21 изненадващи ползи от Aлое Вера

Ползите от Алое Вера са многобройни, като се започне с подобряването на храносмилателната система до лекуване от акне.

Това може да доведе до оптимално здраве в дългосрочен план.

Укрепва имунната система, забавя процеса на стареене, лекува дерматит, облекчава менструалните проблеми, намалява болката при артрит, лекува рани, лекува гадене.

Прилага се за язви, понижава нивото на кръвната захар, предотвратява диабета, намалява оксидативния стрес.

Клинично проучване от 2019 години доказва ползата му за лекуване на рани.

Това широко полезно растение също така понижава холестерола и триглицеридите, подобрява сърдечно-съдовите функции, облекчава болките в ставите и мускулите.

Подобрява продължителността на живота и излекува заболяванията на венците.

Това растение се използва от векове за облекчаване на болката, тъй като има отлични противовъзпалителни свойства.

Какво казват клиничните проучвания за Алое Вера ?

Все още се провеждат проучвания, за да се открият повече ползи от растението от алое, което без съмнение ще го направи още по-важно в медицинските практики на културите по целия свят.

Гел от алое вера – магията на природата!

Проучвания в клиники до сега са над 5000 само в САЩ

Алое Вера е известен също като лечебно алое, а някои от обичайните му имена са „Лили на пустинята“, „Изгаряне на растенията“ и „Жалка на слона“. Принадлежи към семейството на сочни растения от рода „Алое“.

Произходът на алое вера се смята, че е в Судан и се използва повече от 6000 години.

Големите ползи на това растение са били признати от много цивилизации, включително египтяните, испанците, персите, гърците, италианците, африканците, японците и индианците.

Той расте най-добре в топъл, сух климат и е гъсто открит в Индия, Африка и други сухи зони. Този вид има широко приложение в билковото лекарство.

Растението на алое вера има съединения като манан, полизахариди, лектини и антрахинони, които са изключително полезни за човешкото здраве.

Листата на това растение са дебели и месести; А цветът варира от зелено до сиво-зелено. Някои сортове от това растение имат бели петна по горната и долната части на стеблото повърхности.

Листът е като зъб и цветята цъфтят през лятото. Това растение може лесно да се отглежда както на закрито, така и на открито.

Как Ви помага Алое Вера ?

В продължение на десетилетия успокояващите своиства на алое вера са известни и ценени от хората.

Как да използваме Алое вера ?

Билката има 18 аминокиселини, които работят заедно с други съединения в човешкото тяло, за да осигурят многобройни ползи за здравето.

Алое Вера е най-известна с естественото си свойства за излекуване на кожата, рани и други кожни проблеми.

Въпреки това, тя също има много други предимства като лечение на сърдечни заболявания, диабет, астма и артрит.

Ако включите продуктите от алое вера в обичайния хранителен план, автоматично ще забележите регенерирано тяло и привлекателен, младежки вид.

Общите лечебни качества на алое вера са разгледани по-долу.

Ползи за здравето на алое вера, доказани клинично

Сега ще разгледаме доказаните ползи от употребата на Алое вера за здравето:

1. Подобрява храносмилателната система

Алое вера помага за правилното функциониране на храносмилателната система.

Доказаните адаптогенните свойства на това растение са полезни за правилната храносмилателна функция. ( достоверен източник )

Осигурява по-добра абсорбция на хранителни вещества и елиминира вредните елементи чрез гладка екскреция.

Здравословният храносмилателен процес влияе положително на вашите мисли и действия, като по този начин се стимулира цялостното здраве.

По този начин, той лекува синдром на раздразнените черва и запазва запек, купчини и други стомашно-чревни състояния от увреждане на вашата система.

2. Укрепва имунната система

Напитките, произведени от сок от алое вера, притежават естествени детоксикиращи свойства, които ефективно почистват храносмилателната система и кръвоносната система. 

Това води до по-добро кръвообращение .

Когато кръвта е богата на кислород, тя автоматично осигурява по-ефективно хранителни вещества в клетките.

Тези здрави клетки осигуряват способността на организма Ви да предотврати инфекциите, като по този начин укрепва вашата имунна система.

Алое Вера има способността да неутрализира вредните бактерии; Неговите подмладяващи свойства работят в тялото ви, за да го поддържат свежо и активно през целия ден.

Много изследвания показват, че тези противотуморни и имуномодулаторни свойства се дължат на полизахариди от алое вера.

3. Спира раковият растеж

Както беше обсъдено в предишните раздели, алое вера помага за укрепване на имунната система; Употребата на гела от алое също ефективно унищожава раковите тумори.

Според проучванията, публикувани в International Immunopharmacology (1995), полизахаридите от алое вера съдържат някои ефективни макрофаги, които произвеждат огромни количества азотен оксид, който има антитуморен потенциал.

При натуропатията съществуват безброй методи за профилактика на рака и методът на алое вера се оказва един от най-успешните.

Винаги е препоръчително да започнете каквато и да е лечение за рак след консултация с лекар или лекар.

4. Лекува страничните ефекти на лечението с лекарсва

При лечение на рак, химиотерапията е неизбежна в повечето случаи. Пациентите с рак се лекуват  и често изпитват много неприятни странични ефекти, дължащи се на лъчелечение.

Скорошно клинично изследване разглежда именно тези ползи.

Топичното приложение на гела от алое вера в областта на засегнатите места ще накара пациента да почувства успокояващия ефект и да ускори възтановянето.

5. Лекува дерматит

Алое Вера се използва за кожни заболявания от древни времена. Чистият  гел, извлечен от листата от алое, е най-доброто естествено средство за кожни проблеми и също така помага да се намалят симптомите на стареене на кожата.

Днес много продукти за локална грижа за кожата и дори продукти за лична хигиена, тоалетни принадлежности и кожната козметика включват екстракт от алое вера.

Алое се препоръчва като най-широко използваните съставки за популярни продукти за грижата за кожата.

Всъщност, ако имате своето растение в дома си, просто разкъсайте малка част от листа, вземете гела и го нанесете в сурова форма на лицето си.

Тази терапия ще се окаже много по-добра и по-ефективна от много скъпи кожни кремове на пазара, според клинични проучвания.

Свързана статияКонтактен дерматит: Причини, симптоми и лечение

6. Насърчава растежа на косата

Алое вера се е доказала като отлична възможност за естествен растеж на косата.

Продуктите за коса, които съдържат алое вера, са от съществено значение за потдържането на обемна и здрава коса.

Можете да прилагате гел върху целия скалп и косата, за да се справите с загубата на коса. Той има ензим, който е от полза при стимулиране на растежа на косата.

Всъщност той има противовъзпалителни свойства, които ефективно помага „андрогенетичната алопеция“.

Клинично изследване през 2012 година изследва ползите му при Алопеция и заключва, че се наблюдава увеличение на синтеза на колаген.

Ако използвате алое вера редовно като шампоан и балсам, със сигурност ще предотвратите тревожния проблем на преждевременната загуба на коса.

7. Намалява болката от артрит

Алое Вера има невероятни противовъзпалителни свойства, които помагат незабавно за болката и подуването в резултат на артрит.

Неговият сок е изключително ефективен за успокояване на подуване и възпаление, които са тясно свързани със състоянието на артрита.

Всъщност, локалното приложение върху пдути места  или пиенето на сок от алое вера показва положителни резултати при лечение на болки при артрит.

8. Подобрява болката в ставите и мускулите

Клинично проучване от 2010 година доказва противовъзпалителните свойства на алое вера му помагат да работи ефективно върху ставите и мускулите.

Прилагането на алое гел спомага за локално възпаление на ставите.

В някои проучвания е съобщено, че хората, които редовно консумират сок от алое вера в продължение на най-малко две седмици, изпитват значително подобрение при възникването на възпаления.

Тя обаче работи ефективно само когато диетата ви е регулирана и за същите цели.

Трябва да намалите приема на червено месо, захар, мляко, пържени храни и консумация на бяло брашно.

9. Лекува рани

Алое Вера е смятан за естествен лечител още от откриването му преди хиляди години. Ако се използва външно, това е най-добрият вариант за облекчение на рани.

Всъщност в много случаи се вижда, че алое вера работи като магия, дори и в най-сериозните случаи на рани в спешните отделения.

Сокът незабавно запечатва раната, докато изтегля кръвта към раната, като по този начин подобрява процеса на заздравяване на раните.

В много изследвания е доказано, че Алое ефективно се  прилага при изгаряне от трета степен и  за по-бързо възстановява на  изгорялата кожа.

10. Намалява гаденето

Гаденето може да се дължи на множество причини, включително консумирането на заразена храна, наличието на вирус, грип или дори на химиотерапия.

Има много лекарства за гадене, но днес лекарите предписват естествени възможности за лечение.

Често чувството на гадене произтича от разстройства в стомаха или в храносмилателния тракт.

Сокът от алое вера е отличен при болки в стомаха и ви кара да се почувствате по-добре, като носи спокойно усещане в тялото (клинично проучване)

Това косвено помага да се облекчат чувствата на гадене.

11. Оксидативен стрес

Алое вера е богат на витамини като витамин В12, витамин В1, витамин В2, витамин В6, витамин А, витамин Е и витамин С, ниацин и фолиева киселина.

Тези витамини са необходими за правилното функциониране на човешкото тяло.

По този начин защитната система на тялото се поддържа непокътната с редовния прием на сока и  ви предпазва от опасното въздействие на оксидативния стрес.

12. Намалява холестерола и триглицеридите

Гел от алое вера, когато се използва вътрешно, автоматично подобрява качеството на кръвта и по този начин помага за повторно балансиране на останалите компоненти в кръвта като холестерол и глюкоза.

Според клинично проучване през 2015 година той ефективно понижава холестерола и общото съдържание на триглицериди. Боровинките също помагат при това.

Като по този начин можете да си представите колко голяма естествено лекарство може да бъде, ако съчетаете боровинки и алое вера.

Преди да започнете  мощни лекарства, трябва да изпробвате това естествено лекарство.

Свързана статияКакви са препоръчителните нива на холестерола по възраст?

13. Подобрява сърдечно-съдовите функции

Екстрактът от алое вера ускорява кръвоснабдяването и  пречиства кръвта.

Тази кръв ускорява доставянето на кислород до органите в тялото, като по този начин увеличава тяхната функционалност.

Органите като мозъка и сърцето се нуждаят от кислород, който се поддържа от тази пречистена кръв.

Ето защо, алое вера непряко поддържа кръвта свежа и богата на кислород.

14. Лекува зъбни заболявания

Зъбните  също могат да бъдат излекувани от алое вера. Можете да изпробвате това естествено лекарство у дома.

Поставете прах от алое вера върху четката си за зъби, след това измиите зъбите си.

Алое вера на прах ще успокои вашите венци  и ще излекува всякакъв вид инфекция или натъртвания.

Дори ако пиете само сок от алое вера, вашите венци все ще са много здрави.

Също така, опитайте се да увеличите приема на витамин D, тези две мерки ще бъдат достатъчни, за да върните обратно във форма  венците в рамките на няколко месеца.

15. Забавя процеса на стареене

Алое вера е основен компонент в много кожни продукти, които спомагат за запазването на младостта чрез по-здрава кожа.

 Добавянето на алоето във всеки крем за кожа повишава неговата функция като фендер за бръчки и подмладяващ препарат за кожа.

Анти-стареенето действа върху кожата и я поддържа свежа, еластична, без бръчки и с блясък.

Свойствата на алое вера я накарат да проникне бързо в различните слоеве на кожата, дори до мускулите на тялото.

Как и къде действа Алое Вера вътрешно и външно ?

Как да използвате алое вера?

Алое вера може да се използва във всичките му форми, без да навреди на вас.

За какво друго е полезно алое вера ?

Можете да прилагате Алое вера гел за облекчаване на слънчево изгаряне, акне, раздразнена и суха кожа; Някои хора вижта ползи от намаляването на стрии и гладка кожа при прилагането на гела върху фините линии и бръчки. Гел от алое вера може дори да се разреди и комбинира с други натурални съставки, за да се направи домашна вода за уста.

Какво представлява алое вера?

Алое вера е вид сочно растение, което, въпреки приликата с някои видове кактуси, всъщност принадлежи към семейството на алое. Тези растения се срещат в много сухи региони в света. Алое вера може да се култивира като саксия във вашия собствен дом, където тя може да се окаже полезна за всякакви цели за здраве и красота.

Какво прави Алое Вера?

Алое Вера има редица здрави ефекти върху човешкото тяло; Когато се прилага локално, може да успокои раздразнена кожа, слънчево изгаряне и да действа като овлажнител; При поглъщане може да помогне за облекчаване на определени видове стомашно-чревни дискомфорт. Билката съдържа редица вещества (включително витамини, минерали и ензими), които могат да играят роля в начина, по който Алое Вера постига тези ефекти.

Къде да купя Алое Вера?

Има и много онлайн търговци на дребно, от които можете да си купите продук. Съществуват и хиляди продукти за здраве и красота, които съдържат Алое Вера.

Bilkabg.com има строга Редакционна политика и разчита на рецензирани проучвания, академични изследователски институции и медицински асоциации:

Актуализация на статията на 5 Октомври, 2019 !

Leave a comment