Рукола: ползи за здравето, факти, изследвания

Руколата, известна още като ракета и Арукола, е зравословен кръстоцветен зеленчук, който осигурява много от същите ползи като по-известните зеленчуци на семейството им  – броколи, кале и брюкселско зеле.

Листата на арукола са нежни с остър аромат.

Заедно с други листни зеленчуци, акрогулите съдържат много високи нива на нитрати (повече от 250 милиграма / 100 грама).

Високите количества на хранителния нитрат са показали, че понижават кръвното налягане, намаляват количеството на кислорода, необходим по време на тренировка и подобряват физическата форма.

Тази статия осигурява ползите  на руколата и задълбочен поглед върху нейните възможни ползи за здравето, как да включите повече рукола във вашата диета и какви са потенциални рискове за здравето, свързани с консумацията на рукола.

Бързи факти за рукола

Ето някои ключови отговори за рукола. По-подробна информация и помощна информация ще намерите в статията.

  • Аругула е вид кръстоцветни зеленчуци
  • Едно химично вещество в рукола може да помогне за забавяне на прогресията на рака
  • Рруколата може също да подобри мускулната оксигенация по време на тренировка.

 

Възможни ползи за здравето от рукола

Консумацията на плодове и зеленчуци от всякакъв вид отдавна се свързва с намален риск от много неблагоприятни усложнения за здравето.

Много изследвания са предполагат, че увеличаването на консумацията на растителни храни като арукола намалява риска от затлъстяване, диабет, сърдечно-съдови заболявания и обща смъртност, като същевременно насърчават имунната система, повишават енергията .

1) Рак

През последните 30 години яденето на голямо количество кръстоцветни зеленчуци е свързано с по-нисък риск от рак; А именно рак на белите дробове и дебелото черво.

Напоследък проучванията предполагат, че съдържащите се в сяра съединения (сулфорафан), които има в руколата,  им дава тяхната способност за борба с рака.

Сулфарафанът в момента се проучва заради способността му да забавя или възпрепятства рака и заболявания, свързани с рак на меланома, езофагия, простатата и панкреаса.

Изследователите са открили, че сулфорафанът може да инхибира ензима хистон деацетилаза (HDAC), известен, че участва в прогресията на раковите клетки. Способността да се спре HDAC ензимите може да направи храните, съдържащи сулфарафан, потенциално мощна част от лечението на рака в бъдеще.

Лесно разпознати кръстоцветни зеленчуци включват броколи, карфиол, брюкселско зеле, зеле, ряпа и зеле, както и по-малко известната рукола.

Руколата също съдържа хлорофил, за който се знар, че е ефективен при блокиране на канцерогенните ефекти на хетероцикличните амини, генерирани при печене на храни при висока температура.

 

2) Превенция на остеопорозата

Ниският прием на витамин К е свързан с по-висок риск от фрактура на костите. Адекватното потребление на витамин К подобрява здравето на костите като действа като модификатор на протеините на костната матрица, като подобрява абсорбцията на калций и намалява екскрецията на калция в урината.

Руколата също допринася за Вашата ежедневна нужда от калций, осигурявайки 64 милиграма в 2 чаши.

Свързана статия:Артрит и ревматизъм: Каква е разликата?

3) Диабет

Зеленчуци съдържат антиоксидант, известен като алфа-липоева киселина, за който е доказано, че понижава нивата на глюкозата, повишава чувствителността към инсулина и предотвратява промените в оксидативния стрес при пациенти с диабет.

Изследванията върху алфа-липоевата киселина също показват намаление на периферната и автономна невропатия (увреждане на нервите) при диабетици.

Повечето проучвания обаче са използвали интравенозна алфа-липоева киселина, така че има несигурност дали консумирането й ще доведе до същите ползи.

Свързана статияДиабет: Симптоми, причини и лечения

4) За мускулите

Добавянето на диетични нитрати под формата на сок от цвекло е доказано, че подобрява оксигенацията на мускулите по време на тренировка; Това предполага, че повишеният прием на нитрат в храната може да увеличи издръжливостта .

Някои лекари смятат, че може да подобри качеството на живот на хората със сърдечно-съдови, респираторни или метаболитни заболявания, които откриват, че дейностите от ежедневието са физически трудни поради липса на кислород. Сокът от цвекло подобри производителността с 2,8% (11 секунди) в 4-километровото каране на колело и с 2,7% (45 секунди) пр 16,1-километра.

Цвеклото е само едно от многото зеленчуци, които са с високо съдържание на нитрати. Листните зелени зеленчуци като руколата са сред най-добрите източници.

Как да включите повече  рукола в диетата си

Руколата най-често се консумират свежа в салатите, но също така могат да бъдат включени в тестени изделия, гарнитури и сосове точно като другите растения.Придава по-голямо вкус на ястията, отколкото  спанак или швейцарски чирд.

Акрогулите са лесни за разрастване и са перфектни за прозоречна градина – изисква само 3 часа слънчева светлина на ден. Благодарение на пиперния си аромат, руколата често се смесват с други по-леки зелени плодове, като крепост и ромалин. В Италия е обичайно да се пица с рукола след печене. Акрогулите трябва да се съхраняват в хладилника и да се използват в рамките на няколко дни след покупката.

Ето някои съвети, как да включите повече рукола в ежедневието си:

  • Добавете шепа пресни рукола към омлет.

    Руколите могат да се добавят към пресни салати, тестени изделия, гарнитури и сосове, както и други листни зеленчуци

  • Поставете една шепа рукола и  я смесете с пресен сок.
  • Добавете рукола към Вашият обяд, сандвич или хляб.

 

 

 

 

5 интересни предимства на Руколата

Антиоксидантни свойства: Руколата е голям източник на антиоксиданти и може значително да увеличи стойността на ORAC (абсорбция на кислородния радикал), която е измерване на антиоксидантната сила. Антиоксидантите функционират, за да поддържат здравословен баланс на ензимните реакции в клетките, докато активно търсят и разрушават свободните радикали, причиняващи заболяване, които могат да атакуват вашето здраве.

Здраво тяло: Витамин А е един от антиоксидантите, споменати по-горе, и значителното му присъствие в руколата също така гарантира добро състояние на костите, зъбите, очите и зъбите. Флавоноидните съединения във всички листни зеленчуци, подобни на рукола, са показали, че защитават кожата, белите дробове и различните орални видове рак.

Укрепва костите и мозъка: Друг ключов бонус на рукола в редовната диета е включването на витамин К. Този т антиоксидант също действа като противовъзпалително стимулиране на тялото ви. Витамин К също стимулира остеотрофната активност в клетките, което означава, че тя помага на костите да  укрепват.

Добра имунна система: Много витамини  се намират в големи количества в руколата и помагат за предотвратяване на рак и поддържане на добро здраве в организма чрез допълнителен тласък към вашата имунна система. Витамин С е една от най-добрите защитници за вашето тяло.

Руколата е има  витамини и минерали, които по някакъв начин подсилват защитата на имунната система на тялото. Тялото се стимулира да създава повече бели кръвни клетки.

Отслабване: Включването на рукола в диетата е същото като всяко друго нискокалорично растение, богато на витамини и хранителни вещества, и неизбежно ще има положителен ефект върху загубата на тегло.

Потенциални рискове за здравето при консумирането на рукола

Това е цялостната диета или цялостния начин на хранене, който е най-важен за профилактика на заболяванията и постигане на добро здраве. По-добре е да се храните с разнообразни храни, отколкото да се концентрирате върху отделни храни като ключ за добро здраве.

Ако приемате кръвни разтворители като кумадин (варфарин), важно е да не започнете да ядете повече или по-малко храни, съдържащи витамин К, който играе важна роля при съсирването на кръвта.

 

Консултирайте се с лекар, преди да започнете диета с високо съдържание на рукола, ако имате сърдечносъдово заболяване или свързаните с него рискови фактори. Високо-нитратната диета може да взаимодейства с определени лекарства като органични нитрати (нитроглицерин) или нитритни лекарства, използвани за ангина, силденафил цитрат, тадалафил и варденафил.

Leave a comment