Топ ползи на водораслото спирулина: Над 10 доказани ползи

Спирулина често се класифицира неправилно като билка заради невероятните си здравословни свойства, но всъщност е бактерия или синьо-зелени водорасли, намиращи се в девствени сладководни езера, езера и реки. Най-често се признава за един от най-хранителните суперхрани в света, тъй като предлага ползи за здравето на практически всеки орган и телесна функция.

Спирулина: Кога и как да се лекуваме с нея?

Тази синьо-зелена водорасли е сладководно растение, което сега е едno от най-изследваните, заради купищата полезни свойства, които има. Отглеждан по целия свят от Мексико до Африка до Хавай, спирулина е известна с интензивния си вкус и още по-силен хранителен профил!

Макар че може да сте го виждали само като съставка в зелените ви суперхрани, енергийни барове и природни добавки, ползите от спиралани са толкова невероятни, че всеки ден те могат да възстановят и да съживят вашето здраве! Към днешна дата има близо 1200 научни статии, които оценяват ползите за здравето.

Топ 10 доказани ползи от спирулина

спирулина-ползи

Спирулината,  включва  доста невероятни ползи за здравето на хората, които редовно я консумират.

1. Детоксикация от метали

Засягайки хората по целия свят, хроничната токсичност при арсени са проблем. Според Световната здравна организация САЩ са една от страните, засегнати от неорганичен арсен, който естествено присъства на високи нива.

Токсичността с арсен е още по-голям проблем в Далечния изток. По думите на изследователите от Бангладеш „Милиони хора в Бангладеш, Индия, Тайван и Чили консумират висока концентрация на арсен чрез питейна вода и хиляди от тях вече са развили хронично отравяне с арсеник“.

В действителност, до 3% от цялата нация в Бангладеш са показали клинични признаци на отравяне с арсен само!  Както посочват изследователите от Бангладеш, „няма специфично лечение“ за отравяне с арсен, поради което те оценяват алтернативите като синьо-зелени водорасли.

След като 24 пациента са били засегнати от хронично отравяне с арсеник, екстракт от спирулина (250 mg) плюс цинк (2 mg) два пъти дневно, те сравняват резултатите със 17 пациенти, приемали плацебо, и открили, че комбинацията спирулина-цинк работи чудесно. В крайна сметка участниците са имали 47% понижение на арсена в тялото си!

3. Елиминира Кандида

Според изследователите, „видовете Кандида принадлежат към нормалната микрофлора на устната кухина на лигавицата на лигавицата, стомашно-чревния тракт и вагината.“ Какво означава това ?! Е, без здравословен баланс на микрофлората в нашето тяло, ние просто сме по-податливи на болести.

Всъщност, синдром на изтичане на червата и неправилно храносмилане са пряко свързани с микрофлорален дисбаланс. Не само инвазивната кандидоза е водещата причина за смъртта, свързана с микозата в Съединените щати, кандидата  се е превърнал в отличителен знак за повечето автоимунни заболявания днес.

Поради преминаването към диета, богата на захар и неестествени съставки, антимикробна резистентност и неефективни противогъбични лекарства, от 80-те години на миналия век се наблюдава значително увеличение на инфекциите с дрожди.

За щастие, спирулина може да помогне. Няколко проучвания с животни показват, че това е ефективен антимикробен агент, особено за кандида.

4. Помага при ХИВ / СПИН

Досега епидемиолозите са озадачени, опитвайки се да разберат защо хората в Япония, Корея и Чад имат относително ниски нива на ХИВ / СПИН. Едно възможно обяснение, разкрито в проучване от 2012 г., публикувано в списанието за приложна фитология, може да бъде количеството водорасли, които хората в тези области редовно консумират!

Когато изследователите са взели 11 ХИВ пациенти, които никога не са приемали антиретровирусни средства, те са разделяли участниците на три групи: един, който е бил назначен да яде 5 г кафяви водорасли всеки ден, един, който е трябвало да яде 5 г спирулина и един, който яде комбинация от двете.  След приключването на тримесечния пробен период бяха открити две основни открития:

Резултатите са толкова обещаващи, че един участник доброволно е продължил изследването за още 10 месеца и този участник всъщност се е възползвал от „клинично значимо подобрение на CD4 и понижен вирусен товар на ХИВ“!

5. Помага за предотвратяване на рака

Медицински център на Университета в Мериленд „Няколко проучвания върху животни показват, че спирулина увеличава производството на антитела, протеини за борба с инфекциите и други клетки, които подобряват имунитета и помагат за предотвратяване на инфекции и хронични заболявания като рак“.

Това не е изненадващо, тъй като в научната литература са публикувани над 70 статии, оценяващи способността на спирулина да въздейства върху раковите клетки!

В статията, публикувана през април тази година, учените от Чехия посочиха, че освен способността си да контролират нивата на холестерола в кръвта, „Спирулина е богата на тетрапиролни съединения, тясно свързани с молекулата на билирубина, мощен антиоксидант и антипролиферативен агент“.

Свързана статияГлухарче: Чай при Рак и Отслабване – Над 10 доказани ползи за здравето

6. Намалява кръвното налягане

Фикоцианинът е пигмент, открит в спирулина, който учените са открили, притежава антихипертензивни ефекти (намалява кръвното налягане). Японски изследователи твърдят, че това е така, защото консумирането на синьо-зелените водорасли обръща ендотелиалната дисфункция при метаболитния синдром.

Смятам, че това е изключително обещаващо за американците, защото метаболитният синдром бързо се превърна в една от основните причини за предотвратими болести днес, тъй като повишава риска от развитие на сърдечни заболявания, диабет и инсулт.

Свързана статияКои са най-ефикасните билки срещу високо кръвно

7.  Намалява холестерола

По същия начин, ползите от спирулина също са показали, че предотвратяват атеросклерозата и намаляват повишените нива на холестерола в кръвта.

Неотдавнашно изследване върху животни, публикувано в The Journal of Nutritional Science and Vitaminology, взима зайци, захранва ги с високо холестеролна диета (HCD), съдържащо 0,5% холестерол в продължение на четири седмици, и след това ги нахрани с HCD с 1% или 5% спирулина за още осем седмици.

След като осемседмичното проучване е приключило, нивата на LDL са намалели с 26% в групата, която яде 1% спирулина и 41% в групата, ядеща 5% спирулина, което силно подсказва, че колкото повече изяждаме, толкова повече ползи ще получим! Серумни триглицериди и общ холестерол също са значително намалени.

8. Намалява вероятността от инсулт

В проучването по-горе, изследователите са открили също, че дозата на спирулина намалява повърхността на иторта , което предполага, че тя може да предотврати атеросклероза и последващ инсулт. (17)

Важно е да запомните, че това клинично изпитване е проведено върху животни, които все още ядат HCD, и подчертава, че редовното потребление на спирулина може буквално да обърне щетите, причинени от яденето на лоша храна. ( изследване )

9. Ускорява Отслабването

Диетите с високо съдържание на хранителни вещества, богати на протеини, богати на храни, като спирулина, насърчават загуба на тегло и ниско съдържание на мазнини хранилища чрез различни механизми. Тъй като отнема повече енергия за метаболизиране, например, яденето на протеини спомага за поддържането на мускулната тъкан и допринася за изгарянето на мазнините.

Той също така може да ограничи глада, а хората с наднормено тегло най-много ще получат ползи от това.  За да увеличите максимално тази полза, опитайте да ядете високо протеиновата ви спирулина сутрин или по обяд вместо през нощта.

10. Преодолява проблемите на синусите

Известен като алергичен ринит, спирулина благоприятства организма чрез намаляване на възпалението, което причинява на хората проблеми със синусите, според многобройни проучвания.  В сравнение с проучванията с плацебо, спирулината е ефективна при намаляване на сърбежа, назалното отделяне, назалната конгестия и кихане.

Хранителни факти на спирулината

Тъй като това е може би най-хранителната плътна храна на планетата.  Eдна унция съдържа следното съдържание на хранителни вещества (24):

 • Калории (81)
 • Протеин (39 g)
 • Диетични фибри (1g)
 • Захар (0,9 г)

Мазнини:

 • Общо мазнини (3% дневна стойност)
 • Наситени мазнини (4%)
 • Омега-3 мастни киселини (230 mg)
 • Омега-6 мастни киселини (351 mg)

Минерали:

Възможни нежелани реакции

Необходимо е  да се уверите, че качеството и чистотата на спирулина, която консумирате, е от най-високи стандарти. По-специално, като всичко, което идва от морето, бъдете сигурни, че купувате само синьо-зелени водорасли, които нямат замърсяване. Според WebMD замърсената спирулина може да причини следното:

 • Поражения на черния дроб
 • Стомашни болки
 • гадене
 • повръщане
 • Слабост
 • жажда
 • Бързо сърцебиене
 • Шок и дори смърт

Leave a comment