Иглика – билката за остър бронхит и невралгия

Топ ползи от употребата на иглика. Как действа лековитото цвете ? Употреба при: остър бронхит, невралгия и възпаление стави.  Защо е важно приемането на масло от иглика ?

Игликата (Oenothera biennis) отваря четирите си цветя след залез слънце или в  дъждовни дни.

Какво е Иглика ?

Игликата е  култивирана заради хранителните вещества в  корените й . Все по-често се култивира заради маслото, съдържащо се в неговите семена, което съдържа полезната грамалиноленова киселина (GLA), много ценна мастна киселина, която не се среща в много растения. GLA има многобройни жизнени функции в организма. Това е основна мастна киселина, която тялото не произвежда. GLA е известно, че помага да се предотврати втвърдяване на артериите, сърдечни заболявания, екзема, цироза, ревматоиден артрит, менопауза, PMS, множествена склероза и високо кръвно налягане.

Игликата има положителен ефект върху половите хормони, включително хормоните естроген и тестостерон, помага за понижаване на нивата на холестерола и е важна при лечение на цироза на черния дроб. Изследванията също така показват, че масло от  иглика спомага за облекчаване на болката и възпалението.

Маслото също има положителен ефект върху маточните мускули, нервната система и метаболизма. Кората и листата са стягащи и успокояващи. Те са полезни при лечението на стомашно-чревни заболявания, магарешка кашлица и астма. Чай от корените се използва в лечението на затлъстяването. Фино смлян прах, направен от цъфтящи стъбла, се използва козметично в лицеви маски, за да се противодейства на зачервената кожа.

Действие

През последните години  игликата е привлякла вниманието като важна хранителна добавка и добър източник на есенциални мастни киселини: вещества, като витамини, минерали и незаменими аминокиселини, които тялото не може да произвежда.  Общите източници на основни мастни киселини включват растителни масла .

Недостигът на есенциални мастни киселини може да доведе до люспести кожни лезии, загуба на коса, бавно заздравяване на рани, намален имунен отговор на инфекции и мастна дегенерация на черния дроб.

Билката може също така да повлияе благоприятно на кръвоносните, нервните, храносмилателните, ендокринните, респираторните, пикочо-половите и репродуктивните системи.

Есенциалните мастни киселини включват цис-линолова киселина, която обикновено се среща в маслото от шафран, царевица, памуково семе, соя и вечерна иглика; Алфа-линоленова киселина, която е подобна на рибните масла в състава и се намира в рапично масло и соево масло, ленено семе и листни зелени зеленчуци.

Масло от иглика

Масло от  иглика, е одобрена при лечението на атопична екзема (екзема, дължаща се на алергия). (Клиничните проучвания в осем изследователски центрове показват, че маслото от  иглика води до 20 до 25% по-голямо подобрение на атопичната екзема, отколкото при конвенционалните лечения като стероиди.) В Канада маслото от  иглика е одобрена хранителна добавка за лечение на есенциална мастно- Киселинни недостатъци.

Съгласно разпоредбите на Закона за здравето и образованието за здравето и образованието от 1994 г., масло от вечерна иглика се счита за хранителна добавка в Съединените щати. Повече от 120 проучвания в университетски болници в петнадесет страни са проведени върху масло от иглика и последните проучвания показват, че маслото от  иглика може да бъде полезно за лечение на широк спектър от състояния, свързани с дисбаланси и аномалии на есенциални мастни киселини, включително атопична екзема, Астма, мигрена, възпаления, PMS, метаболитни нарушения, диабет, артрит и алкохолизъм.

При остър бронхит

Една чашка от 75 г отварка от бяла ружа (алтея цвят и корени), бъзов цвят, волски език, мащерка, мента пиперита, живовляк те­ сен (листа), иглика и риган и сладко коренче (самият корен) по 50 г от всяка. От тази смес 2 пълни супени лъжици с прибавка на 1-2 супени лъжици мед се запарват с 500 г вряща вода и врят 10 минути. Като изстине, се прецежда.

Свързана статия15 мощни домашни средства за бронхит

За невралгия

1 1 чашка отварка от жълт смил (листа и цвят), иглика (корени), лайка (цвят), комуни- га, маточина, овчарска торбичка, трепетлика (листа и пъпки) и хмел (шишарки) – по 50 г от всяка. От тази смес 2 супени лъжици с прибавка на 1 чаена лъжичка дилянка (корени) се запарват с 500 г вряща вода. Вари се захлупена 10 минути и като изстине, се прецежда.

При възпаление на ставата

Отвара от агримония, бял равнец, гръмотрън (корени), иглика, маточина, мента пиперита, мечо грозде, миризлива теменуга, пача трева и полски хвощ – по 50 г от всяка. От тази смес 3 пълни супени лъжи­ ци се запарват с 600 г вряща вода. На тих огън се вари 10 минути и като изстине, се прецежда

Leave a comment