10 Лечебни ползи за здравето от джинджифил

Джинджифилът (Zingiber officinale) е най-широко използваната хранителна подправка в света днес.

Това всъщност е част от растителното семейство, което включва куркума и кардамона, което може да обясни защо ползите за здравето от джинджифил са толкова големи.

Китайците и индианците са използвали джинджифилови тоници за лечение на заболявания в продължение на повече от 4700 години и това е безценна стока по време на римската империя, която се търгува около идването на Христос заради неговите лечебни свойства.

И така, какво прави джинджифил толкова добър за нас?

От 115 различни химически компонента ( източник на изследването) , открити в корен на джинджифил, терапевтичните ползи идват от джингол, маслената смола от корена, която действа като силно мощен антиоксидант и противовъзпалителен агент.

Изследване е доказало ефективността на джинджифила за предотвратяване на гадене и повръщане по време на бременност и химиотерапия – проучване на здравният институт на САЩ

 Той е пълен с хранителни вещества и биоактивни съединения, които имат мощни ползи за вашето тяло и мозък.

Кой са най-големите ползи от употребата на джинджифил?

Ето 11 ползи за здравето на джинджифила, които се подкрепят от научните изследвания.

Джинджифил съдържа вещество с мощни лекарствени свойства

Джинджифилът е цъфтящо растение, произхождащо от Китай. Подземната част на стъблото е частта, която обикновено се използва като подправка.

Това често се нарича корен на джинджифил или просто джинджифил.

Джинджифилът има много дълга история на употреба в различни форми на традиционна / алтернативна медицина.

Той е използван за подпомагане на храносмилането, намаляване на гаденето и борба с грипа и настинката.

Свеж и нарязан джинджифил изглежда така:

Има високо съдържание на джингол – вещество с мощни противовъзпалителни и антиоксидантни свойства

Джинджифилът може да се използва пресен, сушен, на прах или като масло или сок и понякога се добавя към преработени храни и козметика.

Той е много често срещана съставка в редица рецепти. Уникалният аромат и вкус на джинджифина идва от естествените му масла, най-важният от които е джингол.

Джинджол е основното биоактивно съединение в джинджифила, отговорно за повечето от неговите лечебни свойства.

Има мощни противовъзпалителни и антиоксидантни ефекти.

Джинджифил може да лекува много форми на гадене

Прясен джинджифил

Джинджър изглежда е много ефективен срещу гаденето  

Например, той има дълга употреба като средство за морска болест и има някои доказателства, че може да бъде толкова ефективна, колкото лекарството, отпускано с рецепта .

Джинджифил може също да облекчи гадене и повръщане след операция, както и при пациенти с рак, подложени на химиотерапия, според проучване направено в институт в САЩ.

Според преглед на 12 проучвания, които включват общо 1 278 бременни жени, 1,1-1,5 грама джинджифил могат значително да намалят симптомите на гадене

Въпреки че джинджифил се счита за безопасен, говорете с Вашия лекар преди да вземете големи количества, ако сте бременна.

Някои смятат, че големи количества могат да повишат риска от спонтанен аборт, но понастоящем няма проучвания в подкрепа на това.

Джинджифил може да намали болката и болезнеността на мускулите

Джинджифилът е показал, че е ефективен срещу мускулна болка, причинена от физически упражнения.

В едно проучване консумирането на 2 грама джинджифил на ден, в продължение на 11 дни, значително намалява мускулните болки при хора, които тренират.

Джинджифилът няма незабавно въздействие, но може да бъде ефективен при намаляване на ежедневната прогресия на мускулната болка . Предполага се, че тези ефекти са медиирани от противовъзпалителните.

Анти-възпалителните ефекти

Свеж и нарязан джинджифил

Остеоартритът е често срещан здравен проблем. Това включва дегенерация на ставите в тялото, което води до симптоми като ставна болка и скованост.

В контролирано изпитване на 247 души с остеоартрит на коляното, тези, които приемат екстракт от джинджифил, са имали по-малко болка и са изисквали по-малко лекарства за болка.

Друго изследване установява, че комбинация от джинджифил, мастик, канела и сусамово масло може да намали болката и сковаността при пациенти с остеоартрит, когато се прилагат локално.

Джинджифилът може драстично да понижи кръвната захар

Тази област на изследване е сравнително нова, но джинджифил може да има мощни антидиабетни свойства. В едно скорошно проучване от 2015 г. на 41 участници с диабет тип 2, 2 грама джинджифин на ден намаляват кръвната захар на гладно с 12% .

Той също така драстично подобрява HbA1c (маркер за дългосрочни нива на кръвната захар), което води до 10% намаление за период от 12 седмици.

Също така има 28% намаляване на съотношението АроВ / АроА-1 и 23% намаляване на маркерите за окислени липопротеини. Това са и двата основни рискови фактора за сърдечни заболявания.

Свързана статияКакво е инсулин – Важен хормон, който позволява на тялото ви да усвоява захар

Тази графика показва какво се случва:

Имайте предвид обаче, че това е само едно малко проучване. Резултатите са невероятно впечатляващи, но те трябва да бъдат потвърдени в по-големи проучвания, преди да бъдат направени заключения.

Джинджифил може да помогне за лечение на хронично храносмилане

джинджифил сух

Хроничното храносмилане (диспепсия) се характеризира с повтаряща се болка и дискомфорт в горната част на стомаха. Смята се, че забавеното изпразване на стомаха е основен двигател на храносмилането.

Интересно е, че джинджифил е доказано, че ускорява изпразването на стомаха при хора с това състояние.

След като ядете супа, джинджифил намаля времето, необходимо стомаха да се изпразни от 16 до 12 минути .

В проучване на 24 човека, 1,2 грама джинджифил на прах преди хранене ускориха изпразването на стомаха с 50%.

Джинджифил прах може значително да намали менструалната болка

Менструалната болка (дисменорея) се отнася до болка, усещана по време на женския менструален цикъл.  

Едно от традиционните употреби на джинджифил е за облекчаване на болката, включително менструална болка.

В едно проучване 150 жени са инструктирани да приемат 1 грам джинджифил на ден за първите 3 дни от менструалния период . Джинджър успява да намали болката толкова ефективно, колкото лекарствата мефенаминова киселина и ибупрофен.

Джинджифил може да понижи нивата на холестерола

джинджифил

Високите нива на LDL липопротеините („лошия“ холестерол) са свързани с повишен риск от сърдечни заболявания.

Храните, които ядете, могат да окажат силно влияние върху нивата на LDL. В 45-дневно проучване на 85 лица с висок холестерол, 3 грама джинджифил на прах предизвикват значителни намаления в повечето холестеролни маркери .

Това се подкрепя от проучване , където екстрактът от джинджифил понижава LDL холестерола в подобна степен като аторвастатин , понижаващ холестерола.

И двете проучвания показват и намаления на общия холестерол и триглицеридите в кръвта.

Свързана статияКакви са препоръчителните нива на холестерола по възраст?

Джинджифил съдържа вещество, което може да помогне за предотвратяване на рака

Ракът е много тежко заболяване, което се характеризира с неконтролируем растеж на анормални клетки. Екстрактът от джинджифил е проучен като алтернативно лечение за няколко форми на рак. Антираковите свойства се приписват на 6-гингерол, вещество, което се намира в големи количества в суров джинджифил.

В проучване от 30 човека, 2 грама екстракт от джинджифил на ден значително намаляват провъзпалителните сигнални молекули в дебелото черво. Въпреки това, последващо проучване при лица с висок риск от рак на дебелото черво не потвърждава тези открития .

Има някои, макар и ограничени, доказателства, че джинджифил може да е ефективен срещу рак на панкреаса, рак на гърдата и рак на яйчниците. Необходими са повече изследвания.

Джинджифилът може да подобри функцията на мозъка и да предпази от болестта на Алцхаймер

Оксидативният стрес и хроничното възпаление могат да ускорят процеса на стареене. Смята се, че те са сред ключовите двигатели на болестта на Алцхаймер и свързания с възрастта когнитивен спад.

Някои изследвания на животни предполагат, че антиоксидантите и биоактивните съединения в джинджифила могат да инхибират възпалителните реакции, които се появяват в мозъка .

Съществуват и някои доказателства, че джинджифил може да подобри мозъчната функция директно.

В проучване на 60 жени на средна възраст екстрактът на джинджифил показва, че подобрява времето за реакция и работната памет.

Активният ингредиент в джинджифил може да помогне за борба с инфекциите

Джингол, биоактивното вещество в пресен джинджифил, може да помогне за намаляване на риска от инфекции. В действителност екстрактът от джинджифил може да потисне растежа на много различни видове бактерии .

Той е много ефективен срещу оралните бактерии, свързани с възпалителни заболявания на венците, като гингивит и пародонтит .

Прясният джинджифил също може да бъде ефективен срещу вируса на респираторния синцитиален вирус (RSV), често срещана причина за респираторни инфекции.

Харесайте страницата ни в facebook:

Leave a comment