Хроничната бъбречна недостатъчност – топ причини и лекове

Топ причини за хроничната бъбречна недостатъчност.✓ Етапи и стадии. ✓ Диетата. ✓Лечение.✓ С горски синчец. С тиква.

Хроничната бъбречна недостатъчност (ХБН) е клинико-лабораторен синдром, който настъпва в крайните стадии от развитието на хроничните бъбречни заболявания.

Проявява се след отпадане на 70- 75% от функциониращата нефронна маса и се характеризира с постепенно ограничаване на всички бъбречни функции – очистителна, хомеостатична и ендокринна. Клиничната изява на всички тези нарушения се означава като уремия.

Причини за Хроничната бъбречна недостатъчност

До Хроничната бъбречна недостатъчност могат да доведат всички хронични, двустранни и прогресиращи бъбречни заболявания – хронични гломерулонефрити, хронични пиелонефрити, бъбречна поликистоза, бъбречните усложнения при захарен диабет, подагра, амилоидоза и т.н., лекарствени нефропатии, колагенни нефропатии и др.

Развитието на уремичния синдром при Хроничната бъбречна недостатъчност се дължи на интоксикацията, която настъпва, поради невъзможността за излъчване от бъбреците и задръжката на крайните продукти на белтъчната обмяна (урея, креатинин, ароматни азотни вещества и др.). Значение имат и нарушенията в електролитното (хиперкалиемия, хипермагнезиемия), осмотичното (де- хидратация) и алкално-киселинното (метаболитна ацидоза) равновесие на организма.

Стадии през, които минава болен от бъбречна недостатъчност

Съобразно нивото на гломерулната филтрация (ГФ),Хроничната бъбречна недостатъчност се класифицира в 5 стадия.

І стадий: бъбречно увреждане с нормална или повишена ГФ (ГФ ≥ 90 ml/min/1.73 m2 );

ІІ стадий: бъбречно увреждане с леко намалена ГФ (ГФ 60-89 ml/min/1.73 m2 );

ІІІ стадий: бъбречно увреждане с умерено намалена ГФ (ГФ 30-59 ml/min/1.73 m2 ) – ранна бъбречна недостатъчност;

ІV стадий: бъбречно увреждане с тежко намалена ГФ (ГФ 15-29 ml/min/1.73 m2 ) – късна бъбречна недостатъчност, преддиализен период;

V стадий: крайна бъбречна недостатъчност (ГФ под 15 ml/min/1.73 m2 ) – уремия.

При начален стадий обикновено липсват клинични прояви

При подробен разпит болните съобщават за полиурия и никтурия  израз на осмотична диуреза, предизвикана от повишаване на азотните тела в кръвта. На лице е леко намаляване на концентрационната възможност на бъбреците с ниско специфично тегло на урината – хипостенурия.

Изразен стадий

– започват да се манифестират различни симптоми, които се засилват с напредване на бъбречната недостатъчност

 Кожата е бледа

, с жълтеникав цвят, суха, с намален тургор, лющеща се. Развива се уремичен пруритус  проявява се с упорит сърбеж по гърба, крайниците, главата, може и да е генерализиран по цялото тяло. Сърбежът е изразен най-силно нощем, а по кожата се забелязват следи от разчесване.

Друга кожна промяна, която може да се развие, е нефрогенната системна фиброза – болезнена и инвалидизираща прогресивна фиброза и задебеляване на кожата, при което са образуват плаки, папули или нодули със симетрично разположение върху глезени, долни крайници, китки, предмишници. Наблюдават се още калцифицираща уремична артериолопатия, засягаща съдовете на кожата и подкожието, придобита перфорира- ща дерматоза и др.

Кръвотворна система

– установява се анемия, която има комплексен характер (недостатъчно производство на еритропоетин, потискане на костния мозък от остатъчните азотни тела в кръвта, намален живот на еритроцитите и др.). Наблюдават се нарушения в кръвосъсирването, изразени с повишена склонност към кръвоизливи – подкожни, от носа, венците, гениталиите и др.

Храносмилателна система

– болните съобщават за сухота в устата, жажда, безапетитие, гадене, повръщане, коремни болки. Поради от- делянето на уреята през храносмилателната система пациентите имат уремичен дъх – с миризма на амоняк.

Дихателна система

поради намалени защитни сили болните често развиват пневмонии. Задръжката на течности може да доведе до бе- лодробен оток с поява на задух, учестено дишане, кашлица, влажни хрипо- ве в белодробните основи. Развитието на метаболитна ацидоза води до кусмаулово дишане.

Сърдечно-съдова система

– повечето болни с ХБЗ са с артериал- на хипертония и често развиват сърдечна недостатъчност, което допринася за бързо влошаване на ХБН. В крайните стадии се развива уремичен перикардит, който има лоша прогноза

 Нервна система

– болните са апатични, раздразнителни, с намалена сетивна чувствителност. С напредване на ХБН се развива мозъчен оток, съзнанието постепенно се помрачава и накрая болните изпадат в уремична кома.

Поставяне на диагноза:

Поставя се въз основа на анамнестичните данни за бъбречно заболяване, клиничните прояви, повишените стойности на уреята и 43 креатинина в кръвта, ниските клирънси, електролитните нарушения, данните от инструменталните и функционалните изследвания на бъбреците.

Режимът

зависи от стадия на ХБН. В началните стадии той е близък до обичайния с ограничаване на физическите и психическите натоварва- ния, избягване на простудни фактори, вирусни заболявания. С напредване на заболяването физическата активност все повече се ограничава, като в крайните стадии е постелен при строго спазване на личната хигиена и грижи против декубитус.

Диетата за Хроничната бъбречна недостатъчност

се състои в ограничаване на белтъците в храната, осигуря- ване на въглехидратна диета с достатъчно витамини и соли. Белтъчините се ограничават между 1,0 и 0,35g/kg телесно тегло в зависимост от степен- та на азотната задръжка. Най-малко 50% от белтъчния внос следва да е от животински произход (млечни продукти, яйца, риба, месо), за да се осигури оптимален внос на незаменими аминокиселини. При необходимост се из- ползват стерилни разтвори с есенциални аминокиселини, които се прилагат венозно – Aminomix, Aminoplasmal, Aminosteril, Glutarsin, Nephramine. Мазнините се ограничават до 60-80 g дневно. Калорийните нужди се осигуря- ват от прием предимно на въглехидратна храна. При липса на хипертония, отоци или сърдечна недостатъчност може да се приема готварска сол до 3 g дневно. Количеството на течностите е в зависимост от диурезата, като се вземат предвид и загубите на вода чрез кожата, потта и дишането.

Лечение на Хроничната бъбречна недостатъчност

Принципите на лечение на ХБН включват лечение на основното заболяване, отстраняване на факторите, довели до влошаване на бъбречната функция, диетично и медикаментозно лечение в зависимост от стадия на ХБН, диализно лечение, бъбречна трансплантация.

С горски синчец

отварка от горски синчец: 4-5 супени лъжици от билката заедно с корените се варят в 1 л вода, докато отварката остане наполовина, след това се прецежда и се пие сутрин, обед и вечер преди ядене по 1 винена чашка.

Хранене с тиква

Да се яде често варена тиква, която не дразни бъбреците и усилва отделянето на урина. Понататъшното лечение се състои в пиене на чай от овесена слама, розмарин, коприва, плод шипка с прибавка на мед.

С хвойна и царевична коса

Взема се по 20-30 гр. хвойна и царевична коса 26 опашки от вишни, корени от пирей, шипки, мечо грозде и семе от пъпеш. Тези билки се варят в 1 л. вода около 5 мин. Пие се по 1 винена чаша /200мл/ 3 пъти дневно.

С магданоз

Една с.л. от корените или листата или 1 кафена лъжичка от семената кисне 2 часа в 400 мл. вряща вода. Пие се по 1 винена чаша 4 пъти дневно преди ядене. Използва се и пресният сок по 1 с.л. 3 пъти дневно преди ядене.

За лечение на бъбречни болести са подходящи следните билки:

а. Бяла бреза – действа диуретично и потогонно, разтваря камъните в бъбреците и пикочният мехур. Една с.л. пъпки или 2 с.л. нарязани сушене листа се заливат с 500 мл. вряла вода, като се прибавя малко сода за хляб – за разтваряне на смолите. Кисне 1 час и се пие по 1 винена чаша 4 пъти дневно преди ядене.

б. Вишна – Две с.л. плодови дръжки (изсушени) се варят 10 мин. в 500 мл. вода. Пие се по 1 винена чаша 4 пъти дневно преди ядене. При калкулоза на бъбреците са ефективни счукани костилки на прах. По 1 чаена лъжичка 3 пъти дневно преди ядене.

в. Лен – Полезен е при възпаление и калкулоза на бъбреците. Една с.л. ленено семе се залива с 400 мл. студена вода и кисне 1 час. Получената слуз се пие по 1 винена чаша 3 пъти дневно преди ядене.

г. Копър – Действа диуретечно. Една кафена лъжичка се залива с 300 мл. вряла вода и кисне 1 час. Пие се по 1 винена чаша 3 пъти на ден преди ядене.

Билката лепка

Билката лепка се използва за лечение на възпалителни процеси пикочно отделителната система, по специално при възпаление на пикочния мехур. Вземат се 4 ч.л. от дрогата се запарват с 2 чаши вряща вода и кисне до изстиване и се изпива за 1 ден.

Видео за за хроничните бъбречни болести

Leave a comment