Мастурбацията и ефектите върху Вашето здраве: странични ефекти и ползи

Какво е мастурбация ?

Мастурбацията е обща дейност. Това е естествен и безопасен начин да изследвате тялото си, да се чувствате удоволствие и да освободите създаденото сексуално напрежение. Наблюдава се сред хора от всички среди, полове и раси.

Въпреки митовете, всъщност няма физически вредни странични ефекти от мастурбацията. Въпреки това, прекомерната мастурбация може да повлияе отрицателно на вашите взаимоотношения и ежедневието. Освен това, мастурбацията е забавно, нормално и здраво действие.

Продължете да четете, за да научите повече за страничните ефекти и потенциалните ползи за здравето от мастурбацията.

Странични ефекти на мастурбацията

Мастурбацията няма никакви вредни странични ефекти, въпреки че някои хора могат да се чувстват виновни за мастурбиране или да имат проблеми с хронична мастурбация.

Мастурбация и вина

Някои хора може да се чувстват виновни за мастурбация поради културни, духовни или религиозни убеждения. Мастурбацията не е нито погрешна, нито неморална, но все пак може да чуете послания, че самодоволството е „мръсна“ и „срамна“. Ако се чувствате виновни за мастурбацията, говорете с някой, на когото се доверявате, защо се чувствате по този начин и как можете да преминете тази вина. Има и терапевти, които се специализират в сексуалното здраве и могат да бъдат от полза.

Пристрастеност към мастурбацията

Някои хора могат и стават пристрастени към мастурбацията. Може да прекарате твърде много време, ако мастурбирате, ако мастурбацията ви кара да:

 • пречи на работата ви или ежедневните си дейности
 • пропусната работа или училище
 • да анулирате планове с приятели или семейство
 • пропускайте важни социални събития

Да бъдеш пристрастен към мастурбацията може да има отрицателно въздействие върху твоите взаимоотношения и други части от твоя живот. Мастурбирането твърде много може да прекъсне работата или дейността ви, което може да доведе до по-ниска производителност. Може да навреди и на вашите взаимоотношения и приятелства, защото не прекарвате толкова много време с близките си, колкото преди, или не обръщате внимание на техните нужди.

Ако се притеснявате, че сте пристрастени към мастурбация, говорете с Вашия лекар или консултант за начините за намаляване на мастурбацията. Терапия може да ви помогне да управлявате зависимостта си. Бихте могли да намалите и смените мастурбацията с други дейности. Следващия път, когато имате желание да мастурбирате, опитайте да:

 • отидете в парка
 • писане в дневник
 • прекарвайки времето си с приятели
 • отивам на разходка

Дали мастурбацията води до намаляване на сексуалната чувствителност?

При жени, които имат сексуална дисфункция, засиленото стимулиране, включително мастурбацията, може да помогне за увеличаване на сексуалното желание и чувствителност. Всъщност, две проучвания през 2009 г. сочат, че използването на вибратори сред жените и мъжете е свързано с увеличаване на желанието, възбудата и цялостната сексуална функция. Жените също съобщават за увеличаване на смазването, докато мъжете съобщават за по-добра еректилна функция, според проучванията.
Мастурбацията може да повлияе на чувствителността по време на секс за мъжете поради техниката им. Изследванията показват, че прекаленото захващане на пениса по време на мастурбацията може да намали усещането. Сексуалните здравни експерти препоръчват да се промени техниката ви по време на мастурбацията, за да се възстановят нивата на чувствителност по време на секс.

Ползите от мастурбацията

Мастурбацията е полезна за здравето!

Мастурбацията е полезна за здравето!

Мастурбацията е здравословна сексуална активност, която има много ползи за вашето физическо и психическо здраве. Съществуват ограничени проучвания за ползите от мастурбацията, но проучванията върху половото сношение и анекдотичните съобщения предполагат, че сексуалната стимулация, включително стимулирането чрез мастурбация, може да ви помогне:

 • облекчаване на натрупания стрес
 • спя по-добре
 • увеличи настроението ви
 • отпуснете се
 • чувствам удоволствие
 • облекчаване на спазмите
 • освободи сексуалното напрежение
 • имат по-добър секс
 • добре да разберете вашите желания и нужди

Двойките също могат да се мастурбират, за да изследват различни желания, както и да избягват бременност. Самоусъвършенстването също ви помага да предотвратите полово предаваната инфекция.

Мастурбация и рак на простатата

Някои изследвания показват, че редовната еякулация може да намали риска от рак на простатата, въпреки че лекарите не са сигурни защо. Проучване в 2015 г. установява, че рискът от рак на простатата е намалял с около 20% при мъже, които са еякулирали поне 21 пъти месечно. Австралийско проучване, публикувано през 2003 г., също открива подобна връзка между честата еякулация и по-ниския риск от рак на простатата. Няма доказателства обаче, че еякулацията редовно предпазва от напреднал рак на простатата.

Мастурбация по време на бременност

Хормонните промени по време на бременност карат някои бременни жени да усещат повишено сексуално желание. Мастурбацията е безопасен начин за освобождаване на сексуално напрежение по време на бременност. Самодоволството може също да помогне за облекчаване на симптомите на бременността, като болка в долната част на гърба. Възможно е да имате леки, неравномерни спазми или контракции на Braxton-Hicks, по време и след оргазъм. Те трябва да избледняват. Ако контракциите не изчезнат и станат по-болезнени и чести, свържете се незабавно с Вашия лекар.

Мастурбацията може да не е безопасна за жени с високорискова бременност, защото оргазмът може да увеличи шансовете ви за работа.

Мастурбацията и ефектите върху Вашето здраве: странични ефекти и ползи
3.7 (73.33%) 3 votes

Leave a comment