Как ябълковият оцет може да промени живота ви ?

От векове оцетът се използва за различни домакински и готварски цели.

Също така е древно народно средство, за което се твърди, че помага при всякакви здравословни проблеми.

Най-популярният оцет в  здравна общност е оцет от ябълков сайдер.

Твърди се, че това води до всякакви ползи, някои от които се подкрепят от науката.

Какви са най-големите ползи от ябълковият оцет ?

Това включва загуба на тегло, понижаване на нивата на кръвната захар и подобрени симптоми на диабет.

Ето 6 ползи за здравето на оцет от ябълков сайдер, които се подкрепят от научни изследвания.

1. Висока в оцетна киселина, която има мощни биологични ефекти

Оцетът се извършва в двуетапен процес, свързан с начина на приготвяне на алкохола .

Първата стъпка е да са натрошени ябълките (или ябълково ябълково вино) на дрожди, които ферментират захарите и ги превръщат в алкохол.

Във втория етап бактериите се добавят към алкохолния разтвор, който по-нататък ферментира алкохола и го превръща в оцетна киселина … основното активно вещество в оцета.

На френски думата „оцет“ всъщност означава „кисело вино“.

Биологичният, нефилтриран ябълков оцет (като Bragg’s) също съдържа „майка“, нишки на протеини, ензими и приятелски бактерии, които дават на продукта мътна, паяжина подобна външност.

Някои хора вярват, че „майката“ е отговорна за повечето от ползите за здравето, въпреки че понастоящем няма проучвания в подкрепа на това.

Ябълковият оцет съдържа само около 3 калории на супена лъжица, което е много ниско.

В него няма много витамини или минерали, но съдържа малко количество калий. Качественият ябълков оцет също съдържа някои аминокиселини и антиоксиданти.

2. Може да убие много видове бактерии

Оцетът може да помогне за унищожаването на патогени, включително бактерии .

Той традиционно се използва за почистване и дезинфекция, лечение на гъбички на ноктите, въшки, брадавици и ушни инфекции.

Много от тези приложения обаче понастоящем не са потвърдени от проучвания.

Хипократ, бащата на съвременната медицина, използва оцет за почистване на рани преди повече от две хиляди години.

Оцет се използва като консервант за храна, а проучванията показват, че той инхибира бактериите (като Е. coli) да растат в храната и да я развалят .

Ако търсите естествен начин да запазите храната си … тогава ябълковият оцет може да бъде много полезен.

Има и анекдотични съобщения за разреден ябълков оцет от ябълков оцет, който помага с акне, когато се прилага върху кожата, но не намерих никакви изследвания, за да потвърдя това, така че го вземе със зърно от сол.

3. Намалява нивата на кръвната захар и се бори с диабета

Най-успешното приложение на оцет досега е при пациенти с диабет тип 2.

Диабетът тип 2 се характеризира с повишени кръвни захари, или в контекста на инсулинова резистентност или неспособност да произвежда инсулин.

Въпреки това повишената кръвна захар също може да бъде проблем при хора, които нямат диабет … се смята, че това е основна причина за стареене и различни хронични заболявания.

Така че, почти всички хора трябва да се възползват от запазването на нивата на кръвната си захар стабилни.

Най-ефективният (и най-здравословен) начин да направите това е да избягвате рафинирани въглехидрати и захар, но ябълковият оцет може също да има силен ефект.

Установено е, че оцет има многобройни ползи за инсулиновата функция и нивата на кръвната захар:

  • Подобрява инсулиновата чувствителност по време на висококапацително хранене с 19-34% и значително понижава кръвната глюкоза и инсулиновите отговори (7).
  • Намалява кръвната захар с 34%, когато яде 50 грама бял хляб (8).
    2 супени лъжици оцетен ябълков оцет преди лягане може да намали захарта на кръвта на гладно с 4% .
  • Многобройни проучвания, както при плъхове, така и при хора, показват, че оцетът може да увеличи чувствителността към инсулина и значително да намали реакциите на кръвната захар по време на хранене .
  • Поради тези причини оцет може да бъде полезен за хора с диабет, преддиабет или тези, които искат да запазят нивата на кръвната си захар ниски до нормални по други причини.

Ако понастоящем приемате лекарства за понижаване на кръвната захар, консултирайте се с Вашия лекар преди да увеличите приема на ябълков оцет.

4. Помага да отслабнете и да чувствате пълноценни

Като се има предвид, че оцет понижава нивото на кръвната захар и инсулина, има смисъл, че може да ви помогне да отслабнете.

Няколко изследвания на хора показват, че оцетът може да увеличи насищането, да ви помогне да ядете по-малко калории и дори да доведете до действителни паунда, загубени по скалата.

Оцет заедно с висококачествени ястия може да увеличи чувството за пълнота и да накара хората да ядат 200-275 по-малко калории за останалата част от деня  .

Чрез намаляване на приема на калории, това трябва да се превърне в намалено тегло с течение на времето.

Проучване при пациенти със затлъстяване показва, че ежедневното потребление на оцет води до намаляване на корема, обиколката на талията, понижаване на триглицеридите в кръвта и загуба на тегло.

  • 15 мл (1 супена лъжица): Изгубени 2,6 кг или 1,2 килограма.
  • 30 мл (2 супени лъжици): Изгубени 3,7 кг или 1,7 килограма.

Все пак … имайте предвид, че това проучване продължава 12 седмици, така че истинските ефекти върху телесното тегло изглеждат доста скромни.

Това се каза, просто добавянето / изваждането на единични храни или съставки рядко има забележим ефект върху теглото.

Това е цялата диета / начин на живот, който има значение … трябва да съчетаете няколко ефективни методи, за да видите резултатите.

Като цяло изглежда, че ябълковият оцет може да бъде полезен като средство за отслабване, главно чрез насърчаване на насищането и понижаване на нивата на глюкозата и инсулина.

5. Намалява холестерола и намалява риска от сърдечни заболявания

Сърдечно-съдовите заболявания (сърдечни заболявания и инсулт) в момента са най-голямата причина за смърт в света  .

Известно е, че няколко измерими биологични фактора са свързани с намален или повишен риск от сърдечно-съдово заболяване.

Няколко от тези „рискови фактори“ се оказаха подобрени при консумацията на оцет … но всички проучвания бяха направени при плъхове.

Тези изследвания на плъхове показват, че ябълковият оцет може да понижи нивата на холестерола и триглицеридите .

Ябълковият оцет може също така да съдържа антиоксидантната хлорогенна киселина, за която е доказано, че предпазва LDL холестероловите частици от окисляване, решаваща стъпка в процеса на сърдечно заболяване  .

Съществуват и някои проучвания, които показват, че оцетът намалява кръвното налягане (основен рисков фактор) при плъхове  .

За съжаление, това, което работи при животните, не винаги работи при хората.

Единственото човешко доказателство е наблюдателно изследване от Харвард, което показва, че жените, които ядат салатен превръзки с оцет, имат намален риск от сърдечни заболявания  .

Но този тип изследване може да покаже само сдружение, то не може да докаже, че оцетът е причинил нещо.

6. Може да има защитни ефекти срещу рака

Ракът е ужасно заболяване, характеризиращо се с неконтролируем растеж на клетките.

Някои проучвания показват, че оцетът може да убие раковите клетки и да намали туморите  .

Всички проучвания обаче се извършват в изолирани клетки в епруветки или плъхове, което не доказва нищо за това, което се случва в живия, дишащ човек.

Освен това, повечето от проучванията са направени за оцет от оцет, а не ябълков оцет.

Това, което се казва, някои наблюдателни изследвания (които не доказват нищо) показват, че поглъщането на оцет е свързано с намален рак на хранопровода в Китай, но увеличава рака на пикочния мехур в Сърбия  .

Като цяло … възможно е оцетният ябълков оцет да помогне за предотвратяване на рака, но определено е преждевременно да се направят препоръки, базирани на настоящото изследване.

Странични ефекти, дозировка и как да го използвате

Има много диви твърдения за оцет ябълков сайдер в интернет.

Някои казват, че това може да увеличи енергийните нива и да има всички благотворни ефекти върху здравето.

За съжаление … много от тези твърдения не се подкрепят от науката.

Разбира се, липсата на доказателства не е доказателство, че нещо не се случва и анекдотът често се оказва подкрепен от науката по линията.

Като се каже, не бих задържал дъха си да чака повече проучвания, тъй като научните изследвания за естествени здравни продукти като тези са малко и далеч.

От малкото налични доказателства мисля, че оцет от ябълков сайдер може да бъде полезен и определено е добър кандидат за някаква самопроизводителност, ако се интересувате от него.

Най-малко ябълковият оцет изглежда ясен. Не се наблюдават странични ефекти при нормална консумация.

Най-добрият начин да го включите във вашата диета е да го използвате във вашето готвене … за салатни превръзки, домашна майонеза и такива неща.

Някои хора също обичат да я разреждат във вода и да я пият като напитка. Честите дози варират от 1-2 супени лъжици (5-10 mL) до 1-2 супени лъжици (15-30 mL) на ден.

Определено не отивайте над това, защото излишната консумация може да има вредни ефекти.

Възможно е също така да се приема под формата на хапчета / таблетки, но не препоръчвам това, защото едно проучване през 2005 г. показа, че истинското съдържание на оцет в тези добавки е силно съмнително (33).

Съществува и доклад за жена, която има таблетка от ябълков оцет, поставена в гърлото й, което води до изгаряния на хранопровода.

Препоръчва се да използвате биологичен, нефилтриран ябълков оцет с „майка“. Браг е най-популярният вариант.

 

Leave a comment