9 най-добри ползи от мангостин

Топ ползи от мангостин

Ползите за здравето на мангостин включват намален риск от рак, възпаление, алергии и диабет. Той има антиоксидантни, противогъбични, антибактериални свойства, които помагат в защитата на тялото срещу

Мангостин (мангостан) – благородникът сред плодовете.

различни здравни заболявания, а също така засилва имунната система. Мангостин е полезен за поддържане на здрава кожа, управление на теглото и облекчаване на диарията и дизентерията.

Плодът е червеникав или тъмно лилав на цвят. Благодарение на своя добър вкус, мангостин е известен също като кралица на плодовете.

Мястото на произход не е известно, но се казва, че първо е опитомено в страните от Югоизточна Азия. Тайланд, Бирма, Индия и Виетнам са някои от страните, в които се отглеждат от много години насам. Освен тези страни се развива в други азиатски страни и някои африкански страни.

Мангостин  няма много сортове, освен този, който се намира в островите Сулу. Това е ултра-тропическа растителност, която се нуждае от влага, валежи и не може да оцелее в дълги периоди на суша. И не може да се отглежда в много високи райони. Сезонът на прибиране на реколтата варира в зависимост от местоположението и надморската височина. В Индия има два сезона за събиране на реколтата, период на мусони и между април и юни.

Хранителна стойност на Мангостин

Мангостин е здрав плод, богат на вода, енергия, белтъчини, въглехидрати и фибри. В този плод се откриват основни хранителни вещества като калций, желязо, магнезий, фосфор, калий, натрий, цинк, мед и манган. Той съдържа витамин С, витамин В6, витамин В12 и витамин А, които са необходими за поддържане на добро здраве. Други витамини като тиамин, рибофлавин, ниацин, пантотенова киселина, фолат, фолиева киселина, каротин и криптоксантин също се срещат в него.

Ползи за здравето на Мангостин

Ползите за здравето са следните:

Противоракови свойства

Ползите за здравето на мангостена включват противоракови свойства. Перикарпите на Мангостин съдържат ксантони, които проявяват противоракови, противовъзпалителни и антибактериални ефекти. Ксантоните инхибират клетъчния растеж при рак на дебелото черво на човек и според изследване, проведено от Akao Y et al те показват потенциал за развитие като агенти за предотвратяване на рак или могат да бъдат използвани в комбинация с противоракови лекарства за благоприятни ефекти.

Противовъзпалителни свойства

Той се използва като противовъзпалително средство от много години в страните от Югоизточна Азия. Изследване  също така показа, че екстрактите от магнезин имат антиалергични и противовъзпалителни свойства и инхибират освобождаването на хистамин и простагландин, които са свързани с възпаление в човешкото тяло.

Здрава кожа

Подпомага поддържането на здрава кожа. Противовъзпалителните, антибактериални, противогъбични, антиалергични и антиоксидантни свойства помагат за намаляване на риска от различни състояния като възпаление на кожата, стареене на кожата, екзема, алергии и бактериални инфекции. Правени са проучвания, за да се установят различните предимства на Мангостин за кожата и едно такова проучване предполага, че Мангостин има свойства против рак на кожата и има потенциал  да бъде агент против рак на кожата.

Здравословна имунна система

Богата е на различни хранителни вещества, минерали, витамини и ксантони, които спомагат за стимулиране на имунната система. Тези хранителни вещества защитават тялото от различни заболявания, които отслабват имунната система.

Антиоксидантни свойства

Той е сред плодовете, за които е известно, че съдържат мощни антиоксиданти, които са полезни за имунната система и  цялото тяло. Тези антиоксиданти съдържат клетъчни бустери, които се наричат ​​ксантони, които съдържат различни свойства, които помагат на тялото. Ето защо той се нарича лечебен плод, който може да се използва за различни болести.

Лекарствена употреб

Мангостин е с антибактериални и противовъзпалителни свойства и е полезен като лекарствена напитка  за бързо излекуване на рани. Листата и кората на дървото могат да бъдат смесени с други лечебни билки и да бъдат приложени към раните за по-бързо възстановяване. Лечебната напитка може да се приготви чрез варене на листата и кората на дървото.

Диария и дизентерия

Използването на Мангостин е полезно и при стомашни заболявания. Мангостеновият перикарп и кората са ефективни при облекчаване на стомашни заболявания като диария и дизентерия.

Менструални проблеми

Корените на Мангостин също осигуряват ползи за здравето. Мангостенният корен помага при регулирането на менструалния цикъл при жените.

Кардиозащитен ефект

Може да бъде полезен и за намаляване на риска от инсулт или миокарден инфаркт. Резултатите от едно проучване показват кардио протективния ефект на мангостена върху антиоксидантната система за защита на тъканите и липидната пероксидация по време на инсулт.

Сок от мангостин

Сок от Мангостин  е много добър имуностимулант, помага при грип и настинки, бактериални и вирусни болести, също така се прилага успешно при диария, световъртеж, тревожност и кожни проблеми. Сок от Мангостин  има тонизиращо и обезболяващо действие, спомага при проблеми с очите, артрит, атеросклероза, хипоглекимия, хипертония, също така при камъни в бъбреците и при наднормено тегло.

 

Кака да го консумираме ?

Свежият Мангостин  се яде като десерт. Сокът, произведен от магнезиновата плът, може да се приготви вкъщи и също така се предлага като здравословна напитка „сок от ксанго“.

Също така се правят конфитюри и по този начин могат да се съхраняват за по-дълго време . Продуктите от Мангостин се предлагат под формата на таблетки или капсули. Освен плодовете семената са годни за консумация. Те могат да се консумират след печене или кипене.

Leave a comment