Женски болести

Ендометриоза: Причини, усложнения и лечение

Какво е ендометриозата ?✓  Какви са сиптомите на болестта ? ✓Безплодие . ✓ Болка след полов акт. ✓Менструално кървене. ✓Лечение с хормонална терапия.✓ С контрацептиви. ✓С даназол.

Симптомите на ендометриозата

Симптомите на ендометриозата варират. Някои жени изпитват леки симптоми, но други могат да имат умерени до тежки симптоми. Тежестта на болката не показва степента или етапа на заболяването. Възможно е да имате лека форма на заболяването, но да страдате от   от болки. Възможно е също да има тежка форма и да има много малък дискомфорт.

 

Болката в таза е най-честият симптом на ендометриоза. Възможно е да имате и следните симптоми:

 • Болезнени периоди
 • Болка в долната част на корема преди и по време на менструацията
 • Спазва една или две седмици около менструацията
 • Тежко менструално кървене или кървене между периодите
 • безплодие
 • Болка след полов акт
 • Дискомфорт при движенията на червата
 • Болка в долната част на гърба, която може да възникне по всяко време на менструалния цикъл

Възможно е да нямате никакви симптоми. Важно е да получавате редовни гинекологични изпити. Това ще позволи на вашия гинеколог да наблюдава всички промени. Това е особено важно, ако имате два или повече симптоми.


Лечение на ендометриоза

Разбираемо, вие искате бързо облекчение от болка и други симптоми на ендометриоза. Това състояние може да наруши живота ви, ако не бъде лекувано. Ендометриозата няма лек, но симптомите могат да бъдат управлявани. Предлагат се медицински и хирургически опции, които помагат да се намалят симптомите и да се управляват потенциалните усложнения. Вашият лекар може първо да опита консервативно лечение. След това те могат да препоръчат операция, ако състоянието ви не се подобри.

Всеки реагира по различен начин на тези възможности за лечение. Вашият лекар ще ви помогне да намерите този начин, който работи най-добре за Вас. Опциите за лечение включват:

Болкоуспокояващи лекарства

Може да се използват лекарства за борба с болката, като ибупрофен, но те не са ефективни във всички случаи.

Хормонална терапия

Приемането на допълнителни хормони може понякога да облекчи болката и да спре прогресията. Тази терапия помага на тялото ви да регулира месечните промени в хормоните, които стимулират растежа на тъканите, които се получава, когато имате ендометриоза.

Хормонални контрацептиви

Хормоналните контрацептиви намаляват фертилитета, като предотвратяват месечния растеж и натрупването на ендометриална тъкан. Хапчетата за контрол на раждаемостта и вагиналните пръстени могат да намалят или дори да елиминират болката при по-малко тежка ендометриоза.

Взаимодействието с медроксипрогестерон (Depo-Provera) също е ефективно при спиране на менструацията. Спира растежа на ендометриални импланти. То облекчава болката и други симптоми. Това може да не е първият избор поради риска от понижаване на костното производство, увеличаване на теглото и увеличаване на случаите на депресия в някои случаи.

Агонисти и антагонисти на гонадотропин-освобождаващ хормон (GRNH)

Жените приемат така наречените агонисти и антагонисти на гонадотропин-освобождаващия хормон (GnRH), за да блокират производството на естрогени, които стимулират яйчниците. Естрогенът е хормонът, който е основно отговорен за развитието на сексуалните характеристики на жената. Това предотвратява менструацията и създава изкуствена менопауза. Терапията има странични ефекти като вагинална сухота и горещи вълни. Приемането на малки дози естроген и прогестерон в същото време може да помогне за ограничаване или предотвратяване на тези симптоми.

Даназол

Даназолът е друго лекарство, което се използва за спиране на менструацията и намаляване на симптомите. Въпреки това, тя може да има странични ефекти, включително акне и хирзутизъм, което е необичайно растеж на косата на лицето и тялото.

Консервативна хирургия

Консервативната хирургия е за жени, които искат да забременеят или страдат от силна болка и за които хормоналните лечения не работят. Целта на консервативната хирургия е да се премахнат или унищожат растежа на ендометриума, без да се увреждат репродуктивните ви органи.

Лапароскопията, минимално инвазивна хирургия, се използва за визуализиране, диагностика и премахване на ендометриалната тъкан. Вашият хирург ще направи малки разрез в корема, за да премахне растежа хирургически и да го изгори или изпари. Лазерът обикновено се използва в наши дни  за това.

Хистеректомия

Рядко вашият лекар може да препоръча обща хистеректомия като последна инстанция, ако състоянието ви не се подобри с други лечения. По време на обща хистеректомия вашият хирург ще премахне матката и шийката на матката. Вашият лекар също ще премахне вашите яйчници, защото те правят естроген и естроген причинява растежа на ендометриална тъкан. Този радикален подход към лечението се използва само, когато други лечебни подходи са се провалили и болката и възпалението засягат качеството на живот.

Няма да можете да забременеете след хистеректомия. Вземете второ мнение, преди да се съгласите с операция .


Какво причинява ендометриоза?

По време на редовен менструален цикъл тялото ви отлага лигавицата на матката. Това позволява на менструалната кръв да тече от матката през малкия отвор в шийката на матката и през вагината.

Точната причина за ендометриоза не е известна. Една от най-старите теории е, че ендометриозата се случва поради процес, наречен ретроградна менструация. Това се случва, когато менструалната кръв преминава през вашите фалопиеви тръби в тазовата кухина, вместо да напуска тялото ви през вагината.

Друга теория е, че хормоните трансформират клетките извън матката в клетки, подобни на тези, облицоващи вътрешността на матката, известни като ендометриални клетки. Други смятат, че състоянието може да възникне, ако малки части от корема ви се превръщат в ендометриална тъкан. Това може да се случи, защото клетките в корема ви растат от ембрионални клетки, които могат да променят формата си и да действат като ендометриални клетки. Не е известно защо това се случва.

Тези изместени ендометриални клетки могат да бъдат върху тазовите стени и повърхностите на тазовите органи, като например пикочния мехур, яйчниците и ректума. Те продължават да растат, да се сгъстяват и да кървят през целия менструален цикъл в отговор на хормоните на цикъла ви.

Също така е възможно менструалната кръв да изтече в тазовата кухина чрез хирургически белег, като например след цезарово сечение. Друга теория е, че ендометриалните клетки се транспортират извън матката през лимфната система. Още една теория твърди, че може да се дължи на дефектна имунна система, която не унищожава зачестилите ендометриални клетки. Някои изследователи смятат, че ендометриозата може да започне в периода на фетуса с неправилно поставена клетъчна тъкан, която започва да реагира на хормоните в пубертета. Развитието на ендометриозата може да бъде свързано и с генетиката или дори с токсините в околната среда.


Какво представлява ендометриозата?

Ендометриозата е нарушение, при което тъканта, която образуват лигавицата на матката ви, расте извън маточната кухина. Лигавицата на матката се нарича ендометриум.

Ендометриозата възниква, когато ендометриума се развива върху яйчниците, червата и тъканите, облицоващи таза. Необичайно е ендометриалната тъкан да се разпространи извън тазовата област, но това не е невъзможно. Ендометриалната тъкан, която расте извън матката, е известна като ендометриален имплант.

Хормоналните промени в менструалния Ви цикъл засягат неправилно поставената ендометриална тъкан, причинявайки възпаление и болезненост на областта. Това означава, че тъканта ще расте, ще се сгъсти и ще се разпадне. С течение на времето тъканта, която се  еразпаднала, няма къде да отиде и може да отиде в таза

Тази тъкан, уловена в таза, може да причини:

 • раздразнение
 • Образуване на белези
 • Силна болка по време на вашите периоди
 • Проблеми с плодовитостта

Ендометриозата е често срещано гинекологично състояние, засягащо до 10% от жените. Не сте сами, ако страдате от това разстройство.


Стадии на ендометриоза

Ендометриозата има четири етапа или типове. Това може да бъде всяко от следните:

 • минимален
 • мек
 • умерен
 • тежък

Различните фактори определят етапа на нарушението. Тези фактори могат да включват:

 • местоположение
 • номер
 • размер
 • Дълбочината на ендометриалните имплантанти

Етап I: Минимален
При минимална ендометриоза има малки лезии или рани и плитки ендометриални имплантанти на яйчника. Възможно е да има възпаление в тазовата кухина или около нея.

Етап 2: Лек
Леката ендометриоза включва леки лезии и плитки импланти върху яйчниците и обвивката на таза.

Етап 3: Средно
Умерената ендометриоза включва дълбоки импланти върху яйчниците и обвивката на таза. Възможно е да има и още лезии.

Етап 4: Тежък
Най-тежкият етап от ендометриозата включва дълбоки импланти върху обвивката на таза и яйчниците. Възможно е да има лезии върху вашите фалопиеви тръби и черва.


Диагноза

Симптомите на ендометриозата могат да бъдат подобни на симптомите на други състояния, като кисти на яйчниците и възпалителни заболявания на таза. Лечението на болката изисква точна диагноза.

Вашият лекар ще извърши един или повече от следните тестове:

Подробна история
Вашият лекар ще проучи Вашите симптоми  или семейна анамнеза за ендометриоза. Може да се направи и обща здравна оценка, за да се определи дали има други признаци на дългосрочно разстройство.

Физически преглед
По време на тазова проверка, Вашият лекар ще усети ръчно корема ви за кисти или белези зад матката.

Ултразвук
Вашият лекар може да използва трансвагинален ултразвук или абдоминален ултразвук. При трансвагинален ултразвук се вкарва трансдюсер във вагината. И двата вида ултразвук осигуряват изображения на репродуктивните ви органи. Те могат да помогнат на Вашия лекар да идентифицира кисти, свързани с ендометриоза, но те не са ефективни при изключването на болестта.

Лапароскопията
Единственият сигурен метод за идентифициране на ендометриозата е чрез директно гледане. Това се извършва чрез лека хирургическа процедура, известна като лапароскопия. Веднъж диагностицирани, тъканта може да бъде премахната по същата процедура.


Усложнения

Проблемът с плодовитостта е най-сериозното усложнение. Жените с по-леки форми на ендометриоза може да са в състояние да заченат и да носят бебе . Според клиника Майо, около една трета до половината от жените с ендометриоза имат проблеми с бременността.

Медикаментите не подобряват плодовитостта. Някои жени са могли да заченат, след като ендометриалната тъкан се отстрани хирургично. Ако това не се случи във вашия случай, може да помислите за лечение на плодовитост или за ин витро оплождане (IVF), за да помогнете за подобряване на шансовете си да имате бебе.

Може да помислите дали да имате деца по-рано, отколкото по-късно, ако сте диагностицирани с ендометриоза и искате деца. Вашите симптоми могат да се влошат с течение на времето. Това може да затрудни зачеването. Говорете с Вашия лекар, за да разберете какви са вашите възможности.


Рискови фактори

Около 2 до 10% от жените имат ендометриоза. Обикновено се развиват годините след началото на менструалния цикъл. Това състояние може да бъде болезнено, но разбирането на рисковите фактори може да ви помогне да определите дали сте податливи на това състояние и кога трябва да говорите с Вашия лекар.

Възраст
Жените от всички възрасти са изложени на риск от ендометриоза. Обикновено засяга жени на възраст между 25 и 40 години, но симптомите могат да започнат след пубертета.

Семейна история
Говорете с Вашия лекар, ако имате член на семейството, който има ендометриоза. Може да имате по-висок риск от развитие на заболяването.

История на бременността
Бременността изглежда предпазва жените от развитие на ендометриоза. При жените, които не са имали деца, съществува по-голям риск от развитие на нарушението. Все пак ендометриозата може да се появи при жени, които са имали деца. Това подкрепя разбирането, че хормоните влияят върху развитието и прогреса на състоянието.

История на менструацията
Говорете с Вашия лекар, ако имате проблеми по отношение на менструацията. Тези проблеми могат да включват по-кратки цикли, по-тежки и по-дълги периоди или менструация, започваща от най-ранна възраст. Тези фактори могат да ви поставят на по-висок риск.

Тагове

Ivan Nikolov

Иван Николов е част от екипа на bilkabg.com и изработва статии въз основа на изследвания и информация на сайтовете healthline.com, mayoclinic.org и ncbi.nlm.nih.gov

На темата прочети също

Вашият коментар

Back to top button
Close
Close

Като продължавате да използвате сайта, приемате използването на "бисквитки". Повече информация

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close