъжица глухарче – корен
1 супена лъжица глухарче – стрък
Филтърна хартия
Начин на приготвяне:
Варете билката бабини зъби в 1 литър вода 1 час в покрит съд, на тих огън.
Оставете да престои едно денонощие, след което я прецедете двукратно през филтърна хартия. Внимавайте да не паднат трънчета.
Полученият концентриран чай долейте с вода до 1 литър .
Варете глухарчето в 400 мл вода 20 мин в покрит съд, на тих огън. След 24 ч. филтрирайте и смесете с бабини зъби. Съхранявайте отварата в хладилник.

Приемайте по следната схема, сутрин, обед вечер, след хранене:
1 ден – по 3 супени лъжици или 30 мл
2 ден – по 4 супени лъжици или 40 мл
3-9 ден – по 5 супени лъжици или 50 мл
Направете 10 дни почивка и след това повторете по същата схема. Така 4 пъти.
По време на лечебния курс не се употребява алкохол!

 

Чай от Бабини зъби

Варете 5 супени лъжици от билката в 1 литър вода

1. В 1 литър вода се поставят 5 супени лъжици от билката бабини зъби, купена от аптека. Тя се продава ситно нарязана и това количество е напълно достатъчно.

2. Сместа ври 1 час, отварата се долива до литър, след което се оставя да престои 24 часа.

3. Прецежда се през кърпа от сатен или док или през филтърна хартия, за да не попаднат в отварата иглички от билката. После се поставя в хладилник.

4. Приема се по схема. Първия ден се пие по 3 супени лъжици 3 пъти след ядене (който има болен стомах – преди ядене). Втория ден се пие пак 3 пъти, но по 4 супени лъжици. На третия ден се вземат по пет супени лъжици отново 3 пъти и с тази доза се изкарва до края.

5. Прави се почивка от 10 дни, след което рецептата може да се повтори.

 

Билката бабини зъби спомага половата мощ

 Противопоказание и странични ефекти

Внимание! Стелещите се бабини зъби са известни като отровно растение в отделни години и зависи от особеностите на времето в пролетния и летния период. В тези периоди характеризиращи се с бурен растеж на растението, в горещите слънчеви дни след дъждове, бабините зъби са особенно отровни, при това само за животни с бяла козина.

Веществата, които се съдържат по това време в растенията, при попадане в организма на животното предизвикват повишена чувствителност към слънчевите лъчи. Отравянето бива много тежко, което в повечето случай завършва със смърт. Слабо изучено растение. Освен това билката има и вредни действия – образуват се хормоно антитела и продължителното й прилагане не се препоръчва, защото води до хипофункция на съответните органи

Харесайте страницата ни в facebook:

Leave a comment