Сминдух за отслабване, готвене и лечение на диабет и др.

Топ приложения като билка. Сминдух за намалява симптомите на менопаузата. При диабет.✓ За готвене.✓ Ползи от чаят и капсули.

Какво е сминдух?


Сминдухът е растение, което расте в части от Европа и Западна Азия. Листата са годни за консумация, но малките кафяви семена са известни с тяхната употреба в медицината.

Първото регистрирано използване на сминдух е в Египет, датиращо от 1500 г. пр. Хр. В Близкия изток и Южна Азия семената традиционно се използват както като подправка, така и като лекарство.

Можете да си купите слинг като:

  • Подправка (в пълна или прахообразна форма);
  • Добавка (в концентрирана таблетка и течна форма);
  • чай;
  • Крем за кожата;
  • Говорете с лекаря си, ако смятате да вземете слинг като добавка.

При  диабет

Семките от сминдух са полезни за хората с диабет. Семената съдържат фибри и други химикали, които могат да забавят храносмилането и усвояването на въглехидратите и захарта от организма. Семената също могат да помогнат за подобряване на начина, по който тялото използва захар и увеличава количеството освободен инсулин.

Малко проучвания подкрепят сминдух като ефективно лечение за определени условия. Много от тези проучвания се съсредоточават върху способността на семената да намаляват кръвната захар при хора с диабет.

Едно проучване установи, че дневна доза от 10 грама семе от сминдух, напоена с гореща вода, може да помогне за контрол на диабет тип 2. Друго проучване показва, че храненето на печени продукти, като например хляб, направено с брашно от тинтява, може да намали инсулиновата резистентност при хора с диабет тип 2.

Допълнително проучване показа, че приемането на високи дози от сминдух всеки ден в продължение на няколко седмици води до забележимо подобрение на плазмените глюкозни нива. В това проучване обаче не са измерени дългосрочните плазмени нива на глюкозата. Националният институт по здравеопазване (САЩ) заявява, че в този момент доказателствата са слаби за способността на сминдух да понижава кръвната захар, но не ги отричат.

Свързана статияДиабет: Симптоми, причини и лечения

Сърдечно-съдови заболявания

Семената съдържат 25% галактоманан. Това е вид естествено разтворимо влакно, което специално се отнася до намаляване на сърдечносъдовите заболявания

Намалява симптомите на менопаузата

Сминдухът съдържа химикалите диосгенин и естрогенните изофлавони, които са подобни на женския полов хормон, естроген. Загубата на естроген причинява менопаузални симптоми. Така че, яденето помага да се намалят симптомите на менопаузата, като промени в настроението, депресия, спазми и необичайни гладни угризения. Той помага и за редица други хормони, като поддържа и много други телесни процеси в ред.

Намалява холестерола

Изследванията показват, че консумацията на смидуха помага за намаляване нивото на холестерола. Билката  помага значително да намали нивото на липопротеините с ниска плътност (LDL), което може да предотврати различни състояния като атеросклероза, инфаркти и удари. Смидуха е богат източник на фибри, който отстранява излишния холестерол от артериите и кръвоносните съдове на тялото. Чрез намаляване на съдържанието на холестерол в кръвта, намалявате шансовете за образуване на съсиреци или залепване в съдовете.

Свързана статия:Какви са препоръчителните нива на холестерола по възраст?

За готвене

Сминдухът е популярна подправка, която у нас вирее почти навсякъде, но най-често се среща в Североизточна България. Добре познат като незаменима съставка на шарената сол, сминдухът има приятен и апетитен аромат.

За отслабване

Сминдух стимулират храносмилането, коригират апетита и премахват излишната слуз от червата. Освен това подобряват метаболизма. Това води до отслабване, без това д се отрази на бюста. Защото, макар и да звучи невероятно, сминдухът може да стимулира увеличаването на гърдите, тъй като съдържа фитоестрогени. Можете да масажирате бюста с отвара от сминдух, или просто да пиете чай от тази билка.

Чай от сминдух

Народната медицина използва сминдуха като чай за изхвърляне на излишната слуз от синусите, гърлото и гърдите. Отварата е ефективна и срещу алергии, дори се с треската, подобрява функцията на черния дроб и бъбреците. Истинско чудо обаче правят семената на тази билка

Потенциални рискове от сминдух

Сминдухът може да окаже влияние и върху седалищния нерв и периферната невропатия. Това може да доведе до загуба на чувство в нервите.

Някои хора съобщават, че миризмата, подобна на кленов сироп, идва от подмишниците им след продължителна употреба. Едно проучване потвърди тези твърдения, като установи, че някои химикали в сминдух, като диметилпиразин, причиняват тази миризма. Тази миризма не трябва да се бърка с миризмата, причинена от болестта на урината от кленов сироп (MUSD). .

Сминдухът също може да причини алергични реакции. Говорете с Вашия лекар за всякакви хранителни алергии, които може да имате, преди да добавите сминдух към вашата диета. Влакната в сминдух също могат да направят тялото по-малко ефективно при абсорбирането на лекарства, приемани през устата. Не използвайте сминдуса в рамките на няколко часа след приемането на лекарства.

 

Как да го добавите във вашата диета ?

Семена от сминдух имат горчив вкус. Те често се използват в смеси от подправки. Индийските рецепти ги използват в къри, туршии и други сосове. Можете също така да пиете сливов чай.

Ако не сте сигурни как да използвате сминдух, помолете диетолога да ви помогне да го добавите към настоящия си план за хранене при диабет.

Колко смидуха да приемате ?

Ако приемате смидухата за определено нещо, може да има ограничение или указания за количеството на ползването. Например, ако искате да вземете смидуха за увеличаване на млекопроизводството (като кърмеща майка), можете да поемете до 5500 милиграма всеки ден (около 2-3 стандартни капсули 3 пъти на ден). Въпреки това, ако просто използвате сминдух като основен бустер за здравето, много по-ниски дози се препоръчват и пак ще  усетите ефекта.

Смидух на капсули

Други ползи от сминдух

Не са наблюдавани сериозни или животозастрашаващи странични ефекти или усложнения, свързани със сминдух. Едно проучване дори установи, че сминдухът действително може да предпази черния дроб от действието на токсините. Едно проучване също така предполага, че сминдухът може да спре растежа на раковите клетки и да действа като противоракова билка. Сминдухът може също да помогне за облекчаване на симптомите на дисменорея. Това състояние причинява силна болка по време на менструалния цикъл.

Харесайте страницата ни в facebook:

Leave a comment