20 изненадващи ползи от употребата на рибено масло

Ползите за здравето на рибеното масло включва способността му да подпомага лечението на различни сърдечни заболявания, висок холестерол, депресия, безпокойство, ADHD, отслабена имунна система, рак, диабет, възпаление, артрит, IBD, СПИН, болест на Алцхаймер, дегенерация на макулата и язви. Също така помага за загуба на тегло, при бременност, плодовитост и грижа за кожата (особено при условия като псориазис и акне).

Повечето от ползите за рибеното масло за здравето могат да се обяснят с наличието на омега-3 мастни киселини, като Докозахексанова киселина (DHA) и Ейкозапентаенова киселина (ЕРА). Други полезни есенциални мастни киселини в рибеното масло включват алфа-линоленова киселина или ALA и гама-линоленова киселина или GLA.

Производителите на рибено масло се опитват да го продадат като лекарство за почти всичко. По-долу ще разгледаме различните доказани ползи от рибното масло, някои от които се основават на конкретни научни доказателства, докато други се основават само на проучвания върху животни.

Предлагаме на читателите да се информират и вместо да бъдат засегнати от вредните му действия, да знаят как правилно да го използват .

Източници на рибено масло

Различните видове риба, които могат да бъдат добър източник на масло, са скумрия, дъгова пъстърва, езерна пъстърва, камбала, херинга, моркови, сардини, риба меч, стриди, риба тон, синя фин тон, жълта риба тон, калкан, , аншоа и сьомга.

Най-често от тях за получаване на масло  се използват  риба тон, херинга, скумрия, сардини, пъстърва и сьомга. Качеството на рибеното масло зависи до голяма степен от вида на рибата, от която се извличате маслото.

Ползи за здравето от рибеното масло

ползи-от-рибено-масло-800x416

Ползите за рибеното масло за здравето включват следните предимства:

Колко полезно е рибеното масло ?

1.Сърдечно здраве

Според Американската асоциация за сърдечни болести (AHA) клиничните проучвания показват, че омега 3 е ефективен при намаляване на честотата на сърдечно-съдовите заболявания (CVD).

Рибеното масло е чудесен източник на омега 3 и поради това намалява риска от сърдечни заболявания и сърдечни аритмии. Той също така намалява нивото на лошия холестерол (LDL) и повишава нивото на добрия холестерол (HDL).

Рибеното масло предотвратява натрупването на триглицериди и допълнително намалява нивото на излишните триглицериди. Предварителните проучвания също така показват, че рибеното масло може да се използва за предотвратяване на атеросклероза при коронарни пациенти.

По този начин, рибеното масло е ефективно за предотвратяване на инсулти, а редовната употреба на рибено масло може да помогне за избягване на внезапна сърдечна смърт. Според Американската асоциация по сърдечни заболявания, тези предварителни констатации трябва да бъдат потвърдени чрез по-подробни изследвания.

2.Рибено масло при отслабване

Рибеното масло също популярно при отслабване. Изследванията, проведени от професор Питър Хоу в Южен Австралийски университет, показват, че рибното масло подобрява ефикасността на упражненията при опити за намаляване на теглото.

Доброволците, на които им е давано рибено масло, показват по-голяма загуба на тегло в сравнение с тези, които не го консумират редовно. Тренировките, комбинирани с маслото, имат положителен ефект върху формата на тялото и състава на участващите пациенти.

Свързана статия90-дневна диета и план за хранене: отслабни здравословно

3.Рибено масло за имунната система:

Смята се, че редовната консумация на рибено масло подпомага стимулирането на имунната система, като по този начин ви позволява да се преборите с често срещани заболявания като настинки, кашлица и грип.

Омега-3 мастните киселини, присъстващи в рибеното масло, подпомагат имунната система.  Рибното масло също е от полза за пациентите, страдащи от лупус, което е автоимунно заболяване, характеризиращо се с това, че имунната система атакува собствените си органи и тъкани.

Изследванията показват, че рибеното масло може да помогне за намаляване на свързаната с това висока температура, кожни обриви и умора.

4.СПИН

Изследванията, провеждани от програмата „Хранителни науки“ в Лексингтън, твърдят, че рибеното масло е лечебно средство за СПИН. Въпреки това все още има много изследвания, които трябва да потвърдят това.

5. Противовъзпалителни свойства

Рибеното масло е ефективно средство за намаляване на възпалението в кръвта и тъканите. Редовната консумация на добавки от рибено масло, таблетки, хапчета и капсули е полезна за тези, които страдат от хронични възпалителни заболявания.

Рибеното масло е ефективно при лечение на стомашно-чревни заболявания, целулиа, синдром на късото черво и възпалително заболяване на червата (IBD), включително болестта на Крон и улцерозен колит, които са едновременно типични заболявания на червата.

Пациентите, страдащи от болестта на Крон , често срещат трудности при абсорбирането на витамини, мазнини и основни добавки. Добавките от рибено масло са ефективни  за такива пациенти.

По отношение на улцерозен колит рибеното масло предотвратява натрупването на левкотриен в дебелото черво. Провеждат се изследвания и за увеличаване на противовъзпалителната дйеност на рибеното масло, особено когато се комбинират с други хранителни добавки и лекарства.

6. Артрит и рибено масло

Рибното масло е полезно при лечението на артрит, ревматизъм, симптоми на Раунауд и подобни състояния. Използването на рибено масло може да помогне за намаляване на необходимостта от големи дози от НСПВС (нестероидни противовъзпалителни средства).

Кралската болница в Аделаида и университета в Нюкасъл , съобщава, че големи количества рибено масло показват положителни ефекти върху лечението на артрита.

В случаите на остеоартрит, рибеното масло може да бъде полезно за намаляване на въздействието на ензимите, които разрушават хрущяла.

Свързана статия:Артрит и ревматизъм: Каква е разликата?

7.Депресия и тревожност

Поради наличието на Омега 3 мастни киселини, рибеното масло се препоръчва за облекчаване на депресия, тъга, безпокойство, умствена умора, стрес, понижено сексуално желание, суицидни тенденции и други нервни разстройства.

Изследователи от Университетската гимназия „Кейп Запад“ в Кливлънд, щата Охайо в своята научна публикация „Рибни масла и биполярно разстройство“ твърдят, че рибеното масло може да бъде полезно за стабилизиране на настроението и лечение на биполярни разстройства , ето защо не е изненадващо, че е установено, че страните, в които рибата често се яде, имат ниска честота на депресия.

По същия начин, изследванията, проведени върху затворници, показват, че когато на затворници е дадена морска храна, съдържаща по-голямо количество омега-3 мастни киселини, има значителен спад в процента на убийства и честотата на насилие. Приемането на риба също е добро средство за депресия.

Изводите от изследване показват, че консумацията на риба може да бъде от полза за психическото здраве на жените и да намали риска от развитие на депресия при жените.

8.Очни смущения

Добре известно е, че рибеното масло има способността да подобри зрението. Също така помага при избягване на свързаната с възрастта дегенерация на макулата.

Националният институт за очни болести в Националния институт по здравеопазване в САЩ планира да проведе национално проучване за оценка на ефекта на рибеното масло в лечението на дегенерация на макулата. Това проучване ще осигури силни научни доказателства относно ползите от рибеното масло за грижата за очите.

9.Болест на Алцхаймер

Изследванията, проведени в Държавния университет в Луизиана, показват, че мастните киселини са ефективни при лечението на болестта на Алцхаймер.

Тъй като рибеното масло е един от най-добрите източници на есенциални мастни киселини, включително EPA и DHA, той помага при лечението на болестта на Алцхаймер.

Повече изследвания, проведени в Калифорнийския университет в Лос Анджелис (UCLA), потвърждават полезността на рибеното масло като възможно средство за отстраняване на болестта.

Асоциацията на Алцхаймер препоръчва на пациентите риба, съдържаща по-високи дози на омега-3 мастни киселини, тъй като тя действа като защита срещу болестта на Алцхаймер и деменция.

10.Грижа за кожата

Чудесно е за подобряване на състоянието на сухата кожа, като я прави блестяща и жизнена. Той е полезен при лечение на различни кожни проблеми като екзема, псориазис, сърбеж, зачервяване на кожата, кожни лезии и обриви.

По отношение на псориазиса, ЕРА, присъстващо в рибеното масло, ограничава растежа на провъзпалителни агенти чрез производство на арахидонова киселина. Ето защо, рибеното масло може да се прилага също така локално, за да се облекчи псориазисът.

Редовната консумация на капсули от рибено масло спомага за намаляване на загубата на влага от кожата.

11.Акнето

премахване на акне

Рибеното масло е ефективно лечение на акнето. ЕРА е известно, че инхибира образуването на андроген, което може да повлияе на образуването на себум в космения фоликул, което води до акне.

12 Рак

Рибеното масло е  полезно за намаляване на загубата на тегло при пациенти, страдащи от рак на панкреаса. Нейните добавки могат да бъдат полезни и за пациенти, страдащи от хиперлипидемия, свързана с рака.

13. Диабет

Пациентите с диабет тип II са склонни към сърдечно-съдови заболявания като коронарна болест на сърцето, атеросклероза и инсулт. Както бе споменато по-горе, маслото е полезно при лечението на различни сърдечни проблеми.

Изследванията, проведени в Университета в Оксфорд, показаха, че рибеното масло е полезно и за намаляване на нивата на триглицеридите при пациенти с диабет.

14.Язви

Присъствието на ЕРА и DHA в рибеното масло прави това полезно в случай на язви, причинени от нестероидни противовъзпалителни средства (НСПВС)

15.Бременност

Рибното масло е много полезно за бременните жени, защото DHA, който се съдържа в него, помага за развитието на очите и мозъка на бебето.

Също така помага да се избегнат преждевременни раждания, ниско тегло при раждане и спонтанни аборти. Изследванията, проведени в Дания, в които участват 8 729 бременни жени, стигат до заключението, че диета с ниски количества риба води до по-висок риск от преждевременно или преждевременно родени бебета.

Също така се смята, че жените, които нямат достатъчен прием на ЕРА и DHA в хранителния си режим, страдат от депресия след раждането.

Освен това, както бе споменато по-горе, когато бременните жени получават добавки за рибено масло, децата им показват засилена координация на ръцете.

По този начин е много полезно да се консумираме рибено масло, като ядем риба или приемаме добавки от рибено масло, таблетки, капсули или хапчета по време на бременност за цялостното развитие на детето и здравето на майката.

Трябва обаче да се отбележи, че рибеното масло, получено от черния дроб на рибата, например масло от черен дроб на треска, не трябва да се консумира по време на бременност

16.Грижа за косат

Помага за поддържането на добър блясък на косата, защото омега-3 имат стимулиращи растежа свойства, тъй като осигуряват храна за фоликулите. Той помага за по-доброто развитие на косата и за предотвратяване на загубата на коса. Доброто снабдяване с протеини също е необходимо за растежа на косата и тъй като повечето риби са богати на протеини, яденето на риба помага да се поддържа здравата коса.

17.Амиотрофична латерална склероза

Рибенето масло е богато на различни хранителни вещества като омега-3 мастни киселини. Последните проучвания показват, че приемът на храни богати на омега-3 мастни киселини може да намали или забави появата на амиотрофична латерална склероза (ALS), известна още като болестта на Lou Gehrig.

18.Циркулация на кръвта

Широко се приема, че рибеното масло има способността да подобрява кръвообращението заедно с намаляването на нивата на триглицеридите и серума на холестерола.

Също така се смята, че рибеното масло помага да се предотврати астма и бъбречна недостатъчност. Много хора също  хранят с рибено масло техните домашни любимци, особено кучета и котки, тъй като благоприятстват блестящата  и гладката кожа. Той също така може да помогне на кучетата и котките да се справят с артрит, който е много често срещано заболяване сред домашни любимци.

Трябва ли да заменим растително масло с рибено масло?

Краткият отговор е „не“. Има много уебсайтове, които съветват хората да спрат да ядат растителни масла и да преминат към рибено масло, за да увеличат приема на омега-3 мастни киселини. Трябва обаче да се отбележи, че повечето от тези уебсайтове го правят  за да увеличат продажбите на собствените си продукти.

Рибенето масло е добър източник на омега-3 есенциални мастни киселини и трябва да се консумира, но това не означава непременно, че човек трябва изцяло да замести растителните масла с рибено масло.

Ето и кратко описание на Омега-3 мастни киселини: Има три вида мастни киселини Омега 3, а именно алфа-линоленова киселина (АЛА), докозахексаенова киселина (DHA) и ейкозапентаенова киселина (ЕРА).

И трите са важни за тялото. Зеленчукови източници, включително ленено масло, соево масло, конопено масло, рапично масло, орехово масло, рапично семе, перила, чиа и тофу са богати на ALA. Човешкото тяло има способността да конвертира ALA в DHA и EPA, въпреки че има определени ограничения за това превръщане.

Странични ефекти при предозиране с рибено масло

Прекомерната доза рибено масло може да доведе до  нежелани алергии и странични ефекти върху тялото. Освен това, рибеното масло може да бъде вредно, ако имате определени болести, така че е необходимо рибеното масло да се консумира предпазливо.

Трябва да се консултирате с лекар за точната доза рибено масло, която трябва да приемате. Освен това, маслото може да се консумира в различни форми. Те включват яденето на рибата директно чрез печене, пържене или пушена. Можете също така да я консумирате под формата на концентрирани хранителни добавки като течност, таблетка, капсула, хапче или меки гелове.

Чистота на рибеното масло

Човек трябва да обърне внимание на качеството на рибеното масло при покупката му. Тя се получава от почти всички риби – сладководни, фермерски, океански, дълбоководни и плитки морски риби.

Всички тези риби могат да бъдат замърсени с токсични съединения като живак, арсен, олово, форми на калций, фурани, диоксини, ПХБ и метил живак и могат да повлияят отрицателно на човешкото тяло. Следователно използваното рибено масло трябва да е чисто.

Много компании продават ултра рафинирано или дестилирано рибено масло, но винаги трябва да проверявате дали са спазени стандартите.

Рибено масло и витамини

Витамин А и витамин D: Рибеното масло, особено видовете, получени от черния дроб на риба, като масло от черен дроб на треска, е богат източник на витамин А и витамин D. Въпреки това, прекомерната дозировка на масло от черен дроб на треска може да доведе до витаминова токсичност, натрупването на прекомерни витамини в тялото, което може да причини сериозни странични ефекти.

Витамин Е: Различните изледвания около рибеното масло и витамин Е включват:

Рибното масло се подлага на окисляване и може да стане гранясво, което води до образуване на свободни радикали. Добавянето на антиоксиданти като витамин Е към маслото може да помогне да се предотврати образуването на тези свободни радикали.

Прекомерната доза рибено масло води до намаляване на нивата на витамин Е в човешкото тяло. Тази загуба на витамин Е трябва да бъде допълнена с външни добавки на витамин Е.

Комбинацията от рибено масло и витамин Е може да подпомогне лечението на много видове рак и сърдечни заболявания, когато се комбинира, вместо да се използва индивидуално като метод на лечение.

Бяха извършени предварителни изследвания, които доказват горните твърдения; Обаче, те трябва да бъдат подкрепени с по-подробни проучвания, преди да се направят сериозни заключения относно използването на рибено масло и витамин Е в комбинирани усилия.

20 изненадващи ползи от употребата на рибено масло
5 (100%) 2 vote[s]

Leave a comment