9 опасности от противозачатъчни хапчета, плюс странични ефекти и алтернативи

Оралното противозачатъчно хапче, обикновено наричано „Противозачатъчни“, е форма на хормонална контрацепция, приемана от около 100 хиляди жени в България всяка година, за да се предотвратят бременност.

Хормонална орална контрацепция (известен още като противозачатъчно хапче) е най-честата практика за предотвратяване на бременността. Въпреки доказателствата, които показват, че има много възможни опасности от хапчетата за контрол на раждаемостта, милиони жени избират да приемат тези хормонални лекарства всяка година.

Всъщност, 67% от всички жени, използват понастоящем методи за неконтролируем контрол на раждаемостта, предимно хормонални методи – които включват хапче, пластир, имплант, инжектируеми и вагинален пръстен – или IUDs и презервативи.  Около 25% от тези жени разчитат на приемане на ежедневни хапчета за контрол на раждаемостта, въпреки че повечето от тях знаят, че „хапчето“ засяга цялото им тяло.

Действие, приложение

Докато хапчетата за контрол на раждаемостта са удобни и наистина ефективни за предотвратяване на нежелана бременност, проучванията твърдят, че действат на  99%,  когато се приемат правилно, и по-малко от една жена от 100 ще забременее всяка година, ако всеки ден приема хапчето. Според указанията – мнозина смятат, че  част от рисковте са психическото и физическото им здраве,но  контрола върху раждаемостта надвишават ползите.

Установено е, че опасностите от противозачатъчните хапчета могат да включват странични ефекти като кистозно акне, тревожност , чувствителност на гърдите, повишаване на теглото или затруднения при забременяване след спиране на хапчето. Хапчетата за контрол на раждаемостта дори могат да причинят депресия.

Ако понастоящем използвате противозачатачни, искаме да споделим с вас, че има много други по-безопасни начини за предотвратяване на бременност, като например използване на презервативи или избягване на секс през определени дни от месеца, които не причиняват страничните ефекти, свързани с приемането на противозачатъчни хапчета.

Какво представлява противозачатъчно хапче?

 

Известни също като орални контрацептиви или просто „противозачатачни“, като типове лекарства, приемани ежедневно от жени, за да се предотвратят нежелана бременност.

Докато по-голямата част от жените избират да приемат противозачатъчни хапчета, така че да не рискуват случайно да забременеят, малък процент също ги приемат по други причини, включително да регулират или временно да спрат менструалния си цикъл или да намалят симптомите, свързани с ПМС / Или хормонални дисбаланси (като акне, тежко кървене по време на менструация или болезнени спазми).

От 2012 г. само в Съединените щати около 11 милиона жени съобщават, че използват хапчета за контрол на раждаемостта и броят им надхвърля 100 милиона жени по целия свят!

Общият брой на жените, изложени на всякакъв тип „синтетична хормонална контрацепция“, е още по-висок, тъй като повечето цифри не отчитат жените, които използват различни видове хапчета, които се дават без рецепта. Проучванията показват, че жените, които най-вероятно приемат хапчето, са жени на 20-годишна възраст.

Видове противозачатачни

Има десетки различни марки хапчета за контрол на раждаемостта, като повечето от тях попадат в една от двете категории: комбинирани хапчета или хапчета, съдържащи само прогестин.

1. Комбинирани противозачатъчни хапчета:
 • Както подсказва името, комбинирайте лекарствата за контрол на раждаемостта съдържат повече от един вид женски хормон. Те са направени с химически хормони, които имитират ефектите на естроген и прогестин, които предотвратяват бременността чрез спиране на овулацията. Овулацията се случва, когато яйчниците отделят яйце всеки месец, което след това може да доведе до бременност, когато яйцеклетката се оплоди от спермата.

 

 • В допълнение към предотвратяването на овулацията, комбинираните формули за хапчета предизвикват други промени в репродуктивната система на жената, които спират яйценообменното оплождане, включително изтъняване на лигавицата на матката и удебеляване на цервикалната слуз.

 

 • Комбинираните хапчета се приемат в цикъл всеки месец, обикновено около 21-24 „активни дни“ от приемането на хапче, последвани от около четири до седем дни от приемането на хапче. Менструалното кървене обикновено се случва в дните, когато се приемат хапчета. Дори и в дните, когато не се приема хапче, жената все още няма да забременее.

 

 • Комбинираните хапчета за контрол на раждаемостта, които съдържат по-малко от 50 микрограма етинилестрадиол (вид естроген), се считат за „хапчета с ниска доза“, които обикновено се препоръчват при жени, чувствителни към марките с по-високи дози контрол върху раждаемостта
2. С прогестин

Тези хапчета съдържат само прогестин (без естроген). Те обикновено се препоръчват за жени, които не могат да приемат комбинирани хапчета поради странични ефекти или взаимодействия.
Микропилите обикновено не спират овулацията, а по-скоро причиняват сгъстяване на цервикалната слуз, а лигавицата на матката се изтънява.
Има много по-малко марки на хапчета, съдържащи само прогестин, и те са склонни да причиняват по-голямо пробивно кървене.

Свързана статияТест за бременност: 5 признаци, при които трябва да си напрвавите тест

Чести нежелани реакции от противозачатъчни хапчета

Хапчетата за контрол на раждаемостта,  насърчават постоянно повишените нива на естроген в женското тяло, нещо, което не е нито естествено, нито много безопасно. Естественият менструален цикъл на жената е съставен от покачващи се и понижаващи се нива на естроген и прогестерон през целия месец.

Хапчетата за контрол на раждаемостта работят чрез поддържане на неестествено високо ниво на естроген цял месец – достатъчно високо, за да може дори да заблуди тялото, за да мисли, че вече е бременна! Тъй като тялото възприема високите нива на естроген като знак за бременност, спира овулацията и поради това при приемането на хапчето не може да се появи друга бременност.

Свързана статия: Противозачатъчни – мения

Според Администрацията по храните и лекарствата е установено, че ефектите от непрекъснато повишени нива на естроген в женското тяло поради приемането на противозачатъчни хапчета могат да включват:

 • Потенциално повишен риск от рак на гърдата
 • Потенциално повишен риск от съсирване на кръвта, инфаркт и инсулт. Рискът от образуване на кръвни съсиреци е най-висок при жени с голямо наднормено тегло, приемащи хапчето.
 • Главоболие или мигрена
 • Проблеми с жлъчния мехур или черния дроб, включително доброкачествени тумори
 • Повишено кръвно налягане
 • Покачване на тегло
 • Промени в настроението, при които някои жени изпитват симптоми на депресия или тревожност
 • Гадене, спазми, неправилно кървене или зацапване между периодите
 • Чувствителност на гърдите
 • Хапчето също не предпазва от полово предавани инфекции, включително ХИВ. Ето защо, ако не използвате друга форма на защита / метод за контрацепция, възможно е да получите всякакъв вид полово предавана болест, която вашият партньор може да има.

Хапчетата за контрол на раждаемостта съдържат същите видове синтетични хормони като хормонозаместителните лекарства, които често се използват от жени в менопауза или постменопауза. Изследователите вече са събрали доказателства за значителни проблеми, свързани с ефектите на синтетичните хормони, които някои предполагат, че жените изобщо не трябва да ги приемат.

Същото може да се каже и за противозачатъчните хапчета: Докато някои лекари и здравни власти съобщават, че са „безопасни и ефективни“, други препоръчват да се избягват, когато е възможно.

Някои жени имат нетърпими естроген-индуцирани странични ефекти от приемането на хапчето, което се влошава при добавяне на повече синтетични хормони.

Свързана статия: Симптоми на бременност: Топ 17 ранни признаци на бременност

Както казват д-р Каролин Дийн, М.Д., Н.Д. , спазми или болезнени и нередовни периоди често се дължат на дефицит на прогестерон и излишък от естроген. Така че хапчетата за контрол на раждаемостта, съдържащи естроген – както и най-често предписаните хапчета на пазара  – често усложняват проблема. Ето един просветен цитат от уеб сайта на д-р Дийн:

„Цикълът на половите хормони регулира 150 телесни системи, всички от които са подтиснати от хормоналните контрацептиви и всички те са взаимосвързани с всички други системи на тялото (включително ендокринните, неврологичните и имунологичните системи). Ето защо въздействието на хормоналните контрацептиви: енергийни нива, памет и концентрация, моторна координация, нива на адреналин и още … „

9 Опасности от противозачатъчни хапчета

Честите нежелани реакции на пероралните контрацептиви включват:   гадене, болезненост на гърдите, главоболие, повишаване на теглото, промени в настроението, пропуснати периоди, намалено либидо, вагинален разпад и визуални промени с контактни лещи.

Ще разгледаме всеки от тези нежелани реакции подробно по-долу.

1.Гадене

Някои хора изпитват леко гадене при първото приемане на хапчето, но симптомите обикновено изчезват след кратък период от време. Приемането на хапчето с храна или преди лягане може да помогне за намаляване на вероятността от гадене. Всеки, който изпитва упорито или тежко гадене, трябва да потърси медицинска помощ.

2.Чувствителност на гърдите

Хапчетата за контрол на раждаемостта могат да причинят уголемяване на гърдите или нежност. Този страничен ефект има тенденция да се подобрят няколко седмици след началото на приема, но всеки, който открие бучка в гърдата или има постоянна болка,нежност или тежка болка в гърдите, трябва да потърси медицинска помощ.

Намаляването на приема на кофеин и сол може да намали нежността на гърдите.

3.Главоболие

Половите хормони оказват влияние върху развитието на главоболие и мигрена. Хапчета с различни видове и дози хормон могат да доведат до различни симптоми на главоболие. Някои проучвания предполагат, че главоболието е най-малко вероятно да се появи с хапчета, съдържащи ниски дози хормони.

Симптомите на главоболието вероятно ще се подобрят с течение на времето. Всеки, който изпитва  главоболие, когато взема хапчето, трябва да потърси медицинска помощ.

4.Качване на тегло

Клиничните проучвания не установяват последователна връзка между употребата на хапчета за контрол на раждаемостта и колебанията в теглото. Въпреки това, много хора, които приемат хапчето, получават известно задържане на течности, особено в областта на гърдите и бедрената кост

Мастните клетки също могат да бъдат засегнати от естрогена в хапчетата за контрол на раждаемостта, въпреки че хормонът предизвиква увеличаването на клетките.

5.Промени в настроението

Хората с депресия се препоръчват да обсъдят това с техния лекар, тъй като някои хора преживяват депресия или други емоционални промени, докато приемат хапчето. Всеки, който изпитва промени в настроението по време на употреба на хапчета, трябва да се свърже с техния лекар

Изследване на 90 жени, публикувано в Human Mapping през 2015 г., установява, че употребата на хапче за контрол на раждаемостта е свързано с по-малки измервания на дебелината на кората в страничната орбитофронтна кора и задния корнулативен кортекс.

Авторите на изследването пишат, че трябва да се направят по-нататъшни изследвания, за да се потвърди дали има връзка между кортикалното изтъняване в тези области на мозъка, промените в настроението и употребата на противозачатъчни хапчета.

6.Пропуснати периоди

Има моменти, когато въпреки правилното използване на хапчета, периодът може да бъде пропуснат период. Няколко фактора могат да повлияят на това, като стрес, заболяване, пътуване и хормонални или щитовидни аномалии.

Ако периодът е пропуснат или е много лек по време на хапчето, се препоръчва тест за бременност преди да вземете следващата опаковка хапчета; Ако се пропуснат допълнителни периоди или са много леки, потърсете медицинска помощ.

7.Намалено либидо

Хормонат (ите) в противозачатъчното хапче може да засегне сексуалността (либидо) при някои хора. Въпреки това, много други фактори могат да допринесат за намаляване на либидото. Ако намаленото либидо продължава и е досадно, това трябва да се обсъди с лекар.

В някои случаи обаче хапчето за контрол на раждаемостта може да увеличи либидото. Такова увеличение може да се дължи на облекчаване на болезнени симптоми като менструални спазми, предменструален синдром, ендометриоза и маточни фибромии.

8.Вагинално освобождаване

Някои хора изпитват промени във вагиналното освобождаване, когато приемат хапчето. Това може да варира от увеличение до намаляване на вагиналното освобождаване. В случай на намаляване на вагиналното смазване, може да се използва допълнителни методи, за да се направи сексът по-удобен.

Обикновено промените във вагиналното изхвърляне не са вредни. Всеки, който е обезпокоен от подобни промени обаче,   трябва да се обърнат към техния лекар.

Харесайте страницата ни в facebook:

Leave a comment