Хранителни и минерални добавки

Ползи от Селен, признаци на недостиг и храни!

Ползи от селен

Селенът е от минералите, които се срещат естествено в почвата и се появяват и в някои храни и има дори малки количества във водата.

Селенът е изключително жизненоважен минерал за човешкото тяло, тъй като увеличава имунитета, участва в антиоксидантната дейност, която защитава от увреждания и възпаления на свободните радикали и играе ключова роля за поддържането на здравословен метаболизъм.

Според проучванията консумацията на много естествено срещащи се селен има положителни антивирусни ефекти, е от съществено значение за успешното мъжки и женски фертилитет и репродукция, а също така намалява риска от рак, автоимунни заболявания и заболявания на щитовидната жлеза.

Как селенът помага на вашето тяло ?

Селенът може да играе важна защитна роля в организма, защото увеличава антиоксидантните способности и качеството на кръвния поток, като по този начин повишава устойчивостта на организма срещу болести и стрес. Селенът често се възхвалява за ролята си в антиоксидантната активност, която намалява увреждането и възпалението на свободните радикали.

Това означава, че селенът е от полза за вашето тяло, като помага да се предотвратят общите форми на рак, да се противодейства на вирусите, да се предпазва от сърдечни заболявания и да се забавят симптомите, свързани с други сериозни състояния като астма.

Естествените източници на храна, които са с високо съдържание на селен, са бразилски орехи, яйца, черен дроб, риба тон, треска и слънчоглед, в допълнение към домашните птици и някои видове месо.

Сред здравите хора в България се смята, че недостигът на селен е необичаен. Обаче хората с определени здравословни състояния като ХИВ, болестта на Крон и други нарушения, които увреждат абсорбцията на хранителни вещества, са свързани с ниски нива на селен, които могат да доведат до недостиг на селен.

Виж още:

9 Изключителни ползи от силиций

Топ 10 богати на калий храни + калиеви ползи

Топ 8 ползи от селен

Ето само няколко начина, по които селенът облагодетелства тялото ви:

1. Действа като антиоксидант и защитава от оксидативен стрес

Ползите от селен включват способността за борба със стареенето и подпомагане на имунната система чрез намаляване на щетите от свободни радикали. Селенът има синергичен ефект с други антиоксиданти като витамин Е, който дава възможност на организма да се бори с оксидативния стрес и да се защитава от ракови заболявания като рак на простатата и дебелото черво.

Той е основен компонент на глутатион пероксидазата, който е важен ензим за процесите, които защитават липидите (мазнините) в клетъчните мембрани. Селенът е необходим за борба с окислителното разграждане на клетките и за защита срещу мутация и увреждане на ДНК, които могат да причинят заболяване.

2. Помага за защита срещу рак

Селенът е особено полезен, ако имате слаба имунна система или анамнеза за рак във вашето семейство. Интервенциите, използващи лечение със селен при високи дози, показват, че селенът има полза от противоракови способности в организма.

Според проучванията селенът е ефективен при намаляването на риска от ракови заболявания, смъртността, причинена от рак, и сериозността на раковите заболявания, специално в черния дроб, простатата, колоректалния и белия дроб.

Селенът действа като малък механик в тялото. Той отива в ядрото на клетката, където се съхраняват ДНК и генома и открива щети. Той се прикрепя към защитни антиоксиданти като глутатион и след това работи за намаляване и възстановяване на щетите, причинени на ДНК, която остава неконтролирана, може да доведе до мутация на ракови клетки и туморен растеж.

Прави това, защото селенът има специална задача да активира селенопротеините, действайки в ензимна роля, която помага на антиоксидантите да вършат най-добрата си работа. Съществуват доказателства, че ползите от селен включват не само намаляване на риска от рак, но и намаляване на съществуващата ракова прогресия и туморния растеж.

3. Повишава имунитета

Според проучванията, селенът е необходим за правилното функциониране на имунната система и може да бъде ключово хранително вещество за противодействие на развитието на вируси, включително ХИВ. При пациенти, които вече са нахлули в HIV, е доказано, че селенът също е полезен за забавяне на прогресирането на болестта в СПИН.

4. Подобрява кръвния поток и намалява шансовете за сърдечно заболяване

Ниските концентрации на селен се свързват с повишен риск от сърдечно-съдово заболяване. Добавянето на селен или увеличаване на богатите на селен храни може да помогне да се предотврати коронарната болест на сърцето.

Смята се, че селен може да се възползва отново от здравето на сърцето чрез способността му да се бори с възпалението, да увеличи притока на кръв, да намали свободния радикален оксидативен стрес и да помогне с антиоксидантната активност.

Досега концентрациите на селен са обратимо свързани с коронарния риск от сърдечни заболявания при наблюдателни проучвания, въпреки че обсервативните проучвания понякога могат да доведат до подвеждащи доказателства и така констатациите са все още неубедителни относно това дали селенът обикновено се предписва на пациенти със сърдечни заболявания.

5. Регулира функцията на щитовидната жлеза

Изследванията показват чрез многобройни проучвания, че съществува връзка между метаболизма на щитовидната жлеза и дефицита на селен. Селенът действа като катализатор за производството на активни тиреоидни хормони.

Ако си представите, че тялото ви е производствено съоръжение, щитовидната жлеза ще бъде главният шеф, който отговаря за регулирането на цялата операционна система, така че когато щитовидната жлеза не работи правилно, има много сериозни, забележими последици.

Тироидната жлеза контролира много важни ежедневни функции на тялото, включително апетит, сън, температура, тегло, енергия и др.

Проблемът с правилната функция на щитовидната жлеза може да доведе до негативни симптоми като раздразнителност, мускулна слабост, умора, повишаване на теглото или загуба, проблеми със съня и много други реакции, поради което приемането на подходящо количество селен благоприятства щитовидната жлеза и тялото по много важни начини.

Дефицитът на селен е свързан с проблемите в щитовидната жлеза и как синтезира правилните хормони, поради което все повече и повече можем да видим стойността на използването на селен добавки за лечение на автоимунни и щитовидни заболявания.

Поради тези причини ползите от селен също се изследват, за да се види дали те могат да помогнат на пациентите с болестта на Хашимото, болестта на Grave и при бременни жени с анти-ТРО антитела. Селенът може да повиши имунитета, да намали автоимунните реакции и да намали възпалението при тези популации.

6. Помага за дълголетието

Проучванията показват колко важен е този жизненоважен минерал за нашето здраве и дълголетие. Ако искате да имате дълъг живот, селенът определено е минерал, който искате да включите във вашата диета.

Селенът също е изследван за лечение на десетки състояния, вариращи от астма до артрит; от заболяване на щитовидната жлеза до сърдечно заболяване. Рискът от тези състояния се увеличава с възрастта, така че консумиращият селен може да помогне за защита на тялото и да допринесе за дълъг живот.

7. Помага за намаляване на симптомите на астмата

Наблюдавателните проучвания показват, че пациенти с хронична астма могат да имат по-ниски нива на селен. Според проучвания, когато хората с астма приемат селенни добавки, те получават по-малко симптоми, свързани с астмата, отколкото тези, които са приемали плацебо.

Експерти смятат, че добавянето на селен може да бъде полезно допълнение към лечението на пациенти с хронична астма. Необходими са обаче повече изследвания, преди това да се превърне в редовна практика, тъй като те все още не трябва да определят пълния ефект на селен върху белодробната функция.

8. Може да помогне за увеличаване на плодовитостта

Селенът се изисква за правилното подвижност на сперматозоидите и също така увеличава притока на кръв, два ключови компонента, участващи в концепцията и побоя на безплодието.  Селенът се включва в капсулата на сперматозоидите и може да повлияе на поведението и функцията на сперматозоидите, докато се движат през вагиналния канал.
Изглежда, че както ниските, така и високите концентрации на селен в спермата се отразяват отрицателно върху броя на сперматозоидите, поради което целта им е да изпълнят препоръката, но не и да я надхвърлят, е важна за плодовитостта.

Препоръчителна доза селен

Важно е да отбележите, че ако вече консумирате подходящо количество селен от здравословна диета, консумирането на повече селен може да не е от полза и високите дози, достигащи 400 mcg, могат дори да бъдат вредни.

Експертите предупреждават, че е от решаващо значение обществеността да разбере, че ползите от селен работят най-добре, когато нивата са изпълнени чрез хранене на богати на селен храни. Никой не трябва да превишава препоръките чрез допълване с много високи дози, без да се консултира с лекар.

Препоръчителната дневна доза за селен зависи от възрастта Ви и е както следва, според USDA:

 • От 1-3: 20 микрограма / ден
 • Деца 4-8: 30 микрограма / ден
 • За 9-13: 40 микрограма / ден
 • Възрастни и деца над 14 години: 55 микрограма / ден
 • Бременни жени: 60 микрограма на ден
 • Кърмещи жени: 70 микрограма / ден

Най-добри източници на селен

Ето първите 11 храни, които естествено са с високо съдържание на следи от минерален селен (проценти, базирани на RDA от 55 мкг / ден за възрастни):

1. Бразилски орехи

1 чаша: 607 мкг (1,103% DV)

2. Яйца

1 средно яйце: 146 mcg (265% DV)

3. Слънчогледови семена

1 чаша: 105 mcg (190% DV)

4. Черен дроб (от агнешко месо  )

3 унции: 99 мкг (180% DV)

5. Корфиш – вид риба

3 унции: 64 мкг (116% DV)

6. Риба Тон

3 унции: 64 мкг (116% DV)

7. Херинга риба

3 унции: 39 мкг (71% DV)

8. Пилешки гърди

3 унции: 33,2 мкг (58% DV)

Причини за недостиг на селен

Селенът може да се открие в почвата и в хранителните източници. Всъщност съществуват 4 естествени типа минерален селен. 4-те естествени състояния на селен са: елементарен селен, селенид, селенит и селенит.

Два вида, селенит и селенит, се срещат предимно във водата, докато другите два вида селен са от видовете, намиращи се в почвата и следователно в хранителните източници. За хората основният път на консумиране на селен е чрез храна, последвана от вода и след това от въздуха.

Съдържанието на селен в почвата се различава много в зависимост от местоположението; например някои изследвания показват опасения, че части от Европа и Африка имат ниски нива на селен и че населението, живеещо в тези райони, може да страда от компрометиран имунитет заради това.

Има още данни в други проучвания, които показват, че намаляването на концентрацията на селен в кръвта се наблюдава в популациите в някои части на Обединеното кралство и в други страни от Европейския съюз, което обезпокоява здравните специалисти. Здравните органи се тревожат за няколко потенциални последици за здравето, които могат да се дължат на недостиг на селен.

Една от основните опасения е, че тези хора ще започнат да показват дори по-високи нива на хронични заболявания, които преобладават в САЩ, като рак и сърдечни заболявания.

Дори в хранителните източници количеството селен е до голяма степен зависимо от почвените условия, при които храната е нараснала, затова дори и в рамките на една и съща храна, селенът може да варира значително и ползите от селен могат да бъдат намерени в култури, отглеждани на определени места по- други.

Страданието от недостиг на селен е свързано с повишен риск от смъртност, лоша имунна функция и когнитивен спад.

Тестване за недостатъчност

Ако имате състояние, което ви излага на риск от недостиг на селен, може да искате да проверите нивата си, за да видите дали може да получите допълнителни ползи от селен, като вземете добавка. За да разберете текущите си нива на селен, можете да направите тест за кръв или коса, извършен от Вашия лекар.

Обаче кръвен тест ще ви покаже само количеството селен, което сте взели наскоро. И точността на тестовете за коса също не е много последователна, тъй като минералът се съхранява различно в различни органи и системи.

Например, щитовидната жлеза съхранява повече селен, отколкото навсякъде другаде в организма, защото селенът играе голяма роля в метаболитните процеси.

Нежелани реакции и селенови странични ефекти

Взети при нормални дози, селенът обикновено няма отрицателни странични ефекти.

Предозирането на селен може да предизвика реакции като лош дъх, треска, гадене и потенциални чернодробни усложнения или дори бъбречни и сърдечни проблеми, въпреки че те се появяват само при много високи нива на селен, които достигат статус на „отравяне“.

Отново токсичността на повечето форми на селен е рядка и обикновено се среща само при хора, които допълват с високи нива на селен. Твърде високи нива могат да доведат до отравяне със селен или токсичност и това може потенциално да бъде фатално или да доведе до инфаркт и дихателна (белодробна) депресия.

Националната програма по токсикология в САЩ също изброява някои видове селен като канцероген за животните, но няма доказателства, че всички видове могат да навредят на животните и това създава сериозен риск в ежедневните ситуации.

Получаване на достатъчно селен от вашата храна

За да добавите повече селен към диетата си естествено, опитайте някоя от рецепти, под които се отличават храни, богати на селен.

 • Ако харесвате сьомгата, опитайте да приемате по-често
 • Пилешка салата или кокосово орехово пиле
 • като странично ястие, можете да направите супа от гъби или зелен боб, който също има гъби в него
  Като лека закуска или десерт, може да приемате храните, които сме изброили по-горе.
Тагове

Ivan Nikolov

Иван Николов е част от екипа на bilkabg.com и изработва статии въз основа на изследвания и информация на сайтовете healthline.com, mayoclinic.org и ncbi.nlm.nih.gov

На темата прочети също

Вашият коментар

Back to top button
Close
Close

Като продължавате да използвате сайта, приемате използването на "бисквитки". Повече информация

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close