6 страшни причини за болки в ставите: Причини, симптоми и лечение

Болки във всички стави. Болки в ставите на ръцете. В тазобедрената става. В ставите на краката. Възпаление на ставите лечение. Лекарства за стави и кости. Болки в ставите и мускулите. Болки в тазобедрената става лечение . Фастум гел

Съединенията образуват връзките между костите. Те осигуряват поддръжка и ви помагат да се движите. Всяко увреждане на ставите от заболяване или нараняване може да повлияе на вашето движение и да причини много болка.

Много различни състояния могат да доведат до болезнени стави, включително остеоартрит, ревматоиден артрит, бурсит, подагра, щамове, навяхвания и други наранявания. Болката на ставите е изключително често. В едно национално проучване около една трета от възрастните съобщават за болка в ставите през последните 30 дни. Коляното болка е най-често срещаната жалба, последвана от болки в рамото и тазобедрената става, но болката в ставите може да засегне всяка част от тялото ви, от глезените и краката до раменете и ръцете. С напредването на възрастта болезнените стави стават все по-чести.

Болката в ставите може да варира от леко дразнещо до изтощаващо. Тя може да изчезне след няколко седмици (остра) или да продължи няколко седмици или месеци (хронично). Дори краткосрочната болка и подуване на ставите могат да повлияят на качеството на живот. Каквато и да е причината за болката в ставите, обикновено можете да я управлявате с медикаменти, физическа терапия или алтернативни лечения.

Вашият лекар първо ще се опита да диагностицира и лекува състоянието, което причинява болки в ставите. Целта е да се намали болката и възпалението и да се запази съвместната функция. Опциите за лечение включват:

Медикаменти

За умерена до тежка ставна болка с подуване могат да се облекчат нестероидни противовъзпалителни средства (НСПВС) като аспирин, ибупрофен (Advil, Motrin) или натриев напроксен (Aleve). По-ново поколение НСПВС, известни като инхибитори на Cox-2 (целкоксиб), също е полезно средство за облекчаване на болката, но всички, с изключение на едно от тези лекарства (Celebrex), са били отстранени от пазара поради повишен риск от инфаркт, инсулт и други сърдечно-съдови събития. НСПВС също могат да имат нежелани реакции, които потенциално увеличават риска от стомашно-чревно кървене.

Ако имате по-лека болка без подуване, ацетаминофен (тиленол) може да бъде ефективен. Бъдете внимателни, когато приемате това лекарство, особено ако пиете алкохол, защото високите дози могат да причинят увреждане на черния дроб. Поради рисковете, трябва внимателно да приемате тези болкови лекарства.

Ако болката Ви е толкова тежка, че НСПВС и лекарства Cox-2 не са достатъчно ефективни, вашият лекар може да Ви предпише по-силно лечение с опиоиди. Тъй като опиоидните лекарства могат да причинят сънливост, трябва да ги използвате само под лекарска грижа. Те също така могат да причинят запек, която можете да облекчите, като вземате лаксативи.

Други лекарства, които могат да помогнат за облекчаване на болката, включват:

 • Мускулни релаксанти за лечение на мускулни спазми (могат да се използват заедно с НСПВС за увеличаване на ефекта)
 • Някои антидепресанти и антиепилептични лекарства (които взаимодействат с сигнали за болка)

Точни агенти

Капсаицин – вещество, намерено в лют червен пипер – може да облекчи ставните болки от артрит и други състояния. Капсаицинът блокира веществото Р, което помага за предаването на сигнали за болка и предизвиква отделянето на химикали в организма, наречени ендорфини, които блокират болката. Страничните ефекти на капсаициновия крем включват изгаряне или изтръпване в областта, където се прилага. Друг локален вариант е крем за артрит, съдържащ съставката, метил салицилат (Ben Gay).

Инжекциите

За хора, които не намират облекчение на болката от орални или локални лекарства, лекарят може да инжектира стероиден медикамент (който може да се комбинира с локална упойка) директно в ставата на всеки три месеца до четири месеца. Стероидните инжекции се използват най-често при пациенти с артрит, ставно заболяване или тендинит. Процедурата е ефективна, но в повечето случаи ефектът е временен. То може да има и странични ефекти; ако стероидните инжекции маскират нараняване, бихте могли да преустановите връзката и да я повредите още повече.

Физиотерапия

Можете да работите с физически терапевт, за да укрепите мускулите около ставата, да стабилизирате ставата и да подобрите обхвата на движение. Терапевтът ще използва техники като ултразвук, топлинна или студена терапия, електрическа нервна стимулация и манипулация.

Ако сте с наднормено тегло, отслабването може да облекчи част от натиска върху болезнените ви стави. Упражнението е един ефективен начин да отслабнете (заедно с диета), но бъдете внимателни, за да се придържате към упражненията с ниско въздействие, които няма да раздразнят ставата. Плуването и колоезденето са сред най-добрите упражнения, защото и двете ви позволяват да упражнявате ставите си без да им оказвате влияние. Тъй като водата е плаващо, плуването също така облекчава част от натиска върху вашите стави.

Домашни грижи

Можете да облекчите кратковременната болка в ставите с няколко прости техники у дома. Един метод е известен със съкращението, ЦЕНА:

 

 • Защитете ставата със скоба или обвивка.
 • Поставете ставата, като избягвате всякакви дейности, които причиняват болка.
 • Залейте ставата около 15 минути, няколко пъти всеки ден.
 • Компресирайте ставата, като използвате еластична обвивка.
 • Издигнете ставата над нивото на сърцето си.

Прилагането на лед към болезнените ви стави може да облекчи болката и възпалението. За мускулни спазми около ставите, опитайте да използвате нагряваща подложка или опаковка няколко пъти на ден. Вашият лекар може да Ви препоръча да залепите лентата или шината, за да сведете до минимум движението или да намалите болката, но избягвайте да поддържате ставата твърде дълго, защото в крайна сметка може да стане твърд.

 

Алтернативни лечения

Някои изследвания показват, че глюкозаминът и добавките от хондроитин могат да помогнат при болката в ставите и да подобрят функцията. И двете вещества са компоненти на нормалния хрущял, което спомага за възстановяването на костите и предпазва ставите. Добавките на глюкозамин и хондроитин се предлагат под формата на капсули, таблетки, прах или течност. Въпреки че тези добавки не работят за всички, те са безопасни да опитат, защото нямат значителни странични ефекти.

Какво причинява болка в ставите?

Ставите са части от тялото, където се срещат костите ви. Свръзките позволяват на костите на вашия скелет да се движат. Съединенията включват:

 • раменете
 • бедрата
 • лактите
 • колене

Болката на ставите се отнася до дискомфорт и  в костите на тялото. Болката в ставите е често срещано оплакване. Обикновено не се изисква посещение в болница. Понякога болката в ставите е резултат от заболяване или нараняване. Артритът също е често срещана причина за болки в ставите. Това обаче може да се дължи и на други условия или фактори.

Артрит

Една от най-честите причини за болка в ставите е артритът. Двете основни форми на артрит са остеоартрит (ОА) и ревматоиден артрит (RA).

Според Американския колеж по ревматология ОА е най-често при възрастни над 40-годишна възраст. Той прогресира бавно и има тенденция да засегне често използвани стави като:

 • китките
 • ръце
 • бедрата
 • колене

Болките в ставите, дължащи се на ОА, са резултат от разрушаване на хрущяла, който служи като възглавница и амортисьор на ставите.

Втората форма на артрит е RA. Според фондацията за артрит, РА засяга около 1,5 милиона американци. Тя по-често засяга жените, отколкото мъжете. Тя може да деформира и обезсилва ставите с течение на времето. RA причинява болка, възпаление и натрупване на течности в ставите, тъй като имунната система на организма атакува мембраната, която линизира ставите.

Други причини

Болката в ставите може да бъде причинена от:

 •  възпаление на подложките за възглавнички около ставите
 • кожна туберкулоза
 • подагра
 • някои инфекциозни заболявания като заушка, грип и хепатит
 • хондромалация на патела или разрушаване на хрущяла в колянната става
 • нараняване
 • тендинит или възпаление на сухожилието
 • инфекция на костта
 • прекомерна употреба на ставите
 • рак
 • фибромиалгия
 • остеопороза
 • саркоидоза
 • рахит

Симптомите на болката в ставите

В някои случаи болката в ставите ви изисква да се обърнете към лекар. Трябва да направите среща с лекар, ако не знаете причината за болката в ставите и имате други необясними симптоми. Трябва също така да видите лекар, ако зоната около ставата е подута, червена, нежна или топла при докосване, болката продължава три дни или повече или имате треска, но няма други признаци на грип.

Отидете в спешното отделение, ако възникне някое от следните:

 • Вие сте имали сериозно нараняване.
 • Подуването на ставата става внезапно.
 • Сместа е напълно неподвижна.
 • Имате тежка ставна болка.

Как мога да предотвратя болката в ставите?

Дали болката в ставите може да се предотврати зависи от това дали е причинена от нараняване или заболяване. Уврежданията на ставите често могат да бъдат предотвратени от подходящите спортни упражнения  и тренировки. Болестите обикновено не могат да бъдат избегнати, но след като са започнали програми за медицинско лечение, те могат да бъдат от съществено значение за предотвратяване на повтарящи се ставни болки.

Бенгей / Bengay болкоуспокояваща маз 50гр

Болкоуспокояваща маз за облекчаване на ставни и мускулни болки

Ben-Gay е маз за локално приложение, което се прилага за облекчаване на ставни и мускулни болки от възпалително естество, скованост и болки в ставите, лумбосакрални болки от спастичен характер.

Когато имате възпаления и от това Ви болят ставите и мулкулите, не позволявайте на болката да попречи на движението Ви – използвайте Бен Гей, за да се радвате на движение без болка.

 

Волтарен форте гел 2.3% 50 гр.

Волтарен форте 2.32% Гел се прилага за лечение на болка, намаляване на възпалението и отока при редица болезнени състояния, засягащи ставите и мускулите.
Волтарен форте 2.32% Гел е подходящ за лечение на:

Възрастни и юноши над 14 години:

Мускулни и ставни травми (навяхвания, изкълчвания, разтежения, натъртвания, болки в гърба, спортни травми). ВОЛТАРЕН ФОРТЕ 2.32% Гел води до бързо облекчаване на средна до силна болка, подобрява двигателната способност на пациентите и помага за възстановяване на нормалното състояние;
Възпаление на сухожилията (например „тенис лакът“), оток на лакътя или коляното.

Репарил -гел N

Репарил -гел N е специално разработен продукт на алкохолна основа, който въздейства в три направления: намалява отоците, възпрепятства възпаленията и намалява болката.

Есцинът прониква в кожата, където възпрепятства събирането на течности в тъканите и появата на отоци. Локалните отоци, предизвикващи чувството за тежест и напрежение, бързо се отстраняват. Възпалителните процеси бързо и ефективно се овладяват. Диетиламиносалицилатът усилва противовъзпалителния ефект и има изразено болкоуспокояващо действие.

Репарил – гел N притежава освен това и следните преимущества:

• той е прозрачен и прониква бързо и напълно в болните участъци;

• той не омазнява бельото и дрехите, не зацапва и поради това е много приятен за употреба;

• той охлажда засегнатите участъци и се понася добре дори и от чувствителна кожа

Фастум гел

Фастум гел не се препоръчва на жени които са бременни или кърмят. 
Веднага цлед употребата на фастум гел третираното място да не е излага на слънчева светлина или на солариум. Да не се прилага в големи количества на голяма част от кожата с превръзка може да доведе до свъх чувствителност или асма. Фастум гел не трябва да се прилага на пациенти които са свръх чувствителни към аспирин кетопрофен или други нестероидни противовъзпалителни средства.

One thought on “6 страшни причини за болки в ставите: Причини, симптоми и лечение

Leave a comment