Ползи от Спирулина: 7 причини да я опитате (основно внимание на №1 )

Не ми харесва да използвам термина суперхрана, въпреки че със сигурност може да се приложи към спирулина (и понякога се използва за кокосово масло). Изненадващо, може би знаете това невероятно съединение с общото му име …

Това богато на хранителни вещества вещество е всъщност цианобактерия, което е пълно със здравословни ползи. Той е богат на хлорофил и като растения получава своята енергия от слънцето. Той има много предимства (въпреки че в противоречие с някои здравни твърдения, не съм виждал доказателства, че лекува рак или ХИВ).

Какво представлява Спирулина?

Спирулина е естествен прах от „водорасли“ (цианбактерии), който е невероятно висок в съдържанието на протеини  и добър източник на антиоксиданти, В-витамини и други хранителни вещества. Когато се събират правилно от незамърсени езера и водни тела, той е един от най-мощните източници на хранителни вещества.

Той до голяма степен се състои от белтъчини и есенциални аминокиселини и обикновено се препоръчва на вегетарианци поради високото си съдържание на  желязо.

Високата концентрация на протеин и желязо го прави идеална по време на бременност, след операция или по всяко време, когато имунната система се нуждае от тласък.

Предимства на спирулина

Спирулина има някои добри здравословни качества:

1. Най-хранителни вещества на планетата

Концентрацията на протеини и витамини в Спирулина доведе много хора да я класифицират като „най-хранителната плътна храна на планетата“. Има високо съдържание на редица елементи:

 • Протеин: Той се счита за пълен източник на висококачествен протеин и често се сравнява с яйцата за количеството протеин на грам. Протеинът в Spirulina е силно използваем и има степен на използване на нетните протеини между 50-61%
 • Витамин В1: Също така наречен тиамин, този витамин е необходим за усвояването на мазнини и протеини. Често се използва за повишаване на енергията, здравето на очите, мозъчната функция и подобряването на функционирането на нервите.
 • Желязо: Спирулина е любима храна за вегетарианци и вегани, защото е един от най-добрите растителни източници на желязо. Дори за тези, които консумират месо, тя има силно абсорбируема форма на желязо, която е лека за храносмилателната система.
 • Калций: Спирулина също е невероятно висока в калций с над 26 пъти калций в млякото.

Спирулина е чудесен източник на други хранителни вещества, включително (според Wikipedia): „Съдържа витамини В-1 (тиамин), В-2 (рибофлавин), В-3 (никотинамид), В-6 (фолиева киселина), витамин С, витамин D, витамин А и витамин Е. Той също така е източник на калий, калций, хром, мед, желязо, магнезий, манган, фосфор, селен, натрий и цинк. Спирулина съдържа много пигменти, които могат да бъдат полезни и бионалични „.

Важна забележка: Противно на твърденията, Спирулина не е добър източник на витамин В12 за хората. Въпреки че съдържа форма на В12, според изследванията е псевдовиамин В12, който не е резорбируем или ефективен при хора.

2. Съдържа Гама линоленова киселина (GLA) и Омега-3

Спирулина съдържа гама-линоленова киселина и Омега-3с-Спирулина е 65% протеин и аминокиселини, включително есенциалната мастна киселина гама линоленова киселина (GLA), която е получила много внимание за своите противовъзпалителни свойства, особено когато се приема с други качествени добавки от Омега-3 ,

GLA е трудно да се намери в хранителен източник и обикновено трябва да се създава от тялото. Спирулина е една от малкото храни с естествено съдържание на GLA.

Освен GLA, Spirulina съдържа също Омега 3-, 6 и 9 и е особено високо в Омега-3

 

3. Може да помогне за балансиране на кръвната захар

Проучванията показват, че спирулина може да бъде особено полезна при балансиране на кръвната захар и в някои случаи може дори да бъде толкова ефективна, колкото и лекарствата за диабет. Други проучвания показват, че не само намалява кръвната захар, но може също да понижи HbA1c, което е дългосрочен маркер на нивата на кръвната захар.

4. Мощни антиоксиданти

Антиоксидантите са мощни вещества, които предпазват клетките от увреждане. Благодарение на десетилетия изследвания много от нас разбират значението на консумацията на достатъчно антиоксиданти от естествени източници, а спирулина е чудесен избор.

Антиоксидантът, който прави уникалната спирулина, се нарича фикоцианин, който е мощен противовъзпалителен.

Тази Спирулина е тествана от независима лаборатория и е установено, че има ORAC (Оксиден радикален абсорбционен капацитет) над 24 000, което е 4 пъти ORAC повече от боровинки. Резултатът на ORAC обикновено се използва за измерване на антиоксидантните способности и концентрация в различни храни.

5. Може да помогне на тези с алергии

Някои изследвания предполагат, че спирулина може да бъде от полза за тези с алергии и алергични реакции. (Източник)

Това вероятно се дължи на намаляването на възпалението, което води до запушване на носа и други проблеми. В проучванията тези, които приемали спирулина, са забелязали намаляване на назалната конгестия, сърбеж и кихане.

7. Помага при интензивни тренировки

Спирулина е известно, че увеличава изгарянето на мазнините по време на тренировка. Високото съдържание на антиоксиданти го прави благоприятно за намаляване на окисляването, предизвикано от упражненията, което води до мускулна умора и неспособност за натрупване на мускули.

В действителност проучванията установиха, че:

 • Повишена издръжливост
 • Намалено мускулно увреждане при физически упражнения

Как да консумираме спирулина ?

Ползите за здравето от Спирулина са огромни, но не забравяйте да изберете такъв, който е органичен, тъй като други могат да бъдат замърсени или имат нитрати съединения като добавки.

Той има вкус като езерна вода, макар че много хора предпочитат добавки като  висококачествени спирулинова капсула.

Можете също така да се смесвате във вода и да пиете направо, макар че много хора имат проблеми с това. Фосфорът го прави полезен за режима на реминерализиране на зъбите и най-добре е да се вземе с източник на Омега-3. Това е противовъзпалителни свойства са били полезни за някои със ставни болки или други видове възпаление.

Предупреждения за спирулина

Тези с PKU трябва да се консултират с лекар преди да приемат, тъй като съдържат тази аминокиселина. Тези, които се приемат всякакъв вид лекарство против коагулацията, трябва да се консултират с лекар преди да започнат (или да спрат) да приемат спирулина. Някои хора с автоимунно заболяване не се справят добре с тази добавка. Ако сте бременна, кърмите или имате някакво заболяване, първо се консултирайте с лекаря си, тъй като често не се препоръчва за бременни или кърмещи жени.

Дали това е същото като Хлорела  ?

Кратък отговор: Не, въпреки че споделят някои прилики.

И двата вида водорасли, но има някои основни разлики:

 • Структура: Хлорела е едноклетъчен водорасли с ядро, докато Spirulina е многоклетъчно растение без ядро. По тази причина хлорелата е много по-малка и действа по различен начин в тялото.
 • Цвят: Спирулина е цианобактерии, синьо-зелен тип водорасли, докато Chlorella е зелена водорасли.
 • Количество нуклеинови киселини: И двата са добър източник на нуклеинови киселини, въпреки че Chlorella има почти два пъти повече на грам. Нуклеиновите киселини са важни фактори за ДНК и РНК в тялото.
 • Хранителна способност: Хлорела трябва да премине през процес, за да разруши клетъчните си стени, преди да е биодостъпен и използваем от тялото.
 • Съдържание на хлорофил:Хлорела е по-висока в хлорофил, с почти двойно повече количество.
 • Желязо, протеин и GLA: Хлорела не е голям източник на желязо, протеини и полезна гама-линоленова киселина (GLA).
 • Тежки метали: Хлорела има уникални свойства в клетъчните си стени, които го правят да се свързва с тежки метали и други замърсители.

Източници:
Медицински център на университета в Мериленд Доклад за спирулина

Leave a comment