Билки и билколечение

Как да се отървете от хемороиди естествено

 

Хемороидите са много често срещано аноректално състояние и засягат милиони хора по целия свят. Повече от половината от всички хора в някакъв момент ще развият симптоматични хемороиди, така че е нормално често да се търсят лекове за хемороиди. Повечето пациенти могат да се отърват от хемороиди с диета с високо съдържание на фибри, билкови добавки и нехирургични медицински процедури.

Oт къде обаче да знаем кога са се развили хемороиди и кога трябва да се посети лекар? Това са общи безпокойства сред хората, които развиват хемороиди и не знаят как да се справят и лекуват болката. За щастие, има естествени лечения за това как да се отървете от хемороиди, и започването с тях може да помогне за облекчаване на тези буквални болки в задника.

 

Как да се отървете от хемороиди

1. Подобрете вашата диета

Яжте висококачествени храни

За да се отървете от хемороидите, важно е да избягвате запек и твърди изпражнения, което може да се направи, като се консумират много храни с високо съдържание на фибри. За това как да се отървете от хемороиди, препоръката е 30-35 грама фибри дневно. Яжте храни като авокадо, горски плодове, смокини, брюкселско зеле, жлъчка от жълъд, боб, леща, ядки, ленени семена, семена от чиа. В клиничните проучвания диетите с високо съдържание на фибри намаляват риска от персистиращи симптоми и кървене с около 50%.

Пийте много вода

Дехидратацията може да доведе до запек, защото вода или течности са необходими, за да може фибрите да преминат гладко през храносмилателния тракт. Много проучвания, включително публикувани в „European Journal of Clinical Nutrition„, показват, че загубата на течности и ограничаването на течностите могат да увеличат запека, което може да влоши симптомите на хемороиди. За облекчаване на запека и като начин за това как да се отървете от хемороиди, пийте най-малко една чаша вода с всяко хранене и закуска на деня.

Яжте ферментирали храни

Ферментиралите храни като кефир, кимчи и сурово кисело мляко могат да помогнат на храносмилателната система със здрави бактерии, които са от съществено значение за правилното хранене. Няколко проучвания показват, че ферментиралите храни и пробиотиците подобряват здравето на чревния тракт, синтезират и подобряват бионаличността на хранителните вещества, променят pH на червата и подпомагат храносмилането.

Ограничаване на алкохола и пикантните храни

Алкохолът може да  дехидратира  храносмилателната система, което влошава симптомите на хемороиди. И пикантните храни могат да засилят симптомите на хемороидите. Някои изследвания показват, че както алкохолът, така и консумацията на пикантни храни служат като рискови фактори за хемороиди, въпреки че данните не са последователни.

2. Имайте по-добри „тоалетни навици“

Избягвайте стягането

Натискането по време на движението на червата може  да доведе до проблеми с хемороиди дори още по-лошо. Не чакайте твърде дълго, преди да отидете в тоалетната. Обърнете внимание на сигналите на тялото и когато се почувствате желание да използвате банята, веднага отидете. В противен случай, изпражненията ще станат по-трудни и това автоматично ще ви накара да се стискате по-дълго. Когато сте на тоалетната, отделете време и отпуснете тялото си.

Предотвратяване на запек

Запекът ви принуждава да се напрягате, докато използвате банята, и това ще увеличи болката и възпалението на хемороида. За да избегнете запек, пийте много течности, участвайте в редовна физическа активност и яжте храни с високо съдържание на фибри, които правят изпражненията по-меки.

Избягвайте продължителното седене в тоалетната

Прекарването на твърде много време в тоалетната може да влоши хемороидите. Не четете или разсейвайте себе си, докато използвате банята; Това само води до повече време, прекарано в напрежение.

3. Вземете полезни добавки

Пикногенол

Изследване от 2010 г., публикувано в „Фитотерапия“, изследва ефикасността на орално и локално прилагания Pycnogenol за лечение на остри хемороидални атаки в контролирано, рандомизирано проучване с 84 субекта. В рамките на по-малко от 48 часа от атаката на пациентите е било дадето Пикногенол  и техните признаци и симптоми са били отчетени. Намаляването на резултатите е значително по-изразено в групата на Pycnogenol, отколкото в контролната група, получаваща плацебо. Проучването показва, че оралните и локални пикногеноли помагат да се лекуват остри хемороиди.

Конски кестен

Конският кестен обикновено се използва като билково лекарство за лош кръвоток и подуване. Според изследванията, публикувани в „Алтернативна медицинска ревю“, конският кестен е показал, че подобрява микроциркулацията, капилярния поток и съдовия тонус, всички от които са полезни за това как да се отървете от хемороиди.

4. Опитайте благоприятни етерични масла

Mасло от кипарис

Етеричното масло от кипарис спира прекомерния кръвен поток и стимулира съсирването на кръвта. Това се дължи на неговите хемостатични и стягащи свойства. Mаслото помага при свиването на кръвоносните съдове и затяга тъканите. Също така е известно, че намалява безпокойството, което може да помогне за облекчаване на запек за някои хора. Използвайте кипарисите, като ползвате три до четири капки към памучна топка и приложите на засегната зона.

Какво са хемороидите?

Сега, може би се чудите защо е толкова важно да знаете как да се отървете от хемороиди, особено ако никога не сте изпитали симптомите преди. Е, защото никой не е имунизиран срещу хемороиди.

Обзалагам се, че не знаехте, че всички имаме хемороиди. Хемороидите са нормални възглавнички от тъкан, пълни с кръвоносни съдове  в края на ректума, точно в ануса. Заедно с кръгов мускул, наречен анален сфинктер, хемороидите помагат за контрол на движението на червата. Когато хората казват, че имат „хемороиди“, това е че техните хемороиди са се увеличили. Разширените хемороиди често се свързват със симптоми като сърбеж, отделяне на слуз или кървене. Кървенето се случва, когато твърди изпражнения повреждат тънките стени на кръвоносните съдове при хемороиди.

Подути хемороиди могат да излязат от ануса и след това да се видят като меки бучки тъкан. Те се наричат ​​изпъкнали или пролапсирани хемороиди.

Хемороидите се класифицират по степен, която се основава на това колко тежки са:

 • Степен 1: Леко увеличени хемороиди, които не могат да се видят отвън на ануса.
 • Степен 2: По-големи хемороиди, които понякога могат да излязат извън ануса, например когато преминават изпражненията, но след това се връщат сами.
 • Клас 3: Хемороиди, които излизат от ануса при преминаване на изпражненията или при упражняване на физическа активност и не се връщат сами. Те могат да бъдат притиснати обратно в ануса.
 • Степен 4: Хемороиди, които винаги са извън ануса и вече не могат да бъдат изтласквани навътре. Малка част от аналната обвивка може също да излезе от ануса, който е известен като релационен пролапс

Причини за хемороиди

Хемороидите се развиват, когато подпомагащите тъкани на аналните възглавници се разпадат или се влошават. Има някои фактори, допринасящи за хемороиди, включително:

 • С наднормено тегло
 • Редовно повдигане на тежки предмети
  остаряване
 • Бременност и раждане
 • наследственост
 • Запек или хронична диария
 • Дефектна функция на червата поради прекомерна употреба на лаксативи клизми
 • Прекарвайки прекалено много време в тоалетната

Увеличаването на интраабдоминалното налягане по време на бременност или при запек и седене на тоалетната за продължителен период от време, докато се напрягате, са основни фактори, допринасящи за развитието на хемороиди. Отслабването на поддържащата тъкан в резултат на стареенето и генетиката може също да послужи като друга причина.

Лечение на хемороиди

Когато отидете на лекар за увеличени хемороиди, той или тя ще погледне  ануса ви, за да видите дали е възпалена и дали хемороидите излизат от ануса, когато натиснете, или ако те вече са навън. В зависимост от тежестта на Вашите симптоми има редица изследвания, които Вашият лекар може да избере да извърши, за да направи диагноза.

Лекарите обикновено правят дигитален ректален преглед, който включва внимателно вкарване на пръст в ануса с ръкавици и смазка. Лекарят ще почувства вътрешността на аналния канал с кръгови движения, което му позволява да изследва сфинктерните мускули и текстурата на мембраните, покриващи ануса.

Ако Вашият лекар вярва, че имате увеличени хемороиди, тя най-вероятно ще иска протоскопия. Това включва къса тръба със светлина и леща върху нея (протоскопът), който изследва мембраните, покриващи ректума. Лекарят се опитва да види дали има увеличени хемороиди и колко големи са те. Хората са склонни да се страхуват от болката и дискомфорта, които идват с тези процедури, но обикновено не боли.

Склеротерапия

Склеротерапията е процедура, която включва инжектиране на химикал (склерозанта) във вена, за да го унищожи. Склерозантът се използва за увреждане на вътрешната обвивка на съда, което води до съсирек, който блокира кръвообращението във вената. С течение на времето, съдът се превръща в тъкан от белег и избледнява.

През 2010 г. група от 338 японски медицински институции съобщава добри резултати за склеротерапия, използвайки алуминиев калиев сулфат и танинова киселина (ALTA). При инжектиране на ALTA в степен 2, 3 и 4 хемороиди, от 3 519 пациенти, 98% съобщават за положителни ефекти в рамките на 28 дни.

Кабелна лента за лигиране

Тази процедура се използва за отстраняване на хемороиди с гумена лента. Вашият лекар вмъква малък инструмент, наречен лигатор, чрез по-лека епруветка в аналния канал. Тогава лекарят хваща хемороида с клещи, плъзга цилиндъра на лигатора нагоре и освобождава гумената лента около основата на хемороида. Гумената лента прекъсва кръвоснабдяването на хемороида и го кара да изчезне.

Инфрачервена коагулация

Инфрачервена коагулация при лечение на хемороиди

Инфрачервена коагулация е процедура, която се използва за вътрешни хемороиди. Лекарят използва устройство, което създава интензивен лъч от инфрачервена светлина, за да предизвика тъкан на белег и да прекрати подаването на кръв към хемороида. Когато хемороидът умре, върху аналния канал се образува белег и тъканта на белега държи близките вени на място, така че да не могат да се изплъзват в аналния канал.

Предпазни мерки за това как да се отървете от хемороидите

Обща грижа е, че хемороидите увеличават риска от колоректален рак, но това не е вярно. Обаче, двете условия причиняват подобни симптоми. Ето защо е важно да споменавате вашите хемороиди на вашия доставчик на здравни услуги. Дори когато хемороидът се излекува напълно, може да се направи колоноскопия, за да се изключат други причини за ректално кървене. Според Американското дружество на дебелото черво и хирурзите, всеки човек на 50 и повече години трябва да бъде подложен на колоноскопия за скрининг на колоректален рак.

Алое вера

Алое Вера има омекотяващи, обезцветяващи и противовъзпалителни свойства, които го правят идеалното растение за лечение на хемороиди. С тези свойства тя успокоява и облекчава възпалените вени, като същевременно намалява размерите им.

Като естествен стягащ, Алое вера свива хемороидите и ускорява лечението си.

Антрахинонът, химическо съединение, намерено в алое вера, затяга стените на храносмилателния тракт и насърчава омекотяване на съдържанието на червата. Това улеснява движението на изпражненията, като по този начин намалява напрежението при хемороиди.

В проучване, публикувано през 2008 г. в Индийския вестник на дерматологията, се установява, че алое вера съдържа брадикиназа, ензим, който може да намали дразненето при локално приложение.

Чесън

Чесънът е общоприето средство за хемороиди и храносмилателни разстройства.

Той съдържа аминокиселини, минерали и ензими, като например аниназа, пероксидази и мирозиназа. Чесънът е особено богат на сяра.

Това растение има противовъзпалителни, антибактериални, стягащи и детоксикиращи свойства. Тези свойства го правят отлично средство за лечение на хемороиди.

Чесънът съдържа производно на аминокиселина, наречено алилин, което не притежава лечебно свойство и всъщност е без мирис.

Алицин е отговорен за миризмата на пресен чесън и също така е мощен антибактериален агент. В допълнение, той също е силен антиоксидант, който може да изчисти вредните свободни радикали от тялото.

Чесънът подобрява кръвообращението, унищожава различни чревни бактерии и защитава кръвоносните съдове.

Когато чесънът се прилага върху хемороиди, той намалява възпалението и убива всички вредни бактерии. Тези действия намаляват раздразнението и болката, както и поддържат хемороидите незаразени.

За лечение на хемороиди, чесънът може да се прилага директно към хемороидите и може също да се консумира суров или варен.

 

Дъбна кора

Както подсказва и името, от кората на растението от бял дъб, известно още като Quercus alba.

Тя има силно стягащо свойство, което е полезно за лечение на вътрешни и външни хемороиди.

Други полезни свойства на бялата дъбова кора включват неговите антисептични, тонични и хемостатични свойства, които правят билката ефективна за лечение на кървене от хемороиди.

Високото съдържание на калций и танин от кората може да укрепи капилярите на червата и да запази меките тъкани на ректума.

 

 

Тагове

Ivan Nikolov

Иван Николов е част от екипа на bilkabg.com и изработва статии въз основа на изследвания и информация на сайтовете healthline.com, mayoclinic.org и ncbi.nlm.nih.gov

На темата прочети също

Вашият коментар

Back to top button
Close
Close

Като продължавате да използвате сайта, приемате използването на "бисквитки". Повече информация

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close