Пасифлора – мощният лек за циреи, за черен дроб и дори безсъние

Топ лечебни и полезни свойства.  ✓ Какво е Пасифлора ? ✓  Пасифлора може да успокои стомаха ви. ✓ За безсъние. ✓ При тревожност

Какво е Пасифлора ?

Ключови факти:

 • Традиционно, пасифлора е използвана за лечение на различни състояния като рани, умора и проблеми с черния дроб.
 • Изследователите са открили, че цветът може да помогне на възрастните да се справят с безпокойство, леки нарушения на съня и стомашни проблеми.
 • Пасифлора може да предизвика нежелани реакции и не трябва да се приема със седативни медикаменти.

 

Има около 500 известни вида пасифлора. Това семейство растения също е известно като Passiflora. Някои изследвания показват, че някои видовеимат медицински ползи. Например, Passiflora incarnata може да помогне за лечение на безпокойство и безсъние.

Пасифлората се използва за лечение на много заболявания. Те включват циреи, рани, умора и проблеми с черния дроб.

Испанските изследователи научли за билката от местните перуанци.

В Европа хората са използвали пасифлора за лечение на безпокойство и възбуда. Някои хора го използват за лечение на тревожност. Плодът се използва и за приготвяне на някои напитки.

Какви са ползите за здравето от пасифлора ?

Според Националния център за комплексно и интегриращо здравеопазване (NCCIH), са необходими повече изследвания за оценка на потенциалните употреби на пацифлора. Някои проучвания показват, че билката може да помогне за облекчаване на тревожност и безсъние. Други видове пасифлора са показали обещави действия  за лечение на стомашни проблеми.

Билката помага при тревожност

Билката има много имена, включително лилаво пасифлора и майопа.

Проучвания предполагат, че това може да помогне за облекчаване на безсънието и безпокойството. Изглежда, че повишава нивото на гама-аминомаслена киселина (GABA) в мозъка ви. Това съединение намалява мозъчната активност, което може да ви помогне да се отпуснете и да спите по-добре.

В проучване, публикувано в изследванията по фитотерапия, участниците пили дневна доза билков чай с пасифлора . След седем дни те съобщават за подобрения в качеството на съня си. Изследователите предполагат, че пасифлора може да помогне на възрастните да се справят с леки нарушения на съня.

Някои проучвания показват, че лилавото пасифлора може също да облекчи безпокойството. Проучване, съобщено в списанието Anesthesia и Analgesia, изследва ефекта му върху пациентите, планирани за операция. Пациентите, които я консумират, съобщават за по-малко тревожност от тези, които са получавали плацебо.

Пасифлора може да успокои стомаха ви

Други членове на семейството на Passiflora могат да помогнат при лечението на стомашни проблеми.  В проучване, публикувано в Индийския вестник на фармакологията, изследователите изследват потенциала й за лечение на язви на стомаха. Те открили, че спомага за облекчаване на симтомите. Билата също има  и антиоксидантен потенциал.

Начин на приемане

Никакви проучвания не са дали конктетен отговор дали трябва да се дава при децата, така че не давайте билката на детето без лекарско наблюдение.

 

По-долу са дадени примери за форми и дози, използвани за възрастни. Говорете с Вашия лекар за конкретни препоръки за Вашето състояние:

 • Чай: Сложете 0.5 до 2 г суха билка в 1 чаша вряла вода в продължение на 10 минути. За тревожност пийте 3 до 4 чаши на ден. За безсъние пийте 1 чаша един час преди да си легнете.
 • Течен екстракт (1: 1 в 25% алкохол): 10 до 20 капки, 3 пъти на ден
 • Тинктура (1: 5 в 45% алкохол): 10 до 45 капки, 3 пъти на ден

 

Какви са потенциалните рискове?

Според изледвания,билката обикновено се счита за безопасна. Но също може да доведе до някои странични ефекти, като например:

 • сънливост
 • виене на свят
 • объркване
  Поради това не трябва да се приема със седативни лекарства.

При бременност

Не трябва да се приема при бременни или кърмещи жени. Тя може да предизвика контракции, ако сте бременна.

Харесайте страницата ни в facebook:

Leave a comment