7 невероятни ползи за здравето от нар + сок от нар и лечение

Ползите за здравето от наровете са безброй и това, което ги прави специални, е, че освен  помагат на тялото, наровете са и вкусни. Наровете имат антиоксидантни, антивирусни и антитуморни свойства и се смята, че са добър източник на витамини, особено витамин А, витамин С и витамин Е, както и фолиева киселина. Този удивителен плод се състои от три пъти повече антиоксиданти, отколото зелен чай.

Приложение и лечение

Чудите се за какво са полезни?

Е, ще бъдете изумени ако разберете, че те са толкова полезни за поддържане на ефективно и здравословно кръвообращение, че няколко лекари предполагат, че яденето на нар, ще възвърне силата ви след продължително заболяване.

Други ползи за здравето включват излекуване на проблеми, свързани със сърцето, стомашни заболявания, рак, стоматологични състояния, остеоартрит, анемия и диабет. Наровете традиционно се използват за почистване на кожата и намаляване на възпалението. Сокът от нар може да бъде полезен и за лечение на болки в гърлото.

Според проучване, публикувано в Американския вестник за клинично хранене,  нароверете богати на антиоксиданти, те могат да предотвратят окисляването на LDL холестерол, известен също като „лош“ холестерол.

Невероятните ползи за здравето от нара могат да се получат, като ги консумирате по няколко начина. Можете да ги вземете под формата на сок или да ядете семена, сироп, паста, нектар или концентрат.

Наровите сиропи са полезни за лечение на увреждания на хрущялите и предпазват бебетата от увреждане на мозъка, причинено при раждането им. Това са само две от важните причини, поради които наровете са били  използвани от древни времена.

Какво са семената от нар ?

Удивителният нар и сок от него

Наровете  семена идват от нар, което е плод с размер на голям шестоъгълник, с гладка, дебела кожа, която варира в цвят от кафеникаво жълто до тъмночервено.

Сменни шушулки са това, което често наричаме „семена от нар“, и се консумират или сурови, или се преработват в сок от нар. Когато споменаваме „сок от нар“, имаме предвид 100 процента чист сок от нар, защото трябва да се пазите от сокове от нар, които всъщност са направени от нарове и други пълнители – или по-лошо, добавена захар!

Повечето хора просто ядат семена  от нар. Соковите и хранителни семена са вкуси,  а един нар може да съдържа над 600 семена! Можете също така да ядете кремообразната бяла   част около семената, но това е доста горчива.

Наровете  се използват и за производството на нарско масло от нар, което има много положителни здравни ефекти както вътрешно, така и външно.

Хранителна информация за нар

Една порция (87 грама) – 1/2 чаша – от семена от нар съдържа (3, 4):

 • 72 калории
 • 16,3 грама въглехидрати
 • 1,5 грама протеин
 • 1 грам мазнина
 • 3,5 грама фибри
 • 11,9 грама захар
 • 14,3 микрограма витамин К (17,9% DV)
 • 8,9 милиграма витамин С (14,8% DV)
 • 33 микрограма фолат (8,3% DV)
 • 205 милиграма калий (5.9% DV)
 • 0,07 милиграма витамин В6 (3,5 процента ДВ)
 • 31 милиграма фосфор (3,1% DV)

Ползи за здравето от нар

Нека разгледаме 7 ползи от нара:

1.Стомашно нарушение

Кората  и листа от нар се използват за успокояване на стомашни разстройства или диария, причинена от всякакви проблеми с храносмилането. Пиенето на чай, направено от листата на този плод също помага при лечението на храносмилателните проблеми. Сокът от нар се използва и за проблеми като дизентерия и холера.

 2.Сърдечни проблеми

Редовното приемане на сок от нар може да поддържа доброто протичане на кръвта в тялото. Поради това свойство, впоследствие намалява риска от инфаркт и удари.

Антиоксидантните компоненти, които се съдържат в този плод, помагат да се запази лошият холестерол, за да се постигне значително присъствие и по този начин се запазват артериите, които не съдържат никакви съсиреци. Съсиреците са ясни, защото нарките имат способността да направят кръвта по-тънка.

3.Рак

Наровете съдържат високи нива на антиоксиданти, наречени флавоноиди. Тези флавоноиди са   ефективни при противодействието на различни радиални ракови заболявания.

Хората, които са изправени пред висок риск от рак на простатата и рака на гърдата, трябва да започнат да пият сок от този плод, тъй като това ще им помогне да намалят риска от развитие на рак. Редовната консумация на нар може да намали нивата на PSA в тялото и да помогне в борбата срещу съществуващите ракови клетки в организма.

4.За зъбите

Едно от най-добрите предимства на нар е, че техният сок, заедно с антибактериалните и антивирусните свойства, помага да се намалят ефектите на зъбната плака и предпазва от различни орални заболявания.

5.Остеоартрит

Наровете помагат за намаляване на заболявания от много форми, включително атеросклероза и остеоартрит. Вредите, причинени от сгъстяването и втвърдяването на артериалните стени и в хрущялите и ставите, могат да бъдат излекувани, като се яде този плод. Също така нарoвете са способни да предотвратят създаването на ензими, които са отговорни за разграждането на съединителната тъкан в тялото.

Свързана статияАртрит и ревматизъм: Каква е разликата?

6. Нар при Анемия

Здрав кръвен поток може да се поддържа в организма чрез консумиране на този плод под всякаква форма. Нар доставя желязо на кръвта, като по този начин помага за намаляване на симптомите на анемия, включително изтощение, замаяност, слабост и загуба на слуха.

7. Приложение на нар при Диабет

При пациенти с диабет пиенето на наров сок може да намали риска от различни коронарни заболявания. Заедно с това има намаляване на втвърдяването на артериите, което може да попречи на развитието на различни сърдечни заболявания.

8.Други ползи

С течение на времето все повече и повече хора са започнали да осъзнават значението на яденето на нар. Има и други ползи от яденето на този плод, както и намаляването на възможността за преждевременно раждане на бебета и избягване на ниско тегло при новородени.

Наровете също намаляват възможността за развитие на болестта на Алцхаймер сред по-възрастните поколения. Той помага за контролиране на проблемите със стареенето като бръчки, като по този начин осигурява на хората млада и блестяща кожа. Освен това,   може да помогне на жените да преодолеят симптомите на депресията по време на своя период, особено постменопаузна депресия.

Еректилна дисфункция

Изследванията, публикувани в Journal of Urology, сочат, че сокът от нар може също да бъде много полезен при лечение на еректилните дисфункции въз основа на изследвания върху животни. Изследователи от университета в Калифорния и Бевърли Хилс също установиха, че сокът от нар е подобрил еректилната дисфункция, когато проведе тестове на 61 мъже.

Предимствата и ползите за здравето на нар са безброй, затова приемайте редовно нар.

Колко сок от нар е здравословно?

За възрастни няма стандартен препоръчителена доза за сок от нар, но общо взето, като всеки ден може да приемате 100- 200 гр.  сок от нар е безопасна и здравословна   за повечето хора. Просто винаги се уверете, че пиете 100 процента чист сок от нар с нула грама добавена захар.

За други условия са използвани следните количества сок от нар:

Атеросклероза: 20 грама
Рак на простатата: 100 грама на ден
Пресни семена от нар или сок обикновено могат да се оставят в хладилника до пет дни. Ако не можете да довършите сока в рамките на пет дни, можете да го замразите, за да запазите вкуса и цвета.

Сок от нар и взаимодействия с лекарства

Повечето хора не изпитват отрицателни странични ефекти, когато консумират сок от нар. Възможно е обаче да сте алергични към нар. Важно е всеки да не прекалява с някакъв сок, включително нар, поради съдържанието на захар, но диабетиците трябва да бъдат особено предпазливи. Говорете с Вашия лекар, преди да направите сок от нар част от диетата си, ако сте диабетик.

Ако сте склонни да имате ниско кръвно налягане, важно е да знаете, че пиенето на сок от нар може да понижи кръвното налягане в малка степен. Тъй като нарът може да повлияе на кръвното налягане, най-добре е да се избегнат продуктите от нар, най-малко две седмици преди всяка операция.

Сокът от нар може също така да взаимодейства с лекарства, подобно на сока от грейпфрут, което прави някои лекарства по-малко ефективни. Говорете с Вашия лекар, преди да консумирате сок от нар, ако имате постоянни здравословни проблеми или вземете някое от следните лекарства:

 • АСЕ инхибитори, включително беназеприл (Lotenzin), каптоприл (Capoten), еналаприл (Vasotec), фосиноприл (моноприл), лизиноприл (Zestril) и рамиприл (Altace)
 • Лекарства за кръвно налягане
 • Лекарства за понижаване на холестерола, включително аторвастатин (Lipitor), флувастатин (Lescol), ловастатин (Mevacor), правастатин (Pravachol),
 • Розувастатин (Crestor) и симвастатин (Zocor)
 • Разредители на кръвта (антикоагуланти) като Warfarin (Coumadin)

Leave a comment