Разширени вени: Причини, симптоми, лечение и диагноза

Причини за разширени вени

Разширените вени се появяват, когато вените не функционират правилно. Вените имат еднопосочни клапани, които предотвратяват преминаването на кръвта назад. Когато тези клапи се повредят, кръвта започва да се събира във вените, вместо да продължава към сърцето ви. Вените след това се увеличават. Разширените вени често засягат краката. Вените там са най-отдалечени от сърцето ви и гравитацията прави по-трудно кръвта да тече нагоре.

Някои потенциални причини за разширени вени включват:

 • бременност
 • менопауза
 • Възраст над 50 години
 • Високо тегло
 • Фамилна анамнеза за разширени вени

Симптоми

Разширените вени не трябва да причиняват болка. Признаците, които може да имате за разширени вени включват:

 • Вените, които са тъмно лилави или сини на цвят
 • Вените, които изглеждат изкривени и изпъкнали; Често като шнурове на краката

При възникване на болезнени признаци и симптоми те могат да включват:

 • Болезнено или тежко усещане в краката ви
 • Изгаряне, пулсиране, мускулни спазми и подуване на ходилата
 • Повишена болка след дълго седене или застой
 • Сърбеж около една или повече вени
 • Кървене от разширените вени
 • Болезненост във вената с червено обезцветяване на кожата
 • Промени в цвета, втвърдяване на вената, възпаление на кожата или кожни язви близо до глезена, което може да означава, че имате сериозна форма на съдово заболяване, което изисква медицинско обслужване.

Паяковите вени са подобни на разширените вени, но те са по-малки. Паяковите вени се срещат по-близо до повърхността на кожата и често са червени или сини.

Те се появяват на краката, но могат да бъдат намерени и на лицето. Паяковите вени варират по размер и често приличат на паяжина.

Диагностициране на разширени вени

Снимка на разширени вени

Вашият лекар най-вероятно ще изследва краката ви и видимите вени, докато седите, за да диагностицирате варикозни вени. Те могат да ви попитат за всяка болка или симптоми, които имате.

Вашият лекар може също да иска ултразвук, за да провери кръвния ви поток. Това е неинвазивен тест, който използва високочестотни звукови вълни. Тя позволява на Вашия лекар да види как кръвта тече във вените ви.

В зависимост от местоположението може да се направи венограма за допълнително оценяване на вените ви. По време на този тест, Вашият лекар инжектира специална боя в краката ви и взема рентгенови лъчи на областта. Боята се появява на рентгеновите лъчи, като дава на вашия лекар по-добра представа за това, как кръвта тече.

Тестове като ултразвук или венограми помагат да се гарантира, че друго заболяване като кръвен съсирек или блокаж не причинява болката и подуването на краката.

Свързана статияТестове и диагностика на разширени вени

Лечение и предпазване от разширени вени

По принцип лекарите са консервативни при лечението на разширени вени. Вероятно ще бъдете посъветвани да направите промени в начина си на живот, вместо да опитате по-агресивно лечение.

Промени в начина на живот

Следните промени могат да помогнат за предотвратяване на формирането и влошаването на разширените вени:

Ако вече имате разширени вени, трябва да предприемете тези стъпки, за да предотвратите появата на нови разширени вени. Трябва също така трябва да вдигате краката си, когато си почивате или спите.

Компреси

Вашият лекар може да Ви посъветва да носите специални чорапи или чорапи за компресия. Те поставят достатъчно натиск върху краката ви, за да може кръвта да тече по-лесно към сърцето ви. Те също така намаляват отока.

Нивото на компресия варира, но повечето видове компресионни чорапи се предлагат в аптеки или медицински магазини.

Операция

Ако промените в начина на живот не работят, или ако вашите разширени вени причиняват много болка или увреждат цялостното ви здравословно състояние, Вашият лекар може да опита инвазивна процедура.

Лигирането и премахването на вените е хирургично лечение, което изисква анестезия. По време на процедурата хирургът ви разрязва кожата, разрязва варикозната вена и я отстранява през разрезите. Въпреки че са разработени актуализирани вариации на операциите за премахване на вените, те се извършват по-рядко, защото са налице по-нови, по-малко инвазивни опции.

Допълнителни лечения за по-тежки разширени вени

Ако състоянието ви е по-тежко, лекарят може да предложи една от тези лечения с разширени вени:

Склеротерапия

В тази процедура, Вашият лекар инжектира малки и средни разширени вени с разтвор, който белези и затваря тези вени. След няколко седмици лекуваните варикозни вени трябва да избледняват.Въпреки че може да се наложи да се инжектира една и съща вена повече от веднъж, склеротерапията е ефективна, ако се прави правилно. Склеротерапията не изисква анестезия и може да се направи в кабинета на Вашия лекар.

Склеротерапия на големи вени. Инжектирането на голяма вена с разтвор от пяна също е възможно лечение, за да се затвори вената и да се запечати. Това е нова техника.

Лазерни операции

Лекарите използват нови технологии при лазерни процедури, за да затварят по-малки варикозни вени . Лазерната хирургия работи чрез изпращане на силни изблици на светлина върху вената, което прави вената бавно да избледнява и да изчезне. Не се използват разрезки или игли.

Отстраняване на вени

Тази процедура включва обвързване на вената, преди да се влее в дълбока вена и да се отстрани  чрез малки разрези. Това е амбулаторна процедура за повечето хора. Премахването на вената няма да повлияе неблагоприятно на циркулацията в крака ви, тъй като по-дълбоките в крака вени ще се грижат за по-големите обеми кръв.

Амбулаторна флебектомия

Вашият лекар премахва по-малки варикозни вени чрез серия от малки прониквания на кожата. Само частите на крака, които са подрязани, са зачервени в тази амбулаторна процедура. Белезите обикновено са минимални.

Ендоскопска венозна хирургия

Може да се наложи тази операция само в напреднал случай, включващ язви на краката, ако други техники се провалят. Вашият хирург използва тънка видеокамера, поставена в крака ви, за да визуализира и затвори разширените вени и след това премахва вените чрез малки разрези. Тази процедура се извършва на амбулаторна база.

Какво представлява склеротерапията?

Снимка на разширение вени, лекувани със склеротерапия

Склеротерапията включва използването на фина игла за инжектиране на вещество директно във вената. Това решение дразни лигавицата на вената, причинявайки подуване на вената и кръвосъсирването. След това вената се превръща в тъкан от белег, която в крайна сметка може да изчезне.

Склеротерапията обикновено се използва за вени на паяк и разширени вени. Вените с диаметър до 15 милиметра са успешно лекувани. Това обикновено се предлага на пациенти, които са се опитали компресия чорапогащибез много успех. Днес най-често използваните в Съединените щати вещества за склеротерапия са хипертоничен физиологичен разтвор и натриев тетрадецил сулфат (Sotradecol), а полидоканолът (Aethoxysklerol, Asclera) е одобрен и в САЩ за склеротерапия.

При склеротерапия след инжектирането на разтвора обвивната тъкан на вената се увива в компресионни бинтове в продължение на няколко дни, което води до стесняване на венозните стени. Пациентите, чиито крака са лекувани, се подлагат на движение, което принуждава кръвта да потече в други вени и предотвратява образуването на кръвни съсиреци. Този метод и вариации от него се използват от 20-те години на миналия век. В повечето случаи ще са необходими повече от една сесия за лечение.

Детралекс

Детралекс често е препоръчван при разширени вени (повишава венозния тонус) и вазопротектор (повишава устойчивостта на малките кръвоносни съдове).
Той сее препоръчва за симптоматично лечение на проблеми с вените (отекли крака, болка, изморени крака) и за симптоматично лечение при остри хемороидални кризи.

Троксевазин

Троксевазин е троксерутин. Той укрепва стените на кръвоносните съдове (капилярите). Често се използва за облекчаване на отока и  за венозна недостатъчност  (умора, тежест, подуване, болки и схващане, изтръпване и мравучкане на краката, при болка след склеротерапия или продължително пътуване), както и за облекчаване на болка и оток от травматичен произход като изкълчване или мускулна контузия.

 

Домашни средства

1.Нежен масаж
Събирането на кръв във вените е основен проблем, който изостря разширените вени. Тя причинява разхлабването на лактичните стени на вените и се усуква, което допълнително затруднява притока на кръв. Образуването на кръвни съсиреци е друг риск. Той винаги помага да поддържате краката в леко издигната позиция, докато седите и легнете, за да позволите на венозната кръв да тече към сърцето. Но масажът е по-активен начин за увеличаване кръвообращението, въпреки че трябва да се прилага много внимателно при хора с разширени вени.

Масажирането на краката с леки нагоре удари може да изглади изкривените вени и да ускори притока на кръв.Използвайте зехтин или кокосово масло при масаж. Можете да добавите няколко капки от етерични масла от мента за успокояващ ефект.

2.Компреси
Прилагането на равномерен натиск върху краката със специално създадени компресионни чорапи е изпитано лекарство за разширени вени. Загубата на еластичност на кръвоносните съдове и последващото им уголемяване намалява ефективността на венозните клапи, опитвайки се да предотврати обратния поток на кръвта. Нежното, но постоянно налягане компресира вените, намалявайки диаметъра им. Това помага на вентилите да работят по-ефективно, за да предотвратят обратния поток. Допълнителната опора за венозните стени улеснява гладкия поток на кръвта, намалявайки риска от стагнация и образуване на кръвни съсиреци.

Когато се използват в началните стадии на разширени вени, компресионните чорапи могат да спрат развитието на състоянието или дори да го обърнат. Има няколко вида облекла за компресия, но винаги трябва да потърсите медицински съвет, за да разберете какъв тип е най-подходящ за вашето състояние.

3. Диетична подкрепа

Изследванията показват, че повишаването на нивата на хомоцистеин в кръвта може да увреди  кръвоносните съдове и да увеличи риска от тромбоза и варикозни вени. Дефицитът на витамини от В-комплекс, В6 (Пиридоксин), В9 (Фолиева киселина) и В12 (Кобаламин) в частност, е известен, че повишава хомоцистеиновите нива. Консумацията на алкохол също има подобен ефект.

Всички витамини трябва идеално да се доставят на тялото чрез храна; Следователно, храни, богати на В6, фолиева киселина и В12, могат да се приемат от хората с разширени вени. Сьомга, скариди, пиле, пуйка и яйца са отлични източници на тези витамини. Сладки картофи,  слънчоглед, авокадо, банани, броколи, леща и лимонов боб също са добри вегански източници.

 

4. Увеличаване на активността
Сърцето поема кръвта в артериите, но връщането й към сърцето от краката е подпомогнато от движението на телесните мускули. Ето защо заседналият начин на живот е лошо за разширените вени. Когато имате това състояние, трябва да се избягвате да стоите и да седите дълго време. Ходенето е добра дейност, тъй като увеличава кръвообращението, въпреки че вените в краката трябва да носят кръвта нагоре срещу гравитацията.

Ако трябва да сте на краката си по-голямата част от времето, продължавайте да се движите, като често премествате теглото от единия крак в другия. Друго упражнение за стимулиране на циркулацията е да се повдигате на пръстите на краката многократно. Плуването е отлична тренировка за краката, защото телесните мускули могат да изпомпват кръвта към сърцето, без да се налага да работи срещу гравитацията.

Видео – новите начини за лечение на разширени вени

 

Харесайте страницата ни в facebook:

Leave a comment