Билки и билколечение

Канела – незаменимата подправка с куп ползи за здравето

Свойства, приложение,  действие

Канела е вечнозелено дърво, което достига височината от около 10-17 метра. Тя има силни клони, здрав свол с диаметър 30-60 сантиметра и дебела кора. Някога, канелата е била  по-ценна от златото.  Потенциалните ползи за здравето на канела са невероятни.

Канела изисква  горещо и влажно тропическо време и въпреки че е родена в Южна Индия и Шри Ланка, тя се разпространява широко в страни като Китай, Виетнам, Бразилия, Индонезия.

Дървото има малки бели цветя, плодовете са овални и са сини на цвят, с бели петна, а зелените листа са твърди и месести.

Канела – божествената подправка с куп ползи за здравето

Използва се сърцевината, но  и външна кора, както и  листата. Канела се използва като кулинарна подправка и лечебна билка още от древността. Използва се при готвене заради вкуса си, а също така и за предотвратяване на лошото хранене. Дори и днес кората е широко използвана съставка за готвене по цял свят.

Използва се като подправка при десерти, чайове, бонбони, както и в много ястия в Близкия Изток и Азия.
Лечебните употреби на тази билка са много. Използва се за подобряване на храносмилането и за облекчаване на много храносмилателни нарушения, като диария, метеоризъм и гадене.

Изследванията показват, че канелата има способността да регулира кръвната захар и това свойство я прави полезна като билково лечение на диабет.

За лечение  на какво може да използваме канела ?

Според едно проучване, само 2,5 мл билка дневно намалява нивото на кръвната захар при тези, които страдат от диабет тип 2. Канелата също така намалява нивата на триглицеридите, LDL холестерола и общия холестерол.

Ефективна е също така при ликвидирането на гъбични инфекции, които са станали резистентни срещу други лекарства.

Също така е полезна за тези, които страдат от артрит. Проведено е проучване, при което пациентите с артрит получават една супена лъжица мед с половин чаена лъжичка канела в прахообразна форма всеки ден преди закуска. Участниците в проучването съобщават за значително намаляване на болката в много кратък период от време.

Канелата има противогъбични и антибактериални свойства и е ефективна срещу бактериите от E.Coli, които причиняват големи проблеми на организма. Локалните приложения, приготвени с билка, се използват за лекуване на кожни инфекции.

Етеричното масло на листата има топъл и пикантен аромат, който не само пречиства въздуха, но и намалява сънливостта и раздразнителността.

Канелата служи и като билков афродизиак и антидепресант. Маслото обаче трябва да се използва само за аромата и не е предназначено за вътрешна или външна употреба.

За холестерола

Дори и да не страдате от диабет, може да искате да включите канела в диетата си по много от същите причини, както тези, които правят заради заболяването.

Както обяснява Карина Парик, специалист по хранене , положителното въздействие върху симптомите на диабет тип 2 се дължи на редица фактори, по-специално „подобряване на серумната глюкоза, понижаване на кръвната глюкоза на гладно и намаляване Триглицериди, LDL холестерол и общ холестерол. „Това са предимства, които могат да помогнат дори на тези, които не страдат от диабет, включително и тези с наследствени холестеролни проблеми „

Свързана статияКакви са препоръчителните нива на холестерола по възраст?

При гъбички

Канела е доказано, че се бори с гъбични, бактериални и вирусни елементи в храните, като по този начин предотвратява развалянето им .

Не е изненадващо, че през Средновековието, когато развалянето на храната е много по-често поради липсата на охлаждане, рецепти, както сладки, така и пикантни, са ароматизирани с подправката.

Но тези свойства на канела не се простират само до храните. Потребителите на канела също могат да се възползват от тези свойства, според много експерти, които казват, че канелата може да се използва като част от лечение за всичко, от белодробни проблеми до обикновена настинка.

Денис Барон, уелнес учител и директор на Аюрведа за модерен живот, обяснява, че канелата може да помогне при всички видове проблеми с бедрената конгестия. „Тя помага да се изчисти слузът и да се стимулира кръвообращението“, обяснява тя, като по този начин помага на всичко от обикновена сезонна кашлица до бронхит, когато се използва в тандем с други лекарства.

При Алцхаймер и Паркинсон.

Болестите на Алцхаймер и Паркинсон са две неврологични състояния, които за момента са нелечими. Огромна част от лечението на тези заболявания е следователно в управлението на симптомите и това може да бъде подсилено с добавянето на канела към редовен режим.

„Канела е доказано, че помага на невроните и подобрява моторната функция при тези, които страдат от болестта на Алцхаймер или Паркинсон“, обясняват редица експерти. Тези приноси могат да помогнат на страдащите от тези две болести да продължат редовните си занимания с далеч по-малко препятствия.

Свързана статияБолестта на Алцхаймер: причини, симптоми и лечение

Има анти-канцерогенни свойства.

На много суперхрани се приписват  антикарциногенни свойства, но е важно да не скачате от супер храна на супер храна. Доктор Парик обяснява защо е важно да не се увличате.

„Доказателствата показват, че канелата може да има и анти-канцерогенни ефекти, въпреки че изследванията досега са ограничени до проучвания върху животни“, казва тя. „Тези експерименти показват, че канеленият екстракт забавя растежа на раковите клетки и предизвиква смъртта на раковите клетки.“

Ако тези свойства се разпростират върху хората, тогава канелата всъщност може да забави растежа и да убие раковите клетки.

И дори ако тези свойства не се простират до лечение  на рак при хората, други характеристики на канела, включително наличието на антиоксиданти и свободни радикали, могат да допринесат за възможните анти-канцерогенни ефекти.

Има противовъзпалителни свойства.

Консумацията на канела може да намали възпалението.

Системното възпаление е важен проблем, който е довел до увеличаване на хроничните заболявания. Чрез добавяне на канела към редовната диета, това системно възпаление може да бъде значително намалено .

Специфичното намаляване на възпалението означава, че консумацията на канела може да помогне за лечение на някои видове болка и главоболие, както и болка при артрит.

Тя играе двойна роля в този вид болка, според изледвания, тъй като канелата може също да стимулира циркулацията. При проблеми с кръвообращението, като синдрома на Raynaud или артрит, това помага да се стимулира циркулацията на ставите.

За яйчниците

Синдромът на поликистозните яйчници е проблем с множество симптоми, които трябва да бъдат управлявани, а канелата може да бъде ключов елемент от това управление поради редица характеристики.

Първият е управлението на инсулиновата резистентност при жени с PCOS, което може да допринесе за увеличаване на теглото. „Неотдавнашно пилотно проучване установи, че канелата намалява инсулиновата резистентност при жени с PCOS“, обяснява  д-р Парек, като разширява препоръчителната консумация на канела от страдащите от диабет за всеки, който има проблем с инсулиновата резистентност.

„Канела също може да помогне за облекчаване на тежко менструално кървене, свързано с общи състояния на женското здраве, като ендометриоза, менорагия и маточни фибромии.“

При болезнена менструация

Отвара от канела (дарчин) – 10-15 г се вари в 1/2 л вода, до­ като остане наполовина и се приема

При сух плеврит

По 1/2-1 кафена лъжичка (според възрастта на детето) от след­ ната смес: карамфил 15 г, канела 15 г и индийско орехче 15 г, стрити на прах и разбъркани с 250 г чист пчелен мед, предварително врял на водна баня 10 минути

Мед и канела

Двете билки помагат при отслабването защото не  позволява натрупването на мазнини! Ако сте решили да отславате  или просто желаете да регулирате теглото,  трябва половин час преди закусна, на гладно да изпиете чаша  горещ чай от мед и канела  .

Рецептата е следната : трябва съотношението да бъде следното  ½ чаена лъжичка канела, 1 чаена чаша вода и 1 чаена лъжица мед. Водата се слага да заври, след което с нея се залива канелата и се оставя да престои около 30 мин

Защо канела е толкова полезна за нас?

Как тази  подправка има толкова много власт?

Много от фантастичните свойства на канелата идват от едно вещество – нещо, наречено цинамалдехид, което естествено присъства в канела. Цинамалдехидът е източник на много от противогъбичните и антибактериални свойства, които канела може чудесно да допълни към вашата диета.

Но това не е всичко. Високата концентрация в канелата от антиоксиданти може да помогне на тялото да се предпази от увреждане от свободните радикали и да намали възпалението, като намали риска от рак и други заболявания.

Комбинацията от цинамалдехид, антиоксиданти и високо съдържание на фибри ов канела са някои от характеристиките, които  придават невероятно положителните си ефекти върху човешкото тяло.

Как да включите канела в диетата си ?

Дори и с всички тези доказателства, които сочат към чудесата на канела, трябва да знаете, че в големи дози е токсична

Въпреки това, ние сме щастливи да насърчаваме малка щипка (или пръчка) тук и там на места, които иначе бихте пренебрегнали (в чая или кафето си, прибавете към солени ястия и т.н.) – ако не за вашето здравео, то поне зари несъмнено аромата и вкуса.

Колко канела трябва да приемате ?

След като купите истинска канела и решите да я приемате , препоръчваната доза, според Министерството на здравеопазването на САЩ, е до 6 грама дневно в продължение на 6 седмици или по-малко.

„Бих предложила седмична почивка след 6 седмици, преди да я  започнете отново“,съветва д-р Фарли. „Куркумата може да се вземе през времето на почивка  тъй като има подобни ползи.“

Можете също така да намалите консумацията на канела до 5 дни седмично без почивка, казва Парек, но е добре да се консултирате първо с квалифициран специалист и да бъде много внимателен при прекомерната консумация на канела, без значение какъв сорт имате. Прекомерната консумация на канела или дори бързото увеличаване на консумацията на канела може да има някои неблагоприятни ефекти.

По лъжичка канела на ден за идеален тонус всяка сутрин

Тагове

Ivan Nikolov

Иван Николов е част от екипа на bilkabg.com и изработва статии въз основа на изследвания и информация на сайтовете healthline.com, mayoclinic.org и ncbi.nlm.nih.gov

На темата прочети също

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close
Close

Като продължавате да използвате сайта, приемате използването на "бисквитки". Повече информация

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close