11 изненадващи ползи от кокосово масло

Кокосовото масло има няколко предимства като грижа за кожата, грижа за косата, загубата на тегло, лечение на дрождени инфекции, подобряване на храносмилането и имунитет срещу множество инфекции и заболявания. Маслото се използва не само в тропически страни, където кокосови насаждения са изобилни, но и в САЩ и Великобритания, както и широко в Европа. Хората откриват чудесата, които това масло има и отново набира популярност в целия свят. Нека разгледаме някои от известните предимства на кокосовото масло.

Ползи за здравето на кокосово масло

Ползите за здравето от Кокосовото масло са огромни, нека разгледаме някои от най-важните:

Грижа за кожата

Кокосовото масло е отлично средство за масаж, което действа като ефективен овлажнител за всички видове кожа, включително суха кожа. За разлика от минералното масло, няма вероятност от нежелани странични ефекти върху кожата от прилагането на кокосово масло. Ето защо това е безопасно решение за предотвратяване на сухота и лющене на кожата. Той също така забавя появата на бръчки и провисване на кожата, което обикновено придружава стареенето.

Помага при предотвратяването на дегенеративни заболявания като преждевременно стареене поради добре познатите си антиоксидантни свойства. Също така помага при лечение на различни кожни проблеми, включително псориазис, дерматит, екзема и други кожни инфекции. Поради тази причина кокосовото масло представлява основната съставка на различни продукти за грижа за тялото като сапуни, лосиони и кремове, които се използват за грижа за кожата.

Грижа за косата

Кокосовото масло помага за здравия растеж на косата и придава  лъскаво качество. Маслото също така е много ефективно при намаляването на загубата на протеини, което може да доведе до различни непривлекателни или нездравословни качества във вашата коса. Използва се като масло за грижа за косата, като може да бъде отркито в  различни кондиционери и кремове за пърхот. Обикновено се прилага локално за грижа за косата.

Кокосово масло се използва широко в индийския субконтинент за грижа за косата. Той е отличен кондиционер и помага за повторното израстване на увредената коса. Кокосовото масло също така осигурява основните протеини, необходими за подхранване и заздравяване на увредена коса. Изследванията показват, че кокосовото масло осигурява по-добра защита на косата от увреждане, причинено от  умора.

Ако редовното масажиране на главата с кокосово масло ще се уверите, че скалпа ви е без пърхот, дори да е хронично сух.

Сърдечни заболявания

Налице е погрешно схващане сред много хора, че кокосовото масло не е добро за здравето на сърцето. Кокосовот масло съдържа голямо количество наситени мазнини. В действителност, това е доста полезно за сърцето. То съдържа около 50% лауринова киселина, която помага при активното предотвратяване на различни сърдечни проблеми като високи нива на холестерол и високо кръвно налягане. Кокосово масло не води до повишаване нивата на LDL и намалява честотата на нараняване и увреждане на артериите и по този начин помага при предотвратяването на атеросклероза. Проучването предполага, че приемането на кокосово масло може да помогне за поддържането на здрави липидни профили при жени в предменопауза.

Отслабване

Кокосово масло е много полезно за отслабване. Той съдържа мастни киселини с къса и средна верига, които помагат при отслабването . Изследванията показват, че кокосовото масло спомага за намаляване на коремното затлъстяване при жените. Той също така е лесно за храносмилане и помага за здравословното функциониране на щитовидната и ендокринната система. Освен това повишава метаболизма на тялото, като премахва стреса на панкреаса, като по този начин изгаря повече енергия и помага на хората със затлъстяване и наднормено тегло да отслабват. Следователно, хората, живеещи в тропически крайбрежни райони, които използват ежедневно кокосово масло като основно готващо масло, обикновено не са мазни, със затлъстяване или с наднормено тегло.  Тоест, маслото е много-добър избор, ако сте решили да отслабвате.

Имунната система

Укрепва имунната система, защото съдържа антимикробни липиди, лауринова киселина и капринова киселина , които имат противогъбични, антибактериални и антивирусни свойства. Човешкото тяло превръща лауриновата киселина в монолаурин, което е  ефективен начин за справяне с вируси и бактерии, които причиняват болести като херпес, грип, цитомегаловирус и дори ХИВ. Кокосовото масло помага за борба с вредните бактерии, като listeria monocytogenes и helicobacter pylori, и вредните протозои като giardia lamblia.

Храносмилане

Вътрешно  кокосовото масло се използва главно,   като олио за готвене. Помага за подобряване на храносмилателната система и по този начин предотвратява различни проблеми, свързани със стомаха и храносмилането, включително синдром на раздразнените черва. Наситените мазнини, съдържащи се в кокосовото масло, имат антимикробни свойства и помагат при справянето с различни бактерии, гъби и паразити, които могат да причинят лошо храносмилане. Той помага и за усвояването на други хранителни вещества като витамини, минерали и аминокиселини.

Стоматологична помощ

Калцият е важен компонент на нашите зъби. Тъй като кокосовото масло улеснява абсорбирането на калций от тялото, то помага при за поддържането на здрави зъби.  Последните проучвания показват, че кокосовото масло е от полза за намаляване на образуването на плаки и предизвикания от плаките гингивит.

Кандида

Кандида, известна също като системна кандидоза, е заболяване, причинено от прекомерния и неконтролиран растеж на мая Candida albicans в стомаха. Кокосът осигурява облекчение от възпалението, причинено от кандида, както външно, така и вътрешно. Високата му способност за запазване на влагата предпазва кожата от напукване или отлепване. Капринова киселина, каприлова киселина, капронова киселина, миристинова киселина и лауринова киселина, намерени в кокосовото масло, помагат за елиминирането на Candida albicans.

Освен това, за разлика от други фармацевтични лечения за кандида, ефектът на кокосово масло е постепенно, а не драстично или внезапно, което дава на пациента достатъчно време, за да свикне със симптомите на отнемане или реакциите на Herxheimer (името на симптомите, Отхвърляне на токсини, генерирани по време на елиминирането на тези гъбички). Но при лечението на това състояние, хората системно и постепенно трябва да увеличават дозировката на кокосово масло и не трябва да започват с голямо количество.

Лечение на инфекции

Когато се прилага в заразените области, кокосовото масло образува химически слой, който предпазва заразената част от тялото от външен прах, въздух, гъбички, бактерии и вируси. Кокосовото масло е високоефективно при натъртвания, тъй като ускорява лечебния процес на увредените тъкани.

Поддържане на органите здрави

наличието на триглицериди със средна верига и мастни киселини в кокосовото масло спомага за предотвратяване на чернодробните заболявания, тъй като тези вещества лесно се превръщат в енергия, когато стигат до черния дроб, като по този начин намаляват натоварването на черния дроб и предотвратяват натрупването на мазнини. Той също така помага при предотвратяването на бъбречни и жлъчни заболявания на пикочния мехур и помага за разтваряне на камъни в бъбреците. Кокосово масло също се смята, че е полезно за поддържане на панкреаса здрав чрез лечение на панкреатит.

ХИВ и рак

Смята се, че кокосовото масло играе важна роля за намаляване на вирусната чувствителност към ХИВ и раковите болести . Предварителното проучване показа данни за този ефект на кокосово масло върху намаляването при ХИВ пациенти.

Според изследователския център за кокосови влакна кокосовото масло убива вирусите, причиняващи грип, морбили, хепатит, херпес, ТОРС и други сериозни рискове за здравето. Той също така убива бактерии, които причиняват язви, инфекции в гърлото, инфекции на пикочните пътища, пневмония и гонорея. И накрая, кокосовото масло също е ефективно при елиминирането на гъбички и дрожди, които причиняват очна болест, с млечница и обрив на пелена.

Други ползи

Кокосово масло е силно препоръчително заради редица други ползи, които са обяснени по-долу. Използването на кокосови масла е показало, че леко подпомага следното:

Стрес облекчение: Кокосовото масло е много успокояващо и по този начин помага при премахването на стреса. Прилагането му на главата, последвано от нежен масаж, помага да се премахне умствената умора. Според изследване масло от кокосов орех дава облекчение от стрес и има антиоксидантни свойства.

Диабет: Кокосовото масло помага за контролиране на кръвната захар и подобрява секрецията на инсулин. Той също така насърчава ефективното използване на кръвната глюкоза, като по този начин предотвратява и лекува диабет.

Кости: Както беше споменато по-горе, кокосовото масло подобрява способността на тялото ни да абсорбира важни минерали. Те включват калций и магнезий, които са необходими за развитието на костите. По този начин е много полезно за жени, които са склонни към остеопороза след средна възраст.

Увеличава енергията: Кокосовото масло често се използва от спортисти,  които провеждат диета. Причината за това е, че то съдържа по-малко калории в сравнение с други масла, съдържанието на мазнини лесно се превръща в енергия и не води до натрупване на мазнини в сърцето и артериите. Кокосово масло помага за повишаване на енергията и издръжливостта и като цяло подобрява енергията на спортистите.

Кокосово масло и болест на Алцхаймер: Проучването, проведено от д-р Нюпорт, твърди, че маслото е полезно за лечение на болестта на Алцхаймер.  Всъщност, по традиция не се смята, че маслото помага за повишаване на функцията на мозъка под каквато и да е форма.

Как да използвате и съхранявате кокосово масло?

За разлика от повечето други масла, кокосовото масло има висока точка на топене – около 24 до 25 градуса по Целзий или 76-78 градуса по Фаренхайт. Следователно той е твърдо при стайна температура и се топи само когато температурата се повишава значително.

Ако използвате кокосово масло за локални цели, особено за грижа за косата, просто разтопете маслото (ако е твърдо), като държите бутилката на слънце или я накиснете в топла вода. Можете също да извадите малко масло и да го поставите в малка купа и да загреете купата над пламъка (не използвайте микровълнова печка). След това вземете маслото на дланта си и го нанесете на косата си. Ако искате да го използвате за вътрешна консумация, просто изберете един от многото му начини за приемане . Не забравяйте, че не е нужно да преминете напълно към кокосово масло, защото тогава ще загубите другите предимства на по-традиционните масла и млечни продукти.

Не ми харесва вкусът на кокосово масло. Какво трябва да направя ?: Опитайте да го използвате в различни рецепти. Ако обаче получите гадене след консумация на кокосово масло, не го приемайте. Както може да се случи с всеки хранителен продукт, тялото ви може да е алергично към кокосово масло и най-добре е да не се консумира в този случай.

Цена

Цената на кокосовот масло зависи от процентното съдържание, което се съдържа в продукта. Цената, на която може да намерите кокосово масло варира от 10 лв. за 250 мл. до 20 лв. за същото количество.

Кокосово масло за коса 

Едно от най-големите приложения на кокосовото масло е косата ви, независимо дали е интензивно овлажнява и подхранва, за да стимулира по-бърз растеж, да детонира, да побеждава пърхота и oще. Тъй като се състои главно от по-малки мастни киселини със средна верига, маслото от кокосовата кост прониква по-дълбоко и по-бързо в сравнение с другите кондиционери. За да получите ползи от употребата му, просто следвайте тези лесни стъпки:

– Първо се уверете, че имате поне един-два часа за това  (Колкото по-дълго оставяте кокосовото масло на косата, толкова по-ефективно ще бъде!)

– Измийте косата и я оставете да изсъхне, докато подготвяте следващите неща.

– Съберете следните неща: шапка за душ или малка кърпа, за да увиете косата си, две малки купи с различни размери (трябва да се побере в другата) и разбира се бурканът ви от органично от кокосово масло.

– Изсипете малко количество кокосово масло в по-малката от двете купи.

– Поставете по-малката купа в другата купа в по-гокямата.

– Попълнете по-голямата купа с гореща вода, така че по-малката купа да е частично потопена, но да не плава или да поема вода.

– След като кокосовото ви масло  е напълно разтопено, използвайте пръстите си, за да масажирате внимателно маслото в косата си, след това с гребен я разрешете.

– След като приключите с нанасянето на маслото, обвийте косата си в шапка за къпане или малка кърпа и я оставете така в продължение на тридесет минути или повече.

– Измийте кокосовото масло с шампоан.

– По желание можете отново да нанесете малко количество кокосово масло на краищата на косата си и / или да работите малко по цялата си коса – достатъчно, за да ви даде здрав блясък.

Кокосово масло за отслабване 

Както в света на модата, тенденциите в хранителните продукти се променят всяка година. И за 2017 г. Whole Foods предсказа, че ще бъде годината на кокосовото масло.

Един от ключовите фактори за успешното и трайно отслабване е да се осигури постоянна кръвна захар, така че да се избягват всякакви екстремни възходи и падения   .
Как най-добре да поддържате кръвната захар за дълги периоди от време и между храненията? Със здравословни, сатиризиращи подхранващи мазнини разбира се! Кокосово масло за отслабване е оптималната мазнина, която да избере за тази цел с биологично декоративно масло от кокосово дърво, считано за най-доброто от най-доброто. Това се дължи на множеството  наситени мастни киселини (MCT масло), които повишават метаболизма .

Двадесет минути преди хранене е най-доброто време да вземете кокосовото масло, тъй като значително ще намали апетита и ще ви помогне да се почувствате наситени за повече време.

Състав на кокосовото масло

Повече от 90% кокосово масло се състои от наситени мазнини (не се паникьосвайте, не е толкова лошо, колкото звучи, прочетете до края на този преглед и вашето мнение може да се промени) , както няколко ненаситени мастни киселини,кКато мононенаситени мастни киселини и полиненаситени мастни киселини. Декоративното кокосово масло не се различава от това.

Наситени мастни киселини: Повечето от тях са триглицериди със средна верига, които се предполага да се асимилират добре в системите на тялото.

– Лауринова киселина: Главната съставка, представляваща повече от 40% от общото количество, последвана от капринова киселина, каприлова киселина, миристинова киселина и палмитинова киселина. Човешкото тяло превръща лауриновата киселина в монолаурин. Лауриновата киселина е полезна при справянето с вируси и заболявания.

– Капринова киселина: Тя реагира с някои ензими, секретирани от други бактерии, които впоследствие го превръщат в мощен антимикробен агент, монокаприн.

Капронова киселина и миристинова киселина: Те са богати на антимикробни и противогъбични свойства

Ненаситени мастни киселини: Полиненаситени мастни киселини – линолова киселина, мононенаситени мастни киселини – Олеинова киселина

Полифеноли: Кокосовият орех съдържа глиева киселина, известна още като фенолна киселина. Тези полифеноли са отговорни за аромата и вкуса на кокосово масло, а Virgin Coconut Oil е богато на тези полифеноли.

Производни на мастни киселини: Бетаини, етаноламид, етоксилати, мастни естери, мастни полисорбати, моноглицериди и полиолови естери.

Производни на мастни алкохоли: Мастни хлориди, мастен алкохол сулфат и етерни сулфати на мастни алкохоли

Витамини и минерали: Витамин Е, витамин К и минерали, като желязо.

Leave a comment