10 впечатляващи ползи от Гинко Билоба- за енергия, настроение и памет

Някои от най-важните и уникални ползи за здравето на гинкото включват способността му да подобрява паметта, да увеличава зрението, да третира депресия, да облекчава болката

Също то стимулира циркулацията, да намалява кръвното налягане, предпазва нервната система и да стимулира здравето на сърцето.

Какво представлява Гинко Билоба?

Що се отнася до древните растения, нищо на планетата ни не е по-старо от дървото гинко билоба. Това е последният съществуващ клон от Ginkophyta, всички от които са изчезнали.

Гинко Билоба – ползи за здравето, лечение на болести и странични ефекти

За повече от 300 милиона години Гинко Билоба е успял да оцелее и остава само леко застрашен. Благодарение на широката гама от медицински качества и значението му за изследване на еволюцията на растенията, дърветата от гинко билоба са широко защитени по целия свят.

Това дърво е родено в Китай и все още се намира предимно там, тъй като е трудно да се произведат фиданки от дърветата, а някои  дървета са над 2500 години.

Това е много важно растение в традиционната китайска медицина, а ползите за здравето на гинко билоба са широко проучени.

Въпреки че все още е противоречива, гинко билоба е един от най-желаните билкови добавки на пазара.

Ядките, намерени в семена от гинко, се ядат в някои култури като деликатеси, особено за китайската Нова година, но най-честото използване на гинко е да се направи билкова добавка от екстракти от семената и листата. В традиционната медицина обикновено се препоръчва семена от гинко като афродизиак, но тези свойства не са доказани в съвременните изследвания.

Листата на гинко съдържат богати количества фенолни съединения, флавоноиди, терпеноиди и други органични химикали, от които се получава обширният списък от ползи за здравето на гинко.

Ползи за здравето на Гинко Билоба

Ползите за здравето на гинко билоба включват:

Лекува депресия

Ако страдате от депресия или хронични промени в настроението, Гинко Билоба е доказано, че е много ефективна при отстраняването на тези чувства чрез балансиране на хормоналните нива и повишаване на настроението ви.

Докато най-обещаващите резултати се наблюдават при възрастните хора, особено тези, които страдат от депресия в резултат на когнитивни затруднения, научните изследвания за по-младите хора, страдащи от депресия, също са обещаващи.

Подобрява когнитивните способности

Една от най-често възхвалените странични ефекти на екстракта от гинко билоба (GBE) е въздействието му върху познанието.

Някои изследвания показват, че способността на гинко билоба да увеличава паметта и задържането, да засили фокуса и да стимулира творческото мислене.

Противоречието, разбира се, произтича от това дали това е плацебо ефект, тъй като медицинските ползи от гинко са толкова широко известни, но милиони хора по света се обръщат към GBE за мозъчен тласък.

Лекува болестта на Алцхаймер и деменцията

Това, което медицинската общност може да се съгласи, е, че гинко билоба може да има положително въздействие върху хората, които страдат от когнитивни разстройства, като болестта на Алцхаймер и деменцията.

Постигнати са измерими подобрения в когнитивната способност и активност, главно поради антиоксидантните съединения в GBE, включително терпеноиди и флавоноиди, които стимулират нервната активност и поддържат когнитивните пътища свежи и чисти от амилоидна плака. Това е най-популярната употреба на гинко билоба, тъй като има най-много изследвания, които да подкрепят тези много важни твърдения.

Подобрява здравето на зрението

Втората най-честа причина за използването на гинко билоба е мощният му ефект върху зрението.

Не само, че антиоксидантите в гинко билоба помагат да се предпази очната система от окислителния стрес, като по този начин се предотвратява дегенерирането на макулата и катаракта, но за хората, страдащи от глаукома и други проблеми със зрението, GBE действително е показало подобряване на зрението.

Облекчаване на болката

Има леки аналгетични качества за гинко билоба, вероятно в резултат на противовъзпалителни свойства в органичните съединения. С други думи, когато възпалението намалява, това също причинява болката.

Това го прави популярен вариант за хора, които се възстановяват от наранявания или рани, както и тези, които страдат от хронични главоболия.

Регулира кръвния поток

Изследванията окончателно показаха, че екстрактът от гинко билоба е способен да увеличи дилатацията на кръвоносните съдове и да стимулира кръвообращението до крайниците на тялото, включително кожата и основните органи, като повишава енергията и силата.

Това увеличение на кръвния поток също помага на хората, които страдат от клаудикация или лоша циркулация, което им позволява да ходят на по-дълги разстояния без болка.

Често се приема от хора, страдащи от подагра, които се възползват от този анти-съсирващ ефект и противовъзпалителни свойства.

Сърдечно здраве

Екстрактът от гинко билоба също е свързан с понижаване на кръвното налягане и отстраняване на кръвните съсиреци в сърдечно-съдовата система.

Тези два нежелани реакции, когато се комбинират, могат да бъдат основен тласък за здравето на сърцето, тъй като разширяващите се кръвоносни съдове намаляват напрежението на сърцето, докато способността за предотвратяване на кръвосъсирването значително намалява шансовете ви да страдате от сърдечен удар или инсулт.

Предотвратяване на рака

Високото ниво на антиоксиданти, намерени в гинко билоба, включително богатото разнообразие от терпеноиди, флавоноиди и полифенолни съединения, се комбинират, за да се премахнат свободните радикали в тялото, опасните странични продукти на клетъчния метаболизъм, които атакуват здрави клетки и или причиняват апоптоза или мутация Ракови клетки.

С такава разнообразна гама от антиоксиданти, гинко билоба може да помогне да се предпази цялото тяло от хронични заболявания, най-вече от рак и сърдечни заболявания, защото свободните радикали отслабват стените на кръвоносните съдове на сърдечно-съдовата система.

Против стареене

Една от най-популярните поп култури на гинко билоба е тайна срещу стареенето. Докато много от твърденията са малко преувеличени, антиоксидантите в GBE помагат на кожата да остане здрава и здрава, забавя появата на бръчки и други възрастови петна, както и да ускори лечението на раните и да намали появата на белези.

Обобщение

Поради антикоагулантната природа на гинко билоба може да бъде опасно да се приемат за бременни жени, за менструатори или за хора с кръвни нарушения, които не позволяват кръвоснабдяването им. Дори малките наранявания могат да бъдат опасни, когато кръвта на човека не може да се съсирва.

Освен това, алергичните реакции към гинко билоба са умерено разпространени поради наличието на гинколколни киселини, някои от които са подобни на тези, открити в кашу или отровен бръшлян.

Бъдете внимателни, когато първо използвате гинко билоба и винаги обсъждайте потенциалните рискови фактори с медицински специалист, преди да добавите тази мощна билкова добавка към Вашия режим.

Референции:

Leave a comment