Лечение на гастрит с билки от старите книги + симптоми

Кои са симптомите на гастрит ? ✓ Хеликобактер пилори.  ✓ Топ билки и средства при гастрит. ✓  С ленено  семе. ✓ Пчелен мед. С жълт кантарион.

Гастритът е възпаление на стомашната лигавица и обикновено се нарича остър или хроничен гастрит. Той може да се появи изведнъж (остър) или постепенно (хроничен).

Какво причинява гастрит ?

Гастритът може да бъде причинен от дразнене поради прекомерна употреба на алкохол, хронично повръщане, стрес или употребата на определени медикаменти като аспирин или други противовъзпалителни средства. Това може да се дължи и на някое от следните неща:

 • Helicobacter pylori (Н. pylori): Бактерия, която живее в лигавицата на стомаха; Без лечение, инфекцията може да доведе до язви, а при някои хора – рак на стомаха.
 • Рефлукс на жлъчката
 • Инфекции, причинени от бактерии и вируси

Какви са симптомите на гастрит ?

Симптомите на гастрит са различни, а при някои хора дори няма. Най-честите симптоми обаче са:

 • Гадене или повръщане – разстроен стомах:
 • Коремни спазми;
 • Болка в корема;
 • Повръщане;
 • стомашно разстройство;
 • Изгарящо усещане в стомаха при ядене или през нощта;
 • Загубен апетит;
 • Повръщане на кръв;
 • Черни изпражнения.

Как се диагностицира гастритът ?

За да диагностицирате гастрит, Вашият лекар ще ви прегледа много обстойно, ще извърши задълбочена физическа оценка и може да препоръча някой от следните тестове:

 • Горна ендоскопия. Един ендоскоп, тънка тръбичка, съдържаща малка камера, се вкарва през устата ви и се пуска надолу в стомаха , за да се разгледа стомашната лигавица. Лекарят ще провери за възпаление и може да извърши биопсия, процедура, при която се отстранява малка проба от тъкан и се изпраща в лаборатория за анализ.
 • Кръвен тест. Стандартна процедура.
 • Тест на фекалиите (тест за изпражненията). Този тест проверява за наличието на кръв в изпражненията, което е възможно при гастрит.

Какво е лечението при гастрит?

 • Приемането на антиациди и други лекарства за намаляване на стомашната киселинност
 • Избягвайте горещи и пикантни храни;
 • За гастрит, причинен от инфекция с H. pylori, Вашият лекар ще предпише режим на няколко антибиотици плюс лекарство, блокиращо киселината;
 • Ако гастритът е причинен от злокачествена анемия, ще се дадат витамин B12.

Лекуване с билки:

С ленено  семе

В 600 мл. вряща вода се поставят 2 ч.л. ленено  семе/може и ленено брашно/,вари се 5 мин.След това се  прибавя  4 чаени лъжички лайка и по 1 ч.л.мента и маточина.Сместа кисне  30 мин. и се пие 6 пъти дневно по  80 мл. 15 мин.преди ядене.

Бяла върба

Една чаена лъжичка кора от бяла върба се вари  в 200 мл.вода 5 мин..Изпива се на гладно само сутрин. След това се изпива и чаша прясно мляко.

С пчелен мед

Вземат се 250 гр. прясно краве масло,250 г. чист  пчелен мед,1 изравнена с.л. бяла дъвка/сакъз/ предварително счуканана на брашно.Маслото и медът се бъркат с дървена лъжица 30 мин.,прибавя се дъвката и се бърка още 30 минути  до получаване на мехлем.Приема се 3 пъти на ден по 1 с.л.  преди ядене.

С Жълт кантарион

Вземат се по равни части от следните билки: жълт кантарион, синя тинтява и мечо грозде,приблизително от всяка  по 1 чаена лъжичка.Заливат се с 300 г.вода и се варят 10 мин.Пие се по 1 кафяна чаша  3-4 пъти  на ден преди ядене.

Вземат се по 4-5 стърка от жълт кантарион,подъбиче, слез,равнец и синя жлъчка се заливат с 300 мл.вряла вода. Стои 1 час.Пие се по1 малка винена чашка сетрин преди ядене.

При обострен хроничен гастрит се вземат по 2 с.л.жълт кантарион и невен,по 1 с.л. мента,маточина и копър/плод/.Тези билки се слагат в 600 мл. вода и се варят 5 мин.,киснат 30 мин.Пие се по 80 мл.  3 пъти дневно 15 мин. преди ядене.лечение 7 дни.

Взимат се по 50 г.жълт кантарион,листа живовляк,корени  чер оман, по 20 г.мента,камшик,листа смрадлика и цветове невен, и 10 г. стъркове   цикория.Една с.л. от сместа се заливат с 300 мл. вряща вода и се вари   2-3 мин. и кисне 30 мин.Пие се по 100 мл. 3 пъти на ден 1 ч.преди хранене.45-60 дни.

С лайка

Сутрин на празен стомах се пие 1 чаша запарка от лайка и  то в леглото,лежи се по гръб  5 мин. и след това 5 мин. се лежи по корем   и така чаят въздейства върху целият стомах.Това се прави в продължение   на 2 седмици.

Прополис

Гастрита се повлиява от прополис.Взема се 30 г. прополис  наситнява се и се поставя в 100 г.чист медицински спирт.Престоява няколко дни на тъмно докато се разтвори прополиса напълно.В 200 мл.сварено леко топло  мляко се капват с капкомер 30 капки от разтвора и се  пие 3 пъти н ден 30 мин. преди ядене на малки глътки  1 мес.

Бял равнец

Вземат се по 50 г.жълт кантарион и бял равнец,по 20 гр.   корени  черен оман,корени дилянка,корени лечебна ружа,корени сладък корен,  мента,семена анасон,листа от бреза.Две с.л. от сместа се варят 10 мин.  в 500 мл. вода.След няколко минути се прецежда

Leave a comment