Мурсалски чай – лечение с чай. Всички ползи на 1 място!

Мурсалски чай – топ рецепти за приготвяне, действие и съдържание.  ✓При кашлица. ✓ Отглеждане на мурсалски чай. ✓ За отслабване . ✓ Как да си направим ексрат – видео. ✓За високо кръвно.

Мурсалски ( Пиринският) чай, алиботуш – действие, за какво се използва, съдържание:

Пиринският или мурсалският чай е мно гогодишно вечнозелено тревисто растение с височина до 50 cm и прешленовидно разпо- ложени жълтеникави цветове. Разпростра- нението на пиринския чай се ограничава до определени географски обла- сти от Балканския полуостров, като в България той е локализиран на надморска височина от 1400 до 2200 m в Южен Пирин и част от Родопите.

Разпространен е в някои части на Пиринейския полу- остров, Средиземноморието и Азия. Химичният състав варира при различните представители на рода, но свежите и изсушените цветове съдържат етерично масло, богато на пинен, бизаболол,  пинен, кариофилен, карвакрол и мирцен. В някои видове са открити p-кумарилови гликозиди и други фенил-пропаноидни гликозиди. В някои видове мурсалски чай дитерпеноидите кауран и андалусол са основни компоненти в етеричното масло.  Установено и е наличието на два вида флавони: 8-ОН (хиполаетин) и 5,7-ОН (апигенин и хризериол).

Други народни названия са още „Пирински“ и „Алиботуш- ки“ чай. В химичния му състав влизат флавоноиди, поли- фенолни киселини, иридоиди, етерично масло и висок спектър от микро- и макро-елементи, отговорни за наблю- даваните фармакологични ефекти. Чаят от това растение се използва като антиоксидантно, антимикробно, противо- язвено и противовъзпалително средство. Използва се от векове от местното население в планините Родопи, Пирин и Славянка.

Действие на Мурсалският чай

 

 • лечение на настинка;
 • кашлица;
 • фарингит;
 • раздразнено гърло;
 • белодробен емфизем;
 • Използва се също при възпаление и аденом на простатната жлеза.

Билката е мощен диуретик

В изследване на ORAC антиоксидантната активност и полифенолното съдържание на водни и ацетонови екстракти на 25 билки от България, мурсалския чай се нарежда на 15 място.

В друго проучване е определено количе- ството (1.63 mg/mg DPPH• ) от екстракта, което е необходимо за понижаване на първоначалната концентрация на DPPH• радикала с 50%.24 Върху меаномни В-16 клетки от мишки е проследено цито- токсичното действие на алкохолни и етерни ек- стракти (100 μg/mL) от мурсалски чай, като е намерено, че само за 24 часа след третирането на раковите клетки с екстрактите, техният брой се редуцира с близо 52%. Като предполагаем механизъм за антитуморната активност авторите посочват генерирането на свободни радикали.

 

 •  Пиринският чай (Sideritis Sideritis scardica scardica) e многогодишно многогодишно тревисто тревисто растение растение от семейство семейство устоцветни устоцветни, достигащо достигащо до 50см.
 • Цветовете са жълтеникави жълтеникави, разположени разположени прешленовид прешленовидно в пазвите пазвите на лимоненож моненожълти, ципести ципести прицветници прицветници в класовидни класовидни съцветия.
 • Известен още и като Мурсалски, Алиботушки Алиботушки, Шарпланински Шарпланински чай. Всъщност, видовият видовият епитет scardica scardica идва от Scardus Scardus – латинското латинското име на Шар планина планина, където е намерен намерен и описан от Гьотингенския Гьотингенския ботаник ботаник А. Гризебах Гризебах.
 •  Наричан е също Българската Българската виагра.

Разпространение в природата

Расте по открити, сухи, каменисти места на варовит терен върху плитки и ерозирани хумусно-карбонатни почви. Среща се в границите на субалпийския и алпийския пояс заедно с високопланински, предимно скални, растения. Популациите на вида са с численост не повече от 2000 индивида.

Отглеждане на Мурсалски чай

Мурсалския чай не е температуро-чувствителен и понася амплитуди от -20o С до 40 oС. Въпреки това, при безснежни зими, може да измръзне. Културата се характеризира с висока сухоустойчивост, но напояването по време на поникването му оказва благоприятно въздействие. Развива се най-добре на огрявани от слънцето места без засенчване. Вида не е чувствителен към почвата. В естествените му местообитания се среща предимно на хумусно-карбонатни почви.

Установено е, че вида може да се отглежда 6-7 години на едно и също място без това да доведе до намаляване на количествените и качествени показатели. Най-благоприятни предшественици за мурсалския чай са културите, които оставят почвата рохкава и чиста от плевели. Такива са окопните и зимните-житни култури. Подготовката на площите за засаждане трябва да започне още предшестващата година – изораване и основното торене. След поникването, растенията се развиват много бавно, затова в началните фази се изискват големи грижи за посевите, поради което е препоръчително пиринският чай да се отглежда чрез предварително производство на разсад.

Разсад може да се отглежда в култивационни съоръжения (февруари-март) или на открити лехи (октомври-ноември или март). Семената се засяват редово на дълбочина 2 см при междуредово разстояние 10 см, след което се покриват със наситнен, добре разложен оборски тор. Необходимо е разсадът да се окопава, плеви и напоява редовно. Продават се както семена, така и разсад от мурсалски чай.

Засаждането на постоянно място се извършва на предварително оформени бразди (50 см между браздите и 50 см вътре в реда), като след това растенията задължително се поливат. По време на вегетацията се извършват няколко окопавания и няколко поливки. През есента почвата се наторява с оборски тор и се преорава. За успешно презимуване растенията се загърлят. През пролетта, почвата се отхвърля от редовете към средата на междуредията. Мурсалския чай е имунен към гъбни болести.

 

Мурсалски чай – чудната планинска билка за здраве

Препоръчва се от лекари за:

 • лечение на дихателната система система
 • кашлици кашлици, бронхити бронхити – и на отделителната отделителната система система, особено особено добре лекува пикочно пикочно-проводните проводните канали и простатитите татитите,
 • чернодробни ернодробни и бъбречни бъбречни заболявания заболявания.
 • Чаят е известен известен напоследък напоследък като „българската българската виагра“.

Мурсалският Мурсалският чай има тонизиращо тонизиращо, укрепващо и антианемично антианемично действие действие, намалява намалява кръвното кръвното налягане налягане и съответно съответно снижава снижава риска от сърдечен сърдечен инфаркт инфаркт и инсулт. Предотвратява Предотвратява развитието развитието на ракови клетки, предпазва предпазва развитието на атеросклерозата атеросклерозата.

Мурсалски чай Екстракт:

 • Подсилване на имунната система;
 • Изчистване на организма от токсини;
 • Предпазване от настинки и грип;
 • Мощен диуретик с незабавно действие;
 • Подобрява мъжката потентност;
 • При репродуктивни проблеми;
 • Предпазване от високо кръвно, инфаркт и инсулт;
 • Подобряване функцията на ендокринната система и панкреаса (при диабет и др.);
 • Забавя стареенето на клетките;
 • Укрепва костите, помага срещу остеопороза;
 • Балансира нервната система;
 • Полезен за очите;
 • Повлиява успешно чернодробни заболявания;
 • Полезен при проблеми с бъбреците, простатата и затрудненото уриниране;
 • Полезен при дихателни заболявания и анемии;Укрепва цялостно организма.

Високо кръвно налягане

Тези свойства на мурсалския чай се дължат на голямото количество флавоноиди, които се съдържат в него. Редовният прием на мурскалски чай доказано намалява високото кръвно налягане, което съответно понижава риска от сърдечен инфаркт и инсулт.

 

Българската виагра 

Натуралното богато съдържание на жизненоважни минерали стимулират и подпомгат редица физиологични процеси в тялото. Мурсалския чай има доказано стимулиращо действие върху положителното увеличаване на половата мощ. Ние от www.pompai.com  благодарение на своя личен опит и споделените мнения на наши приятели и клиенти споделяме с вас ефекта, който можете да очаквате;

 • Дава енергия и нямате нужда от прием на кафе;
 • Подпомага концентрацията;
 • Осезаемо повишава либидото;
 • Перфектен за прием преди тренировка като 100% осигурява енергизиращ ефект;
 • Засилва имунитета;
 • Помага при кашлица и проблеми с гърлото;
 • Препоръчваме го по време и след цикъл със ААС (стероиди).

Отслабване

бързо и здравословно отслабване

Да, мурсалският чай е дар от природата, ако имате нужда да стопите излишните килоградми . Важно е да се отбележи, че  най-добри резултати от мурсалският чай се постигат когато се ползва не самостоятелно, а в комбинация със зелен чай.

За перфектни резултати стръковете на двете растения се изсушават поотделно, след което се смесват и се консумират. Комбинацията от мурсалски и зелен чай спомага не само за намаляването на телесната мазнина, без загуба на мускулна маса, но и за задържане на постигнатите резултати.

При хората, които приемат комбинацията от двете билки, се наблюдава намаляване на нивата на холестерол в кръвта.

Идеалната дозировка е не повече от 3-4 чаши на ден.

 

Противовъзпалително

Действа противовъзпалително на жлъчните пътища и възстановява функцията на черния дроб. Спомага и за детоксикация на организма. В тези случаи се препоръчва 6 – 7 стръка да се варят в литър вода за 3 минути и отварата да се пие по 100 – 120 мл. преди всяко ядене.

Бъбречни заболявания

Препоръчва се от лекарите като много успешно лечебно средство за чернодробни и бъбречни заболявания. Съдържа желязо, мед, кобалт, цинк, калий, магнезий, натрий и още полезни елементи.  В резултат на дългогодишни изследвания е установено, че местните хора, които пият този чай, почти не страдат от бъбреци и нямат камъни в тях.

Депресия

Фармакологичните свойства на екстрактите от мурсалски чай предполагат използването им при лечение на психични разстройства и депресии, които са свързани с нарушения на моноаминергичната невротрансмисия.

Бронхит

Поради високото съдържание на танини и етерични масла, мурсалският чай е използван за лечение на болести на дихателната и отделителната система.

Чревни инфекции

Децата и възрастни могат да използват мурсалски чай и при чревни инфекции поради противовъзпалителното му действие, но при разстройство не се подслажда със захар, мед и други подсладители.

Хроничен гастрит

Благодарение на добре изразената му противомикробна и противовъзпалителна дейност, оказва много добро действие върху храносмилателната система на човека. Препоръчва се при хроничен гастрит, ентероколит и други чревни заболявания.

Забавя стареенето

Една любопитна подробност ни казва, че  американски и руски космонавти пиели от напитката по време на подготовката си за полет. Японски учени, също изследвали преди години Мурсалския чай са категорични, че той има изключително благотворно влияние върху множество заболявания. Те не пропускат да отбележат и изумителното качество на напитката  да забавя стареенето.

Екстракт от мурсалски чай – видео

Как се приготвя мурсалски чай ?

 

Начини:

 1. Едно стръкче от чая се поставя в 250 ml прясна вода. Загрява се до кипене. След това се оставя да ври 5 минути до появата на златист цвят. Прецежда се и се пие подсладен, най-добре с чист пчелен мед. Най-добър ефект се получава при еднократно използване на стръкчетата.
 2.  Нарязват се на ситно 4 стръка от билката (3 супени лъжици) и се запарват с 600 мл вряща вода за 10 мин. Запарката се пие топла по 1 чаена чаша 3 пъти дневно. Подслажда се с мед.Може да се комбинира с други билки. Едно предложение – при комбинация на Мурсалски чай със Зелен чай се получава чудесна напитка, за която се твърди, че предпазва от ракови образувания, засилваща имунитета и притежаваща силно антиоксидантно действие.

 

Leave a comment