Уникални рецепти за лечение с пчелно млечице

Какво съдържа  пчелното млечице. ✓ Дейсвие на  пчелно млечице.  ✓ При импотентност . ✓ Чудото женшен + пчелно млечице ✓ За децата. ✓ Цена на пчелно млечице.

 

Първият и биологично най-силен продукт на пчелата е пчелното млечице. То е най- съвършеният продукт на природата – мощен естествен биостимулатор, ценен за подобряване на здравето. Биологичната и хранителна стойност на пчелното млечице са споменати в най-старите писменни паметници, които са се появили отпреди 3000–5000 години. Проучванията през последното хилядолетие показват, че пчелното млечице е на границата между храната и лекарствата.

Известни са ефектите от действието на пчелното млечице върху човешкото тяло, но много малко хора наистина знаят за тях. .Пчелното млечице е полезно и при болни, и при здрави хора. Чрез Желероял терапия (лечение с пчелно млечице) някои се лекуват, а други просто укрепват организма си.

Какво е пчелно млечице ?

Пчелното млечице се изработва от млади пчели – от 4–6- до 12–15-дневна възраст. В този период те започват да се хранят с перга (т.нар. „пчелен хляб”, който пред- ставлява пчелен прашец, складиран и трамбован от пчелите в килийките и претърпял млечно-ки- села ферментация), богата на белтъчини, мазнини, витамини и други биологично активни вещества.

Доказано е, че един вид млечице се отделя от долночелюстните жлези на пчелите и се използва за хранене на личинките, на пчелите работнички и на търтеите и това млечице се нарича пчелно. Другият вид млечице се състои от сместа на секретите на глътъчните, долночелюстните и горночелюстни- те жлези. То се нарича маточно пчелно млечице.

Проучванията в тази насока прерастват в нова наука с приложно направление, наречена апитерапия. Антибактериалната активност на пчелния мед в момента усилено се проучва от учените и вече успешно се използва в медицината за лечение на някои рани, гастро-интестинални, чернодробни и др. заболявания.

Напоследък са установени и специфични антимикробни съставки в определени видове пчелен мед, сред които е и дъбовия манов мед от нашата страна.

Какво съдържа  пчелното млечице

Пчелното млечице е гъста белезникова течност

Химичният състав на пчелното млечице е много сложен. То е богато на хранителни и биологично активни вещества, притежава лечебни свойства, но не може да служи като универсално лекарство, както се е смятало по-рано.

Съдържа значително количество белтъчини, съставени от 22 аминокиселини, в това число всички незаменими, които не се синтезират от организма, също и свободни аминокиселини, амини и амиди, белтъци като глобулини (68%) и албумини (40%), ко- ито са изключително важни за кръвта, а също въглехидрати, микроелементи и витамини, захар, мазнини, минерални вещества. В състава на млечицето са открити инсулиноподобни пептиди, цинк-белтък с хормоноподобно действие.

Съставът на минералните вещества е: желязо, манган, цинк, кобалт, фосфор, калий, натрий, калций, магнезий, мед, никел, сребро, олово, злато, бисмула- луминий, хром, сяра, силиций, арсен.

Особено високо е съдържанието на цинк, желязо и кобалт. Маточното пчелно млечице съдържа витамини- те от В1 до В9 , В12, Н, малко количество С, А, Д, Е. В сравнение с други продукти на пчеларството то е богато на витамин В5 – пантотенова киселина, и Н – биотин.

Пчелното млечице помага за:

 • Подобрява трофиката;
 • Увеличава издръжливостта;
 • Подобрява състоянието на периферната и централната нервна система;
 • Нормализира кръвното налягане;
 • Нормализира състава на кръвта;
 • Подобрява се, според Ф. Бетлер, функцията на костния мозък;
 • Стимулира отделянето на женски и на мъжки полови хормони;
 • Лекува безплодие и импотентност;
 • Стимулира надбъбречната жлеза;
 • Предизвиква специфична имунна толерант- ност, увеличава имунната защита – клетъчна и тъканна;
 • Има имуно регулаторен ефект при авто- имуноагресивни фактори (бронхиална астма, рев- матоиден артрит, гломерулонефрит);
 • Забелязва се имунодепресивен ефект;
 • Има способност да премахва умората;
 • Подобрява съня, паметта и трудоспособността;
 • Това е един от методите за лечение на намалена памет, особено при атеросклероза;
 • Повишава общия жизнен тонус;
 • Подобрява самочувствието;
 • Оказва анаболен ефект;
 • Понижава нивото на захар в кръвта;
 • Подобрява дейността на ендокринните жлези;
 • Антибактериално и противовирусно действие;
 • Подобрява състоянието на простатата;
 • Допринася за продължителността на живота и плодовитостта;
 • Ускорява изхвърлянето на тежки метали;
 • Стимулира развитието на костна тъкан.

Дейсвие на  пчелно млечице и здравни ефекти:

Редица световни проучвания доказват ролята на пчелното млечице в превенцията и подобряването на здравословното състояние на човека.

В книгата на Владимир Лавренов1 са описани няколко случая, които показват подобрението на пациенти, прие- мащи лиофилизирано маточно пчелно млечице:

 • Във Втори Московски институт д-р З. И. Ле- бедева прилага маточно пчелно млечице при лече- нието на хипотрофия (понижено хранене) на деца с възраст от 2 до 7. 5 месеца. Бебетата се отли- чавали от други на тяхната възраст с ниския си ръст и тегло, с лошия си апетит, с бледостта на кожата, с вялост, с малка подвижност и лош сън. До този момент бебетата били лекувани с други средства – кръвопреливане, витамини, вливане на глюкоза и т.н. Д-р Лебедева започнала лечение- то с маточно пчелно млечице във вид на свещички и след 7–10 дни то дало значителни резултати – бебетата възвърнали апетита си, теглото им се увеличило, те ставали подвижни и жизнерадост- ни. Това дава основание да смятаме, че маточно пчелно млечице е силен биологичен стимулатор, подобряващ обмяната на веществата и акти- визиращ всички жизнени процеси на изтощените деца.
 • Д-р С. Б. Неманова (Катедра по болнична те- рапия в Рязанския медицински институт) използ- вала таблетки със сухо маточно пчелно млечице, произведено в Института по пчеларство, за лече- ние на болни от стенокардия. 30 пациенти на въз- раст 46-64 години, страдащи от чести пристъпи и безрезултатно лекувани с различни лекарства, получавали ежедневно 2–4 пъти по една таблетка под езика, съдържаща 10–15 mg маточно пчелно млечице. Лечението продължило 2–4 седмици и при повечето от болните предизвикало отслабване на стенокардните пристъпи, а в някои случаи те изчезнали напълно. Маточното пчелно млечице оказало благотворно влияние и на общото състоя- ние на болните. Намаляла раздразнителността, подобрил се сънят, усилил се апетитът, слабост- та и лошото настроение се сменили с бодрост. Тези симптоми били най-ярко изразени при болни, прекарали скоро инфаркт на миокарда.
 • Ценни клинични изследвания били проведе- ни от френския лекар Дестрем. Част от болни- те получили сухо маточно пчелно млечице във вид на таблетки за смучене. При повечето пациенти се наблюдавала старческа слабост и изтощение, малокръвие, ниско кръвно налягане, лош апетит. Сред по-младите преобладавали изтощение след прекарани заболявания, преждевременно съста- рени хора. Лечението с маточно пчелно млечице подобрило апетита, увеличило теглото и норма- лизирало кръвното налягане. При голяма част от болните се възвърнала бодростта.
 • Друга част от болните със старческа не- мощ, хипотония, виене на свят, липса на апетит, безсъние (при по-младите се наблюдавали нерв- но-психични заболявания от преумора и тежки преживявания, свързани понякога с липса на апе- тит, депресия и изтощение) получили мускулни инжекции от сухо маточно пчелно млечице във физиологичен разтвор (през ден по 20 ml), общо 6. 12 инжекции. След няколко инжекции състояние- то на болните видимо се подобрявало – появил се апетит, депресията и слабостта се сменили с жизненост и бодрост. Болните наддали на тегло, кръвното им налягане и сърдечната им дейност се нормализирали, изчезнали спазмите на мозъчни- те и коронарните съдове, повишили се защитни- те сили на организма.

 

Употребата на пчелно млечице при децата

Лечебният ефект от пчелно млечице за човека се дължи на биоактивните му съставки

Първоначалната употребата на пчелно млечице при децата (допуска се за консумация от деца само над 2г..!!!!!!),, както и при хората,, които за пръв път го прилагат и не са наясно имат ли алергия към пчелни продукти, следва да е много внимателна.

Препоръчва се предварително пробно прилагане на смес от 1 капка пчелно млечице на 1 чаена лъжичка мед или 1 капка неразредено млечице да се постави под езика, след което се оставя в устата до пълно втечняване и поглъщане.

Изчаква се 24 часа и при липса на странични алергични прояви (затруднено дишане,, кихане,, кашляне,, обриви по кожата,, и др..),, би могло да се започне редовен прием на пчелно млечице.

Поради потенциалните алергични ефекти от приема на пчелно млечице особено при малки деца и алергични хора се препоръчва то да се приема предварително смесено с пчелен мед в съотношение 1::100,, т..е.. 1 грам млечице на 100 грама мед или на 1 буркан мед от 1 кг.. да се добавят 10 грама пчелно млечице.

За да се постигне добро хомогенизиране на млечицето в цялото количество мед е необходимо към претегленото млечице, поставено в чист стъклен буркан от 1 кг. да се добави предварително загрят на водна баня до 45 С (т.е. да може да се държи буркана с ръка без да е много горещ), пчелен мед (правени са експерименти със смесване с рапичен мед, резултатите от които са представени нататък), след което много добре се разбърква с чиста и суха лъжица и веднага след изстиване се поставя във фризер, за да замръзне добре за 2 -3 дни.

Така подготвената смес се консумира след няколко дни, когато медът е напълно кристализирал и втвърден. Така смесеното с пчелен мед пчелно млечице се приема само от неалергични хора в количествата препоръчвани за меда.

Пчелно млечице цена 

Цената на пчелното млечице зависи от качеството му и от това, от къде го купувате. Най-евтино, е пчелното млечице в Китай – там можете да го получите в течно състояние за около 73€/кг. В Европа, пазарната му цена е около 50€ за 60 г. (2,1 oz).

 

Женшен с пчелно млечице

Женшенът в комбинация с  пчелното млечице, разгледани като самостоятелни продукти, притежават множество завидни ползи на тялото и организма.Комбинацията от пчелно млечице с женшен е сред най-популярните тонизиращи, стимулиращи, общоукрепващи и хармонизиращи средства

В източното билколечение женшенът се счита за „най-висше“ растение, тъй като възстановява жизнената енергия, като балансира функциите на органите и по този начин дава възможност на тялото да се възстановява.

Женшен с пчелно млечице и шизандра е класическа билкова комбинация на Изтока, която поддържа имунната система и добрата психическа и физическа форма.

Цената е в различен диапазон в зависимост от процентното съдържание, започва от 7 лв. и стига над 30лв.

Свързана статия: Топ 10 ползи от Сибирски женшен

За косата

билки за растеж на косата

Предлагаме ви и лесна рецепта за приготвяне на домашна маска с пчелно млечице против косопад.

Необходими са ви:

 • 200 г масло
 • 1 жълтък
 • 2 г пчелно млечице

Маслото се разтапя на водна баня, оставя се леко да изстине и към него се добавят жълтъкът и пчелното млечице. Сместа се разбърква, налива се в бурканче и се оставя в хладилник. Може да се използва в продължение на месец. Нанася се на косата и се оставя да преседи два часа, след което се измива с мек шампоан

 

Пчелно млечице прием

Ежедневното приемане от човека на 100 грама пчелен прашец обезпечава дневните нужди на организма от: метионин, треонин, валин (20-30%), левцин, фенилаланин, лизин, изолевцин и триптофан – 11-14% (при 26%-но съдържание на белтъчини и 80%-ова усвоимост на прашеца); витамини – В1, В2, В5 – 60-80%; В6 и Н – 40%; В3- 20%; С- 10%; калии, мед, магнезии, кобалт – 100%; манган – 70%; калции – 40%; желязо – 20% (при пълно усвояване на приетото количество).

За лечебни цели прашецът следва да се приема от 0,,25 до 15 грама на прием,, най-добре смесен с пчелен мед.

Прополисово мляко

Взема се прясно мляко, което се кипва в емайлирана тенджера и се прибавя прополис – 50 или 100 грама стрит прополис на 1 литър мляко.

Съдържанието на тенджерата се размесва с помощта на дървена лъжица. След превръщането на прополиса в гъста маса млякото в съда се бърка на слаб огън в продължение на 10 минути. След това може да се филтрува през един слой марля в стъклена или емайлорана посуда.

При престояването на така приготвената смес на нейната повърхност се образува слой восък, който се отстранява. След изстиване млякото е готово за употреба.

Спиртен екстракт на прополис – 20 или 30%.

Приготвя се като 100 грама прополис се нарязва на ситно в хаван и се добавя постепенно 500 мл 96 (чист) спирт. Тази смес се поставя в стъклен съд с тъмно стъкло за 5 дни, след което може да се филтрира през марля и да се съхранява с години.

Приема се във вид на водно-спиртно-прополисова или млечно-спиртно-прополисова смес 3 пъти на ден 1-1,,5 часа преди хранене. Употребява се вътрешно като към чаша топло мляко или вода се прибавят 20 капки от концентрирания спиртен разтвор на прополис.

Може и да се употребява с чаша вода, но трябва да се знае, че водата при добавяне на прополиса добива млечнобял цвят и има леко горчив вкус, но чувството не е неприятно.

Пчелно млечице – дарът на вечността ( Видео)

 

Противопоказния

Трябва да се знае, че препарати с пчелно млечице не трябва да се прилагат при болестта на Адисон. То е противопоказно и при индивидуална несъвме- стимост. Предписването на пчелно млечице трябва да бъде съобразено с индивидуалните особености на организма и ползването да е под лекарски контрол!

Leave a comment