Всичко за астрагал – лечение, най мощната билка за имунна система

Ползи и свойства на вълшебната билка. ✓За лечение на какво се използва астрагал. ✓При химиотерапията.✓Помага за рани.✓ Съдържа антиоксидантни.

 

Знаете ли за билката асрагала?

Ако не, трябва, защото коренът на астрагал е една от най-мощните растения за имунната система на планетата.

Тази адаптогенна билка понижава кортизола, известен още като хормона на стреса, докато се бори със заболяването по едно и също време. Колко ефективна може да бъде тя? С една дума – много.

В допълнение към ползите от астагал, проучванията показват, че билата е от жизненоважно значение за лечението на сърдечно-съдовите заболявания и дори може да се пребори с туморите и да облекчи симптомите на химиотерапията!

Вярвайте или не, това не е всичко. Има още много ползи от билката, които са просто невероятни, поради което считаме, че това е една от съществените билки, които да добавите към вашият здравословен начин на живот.

Какво представлява Асрагала?

Асрагала е растение от семейството на Leguminosae (боб или бобови растения), с много дълга история като помощник за имунна система. Нейните корени са в традиционната китайска медицина, в която се използва като адаптоген от хиляди години – което означава, че тя помага на тялото да се бори със стреса и болестите. Днес, билката се използва за лечение на множество различни заболявания.

Многогодишното цъфтящо растение, наричано също млечен корен и Huang-qi, расте  в северните и източните райони на Китай. Също така се намира и в Монголия и Корея.

Корените на астрагал се събират от 4-годишни растения и са единствената част от растението, използвано  в медицински. Само два от над 2000 вида астрагал, Astragalus membranaceus и Astragalus mongholicus се използват  в медицината.

Астрагал съдържа три компонента, които позволяват на растението да има такова положително въздействие върху човешкото здраве: сапонини, флавоноиди и полизахариди, които са активни съставки, съдържащи се в някои растения, включително някои плодове и зеленчуци.

Сапонините са известни със способността си да понижават холестерола, да подобряват имунната система и да предотвратяват рака. Флаваноидите, които се срещат и в астрагал, имат зравословни ползи чрез клетъчна сигнализация. Те показват антиоксидантни качества, контрол и изчистване на свободните радикали и могат да помогнат за предотвратяване на сърдечни заболявания, рак и имунодефицитни вируси.

Известно е, че полизахаридите притежават антимикробни, антивирусни и противовъзпалителни свойства,  които са сред другите ползи за здравето на астрагал.

Действие

Корен от астрагал: лекува, спира стареене, рак

В традиционната китайска медицина билката е била приветствана като защитник срещу стрес, както психически, така и физически. Астрагал има ползи за редица органи и заболявания. Въпреки че са необходими още проучвания при хора за укрепване на неговата ефективност, успехът при плъхове, мишки и други животни е довел до прогресивно изследване на билката.

Поради огромния успех на толкова много научни изследвания и проучвания, навсякъде се появява нова информация за астрагал. Най-общо, най-голямата му сила е предотвратяването и защитата на клетките срещу клетъчна смърт и други вредни елементи, като свободни радикали и окисляване.

Билката Астрагал има антивирусни и антибактериални свойства. Смята се, че тя може да стимулира организма да произвежда интерферони, което  са протеини, които задействат имунната система да реагира на чужда инвазия.
Ето защо тази билка е естествено средство за укрепване на тялото срещу инфекция и заболяване и е полезно като превантивно лечение по време на сезона на настинка и грип.

Билката се  използва за лечение на пациенти, страдащи от вирусен миокардит на Coxsackie B и е установено, че тези пациенти са имали подобрена естествена клетъчна активност.

Дозировка и приложение

Астрагал се предлага като отвара, тинктура, таблетки или капсули, локално и дори под формата на инжекции в азиатски клинични болници. Чаят се се прави  от 3 до 6 грама сух корен на 200 грама вода. Сместа трябва да се вари 5 минути и да се остави  още 20 минути.

При таблетките се приемат 500 mg –  две до три таблетки или капсули обикновено на ден.

Пригответе тинктура в съотношение 1: 5, в 30% етанол и 3-5 мл. трябва да се приема три пъти дневно.

Направете мехлем за локално приложение с концентрация 10% астрагал.

 Действа като противовъзпалително

Възпалението е в основата на повечето заболявания. От артрит до сърдечно-съдови заболявания, това често е виновникът за увреждане на организма.

Много проучвания показват, че благодарение на неговите сапонини и полизахариди, астрагал може да намали възпалителните процеси в  редица заболявания и състояния, да помогне да се лекуват рани,  намаляване на възпалението при диабетна и  бъбречна недостатъчност

Укрепва имунната система

Това е най-силното качество на билката. Използва се за това качество от хиляди години насам. Изследване от Пекин показва способността му да контролира t- клетки 1 и 2, коите по същество регулират имунните отговори на организма.

Въпреки че все още не са определени до пълна степен възможностите на билките, съществуват достатъчно доказателства, че астрагал, използван като допълнителна терапия, ще бъде използват за лечение на редица заболявания след време.

Забавя или предотвратява растежа на туморите

Много от последните изледвания показват успеха на веществата в астрагала, като  сапонини, флавоноиди и полизахариди при понижаване или елиминиране на тумори.

Тестван е при  лечение на рак на черния дроб, астрагал показва потенциал за обръщане на резистентността към много лекарства и като допълнение към конвенционалната химиотерапия, съгласно проучване, публикувано в Journal of Pharmacy and Pharmacology.

Защита на сърдечно-съдовата система

Флавоноидите, присъстващи в астрагал , са антиоксиданти, които помагат да се предотвратят натрупването на плаки в артериите и елеминират стесняването на стените на съдовете чрез защита на вътрешната стена на съда.

В допълнение, проучване от 2014 г., публикувано в китайския вестник за интегривна медицина, предлага инжектиране на астрагал, комбинирано с конвенционално лечение на вирусен миокардит (възпаление на средния слой на сърдечната стена), което прави лечението по-успешно при сърдечните заболявания.

Регулира и предотвратява диабета и заболяванията, свързани с диабета

Астрагала е проучван като антидиабетен лекарственен продукт. Проучванията показват способността му да облекчава инсулиновата резистентност и да се лекува диабет по естествен път. Веществата сапонини, флавоноиди и полизахариди са ефективни при лечението и регулирането на диабет тип 1 и 2. Чрез това  действат като противовъзпалителни средства в области, свързани със симптомите на диабета.

Свързана статия:Диабет: Симптоми, причини и лечения

Съдържа антиоксидантни и  има способности за анти-стареене

Окисляването, дължащо се на увреждане на свободните радикали, е основният компонент на много болести, както и при  стареенето . Билковите полизахариди имат положително въздействие върху имунната система и подобряването на функцията на мозъка, като и двете могат да удължат живота.

Лекува рани

Поради своите противовъзпалителни свойства, астрагал има дълга история за лечение на рани. Радикс астрагали, друго име за сухия корен на астрагал, се използва в традиционната китайска медицина за лекуването и регенерирането на увредени органи и тъкани.

В проучване от 2012 г. на Института по фармация в университета „Джъдзян“ раните, третирани с астрагалозид IV (активната съставка в изсушен корен на астрагал), показват, че степента на възстановяване се увеличава двукратно до три пъти в продължение на 48-96 часа.  Чрез това став ясно, че астрагал е обещаващ природен продукт за премахване на белези и лекуване на рани.

Отслабва сраничните ефекти на химиотерапията

Астрагала е доказано, че помага на пациентите, които са на  химиотерапия, да се възстановят по-бързо и да удължат продължителността на живота си.

В случаи на тежки симптоми на химиотерапия като гадене, повръщане, диария и потискане на костния мозък, астрагал се прилага интравенозно и в комбинация с други китайски билкови смеси. Ранните проучвания показват способността му да намалява тези симптоми и да увеличи ефикасността на химиотерапевтичните лечения.

Странични ефекти

Астрагала обикновено е безопасен за употреба без сериозни нежелани реакции. Възможни са взаимодействия с други билкови добавки, така че започнете с по-малки дози, за да предотвратите странични ефекти.

Жените, които са бременни и кърмят, не трябва да използват астрагал, тъй като няма достатъчно изследвания, за да се определи, че е безопасен за майката и бебето.

Leave a comment