13 Снимки на Псориазис и 6 стъпки за лечението му

Какво е псориазис ?✓ 13 снимки на псориазис. ✓ Видове псориазис: Плака псориазис, Псориазис на скалпа. Лечение на псориазис.С лазерна терапия. С лекарства. С кремове. Диета при псориазис.

Псориазисът е генетично програмирано възпалително заболяване, което засяга главно кожата при около 3% от хората в България. Псориазисът се характеризира с кожни клетки, които се размножават до 10 пъти по-бързо от нормалното. Когато тези клетки достигнат повърхността и умират, стават повдигнати, червени плаки, покрити с бели люспи форма. Псориазисът започва като малка макулатура. Когато се обединяват множество папули, те образуват лющещи плаки. Тези плаки обикновено се появяват в скалпа, лактите и коленете.

Какво представлява псориазисът?

 

Псориазис може да бъде много сърбящо и понякога болезнено състояние. Това също може да е неудобно и не винаги отговаря на лечението. Понякога е погрешно диагностицирано като друго състояние на кожата, като дерматит и екзема.

Плокиращият псориазис обикновено включва петна от груба, червена кожа и сребристо бели люспи. Това е така, защото клетките на кожата получават сигнал, за да произведат нови клетки на кожата твърде бързо. Те се натрупват и се образуват люспи и кръпки.

Това натрупване на кожата причинява червените и сребристи петна, както и болка и раздразнение. Драскането може да доведе до счупена кожа, кървене и инфекция.

Свързани статии:

Контактен дерматит: Причини, симптоми и лечение

Екзема: Причини, симптоми и лечение с билки

Тежестта на псориазис

Има лека, умерена или тежка форма на псориазис

Класификацията на псориазиса се основава на неговата тежест: лека, умерена или тежка. Вашият лекар първо ще определи тежестта на вашия псориазис въз основа на това колко от вашето тяло е засегнато:

Лек псориазис: обхваща по-малко от 3% от тялото
Умерен псориазис: обхваща между 3 и 10% от тялото
Тежък псориазис: обхваща повече от 10% от тялото
Тежестта се определя и от това как състоянието оказва влияние върху ежедневния ви живот.


Симптоми на псориазис

Въпреки че псориатичните плаки могат да бъдат ограничени само до няколко малки зони, състоянието може да включва широко разпространени области на кожата навсякъде по тялото. Симптомите на псориазис варират в зависимост от вида псориазис, който имате. Честите симптоми на псориазис могат да включват следното:

 • Червени петна от кожа, покрити със сребърни люспи
 • Малки петна за мащабиране
 • Суха, напукана кожа
 • Сърбеж, парене или болезненост
 • Сърбещи плаки
 • Малки точки на кървене, когато скалата се отлепи

Видове псориазис

Има няколко вида псориазис, които може да заемат различна част от вашете тяло. Знаете ли кои са видовете псориазис ? Bilkabg.com ще ви разкже повече за тях:

 

Плака Псориазис

Плакатният псориазис е най-разпространеният тип псориазис и получава своето име от плаките, които се натрупват върху кожата. Те са червена повдигната кожа, която може да се появи на всяка част от кожата, но коленете, лактите, скалпа, багажника и ноктите са най-често срещаните места. На върха на плаките има също белезникаво бели люспи. Възможните симптоми на плакатен псориазис включват болка в кожата, сърбеж и крекинг.

Има изобилие от продукти без рецепта, които са ефективни при лечението на плакатен псориазис. 1% хидрокортизон крем е локален стероид, който може да потисне леко заболяване и препарати, съдържащи катран, са ефективни при лечение на плакинен псориазис.

Псориазис на скалпа

Псориазисът на скалпа е често срещано нарушение на кожата, което създава повдигнати, червеникави, често люспести петна. Псориазисът на скалпа може да повлияе на целият ви скалп или просто да се появи на едно място. Този тип псориазис може дори да се разпространи до челото, задната част на гърба или зад ушите. Слюпчените симптоми на псориазис могат да включват само леки, фини мащаби. Умерените до тежки симптоми на псориазис на скалпа могат да включват лющене, подобно на дрожди, сух скалп и загуба на коса. Псориазисът на скалпа не води директно до загуба на коса, но стресът и прекомерното надраскване или баране на скалпа може да доведе до загуба на коса.

Псориазисът на скалпа може да се лекува с медицински шампоани, кремове, гелове, масла, охлюви и сапуни. Салициловата киселина и каменовъгленият катран са две лекарства в продуктите, които помагат при лечението на псориазис на скалпа. Стероидните инжекции и фототерапията могат да помогнат за лечението на лека псориазис на скалпа. Биологиците са последния клас медикаменти, които също могат да помогнат при лечението на тежък псориазис на скалпа.

Гутатоидният псориазис

Глутоидният  псориазис изглежда като малки, розови точки или капки върху кожата. Думата guttate е от латинската дума gutta, което означава спад. Този псориазис обикновено се задейства от стрептококов (стрептокок в гърлото) и избухването обикновено се случва два до три седмици след като има стрептокок в гърлото.

Гутатоидният псориазис има тенденция да изчезва след няколко седмици без лечение. Овлажнителите могат да се използват за омекотяване на кожата. Ако има анамнеза за псориазис, лекарят може да провери гърлото , за да определи дали е налице стрептокок в гърлото. Ако гърлото показва, че има стрептококи, лекарят може да предпише антибиотици.

Псориазис на ноктите


Много пациенти с псориазис имат необичайни нокти.  При псориазис на ноктите често имат хоризонтално бяло или жълто поле в края на ноктите, наречено дистална онихолиза . Често в нокътната плоча може да има малки ями, а нокътът е жълт и ронлив.

Същото лечение за псориазис на кожата е полезно за псориазис при ноктите. Въпреки това, тъй като ноктите растат бавно, може да отнеме известно време, за да бъдат очевидни подобренията. Псориазисът на ноктите може да се лекува с фототерапия, системна терапия (лекарства, които се разпространяват в тялото) и стероиди (крем или инжекция). Ако лекарствата не подобрят състоянието на псориазис, лекарят може да отстрани хирургичните накити.


Псориатичен артрит

Псориазисът може да бъде свързан с деструктивен артрит, наречен псориатичен артрит. Това може да бъде достатъчно сериозно, за да повредят трайно засегнатите стави. Предотвратяването на увреждане на ставите в такива случаи е много важно.

Какво представлява псориатичният артрит?

Псориатичният артрит е хронично заболяване, характеризиращо се с форма на възпаление на кожата и ставите. Около 15% -25% от пациентите с псориазис също развиват възпаление на ставите. Псориатичният артрит е системно ревматично заболяване, което може не само да причини възпаление на кожата, но и в очите, сърцето, бъбреците и белите дробове. Понастоящем причината за псориатичния артрит е неизвестна, но вероятно е налице комбинация от генетични, имунни и екологични факти.

Псориатичният артрит е хроничен възпалителен артрит

Симптоми на псориатичен артрит
Обикновено пациентът ще има псориазис месеци или години преди да развие псориатичен артрит. Псориатичният артрит обикновено включва коленете, глезените и ставите в краката. Възможно е да има и загуба на обхват на движение на участващите стави, както и скованост на ставите. Псориатичният артрит може също да причини възпаление на гръбначния стълб и кръста, което причинява болка и скованост в долната част на гърба, задните части, врата и горната част на гърба.

Лечение на псориатичен артрит
Лечението на псориатичния артрит обикновено включва противовъзпалителни лекарства и упражнения. Важно е да се разтягате или да вземете топъл душ преди тренировка, за да отпуснете мускулите. Прилагането на лед след тренировка може да помогне да се сведе до минимум болката и възпалението. Нестероидните противовъзпалителни средства също могат да намалят възпалението на ставите, болката и сковаността.


Какво причинява псориазис?

 

Илюстрация на нормалната кожа и кожата с псориазис.

Вече е ясно, че има генетична основа за псориазис. Това наследствено предразположение е необходимо, преди болестта да бъде предизвикана от фактори на околната среда. Белите кръвни клетки, наречени Т-клетки, медиират развитието на псориатичните плаки, които се намират в кожата. Когато някой има псориазис, тялото му не може да предложи защита от нашествениците. Вместо това възпалението се стимулира и клетките на кожата са прекалено раздразнени. Когато растежът на клетките се увеличи, старите кожни клетки се натрупват вместо да се отстранят, причинявайки псориазис. Понастоящем повечето експерти заключават, че екологичните, генетичните и имунологичните фактори взаимодействат, за да причинят заболяването.


Какво може да задейства псориазис ?

Ако имате генетичната основа на псориазис, спусъка може да предизвика възпаление на псориазис. Следните са задействания, които могат да предизвикат псориазис:

 • Стрептококов (възпалено гърло)
 • Травма на кожата (нарязани, изстъргвани, ухапване на бъбреците, инфекция, слънчево изгаряне)
 • Някои лекарства (литиево, високо кръвно и сърдечно лекарство, бета-блокери, антималарийни средства, индометацин)
 • ХИВ
 • стрес
 • прекалена пълнота

Диагноза на псориазис

Псориазисът често се диагностицира или най-малко подозира, въз основа на появата и разпространението му. Псориазисът обаче може да прилича на екзема или други кожни заболявания и може да са необходими допълнителни тестове. Може да се наложи да извадите малко парче кожа (биопсия) и да я прегледате от патолог, за да потвърдите диагнозата. Ако има симптоми на ставите, рентгеновите лъчи и други лабораторни тестове може да са наложителни. Псориазисът не може да бъде излекуван, но както много други медицински състояния, той може да се контролира с лечението. Вашият лекар може да ви  помогне да диагностицирате и лекувате вашата форма на псориазис.


Лечение на псориазис: Топични медикаменти

Поставете тънък слой крем върху засегнатата кожа

Тъй като псориазисът засяга главно кожата, локалните лечения е много полезно, защото са относително безопасни, сравнително ефективни и могат да се прилагат директно върху засегнатата кожа. Те са под формата на лосиони, пени, кремове, мехлеми, гелове и шампоани. Те включват локални стероиди, препарати от катрани и лекарства, модулиращи калций. Точното използвано лекарство и формата, в която се доставя, зависи от съответните участъци. При широко разпространено заболяване при пациенти с повече от 10% от телесната повърхност, може да не е практично да се използва локално лекарство самостоятелно.

 

 

Лечение на псориазис: Лазерна терапия

При лазерната терапия се използват лазери с ексимер или лазери с пулсиращи багрила. Импулсен лазер за оцветяване ще създаде концентриран лъч от жълта светлина. Когато тази светлина удари кожата, тя се превръща в топлина. След това топлината разрушава допълнителните кръвоносни съдове в кожата, които допринасят за псориазис. Ексциерните лазери ще осигурят ултравиолетова светлина в локализирани области на кожата, които помагат при лечение на псориазис. Тези лазери произвеждат ултравиолетова светлина с дължина на вълната, подобна на теснолентовата UVB. Лазерната терапия използва интензивни дози лазерна светлина, за да помогне за контролирането на зони с лек до умерен псориазис, без да се уврежда околната здрава кожа. Те могат да бъдат доста ефективни за малки плаки от псориазис, но тъй като само малки части от кожата могат да бъдат лекувани едновременно, те не са практични за широко заболяване.

 

Лечение на псориазис: перорални лекарства

Пероралните лекарства за псориазис са насочени към свръхактивната имунна система.
Има различни лекарства, прилагани системно, които са полезни при контролиране на псориазис. Като обобщение, повечето перорални лекарства действат чрез насочване на части от имунната система. Единственото изключение понастоящем е лекарството, наречено ацитретин (Soriatane), което структурно е подобно на витамин А. Тъй като имунната система е необходима, за да оцелее, системното лечение има недостатък. Лекарства като метотрексат и циклоспорин се прилагат перорално и могат да повлияят черния дроб, бъбреците и костния мозък. Ново орално лекарство, одобрено наскоро за лечение на псориазис, се нарича Otezla® (апремиласт). Otezla селективно насочва молекулите вътре в имунните клетки и регулира (намалява) процесите на възпаление в клетката, което от своя страна спомага за лечение на псориазис. Това лекарство изглежда значително по-безопасно, отколкото повечето от неговите предшественици, но също така е доста скъпо.


Домашно лечение на псориазис

Към основното лечение на псориазис може да се добавят витамини и алое вера

Има много вътрешни лекарства, които могат да се използват при лечението на псориазис. Много е важно да се поддържа влажността на кожата, за да се избегне сухота. Вазелин, мазнина или зехтин могат да се използват като овлажнител. Вземете по-малко душове и вани, за да избегнете отстраняването на кожата на естествените масла. Добавянето на соли, масло или фино смляно овесено брашно към ваната може да успокои кожата. Хелиотерапията (лечебно слънчево баниране) може да бъде ефективна при контролиране на псориазис. Съществуват също така данни, че повишената телесна маса се свързва с псориазис и че по-тежките индивиди са по-трудни за лечение.


Псориазис и стрес

Въпреки че няма съмнение, че псориазисът е мощен индуктор на стрес, доказателствата, че стреса причинява псориазис, са редки. Въпреки това, стресът може да влоши псориазисът, а псориазисът може да предизвика  стрес. Справянето със стреса със или без псориазис е предизвикателство за повечето хора, живеещи в 21-ви век. Следните са съвети за намаляване на стреса:

 • Дълбоко дишане
 • медитация
 • Тай чи
 • йога
 • Mасаж (облекчава мускулното напрежение, намалява стреса)

Диета

Няма силни научни доказателства, че определени храни могат да повлияят върху псориазиса, но има доказателства, че загубата на допълнително тегло може да облекчи симптомите. Диетолозите и лекарите препоръчват здравословна, балансирана диета, която да контролира теглото и псориазиас, както и да намали риска от сърдечни заболявания, диабет и инсулт (които са повишени при хора с псориазис). Основата за здравословното хранене е с постен протеини, нискомаслени млечни продукти, пълнозърнести храни, плодове и зеленчуци, казва Хедър Мангиер, РД, говорител на Академията по хранене и диететика.


Лечение

Лечението на плакатен псориазис е различно за всеки. Повечето дерматолози ще започнат с най-простата и най-малко инвазивна терапия.

Първоначалните лечения включват:

 • Локални кортикостероиди
 • Препарати от витамин D
 • Салицилова киселина мехлеми
 • Локалното лечение на кожата изисква внимателно прилагане и внимателно избягване на дразнители на кожата.

Ако те не са ефективни, може да се препоръчат няколко други лечения, включително:

 • Орални системни лекарства
 • Инжекции на кожата
 • Природна терапия
 • Светлинна терапия
 • Орални системни лекарства и кожни инжекции за плакатен псориазис

Вашият лекар може да препоръча лечението на псориазис с лекарства или медикаменти, отпускани по лекарско предписание. В момента има трина пазара, които са класифицирани като биологични:

 • Адалимумаб (Humira): инжекционно лекарство за намаляване на възпалението, причинено от артрит
 • Ustekinumab (Stelara): инжекционно лекарство за плакатен псориазис и псориатичен артрит
 • Apremilast (Otezla): перорален лекарствен продукт за псориазис и псориатичен артрит

Живот с псориазис

Не само физическите ефекти на псориазиса са разочароващи, но емоционалните ефекти на псориазис могат да бъдат много по-лоши. Псориазисът може да промени взаимоотношенията ви и хората да ви третират по различен начин. За съжаление, това може да доведе до стрес, което след това води до влошаване на псориазиса. Лекарят може да предпише антидепресантни лекарства, ако псориазисът намалява качеството на живот. Хората около вас също могат да ви помогнат да се справите с псориазис, като говорите с други хора, които страдат от една и съща болест.

Съвети за предпазване от псориазис

 • Използвайте овлажняващи лосиони
 • Грижете се за кожата и скалпа – никога не избирайте от лепенки или скали
 • Избягвайте сухо, студено време
 • Използвайте овлажнител
 • Избягвайте лечението, причиняващо възпаления (литий, пропранолол и хинидин)
 • Избягвайте ожулвания, изрезки, подутини и инфекции
 • Получете малко слънце, но не прекалено много – използвайте слънцезащитни продукти и се насладете на слънцето с 20-минутни стъпки
 • Намалете стреса – се присъединят към клас по йога или масаж
 • Намалете консумацията на алкохол
 • Упражнявайте и поддържайте здравословно тегло

Псориазис през есента и зимата
Есента и зимата може да донесат по-кратки дни, по-студени температури и сух въздух. Всички те могат да доведат до влошаване на симптомите на псориазис. Ултравиолетовата светлина на слънцето пречи на бързото нарастване на клетките на кожата, което е характерно за псориазис. Ето защо, изразходването на по-малко време на слънце може да доведе до появата на симптоми на псориазис. Сухото време може да премахне влагата в кожата ви, затова е важно да използвате овлажнител и / или овлажнител у дома.

Алтернативна медицина за симптоми на псориазис
Има много различни средства, които могат да облекчат псориазисните симптоми. По-долу е представен частичен списък на алтернативната медицина за лечение на псориазис:

 • Алое Вера
 • Ябълков ябълков оцет за облекчаване на сърбежа от скалпа псориазис
 • Куркума, концентриран във форма на хапче или добавка
 • Акупунктура за намаляване на стреса
 • Намаляване на стреса, чрез физически упражнения
13 Снимки на Псориазис и 6 стъпки за лечението му
3.9 (77.78%) 9 votes

Leave a comment