Гинко билоба – всички ползи и странични ефекти на едно място

Приложение на чай от гинко билоба.  ✓ Топ ползи от гинко билобата.  ✓ Рецепти, ползи: при мозъчна недостатъчност.  ✓  При асма.  ✓ Странични ефекти.

Какво е гинко билоба ?

Листата на гинко билоба се използуват в китайската и японската традиционна медицина за лечение на проблеми на дихателната система като астма, бронхити, загуба на слуха, кашлица, туберкулоза, лоша циркулация на кръвта, загуба на паметта, гонорея, болки в стомаха, кожни проблеми, ангина пекторис, дизентерия, високо кръвно налягане и тревожност.

Листата намират приложение и като пластири за лечение на рани.

Западната медицина започва изследвания върху лечебните свойства на листата от гинко билоба през петдесетте години на миналия век.

През 1974 г. във Франция за първи път е регистриран продукт от листен екстракт на Ginkgo под кодовото име “EGb 761”. Екстрактът е приготвен от изсушени листа на Ginkgo и има стандартизирано съдържание на 22–27% флавонол гликозиди and 5–7% терпенови трилактони. Освен това преработеният екстракт съдържа голям брой други химически съединения, гинколиди (A, B, C, J), билобалид, флавонол гликозиди, бифлавони и др

Ползи от гинко билобата

Ползите от гинко биолоба са огромни. Някои от тях са:

• повлиява на важни фактори за растежа на мозъка;
• предотвратява смъртта на клетките от амилоидови протеини – причинители на алцхаймер;
• защитава митохондриите, малките “фабрики за енергия” в клетките;
• предпазва от алцхаймер и други невродегенеративни заболявания;
• увеличава продължителността на живота;
• потенцира действието на другите съставки в гинко билоба;

Действие на гинко билоба

Голяма част от изследванията, особено върху хора, се провеждат с тотални екстракти от гинко билобат , а не с отделни съставки. Все още няма единно мнение дали ефектите на гинко билобат се дължат на действието на отделни индивидуални компоненти или на синергичното действие на целия фитоекстракт .

Много автори приемат, че именно комбинацията от различни компоненти в екстрактите като цяло оказва подобряващо действие върху мозъчните функции .

Смята се, че фармокологичните ефекти се дължат на съдържащите се в екстрактите флавоноиди и тритерпенови трилактони, като флаваноидите притежават антиоксидантни свойства, а терпеновите трилактони подобряват кръвообращението.

Вероятно флавоноидите не преминават през кръвномозъчната бариера и осъществяват ефектите си в периферията, докато гинколидите и билобалидът навлизат в мозъка.

Гинко билоба на капсули

Билковият екстракт ще Ви помогне да поддържате в норми периферното кръвообращение на ръцете, краката и мозъка.

Гинко билоба под формата на таблекти на супер цена може да подкрепи менталния Ви фокус, като така подобрява паметта ви. Продуктът е много полезен при леки проблеми с паметта, като забравяне и липса на концетрация, което се дължи на напредването на възрастта.

Рецепти, ползи и лечебни свойства на гинко билоба

Ето десет от най-добрите ползи на билката:

 При мозъчна недостатъчност

На чай или на таблетки (капсули)?

Екстрактите от Гинко билоба оказват умерено подобрение при деменция, мозъчна недостатъчност и при начална форма на болестта на Алцхаймер. Проведени са повече от 200 клинични изпитвания за ефекта на Гинко билоба при различни болестни състояния. При едно от тях е установено, че приемането на 40 mg екстракт от Гинко билоба от хора в напреднала възраст води до подобрение на краткотрайната памет, настроението, виенето на свят, главоболието и шума в ушите .

При асма

Положителни резултати са наблюдавани още при сексуална дисфункция, планинска болест, астма, хипоксия, заболявания на периферните кръвоносни съдове, шум в ушите, виене на свят, депресия, намалено зрение вследствие увреждане на ретината, остра кохлеарна глухота .

За памет

Гинко билобата е подходящ при поява на ранните сиптоми на мозъчна недостатъчност, които включват: понижение на паметта и запаметяването, отпуснатост и безинициативност, обърканост с тревожност и депресия, световъртеж, главоболие.

Гинко билобата е подходящ и при млади хора със смущения в оросяването на крайниците – студени ръце и крака, както и при усилена умствена дейност. Ефектът настъпва след прием в продължение на 6-8 седмици.

Болест на Рейно

СЗО препоръчва употребата на Гинко билоба при болест на Рейно, акроцианоза и постфлебитен синдром . Съществуват обаче и редица изследвания, при които ефектът от екстрактите на Гинко билоба не е задоволителен.

 Oбърканост с тревожност

Гинко билобата е полезна при поява на ранните симптоми на мозъчна недостатъчност, които включват: понижение на паметта и запаметяването, отпуснатост и безинициативност, обърканост с тревожност и депресия, световъртеж, главоболие.

 Възстановяване от мозъчни увреждания

През последните десетилетия екстракти от Гинко билобасе използват широко в гериатричната практика за подобряване на мозъчното кръвоснабдяване, за предпазване от хипоксия, за възстановяване от мозъчни увреждания .

 Борба със свободните радикали

Екстрактите от Гинко билоба и съставките им проявяват различни биологични и фармакологични ефекти: невропротективен и антиоксидантен ефект, намаляване на свободните радикали, потискане на липидната пероксидация и стабилизиране на мембраните, инхибиране на азотния оксид.

Кръвоснабдяване на мозъка

Широкият спектър на действие на екстрактите от Гинко билоба  при болестни състояния с разнообразна етиология вероятно е следствие от подобрението на два основни физиологични процеса: кръвоснабдяването на мозъка и останалите тъкани и усилването на клетъчния метаболизъм.

Антиоксиданти в гинко билоба

Гинко Билоба е антиоксидант – препятства образуването на атеросклеротични плаки върху вътрешните стени на кръвоносните съдове. Антиоксидантното действие на Гинко Билоба е подсилено с действието на комплекса от витамини А, С и Е.

Видео: Целебната Гинко билоба

Цена

Цената на гинко билобата е различна в зависимост от производителя и броят на капсулите. Средно цената за 50 капсули е 10 лв.

Странични ефекти на Гинко билобата :

Като цяло екстрактите от Гинко билоба се понасят добре, случаите на странични ефекти като гадене, повръщане, диария, главоболие, замайване, умора, слабост, обриви са редки и умерени.

Едновременната употреба на Гинко билоба и антикоагуланти като аспирин и варфарин може да доведе до кръвоизливи, тъй като G. biloba инхибира тромбоцит-активиращия фактор.

Риск от кръвоизливи съществува и при употребата на G. biloba едновременно със съдържащи кумарини растения и препарати като: чесън, жен-шен, червена детелина

 

 

 

Гинко билоба – всички ползи и странични ефекти на едно място
4.7 (94.29%) 7 vote[s]

Leave a comment