Билкови чайове

9 невероятни ползи на чай от коприва

Въпреки че не е първият вид чай, който много хора избират, чаят от коприва е вкусна и полезна напитка, която може да облекчи болката, да успокои алергиите, да подобри имунната система, да предпази сърцето, да оптимизира храносмилането, да облекчи възпалението и да излекува кожата.

Какво е чай от коприва?

Намиращa се в Европа, Азия и Северна Африка, копривата е произходът на чаят от коприва и има научното име Urtica dioica. Това, което прави тази напитка особено интересна, е, че пет от шестте основни сорта на това растение са покрити с малки трихоми, които ефективно доставят хистамини и други дразнители в кожата, когато влизат в контакт с хора и други животни. Този защитен механизъм има за цел да попречи на хората да ядат или берат растенията, но без резултат.

В продължение на хиляди години, острата коприва е била използвана по целия свят за много неща, включително като билково лекарство, фибри и хранителен източник. Ако се накисне  копривата във водата, химикалите, причиняващи тези болезнени ужилвания, се неутрализират, което прави растението безвредно. Като източник на храна, листата са пълни с белтъчини, еквивалентни на спанака, а същите листа могат да се изсушат и да се превърнат в чай от коприва. Цветовете на растението също често се използват при приготвянето на чай.

Чаят може да бъде доста силен и има бърз ефект върху тялото, главно поради флавоноидите, каротеноидите, витамините и минералите, открити в растението. Той е особено богат на калций и магнезий в много по-големи концентрации, отколкото други листни зелени зеленчуци, които често се хвалят с тяхното минерално съдържание.

Тези хранителни вещества могат да бъдат достъпни директно чрез чай от коприва, поради което е толкова търсена в целия свят. Само антиоксидантите са достатъчни, за да направят тази здравословна храна невероятно, но специфичните ефекти на това растение, открити през годините, го правят още по-привлекателно за естествено лечение. Сега, нека да разгледаме по-отблизо много от впечатляващи ползи за здравето на чаят от коприва.

Ползи за здравето на чаят от коприва

Ползите за здравето на чашата от коприва включват следното:

Грижа за кожата

Макар че в тази област леко липсват последователни проучвания, чаят от коприва традиционно се използва за грижа за кожата в много части на света. Аналгетичните и противовъзпалителни способности на коприния чай могат да помогнат за облекчаване на симптомите на акне, екзема, дразнене и други дефекти, които разресват вашата кожа. Антиоксидантите, съдържащи се в чая, също могат да помогнат за бързото излекуване и да предотвратят появата на белези от кожата. Можете да пиете чая, за да получите тези ефекти, или да позволите на чая да се охлади, след това го прилагайте върху кожата с кърпа и се уверете, че остава за максимално усвояване.

Подобрява здравето на бъбреците

Най-обещаващото и добре проучено предимство на коприния чай е свързано с ефекта му върху бъбреците. Като силен диуретик, коприненият чай може да спомогне за стимулиране на здравословно, последователно уриниране и дебит. Много хора страдат от доброкачествена хиперплазия на простатата, която може да засегне редица уринарни и сексуални аспекти на живота ви и има малко надеждно лечение за нея. Установено е, че чашата от коприва намалява тези симптоми и подобрява здравето на простатата, като същевременно увеличава нивото на тестостерона в организма, което помага при някои сексуални странични ефекти на заболяването. Той може също да помогне за предотвратяване на развитието на камъни в бъбреците.

Подобрява храносмилането

Антиоксидантната и противовъзпалителна природа на този чай го прави чудесен за борба с храносмилателни проблеми, като например IBS, запек, диария и общо разстройство на стомаха, причинено от бактериални дисбаланси в червата. Чаят от коприва може да помогне и за унищожаването на червеи и паразити, като отново доведе здравето ви на стомашно-чревния тракт и стимулира растежа на полезните бактерии.

Укрепва имунната система

Флавоноидите и каротеноидите, които се намират в чайове от коприва, заедно с високата концентрация на витамин С, правят тази напитка ефективна бустер за имунната система. Антиоксидантите са мощни вещества, които могат да търсят и неутрализират свободните радикали, опасните странични продукти на клетъчния метаболизъм, които могат да причинят клетъчна мутация и хронични заболявания. Освобождавайки имунната система от борбата с оксидативния стрес, чашата от коприва може да работи като първа линия на имунната защита.

Предотвратява и лекува остеопороза

Има огромно количество здрави минерали, които се намират в копринените чайове, включително калций, магнезий и желязо. Това не само прави това разнообразие от чай отлично за хора, страдащи от анемия, но също така помага за предотвратяване на постепенното разпадане на костната минерална плътност с възрастта. От съществено значение е да получим минералите, от които се нуждаем, докато остареем, за да се борим с настъпването на остеопороза. Антиоксидантите и минералите, открити в този чай, са отлични начини да запазите тялото си усещането за младост.

Подобрява болката и намалява възпалението

Има естествени аналгетични и противовъзпалителни съединения в коприва, които ги правят толкова популярни в историята. Независимо дали използвате този чай, за да успокоите болката на изтегления мускул, възпалено гърло, главоболие или някакво нахлуване или натъртване, често можете да получите облекчение преди да завършите чашата си. Външното приложение на копринен чай може да бъде също толкова ефективно и по-директно, но тези ефекти също се усещат, когато чаят се пие.

Лекува алергичните реакции

По ирония на съдбата, когато ужилване на коприва удари кожата, преди да бъде напоена до неутрално състояние, те причиняват интензивна алергична реакция на засегнатото място. Въпреки това, химическите вещества и органичните съединения, които се намират в коприва също действат като антихистамини, ако се консумират като чай.

Последната дума за предупреждение: Докато чаят от коприва има много очевидни ползи за здравето, има някои притеснения, особено за бременните жени, тъй като това може да доведе до хормонални флуктуации, които могат да бъдат опасни за развитието на плода.

Също така, ако прибирате листа от коприва от дивата природа за лична употреба, уверете се, че не чакате твърде късно през сезона, тъй като някои съединения се увеличават в концентрация по-късно през сезона, а именно тези, които могат да навредят на бъбреците и да увеличат вероятността от развитието на камъни в бъбреците. Преди да добавите някакво ново билково лекарство , винаги е добра идея първо да поговорите с Вашия лекар.

 

Тагове

Ivan Nikolov

Иван Николов е част от екипа на bilkabg.com и изработва статии въз основа на изследвания и информация на сайтовете healthline.com, mayoclinic.org и ncbi.nlm.nih.gov

На темата прочети също

Вашият коментар

Back to top button
Close
Close