Индийско орехче – 9 невероятни ползи за здравето: Какво лекува ?

Топ рецепти и лечебни свойства на индийско орехче ? ✓ Какви са ползи за здравето от индийско орехче: за хубава кожа , при лош дъх.✓  Помага при безсъние.

Много готвачи използват индийско орехче за готвене, особено през есента, докато температурите се понижават, но то също така има огромни ползи за здравето.

Индийско орехче – какво лекува и как се използва

Индийско орехче е популярна подправка, която има дълъг списък на свързаните с него ползи за здравето, включително способността му да облекчава болката, успокоява лошото храносмилане, засилва когнитивната функция, детоксикиращи действия заорганизма, подобрява здравето на кожата, премахва бактерии в устната кухина, премахва безсънието, повишава функцията на имунната система, както и помага при левкемия и подобрява  кръвообращението.

Какво е индийско орехче ?

Индийско орехче е едно от двете подправки, които растат на вечнозелено дърво Myristica fragrans, известна още като обикновенно индийско орехче. Билката расте на островите близо до Индонезия, но сега е световно използвана подправка.  Това е единственото дърво, което е източник на две различни подправки в света. Отглежда се също в Карибите, както и в други тропически райони на света, а също и в Южна Индия .

Етеричните масла от екстракт от индийско орехче са много полезни за здравето и често се използвани в алтернативната и билковата медицина.

Хранителна стойност на индийското орехче

Индийското орехче не е само подправка , която се използва пестеливо за готвене, тя също може да повлияе на вашето здраве по различни начини, главно поради хранителното му съдържание на витамини, минерали и органични съединения, свързани с етеричните масла. Тези полезни компоненти включват диетични фибри, манган, тиамин, витамин В6, фолат, магнезий, мед и мацелина. Многото ползи за здравето на индийското орехче са обяснени по-подробно по-долу.

Ползи за здравето от индийско орехче

Ползите от индийското орехче са огромни, но нека разгледаме някои от тях:

Облекчаване на болката

Един от компонентите на индийското орехче е съединение, подобно на ментола, което има естествени характеристики, които облекчват  болката . Ето защо, като добавите индийско орехче като подправка при вашето готвене, можете да намалите болка от рани, наранявания, щамове и хронично състояния като артрит.

Помага за храносмилането

Когато смилате индийското орехче но прах, той запазва съдържанието на витами, чре което се стимулира храносмилателния процес. Също така предизвиква секреция на различни стомашни и чревни сокове, които улесняват храносмилането. Намалява честотата и дискомфорта на запек и други чревни проблеми, чрез фибрите си.

Здравето на мозъка

Една от по-малко известните полза от добавяне на индийско орехче във всякакъв вид към вашата диета са различните съставки на етеричното масло, наречени миристистин и мацелинан. Тези съединения са доказали, че помагат при хората с деменция или болест на Алцхаймер.

Изследванията показват, че мириститинът и мацелигнанът забавят тези ефекти и поддържат мозъка ви функциониращ на нормално, здравословно ниво.

Детоксикация на тялото

Билката действа като тоник по много различни начини и затова повишава общото здравословно състояние на тялото ви. По-конкретно, по отношение на черния дроб и бъбреците, където много от токсините се съхраняват и се натрупват от тялото, индийското орехче може да им помогне да ги елиминира.

Той буквално почиства тези органи от всички токсини, които се съхраняват там, като алкохол, наркотици, замърсяване, храна или естествени органични токсини. Освен това активните съставки в индийско орехче помагат да се разтварят камъни в бъбреците и да се увеличи общата функция и ефективност на бъбреците и черния дроб.

Свързана статияТоп 10 висококачествени антиоксидантни храни

При лош дъх

Индийското орехче се счита за цар на подправките, когато става дума за орално здраве. Активните антибактериални съставки на индийско орехче  помага за борба със заболявания като халитоза, известна също като лош дъх.

Билката убива бактериите, които причиняват това неудобно състояние и като цяло повишава имунитета на вашите венци и зъби. Ето защо индийското орехче и неговите екстракти се срещат често в пасти за зъби и уста, особено при органични или билкови сортове.

Безсъние

От много години насам, индийското орехче се препоръчва като домашно средство за безсъние. Изцеждането на индийско орехче в топло мляко винаги помага за това.

Билката има високо съдържание на магнезий, основен минерал в организма, който намалява нервното напрежение и дори стимулира освобождаването на серотонин, което създава усещане за релаксация. Този серотонин се превръща в мелатонин в мозъка, който е индуктор на съня, освобождавайки хората от техните проблеми с безсъние и безпокойство през нощта.

Свързана статияБезсъние – какво е това ? 22 решения срещу безсънието

За хубава кожа

Въпреки че точният механизъм на действие не е  напълно разбран, билкарите и традиционните лекарства отдавна са използвали индийско орехче за подобряване на външния вид и здравето на вашата кожа.

Най-често се прилага като паста, смесена с вода или дори мед, която също е чудесна за грижа за кожата. Тя може да помогне за намаляване на възпалението и дразнене на кожата, да насърчи хидратация и гладкият външен вид, както и да намали признаците и белезите от шарка, циреи и акне.

Харесайте страницата ни в facebook:

Leave a comment