Чесън – 20 невероятни ползи. С какво е полезен незаменимият чесън

Ползи и свойства на вълшебният чесън. ✓ За лечение на какво се използва. ✓ За гъбички. ✓Чудото чесън +лимон. ✓На таблетки. ✓При при Акне.

 Чесънът се цени по света като подправка, храна и лекарство.

Той принадлежи към семейство Alliaceae (Лукови), чиито 750 представителя включват различните видове лук, сред които са сибирският лук, шалотът, празът и алиумите (декоративните лукове). Думата „чесън“ (на англ. garlic) произлиза от старинните английски думи, които означават „копие“ (gar) и „праз лук“ (leac).

От времето на древния Египет (тоест някъде от около 4000 г. пр. Хр.) до ХІХ век, чесънът бил най-често използваното лечебно растение в света. Днес той си остава популярен традиционен лек срещу много болести. Добавките от чесън спадат сред най-продаваните лечебно-растителни добавки в западния свят, а хиляди научни изследвания са проучвали въпроса как чесънът може да спомогне за доброто здраве.

За лечение на какво се използва чесън

Само една скилидка чесън на ден стига за здраве цяла зима

На първо място трябва да се обърнем към  чесънът при  лечението на упорити инфекции, сериозни стомашни проблеми или сърдечносъдови заболявания.

Чесънът съдържа много активни елементи с антибактериални, антибиотични и антиоксидантни свойства. Той е  ефикасен при лечението на широк спектър болести и болестни състояния, в това число сърдечни заболявания, високо кръвно налягане, артрит, настинки, алергии, чревни паразити и дизентерия.

Преди повече от хиляда години чесънът се е  използвал в Индия за лечението на сърцето и кръвообращението. Ако се върнем още по-назад, с няколко хиляди години, ще открием, че и по-ранни цивилизации също са го употребявали с медицински цели.

В „Сборникът на Еберс“, чесънът се цитирал като необходимост при лечението на сърдечни заболявания, тумори, глисти, ухапвания и много други болести. Знанията на египтяните се базирали върху опита на десетки и стотици поколения.

В миналото е играл важна роля при лечението на болести като холера, проказа и тифус, за сваляне на висока температура, за унищожаване на микроорганизмите, причиняващи респираторни заболявания и на бактерията на диарията, от която страда в един или друг момент голяма част от населението дори в наши дни.

Масло от чесън


Чесновото масло обикновено се извлича чрез дестилация. Парата преминава през смачкания чесън, от който започва да се кондензира етеричното масло. В него се съдържат само мастните сулфиди, които се образуват при разлагането на алицина.

Капсулите с чесново масло имат значително по-слаб ефект при борбата срещу инфекциите, отколкото суровия чесън. Затова пък действието им е напълно равностойно на него, що се отнася до предпазване на кръвоносните съдове от заболявания. Капсулите са също така евтин начин да си осигурим нужния за здравето ни чесън.

Полезни свойства на чесновото масло:

– Чесънът съдържа множество серни съединения, които имат мощен антивирусен ефект.
– Той има антитромбоцитен ефект, т.е. не позволява да се образуват съсиреци в кръвоносните съдове.
– Чесънът има способността да понижи холестерола в кръвния серум. Медицински изследвания в Германия са доказали, че чесънът може да вдигне нивото на “добрият холестерол” най-малко с осем процента.
– Чесънът е в състояние да понижава кръвната захар, която го прави много полезен диетичен инструмент в третирането на диабет.
– Има кардиозащитно действие и предотвратява развитието на атеросклероза.
– Чесънът въздейства благоприятно на ръста и делението на клетките. Това му свойство предизвиква регенерираш и подмладяващ ефект.

Черен чесън


Тук става въпрос за обикновен чесън, който чрез ферманция става черен чесън. При контролирани условия по времето на този процес ченът в продължение на нялколко дни се „състарява“ .  По време на този процес аминокиселините и захарите на чесънът произвеждат меланоидини  –  жълтокафяви до чисто черни осветени азотни химични съединения, на които се дължи черния цвят. Цената на черният чесът варира от 5 лв. до 25 лв. за килограм

Ето и конкретните ползи от него:
– засилва имунитета;
– намалява атеросклероза;
– стабилизира кръвното налягане;
– понижава кръвната захар и холестерола;
– има противораков и противостареещ ефект.

Чесън отглеждане


Не е трудно да отглеждаме чесън в градината си . Той е също така прекрасно органично оръжие срещу градински вредители – всяко растение в близост до него няма да бъде нападнато от тях. Засадете отделни скилидки през октомври по същия начин, както луковиците на нарциса или лалето.

Разположете ги в добре изсъхнала почва на около петнайсет сантиметра разстояние една от друга, като оставите горните им крайчета да се подават съвсем малко навън. Не прекалявайте с грижите или поливането. Те ще бъдат готови за вадене през юли или август, когато горната им част, стъблото, започне да загива

Чесън на таблетки


Около трийсет различни компании произвеждат чеснови таблетки или капсули, някои от които с добавка на витамини или рибено масло.

Таблетки със стабилизиран алицин

Това е сравнително нова форма, при която чесънът се счуква, за да се даде възможност за образуване на алицин. Следващият етап е неговото изсушаване. Част от алицина, както може да се очаква, се разлага до сулфиди, но по-голямата част от него се стабилизира.

Така полученият прах се смесва с неутрализиращ мириса му растителен екстракт. Приготвят се таблетки с покритие, което позволява разлагането им да стане едва в червата; това е още една предпазна мярка срещу миризмата. В крайна сметка таблетката доставя алицин и сулфиди. Всяка таблетка съдържа 300 мг сушен чесън на прах, така че 4 таблетки са равни на една скилидка.

Капсули с чеснов прах и контролирано ниво на миризмата

Изнамерен е начин за премахване на миризмата от чесновия прах, без това да унищожи или намали активните му свойства. Първо чесънът се подлага на въздействие, възпрепятстващо преобразуването на алиин в алицин. След това се смила и изсушава. В резултат се получава прах, който съдържа алиина от оригиналната скилидка, но не и алицин. Към него се добавя алиназа, след което се поставя в твърди капсули.

Таблетки с лек мирис

Таблетките от чеснов прах, които участват успешно в многобройни клинични изследвания, се правят по следния начин. Чесновите скилидки се изсушават и смилат. След това се оформят във формата на таблетки, чието покритие може да бъде разтворено едва след преминаването им от стомаха в червата.

В резултат прахът съдържа сулфиди /получени в местата на срязване на скилидките/, плюс алиин и алиназа /от вътрешността на резенчетата/, които се съединяват след поглъщането на таблетката и в резултат се получава алицин. Този продукт е интересен, тъй като неговата ефективност е гарантирана и доказана чрез многобройни анализи. Онова, което осигурява той обаче, е възможност за образуване на алицин, а не самият алицин, който не се съдържа в праха.

Ползи за здравето на Чесън


Прочистване от паразити с чесън 

През Средновековието чесънът става важна част от диетата на европееца и се използва като разменна монета. Двама известни лекари от XVI в., Парацелз и Лоницер признават антитоксичните му свойства. Лоницер описва също така и ефективността му при борбата с чревните паразити, от които вероятно е страдала огромна част от населението през Средновековието.

Пийте много вода, като препоръчително е тя да е топла. Чая от пелин също действа паразитогонно. Комбинирайте го с очистителни, които да премахнат бързо натрупаната отрова и паразити. Вземете добавка от чесън, тъй като именно чесънът чисти кръвоносните съдове и убива вредните микроорганизми.

Чесън при Акне

Чесън за красива и гладка кожа

Това неприятно състояние често засяга кожата на тийнейджърите. В основата на фоликулите на космите, от които израства косата, съществуват мастни жлези, които произвеждат мазна субстанция, наречена себум. Хормоналните промени по време на юношеството могат да причинят свръхпродукция на себум, в резултат на което жлезите се запушват. И тогава по лицето и гърба се появяват пъпки и черни точки.

Една хубава диета с много пресни плодове и зеленчуци може да помогне, но обикновено се препоръчва продължително лечение с антибиотици. Преди да предприемете подобен курс, който не е евтин и вероятно няма да мине без странични ефекти, си струва да опитате с чесън.

Освен с консумацията на по-големи количества чесън по време на ядене, може да приложите следните две рецепти върху самите засегнати места. Първото е чеснова маска, която се състои от чесън, мед и каолин на прах. Смесете три накълцани скилидки чесън с чаена лъжичка /10 мл/ течен мед и супена лъжица каолин на прах /който можете да купите от аптеката/. Нанесете върху засегнатите участъци, като пазите очите.

 Чесън  за гъбички

Съществуват много дразнещи и упорити гъбични инфекции, които засягат хората. Сред тях са атлетичен крак, цистит, млечница, трихофития и вагинит. Ако не се лекува, млечницата може да доведе до сериозни усложнения и дори да засегне нивата на кръвната гликоза. Тя обаче се лекува трудно, често защото микроорганизмите вече са станали устойчиви на използваните преди антибиотици.

Поддържането на лична хигиена и големите дози чесън /няколко скилидки или капсули чесново масло, приети през устата/ могат да помогнат да се излекуваме от това състояние. Трихофитията все още се среща и в наши дни. Тя е обичайно явление сред домашните животни и може да бъде предадена и на хората. Чесънът е идеално средство срещу нея, и може да се използва както локално върху кожата, така и приеман през устата.

Чесънът като средство за предпазване от комари

Вероятно си спомняте разказаната почти в началото на книгата история за децата, на които комарите създавали проблеми при всяко посещение в Италия. Те престанали да хапят детето, което приемало по една чеснова капсула дневно,, затова пък не оставяли на мира неговия твърдоглав брат. Изводът не се нуждае от коментар!

Премахване на коремни паразити и глисти с чесън

Враг на чревни паразити от древни времена

Как ми се иска да знаех за чесъна преди няколко години, когато направих обиколка из Индия, при която изнасях лекции. Колкото и да внимавах, се заразих с чревна инфекция, която трябваше да се лекува с лекарство, наречено „метронидазол“. В известен смисъл ефектът от лекарството беше толкова лош, колкото и първоначалната зараза!

Понастоящем обаче вече се знае, че чесънът е ефикасно средство срещу амебната дизентерия. Не може да се каже, че амебната дизентерия е често срещано заболяване във Великобритания. Друго е обаче положението с глистите.

Чесънът винаги е бил признаван за враг на всички видове чревни паразити. Сулфидите, произвеждани от него, ги атакуват и това дава възможност да бъдат изхвърляни от тялото. Изследванията показват, че при редовен прием на чесън видовете глисти, които обитават по-горните нива на стомашночревния тракт, умират и биват изхвърлени.

Стомашно разстройство и диария

Редовната консумация на чесън дава известна защита срещу стомашно разстройство; на мен определено ми помага. Вече споменах колко ценен е чесънът, когато трябва да се справим с хранително натравяне. Той е ефикасен също така и при диария, но ако това състояние продължи по-дълго, трябва да се консултирате с лекар.

Чесът при хемороиди и варикозни вени

И двете състояния си приличат, тъй като и в двата случая става дума за подути от кръв и втвърдени от тромби участъци. Във Втора глава обясних колко полезен е чесънът за разтварянето на съсиреци. Следователно ежедневната консумация на чесън ще помогне и за това състояние.

Стара рецепта за хемороиди, използвана от някогашните лекари, била употребата на сурова скилидка чесън като свещичка. Очите ми се насълзяват само като си помисля за това и определено не ви препоръчвам да го опитвате!

Чесън при импотентост

Темата за импотентността присъстваше в огромна част от трудовете, посветени на чесъна, които съм проучвал. От хилядолетия се твърди, че чесънът лекува импотентността. Това може да ви се стори трудно за вярване, но ако се замислите по какъв начин пенисът получава ерекция и как чесънът влияе на кръвообръщението, връзката може да ви се изясни.

Пенисът е осеян със сложна мрежа от многобройни кръвоносни съдове, чиято цел е да поберат колкото се може повече кръв и така да го поддържат в еректирало положение. Една от причините за импотентността е неспособността на пениса да получи ерекция, тъй като кръвоносните съдове са започнали да се затлачват с атерома.

А щом като чесънът разтваря ефикасно съсиреци и отпушва кръвоносните съдове, той несъмнено ще стори същото и с кръвоносните съдове на пениса.

Чесън и лимон за високо кръвно

Еликсир на младостта – това древна рецепта от чесън и лимон, известна като средство, укрепващо имунната система, очистващо кръвта и съдовете, отстраняващо запъхтяването, полезно при отклонения в теглото: прясно изстискан сок от 24 лимона се смесва с 400 г смачкан с различен способ чесън, удобно е с блендер в част от самия сок в половин литров пластмасов съд от кисело мляко, и се помества в буркан, желателно с широко гърло.

Отгоре бурканът се покрива с лека тъкан или марля, завързва се и се поставя на хладно място. След 24 дни средството е готово. Може да се почне приемането и по-рано, но ефектът ще бъде по-малък, чесънът може да пречи на съня, което не става след пълния срок на получаване на настойката. Преди приемане сместа се разклаща.

Чесън и лимон обикновено се приема един път дневно преди сън: 1-2 чаени лъжички от сместа в половин чаша вода, разбърква се и се изпива. Може приемът да варира, да се пробва да се взема сутрин на гладно, през деня между приеманията на храната и вечер един час преди лягане и да
се стараете да отработите дозата по вътрешното усещане и съня. В началото на приема в стомаха може да започне революция от разтревожените от еликсира паразити.

За какво друго действа този еликсир ?

Позитивно въздействие върху организма не се чувства веднага, а примерно от 14–20-тия ден. Еликсирът чисти съдовете в целия организъм и което е особено важно, в мозъка, сърцето, подобрява се съня, изчезва умората и вялостта, тялото се напълва с лекота и енергия, подмладява се кожата. Силата на ефекта зависи от качеството на чесъна, в него, по възможност, не трябва да има нитрати.

Затова, прочитайки тези редове, не губете време, купете добър чесън и лимони, направете тази изключително проста смес и след 24 дни започнете да я приемате. Ефектът значително се усилва на фона на приема на чай от джинджифил, лимонов сок и мед (рецептата е приведена по-горе) – не в един прием, разбира се.
Еликсира може да се съчетава с приема на други очистителни препарати.

 

Leave a comment