Жълта комунига – При главоболи, мигрена и още 100 болежки

Използване на жълтата комунига като билка за лечение. ✓ Рецепти с билката. ✓Приложение при мигрена. ✓За черен дроб. ✓При гнойни кожни процеси. Увеличаване на млякото у кърмачките.

Жълтата комунига е двугодишно тревисто растение, което расте по влажните тревисти места, край храсталаците, из обработваемите земи, стърнищата, край пътищата и другаде из цялата страна до 1000 м надморска височина. Тя е медоносно растение. Употребява се надземната част – стръковете.

Приложение на Жълта комунига

Използва се за производство на лекарства, запарки, компреси, бани. Жълтата комунига помага при главоболие, мигрена, безсъние, хистерия, невралгии, разширени вени, проблеми с менструацията, тромбоза, хронични катари на дихателните пътища, повишена съсирваемост на кръвта, трудно заздравяващи рани.

Действа успокояващо на нервите. Кумаринът има противогърчов и наркотичен ефект. Външно се прилага като обезболяващо. Нанася се при циреи, гнойни рани, хемороиди, уши и очни възпаления и ревматични отоци.

Съдържание

кумарин, дъбилни вещества, гликозиди, флавоноиди, смоли, етерично масло, минерални соли, слузни вещества, танини, флавони .

Отглеждане на Жълта комунига

Жълтата комунига не е капризно растение, с изключение на нуждата от повишена влажност при отглеждането. Няма изисквания към почвите и хранителните и качества. Отглежда лесно и евтино и може да се 81 култивира и в полето, и в полупланински местности и горски ливади, стига да му се осигури достатъчно влага по време на вегетацията. Размножава се чрез разсаждане. Подходящ срок за разсаждане е септември-октомври, като по този начин още през следващата година комунигата ще даде пълна реколта.

Може да се разсажда и през пролетта, но в този случай ще трябва да се чака за реколта до следващата година. Берат се облистените горни части през време на цъфтежа. Стръковете се режат на дължина 30 см от върховете надолу, като това става само в сухо и слънчево време от юни до август. Събраният материал се почиства от повредени листа; прецъфтели, необлистени или одървенели стъбла. Пренася се в насипно състояние или в кошове без да се притиска. При осигурено поливане са възможни до три реколти през един вегетационен период.

Ползи за здравето от Жълта комунига

Ето някои от впечатляващите ползи за здравето:

Антитромботично действие

Растението жълта комунига съдържа важните вещества кумарин и троксерутин. При опите се установява, че тези вещства имат протективно действие върху  лигавицата на съдовата стена, уплътняват капилярите, чрез това подобряват своиства на кръвта (подобрява се способността за движение на кръвта чрез повишаване на пластичността на еритроцитите) и имат антитромботично действие.

За черен дроб

Билката има силно  регенеративно действие, когато се прилага, като ектрат при частично оперативно премахване на част от черния дроб.

При гнойни кожни процеси

С лечебна цел три пъти дневно, на гладно се изпиват по 150-200 мл запарка от лечебна комунига. Тя се приготвя, като към 2 супени лъжици наситнени стръкове от растението се прибавят 500 мл кипяща вода. След половин час запарката се прецежда и се разделя на 3 дози.
Под формата на компреси жълтата комунига се прилага при гнойни кожни процеси и рани.

Увеличаване на млякото у кърмачките

Билката се препоръчва за увеличаване на млякото у кърмачките, а също така и при  недостатъчна и болезнена менструация ,  приема се под формата на лапи при отоци от всякакъв произход, също така при подагра,  както и за подкожни кръвоизливи.

Стръковете приложение също таза  разширени вени, прилага се при  хемороиди. Важно е да се отбележи, че е полезна при болест на сърцето, при отоци и на др. патологични състояния, свързани с кръвообращението и оттока на лимфа.

Странични ефекти на Жълта комунига

Внимание, да не се предозира, защото билката е токсична при високи дози, поради съдържащия се в нея кумарин.

Leave a comment