Ендометриоза – какви са симптоми и как се лекува +билколечение

Какво представлява ендометриоза ?✓ Какви са основните сиптоми : болка в таза, безплодие. ✓ Лекарства за ендометриозата: даназол . ✓Билки при ендометриоза: Витекс, бял равнец.

 

Установено е, че алтернативното лечение с билки срещу ендометриоза  дава добри резултати.

 • Ендометриозата е абнормен растеж на клетките (ендометриални клетки), подобни на онези, които се образуват вътрешността на матката, но на място извън матката. Ендометриозата най-често се среща в други органи на таза.
 • Точната причина за ендометриоза не е установена.
 • Ендометриозата е по-често срещана при жени, които страдат безплодие, отколкото при плодородни жени, но състоянието не е задължително да доведе до безплодие.

 

 • Повечето жени с ендометриоза нямат симптоми. Въпреки това, някои жени имат признаци и симптоми на ендометриоза, като те могат да включват:
 • Болка в таза, която може да се влоши по време на менструацията;
 • Болезнено сношение;
 • Болезнени движения на червата или уриниране;
 • Безплодие.

Какво представлява ендометриозата?

Ендометриозата е необичайният растеж на ендометриална тъкан, подобен на този, който се появява във вътрешността на матката, но е извън матката. Ендометриалната тъкан се отделя всеки месец по време на менструацията. Областите на ендометриална тъкан, намиращи  се в ектопичните места, се наричат ендометриални импланти. Те  се срещат най-често в яйчниците, фалопиевите тръби, повърхността на матката, червата и мембраната на обвивката на тазовата кухина (т.е. перитонеума).

По-рядко се установява във вагината, шийката на матката и пикочния мехур. Рядко ендометриозата може да се появи извън таза. Имплантите на ендометриума, макар че те могат да станат проблематични, обикновено са доброкачествени (т.е. неракови).

Какви са етапите на ендометриозата?

Ендометриозата се класифицира в  четири етапа (I-минимален, II-лек, III-умерен и IV-тежък) въз основа на точното местоположение, степен и дълбочина на имплантите на ендометриозата. Както и  наличието и размера на ендометриални импланти в яйчниците. Повечето случаи на ендометриоза се класифицират като минимални или леки, което означава, че има повърхностни импланти и леки белези. Умерената и тежката ендометриоза обикновено води до кисти и по-тежки белези. Степента на ендометриоза не е свързана със степента на симптомите, които жената изпитва, но безплодието е често срещано при ендометриозата в стадий IV.

Интензитетът на болката може да варира от месец на месец, но също така може да се проявява и много често, в зависимост от жената. Някои жени изпитват прогресивно влошаване на симптомите, докато други могат да имат слаба болка.

Ендометриозата може да бъде една от причините за безплодие при иначе здрави двойки. Когато лапароскопските изследвания се извършват по време на оценките за безплодие, ендометриозата често се срещат при жени, които са абсолютно безсимптомни. Причините за това не са ясни.

Други симптоми, които могат да бъдат свързани с ендометриоза, включват:

 • Болка в долната част на корема;
 • Диария и / или запек;
 • Болка в гърба;
 • Нередовна или тежка менструация;
 • Болезнено уриниране или
 • Кървава урина (особено по време на менструация)

Ендометриозата и риска от рак?

Някои изследвания са доказали, че жените с ендометриоза имат повишен риск от развитие на определени видове рак на яйчника, известен като епителиален рак на яйчниците (EOC). Този риск е най-висок при жени с ендометриоза и първично безплодие (тези, които никога не са забременявали). Употребата на комбинирани орални контрацептивни хапчета (OCPs), които понякога се използват при лечението на ендометриоза, изглежда значително намалява този риск.

Причините за връзката между ендометриозата и овариалния епителиален рак не са ясно разбрани. Една теория е, че самите имплантанти на ендометриоза претърпяват злокачествена трансформация към рак. Друга възможност е, че наличието на ендометриоза може да е свързано с други генетични или фактори на околната среда, които служат за увеличаване на риска от развитие на рак на яйчниците.

Какво причинява ендометриоза?

Причината за ендометриозата не е известна. Една теория е, че ендометриалната тъкан се отлага на необичайни места чрез ретрограден поток от менструален остатък през фалопиевите тръби в тазовата и коремната кухини. Причината за тази ретроградна менструация не е ясно разбрана. Ясно е, че ретроградна менструация не е единствената причина за ендометриоза, тъй като много жени, които имат ретроградна менструация, не развиват състоянието.

Друга възможност е, че областите, обвиващи тазовите органи, притежават примитивни клетки, които могат да се развиват в други форми на тъкан, като например ендометриума. (Този процес се нарича коеломична метаплазия.)

Прехвърлянето на ендометриални клетки чрез кръвообращението или лимфната система е най-вероятното обяснение за редките случаи на ендометриоза, които се намират в мозъка и други органи, отдалечени от таза.

Диетата помага ли при ендометриозата?

Няма точно установени данни, които да показват, че диетичните модификации могат или да предотвратят, или да намалят симптомите на ендометриоза. Едно проучване показа, че висока консумация на  зеленчуци и плодове е свързана с по-нисък риск от развитие на ендометриоза, докато по-високият прием на червени меса е свързан с по-висок риск. Не се наблюдава връзка с алкохол, мляко или консумация на кафе. Необходими са допълнителни проучвания, за да се определи дали диетата играе роля в развитието на ендометриозата.

Кои  лекари лекуват ендометриоза?

Ендометриозата най-често се лекува от акушер-гинеколози (OB-GYNs).

Ендометриозата се установява  въз основа на симптоми на болка в таза и данни по време на физически прегледи. Понякога по време на ректовагинал (един пръст във влагалището и един пръст в ректума), лекарят може да усети нодути(ендометриални импланти) зад матката и по лигаментите, които се прикрепят към тазовата стена. В други случаи не се усещат възли, но самото изследване причинява необичайна болка или дискомфорт.

За съжаление, нито симптомите, нито физическите прегледи дават със сигурност окончателно диагнозата ендометриоза. Изследванията на изображения, като ултразвук, могат да бъдат полезни при изключването на други тазови заболявания и могат да предполагат наличието на ендометриоза във вагиналните и пикочния мехур, но те не могат надеждно да диагностицират ендометриозата. За точна диагноза е необходима директна визуална проверка вътре в таза и корема, както и тъканна биопсия на имплантите.

Какви лекарства лекуват ендометриозата?

Нестероидни противовъзпалителни средства

Нестероидни противовъзпалителни средства или НСПВС (като ибупрофен или напроксен натрий) обикновено се предписват, за да облекчат тазовата болка и менструалните спазми. Тези болкоуспокояващи медикаменти нямат ефект върху ендометриалните импланти или прогресирането на ендометриозата. Въпреки това те намаляват производството на простагландини и простагландините са добре известни, че имат роля в причинната връзка с болката.

Тъй като диагнозата ендометриоза може да бъде окончателно потвърдена само с биопсия, много жени с оплаквания, за които се предполага, че страдат ендометриоза, се лекуват първо за болка, без да са установили твърда диагноза. При такива обстоятелства НСПВС обикновено се използват като емпирично лечение от първа линия. Ако те са ефективни при контролирането на болката, не са необходими други процедури или медицинско лечение. Ако те са неефективни, ще бъде необходима допълнителна оценка и лечение.

Аналози на хормона за освобождаване на гонадотропин

Аналози на хормон на освобождаване на гонадотропин (аналози на GnRH) са ефективно използвани за облекчаване на болката и намаляване на размера на импланти наендометриоза. Тези лекарства потискат производството на естроген от яйчниците чрез инхибиране на секрецията на регулаторни хормони от хипофизната жлеза. В резултат на това спират менструалните периоди, имитиращи менопаузата.

Орални контрацептивни хапчета

Оралните контрацептивни хапчета (естроген и прогестерон в комбинация) също понякога се използват за лечение на ендометриоза. Най-често използваната комбинация е под формата на хапче за контрацепция (OCP). Понякога жените, които имат тежка менструална болка, трябва да приемат непрекъснато OCP. Постоянната употреба по този начин обикновено спира напълно менструацията. Понякога може да настъпи повишаване на теглото, чувствителност на гърдите, гадене и  кървене. Оралните контрацептивни хапчета обикновено се понасят добре при жени с ендометриоза.

Прогестини

Прогестини [например, медроксипрогестерон ацетат (Provera, Cycrin, Amen), норетиндронат ацетат, норгестрел ацетат (Ovrette)] са по-мощни от противозачатъчните хапчета и се препоръчват за жени, които не получават облекчаване на болката , Те могат да бъдат полезни при жени, които не реагират или не могат да приемат (по медицински причини) орални контрацептиви.

Даназол (данокрин)

Даназол (Danocrine) е синтетично лекарство, което създава високо андроген (мъжки тип хормон) и ниска естрогенна хормонална среда чрез намеса в овулацията и производството на естроген на яйчниците. Осемдесет процента от жените, които приемат това лекарство, ще имат облекчаване на болката и свиване на ендометриозни импланти, но до 75% от жените развиват значителни странични ефекти от лекарството. Те включват:

 • Качване на тегло,
 • Оток (подуване),
 • Свиване на гърдите,
 • Акне,
 • Мазна кожа,
 • Задълбочаване на гласа,
 • главоболие,
 • горещи вълни,
 • Промени в настроението.

 

Кой жени може да получат ендометриоза?

Ендометриозата засяга жените по време на репродуктивните им години. Точното разпространение на ендометриозата не е известно, тъй като много жени, които по-късно са идентифицирани като такива, са асимптомни. Ендометриозата страдат над един милион жени само (оценките варират от 3% до 18% от жените) в Съединените щати. Това е една от водещите причини за тазова болка и е отговорна за много лапароскопски процедури и хистеректомии, извършени от гинеколози. Прогнозите показват, че 20% до 50% от жените, лекувани за безплодие, имат ендометриоза и до 80% от жените с хронична тазова болка могат да бъдат засегнати.

Докато повечето случаи на ендометриоза се диагностицират при жени на възраст от 25 до 35 години, има установена ендометриозата и при момичета на 11 години. Ендометриозата е рядка при жени в постменопауза.

Билколечение при ендометриозата

Преди да изберем билка, която да прилагаме  при ендометриоза,  растения, които ще ползваме  трябва да изпълняват определени изисквания: да нормализират хормоналния баланс, имат аналгетично действие,  ограничават възпалителните процеси,   повишават имунния отговор и да ограничават разрастването на функционалната част от лигавицата на матката (ендометриум).

Витекс

Най-използваната билка при менструални проблеми е плодът от витекс (Vitex agnus castus). И немалко клинични изследвания потвърдиха нейната ефикасност. Учените са установили, че плодовете на лечебното растение повишават нивото на прогестерон в организма на жените и тъй като състоянието на страдащите от ендометриоза се влошава при наличие на излишества от естроген, използването на тази билка се оказва подходящо средство за облекчаването на страданията.

Гръмотрън

Лечебни свойства имат корените на гръмотръна, от които може да се направи както спиртен извлек, така и чай. Извлекът се прави, като 10 супени лъжици от корените на гръмотръна се заливат с домашна ракия и престояват за 10-15 дни. От извлека се използват по 5 капки, разтворен в 1 чаена чаша. Чаят се приготвя, като 2 чаени лъжици се запарят с половин литър вряла вода. Кисне се половин час и се приема по 1 чаша, половин час преди всяко основно хранене.

Белия трън, белия равнец и репея

Определени билки като белия трън, белия равнец и репея помагат на черния дроб за по-бързото прочистване на организма от попадналите в него токсини, които имат свойството да се свързват с хормоналните рецептори и да нарушават равновесието в хормоналната система.

 

Отстраняване на ендометриоза ( Видео)

Харесайте страницата ни в facebook:

Leave a comment