Хранителни и минерални добавки

10 мощни ползи от цинк, включително за борбата с рака

Цинкът, всъщност е вид метал, който е основен елемент на тялото ни. Когато чуете цинк по отношение на вашето здраве, вероятно го свързвате като един от многото ефективни средства за лечение на настинка. С други думи, само наистина е необходимо веднъж в много време.

Обаче цинкът е необходим в малки количества всеки ден, за да поддържа здравето и да изпълнява важни функции всеки ден. Той  подпомага тялото по много начини: помага при производството на хормони, растежа и лечението; Подобрява имунитета и улеснява храносмилането. Ползите от цинка включват и неговата способност да действа като противовъзпалителен агент, поради което цинкът може да има значителни терапевтични ползи за няколко често срещани хронични заболявания като борба с рака или обратими сърдечни заболявания.

Какво е цинкът ?

Цинкът е основен елемент в тялото ни . Нужни са само няколко грама на ден

Цинкът всъщност присъства във всички телесни тъкани и е необходим за здравословно разделение на клетките. Той действа като антиоксидант в организма, като се бори със свободните радикални увреждания и забавя процеса на стареене. Той също има голямо влияние върху хормоналния баланс, поради което дори малък недостиг на цинк може да доведе до повишен риск от безплодие или диабет.

Според изследователи от Департамента по дерматология в Калифорнийския университет,

Цинкът играе съществена роля в многобройни биохимични процеси: органовите системи, включително  стомашночревния, централната нервна система, имунната, скелетната и репродуктивната система … Дефицит от цинк води до дисфункция на хуморалния и клетъчно медиирания имунитет и увеличава чувствителността към инфекция .

Без достатъчно цинк в храна си, възможно е да изпитате отрицателни реакции, като често се разболявате, чувствате, че винаги сте уморени, лоша концентрация, забавен растеж и невъзможност за лекуване на рани.

Колко цинк трябва да приемаме на ден ?

Според USDA, хранителните референтни количества за цинк по-долу се основават на възраст и пол:

Бебета:

 • 0-6 месеца: 2 милиграма / ден
 • 7-12 месеца: 3 милиграма / ден

Деца:

 • 1-3 години: 3 милиграма / ден
 • 4-8 години: 5 милиграма / ден
 • 9 -13 години: 8 милиграма на ден

Юноши и възрастни:

 • Мъже навършат 14 години: 11 милиграма на ден
 • Жени на възраст от 14 до 18 години: 9 милиграма на ден
 • Жени на възраст 19 и повече: 8 милиграма / ден

Цинкът обикновено се предлага под различни форми, включително подсладени таблетки, сиропи, гелове и капсули. Цинкът се среща и в повечето мултивитамини и минерални добавки. Тези добавки могат да съдържат цинк под формата на цинков глюконат, цинков сулфат или цинков ацетат. Понастоящем се смята, че всички работят по много сходни начини, така че един тип не се смята за по-добър от другите.

Симптомите на недостиг на цинк

Недостигът на цинк се проявява, когато някой не яде достатъчно храни, които съдържат цинк или има проблеми с абсорбцията и използването на цинк от храните поради храносмилателни разстройства или много лошо здравословно състояние на червата, като например  синдром на изтичане на червата. Най-високи нива на цинк се намират в храни с високо съдържание на протеини – особено животински протеини, включително висококачествени меса, някои видове морски дарове и млечни продукти (в идеалния случай сурово мляко и млечни продукти, които са непастьоризирани и органични).

Кой има най-голям риск от недостиг на цинк? Всеки, който е на диета основата на растения, която не включва месо или млечни продукти (вегани или вегетарианци), обикновено е изложен на най-голям риск, тъй като тяхната диета елиминира най-високите източници на храна. Хората, които страдат от тежки стомашно-киселинни проблеми, хронични проблеми с храносмилането като синдром на изтичане на червата или алкохолизъм, също са по-склонни да имат недостиг на цинк.

И накрая, вярва се, че жените, които приемат противозачатъчни или които са на  хормонално заместителна терапия, също могат да бъдат изложени на по-висок риск, тъй като това може да повлияе на ролята на цинка в тялото, свързана с хормоните.

  Най-честите признаци и симптоми, свързани с дефицит на цинк, включват:

 • Промени в апетита, включително глад за храна за солени или сладки храни
 • Промени в способността за вкус и мирис
 • Нарастване или загуба на тегло
 • Косопад
 • Храносмилателни проблеми, включително диария
 • Хроничен умора синдром
 • безплодие
 • Хормонални проблеми, включително влошени симптоми на PMS или менопауза
 • Нисък имунитет
 • Лоша концентрация и памет
 • Забавена способност за заздравяване на рани, инфекции на кожата или дразнене
 • Нервна дисфункция

Топ  ползите за здравето от цинка

Ползите за здравето от този минерал са огромни, но нека разгледаме някои от тях:

 Увеличава имунитета и се бори с грип

Цинкът често се приема като естествено лекарство за борба с настинки и симптоми на заболявания. Когато се приема поне пет месеца, цинкът може да намали риска от боледуване от обикновена настинка, както и може да ускори лечебния процес.

Изследванията показват, че цинкът може да повлияе на молекулярния процес, който причинява изграждането на мукус и бактерии в носните проходи. Йонозният цинк, базиран на неговия електрически заряд, има способността да упражнява антивирусен ефект, като се свързва с рецепторите в назалните епителни клетки и блокира техните ефекти.

Изследванията, проведени от Центъра за медицинско образование в Chandigarh India, установяват, че когато цинкът е приложен в рамките на 24 часа от появата на симптоми, свързани със студа, продължителността на симптомите е значително намалена в сравнение с контролната група, която не е допълнена с цинк. По-малко пациенти в групата с цинк имат симптоми, свързани с грип.

 Действа като мощен антиоксидант

Цинкът е ефективен противовъзпалителен и антиоксидантен агент, който спомага за борба с оксидативния стрес и намалява шансовете за развитие на болестта, включително като естествено лечение на рак. Особено при пациенти в напреднала възраст, ползите от цинка включват способността му да поддържа  здравословно клетъчно делене, предотвратявайки раковата мускулна мутация и задържането на туморния растеж.

Когато изследователи от Медицинската гимназия в Университета в Мичиган изучават потенциала на цинка при добавяне на цинк към 50 възрастни, те установяват, че нивата на маркерите на оксидативния стрес са значително по-ниски в групата, допълнена с цинк, отколкото в плацебо групата.

Тези с по-ниски нива на цинк, които не приемат добавки, имат по-високи нива на възпалителни цитокини, по-високи плазмени оксидативни стресови маркери и молекули за адхезия на ендотелиални клетки. След добавяне на цинк, честотата на свързаните с болестта нежелани реакции и инфекции също е значително по-ниска в групата с добавена цинк. (1)

Балансира хормоните

Цинкът е от полза за хормоналното здраве и плодовитостта, защото играе важна роля в производството на хормони, включително естественото повишаване на тестостерона, което има много широко разпространени роли както при мъжете, така и при жените. Също така оказва влияние и върху женските полови хормони и дори участва в създаването и освобождаването на яйца от яйчниците.

Той е необходим за производството на естроген и прогестерон при жените, които подкрепят репродуктивното здраве. Прекалено високите или твърде ниски нива на естрогените могат да причинят проблеми с менструацията, промени в настроението, ранна менопауза, безплодие и дори да увеличат риска от някои видове рак.

Борба с  Диабет

Цинкът е необходим за балансиране на повечето хормони, включително инсулин, основният хормон, участващ в регулирането на кръвната захар и като естествено лечение на диабет . Той е от полза за нивата на кръвната захар, защото се свързва с инсулин, така че инсулинът се съхранява адекватно в панкреаса и се освобождава, когато глюкозата навлезе в кръвообращението.

Той също така позволява правилно използване на храносмилателните ензими, които са необходими, за да се свърже инсулин с клетките, така че глюкозата се използва като гориво за тялото, вместо да се съхранява като мазнина.

Поддържа сърдечно здраве 

Цинкът е необходим, за да се поддържа здравето на клетките в сърдечно-съдовата система, като същевременно се намалява възпалението и оксидативния стрес. Ендотелиумът, тънкият слой от клетки, които линизират кръвоносните съдове, частично разчита на адекватни нива на цинк.

Осигурява здравето на сърцето чрез поддържане на здравословен циркулационен цикъл, тъй като помага като естествено средство за високо кръвно налягане и нивата на холестерола от запушени или повредени артерии.

Предотвратява диарията

Недостигът на цинк е свързан с хронични проблеми с  подут стомах храносмилането и диария , така че добавянето на цинк е ефективно както при профилактиката, така и при лечението на остра диария.

 Увеличава плодовитостта

Проучванията показват, че цинкът играе важна роля във фертилитета, особено при модулиране на серумните нива на тестостерона при мъжете. Диетичното ограничаване и дефицит на цинк в нормалните млади мъже е свързано със значително понижение на серумните концентрации на тестостерон, което може да повлияе отрицателно върху фертилитета и по-ниското либидо.

В едно проучване на Катедрата по вътрешна медицина в Уейн Университет, след 20 седмици цинково ограничение, даването на добавки към цинк на пациентите ефективно повишава серумния тестостерон при повечето мъже.

 За абсорбцията  на хранителните вещества

Цинкът влияе върху протеиновия синтез и се изисква от организма да използва аминокиселини от храните. Той също участва в разграждането на въглехидрати от храни, които са един от основните източници на енергия за организма. Поради тази причина недостигът на цинк може да причини ниски нива на енергия и да допринесе за надбъбречна или хронична умора. Консумирането на достатъчно цинк е от полза за непрекъснатата енергия и здравословния метаболизъм.

Подкрепя здравето на черния дроб

Добавянето на цинк намалява честотата на инфекцията и е свързано с по-ниски нива на увреждане на черния дроб. Цинкът може да помогне с почистване на черния дроб, за да се намали възпалението в черния дроб, да се намали увреждането на свободните радикали.

Помага при растежа и ремонта на мускулите

Цинкът играе решаваща роля в клетъчното делене и клетъчния растеж, така че цинкът има полза за възстановяване и растеж на мускулите, като дава възможност на организма да се лекува и да поддържа сила в мускулните и скелетните системи.

Също помага при освобождаването на тестостерон, растежен хормон и инсулиноподобен растежен фактор-1 (IGF-1), всички от които изграждат мускулна маса и здравословен метаболизъм.

Топ източници на цинк

Високо протеиновите храни съдържат най-високите количества естествено срещан  цинк. Тук са първите 12 хранителни източника на цинк, въпреки че имайте предвид, че абсорбцията на цинка е най-добре от храни, които не съдържат никакви въглехидрати, които обикновено са на база на животните, а не на базата на растения :

 • Агнешко (2)  – 90 грама: 2.9 милиграма (35% DV)
 • Хранено с говеждо  – 90 грама: 2,6 милиграма (32% DV)
 • Нахут (Garbanzo боб)  – 1 сварена чаша: 2,5 милиграма (31% DV)
 • Кашу – ¼ чаша: 1,9 милиграма (23% DV)
 • Тиквени семки  – ¼ чаша: 1,6 милиграма (20% DV)
 • Кисело мляко (или кефир)  – 1 контейнер от обикновен кисело мляко / 6 унции: 1 милиграм (12,5% ДВ)
 • Пиле  – 90 грама: 1 милиграм (12,5% DV)
 • Пуйка  – 90 грама: 1 милиграм (12,5% DV)
 • Яйца  – 1 голям: 0,6 милиграма (7% DV)
 • Гъби  – 1 чаша: 0,6 милиграма (7% DV)
 • Сьомга -90 грама: 0,5 милиграма (6% DV)
 • Какао на прах  – 1 супена лъжица: 0.3 милиграма (3% DV)

Рецепти с високо съдържание на цинк

Можете да добавите повече цинк към вашата диета по естествен път, като включите в храната си много богати на цинк храни. Ето три идеи, за да започнете:

Агнешко  печено – рецепта
Общо време: 6-10 часа

СЪСТАВ:

⇒ 1 агнешко краче, което ще се побере в кърпата ви
⇒ Вода за покриване на агнешко
⇒ 2 супени лъжици брашно
⇒ 2 супени лъжици кокосов оцет
⇒ 6 скилидки чесън
⇒ 1 чаена лъжичка морска сол
⇒ 1 чаена лъжичка черен пипер
⇒ 1 лъжичка розмарин
⇒ Нарязани моркови, лук и тиквено сирене

Приготвяне

Сложете всички съставки в гърнета и гответе за 4-8 часа.

Цинк и витамин C

Цинкът и витамин С допринасят за заздравяването на раните и здравето на имунната система. Можете да отговорите на препоръчителните дози на ден и за двете, като следвате балансирана храна, въпреки че повечето хора не приемат препоръчителните дози с храната си.

Ако сте в риск от недостиг на цинк или витамин С или и на двата вида, Вашият лекар може да Ви предпише добавки. Можете да ги вземете по едно и също време, освен ако не ви каже друго.

Витамин С е добре познат антиоксидант, който помага на организма да се бори с  вредните свободни радикали, които увреждат клетките и допринасят за застаряването. При нормално здраве  помага също така да поддържа здравите тъкани на тялото и подпомага усвояването на желязо, друг основен минерал.

Повече  цинк се намира в човешкото тяло, отколкото всеки друг микроелемент, с изключение на желязото, и най-вече се намира в костите, мускулите, простатата (при мъжете) и ретината. Той действа като жизненоважен компонент в производството на ензими, ускорява заздравяването на рани и играе важна роля в имунната и репродуктивната система.

Цинк и селен

Цинкът и селенът са два микроелемента, които са необходими за човешкото здраве. Всеки от тези минерали играе важна роля в тялото, а недостатъчните нива могат да доведат до различни здравословни проблеми. И двата вида цинк и селен са необходими за здравословната имунна функция, което прави тези хранителни вещества жизненоважни за поддържане на тялото.

Каква е ролята на  цинк и селен ?

Цинкът играе роля в имунната функция, протеиновия синтез, клетъчното деление и зарастването на рани. В допълнение, цинкът е важен за нормалния растеж и развитие по време на детството и бременността. Селенът е важен за възпроизводството, функцията на щитовидната жлеза, синтеза на ДНК и за защита на организма от окислително увреждане и инфекция

 

Има ли някакви странични действия от цинка?

Вземането на високи дози цинк за продължителен период от време може да повлияе на усвояването на други важни минерали, включително желязото. Това има потенциал да направи обратното на това, което цинкът трябва да направи – може да потисне имунната система и да попречи на образуването на кръвни клетки.

По-често се наблюдават само краткосрочни и незначителни симптоми, когато се приемат умерено високи дози цинк. Някои хора, които използват цинкови назални спрейове и гелове, също изпитват промени в способността да миришат или вкусят храни, които могат да повлияят на апетита.

Цинкът също може да причини гадене и стомашно разстройство, а може би и диария, коремни спазми и повръщане. Това обикновено се случва в рамките на три до 10 часа от поглъщането на добавките, но изчезва в рамките на кратък период от време след спирането на добавките.

Тагове

Ivan Nikolov

Иван Николов е част от екипа на bilkabg.com и изработва статии въз основа на изследвания и информация на сайтовете healthline.com, mayoclinic.org и ncbi.nlm.nih.gov

На темата прочети също

Вашият коментар

Back to top button
Close
Close

Като продължавате да използвате сайта, приемате използването на "бисквитки". Повече информация

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close