Билки и билколечение

Конопено масло: Предимства, приложение, нежелани реакции и факти

Топ ползи и приложение на конопено масло. Употреба за коса и кожа. Конопено масло и рак. Как се пие ? Състав.

Конопеното масло е масло, извлечено от конопеното растение. Всички растения в рода на канабиса могат да произвеждат маслото, но обикновено се използва само конопът за масло. Индустриалният коноп е коноп сорт, който е бил култивиран специално за промишлено производство и има най-малко психоактивни вещества, свързани с този род, най-вече THC. Конопеното масло обикновено е почти без ТНС и няма психоактивни свойства.

Семената са склонни да произвеждат най-доброто масло от коноп, въпреки че цялото растение може да бъде пресовано за масло. Студеното пресовано масло, което не е рафинирано, има богат, ароматен вкус и зелен нюанс. След рафинирането, конопеното масло става безцветно и вкусът е сравнително минимален. Съществуват редица приложения за него, както и различни формати на опаковки в резултат.

Една класическа употреба е в сапуни. Конопеното масло се използва и в бои и смазочни материали и като продукт за грижа за тялото. Тя може да се разтрива директно върху кожата за лечение на напукана, суха кожа или може да се смесва с масла за тяло, кремове за тяло и други продукти за лична хигиена. Някои хора я използват и като хранителна добавка, като се възползват от високата концентрация на есенциални мастни киселини в нерафинирано конопено масло и използват маслото като превръзка или гарнитура за подобряване на храненето.

Какво е конопено масло ?

Научете за какво е полезно конопено семе и конопено олио

Нерафинираното масло от коноп няма много дълъг срок на годност. Маслото бързо губи действие, освен ако не се съхранява в тъмни или в хладилника. Хората, които използват нерафинирано масло от коноп обикновено го купуват в малки количества, така че да не стане бързо гранясало. Маслото също не е годно за готвене, защото има много ниска точка на кипене. Рафинираното масло от коноп е много по-стабилно, въпреки че много от ползите от него не присъстват след рафинирането.

В някои региони отглеждането на коноп е забранено, въпреки че продуктите, произведени от коноп, като масло, конопени дрехи и конопена хартия, могат да бъдат законни. В други райони се допуска коноп, но само промишлен коноп и някои нации свободно разрешават отглеждането на всички растения в този род, като се приема, че регулирането е по-ефективно така, отколкото прякото забрана. Дивият коноп също не е необичаен в някои региони на света, което затруднява прилагането на забраните за конопените култури.

Употреба на конопено масло

Всяко приложение, което използва маслото за кожата и продуктите за коса, може да използва конопено масло, тъй като е по-полезно и  е от билка. Тя може да бъде използвана в много здравни проблеми като редуктор на болката или дори като лекарство.

  • Тъй като конопеното масло е естествено, то се използва като овлажняващо масло, което може да се нанесе ползи след душ или вана. Когато масажирате тялото си с него, той подхранва кожата и увеличава кръвообращението.
  • Конопеното масло се използва и при готвене, макар че не е подходящо за готвене с висока топлина. Заедно с придаването на лек орехов и хрупкав вкус към храната, тя може да бъде перфектното саланово масло, само ако не ползвате зехтина.
  • Друго приложение на конопено масло е използването му като биодизел по същия начин, както другите растителни масла. Това е безопасна заместител на петрола, тъй като е нетоксичен и не уврежда околната среда.
  • Почти всички форми на пластмаси могат да бъдат направени с помощта на конопено масло, вместо да се използва петрол като основа. Тъй като тези пластмаси, направени от нефт, освобождават вредни химикали, докато се разлагат, но тези от конопено масло, не.
  • Конопеното масло може да се използва и при производството на бои, тъй като не предизвиква никакви вредни емисии, когато се измие от канала и има много ниски емисии от петролните бои, които се използват в момента.

Прочети още:

11 невероятни ползи на масло от Розмарин

Топ 10 ползи на маслото от чаеното дърво: За кожа, акне и още

Състав на конопено масло

Маслото, съдържащо се в конопеното семе, е 75-80% полиненаситени мастни киселини (добри мазнини) и само 9-11% от по-малко желаните наситени мастни киселини. Маслото от конопено семе се счита за най-ненаситеното масло, получено от царството на растенията. Неизменните мастни киселини, съдържащи се в масло от конопено семе, се изискват в нашата храна повече от всеки друг витамин, но телата ни естествено не ги произвеждат.

Те трябва да бъдат получени от външни източници в храната, която ядем. Съществените мастни киселини участват в производството на жизненоважна енергия в човешкото тяло и без тях животът не е възможен. Като цяло, северноамериканците имат висок хранителен дефицит на есенциални мастни киселини, дължащи се на високия ни прием на животински мазнини спрямо растителни мазнини, причинени от високото ни потребление на преработени храни и месо, в сравнение с естествените органични храни.

Маслото от конопено семе е наречено „Най-перфектно балансирано масло от природата“, поради факта, че съдържа перфектно балансирано съотношение Омега 6 (линолеи / LA) към Омега 3 (алфа-линоленови / LNA) определено като оптимално изискване за дългосрочно здравословно хранене на хората. В допълнение, тя също така съдържа по-малки количества от 3 други полиненаситени мастни киселини в гама-линоленова киселина (GLA), олеинова киселина и стеаридонова киселина. Комбинацията от EFA е уникална сред маслените семена, годни за консумация.

Маслото от конопено семе също осигурява достатъчно количество антиоксиданти (витамин Е), каротин (прекурсор на витамин А), фитостероли, фосфолипиди и редица минерали, включително калций, магнезий, сяра, калий, фосфор и скромни количества желязо и цинк , Масло от конопено семе осигурява добър източник на хлорофил.

Ползи за здравето от конопено масло

Конопеното масло има редица ползи за здравето и неговите продукти, както и суровите му форми, се използват, за да осигурят много важни аминокиселини в организма. Ако тялото е лишено от някоя от тези аминокиселини, има сериозни проблеми като генетични мутации и рак.

Конопеното масло помага при рака като основен и неестествени аминокиселини присъстват в изобилие в маслото и по този начин, когато конопеното масло се използва редовно от раково болни, има шансове за излекуване. По този начин използването на масло от конопено семе е много полезно по много причини.

Ползи на конопено масло за кожата

Конопеното масло съдържа редица мастни киселини, които са много здрави за вашата кожа. Тези мастни киселини подхранват и хидратират кожата по правилния начин и в достатъчна степен. Има много продукти на кожата, като кремове за лице и кремове за тяло, които имат основно съдържание на конопено масло.
Това е така, защото е билков и почти няма странични ефекти. Кожен масаж само от конопено масло, ще ви даде здрава и хубава кожа, която изглежда много млада. Ако сте редовен потребител на конопени нефтопродукти за естествената грижа за кожата, тя действа и като преимущество против стареене. Конопеното масло предотвратява кожни заболявания като псориазис, екзема, акне и суха кожа.

Ползи за косата от конопено масло

Има много ползи за здравето на косата и на конопеното масло. Много продукти с нетърговски и билкови продукти за коса като шампоани, масла за коса, балсами и т.н. се произвеждат с конопено масло.
Подобно на грижата за кожата, масажите с продукти от конопено масло могат да подобрят кръвообращението в главата и мозъка. Измийте косата с шампоани с масло от коноп и кондиционери, които могат да уплътнят структурата на косъма и да предпазят скалпа от пърхот. По този начин масло от коноп е много полезно и за вашата грижа за косата. Загубата на коса също се намалява, като се използват и инфекции на скалпа и проблемите се избягват.

Алфа-линоленова киселина

Конопеното масло е богат източник на алфа-линоленова киселина. Алфа-линоленовата киселина е омега-3 мастна киселина, която е от съществено значение за правилната функция на органа. Той е подобен на омега-3 мастните киселини, открити в рибеното масло, и може да помогне за предотвратяване на сърдечни заболявания, артрит и депресия, според Медицинския център на университета в Мериленд. Той също така може да помогне за намаляване на холестерола с ниска плътност на липопротеините, за „лошия“ холестерол, който запушва артериите.

„Супер“ полиненаситени мастни киселини

Конопеното масло е богато и на „супер“ полиненаситени мастни киселини, най-вече гама-линоленовата киселина и стеаридоновата киселина. Въпреки че те не са основни мастни киселини, те могат да помогнат за намаляване на симптомите на атопичен дерматит и други кожни заболявания.

Въпреки това, количеството на тези несъществени мастни киселини варира в зависимост от качеството на конопеното растение, от което произлизат киселините.

Съдържание на протеин

Конопеното масло се състои от 25% протеин, казва д-р Андрю Уейл, програмен директор на Центъра за интегративна медицина в Аризона, който е признат от Управителния съвет на Аризона. Този висококачествен протеин осигурява аминокиселини в съотношения, подобни на протеина в месото и яйцата.

Структурата на протеините от конопено масло ги прави лесно смилаеми. В сравнение с други масла, конопеното масло осигурява протеините и аминокиселините, които тялото се нуждае, без да добавя ненужни калории.

Консумация на масло от семена от коноп

Дневната препоръчителна доза на масло от конопено семе е 14-28 ml (1 до 2 супени лъжици). Тази квота осигурява между 8 и 16 грама Омега 6 (LA) и между 3 и 6 грама Омега 3 (LNA).

И така, какво точно помага за здравето конопеното масло?

Конопените семена са богати на протеини, полиненаситени мастни киселини, омега 6, омега 3 и неразтворими фибри. Те са добър източник на токофероли или витамин Е антиоксиданти. Те са пълни с минерали като калий, магнезий, желязо, цинк, калций и фосфор, плюс микроелементи като стронций, торий, арсен и хром.

Високо в есенциалните мастни киселини, Омега 6 и Омега 3, конопеното масло може да се използва за повишаване на имунитета, противодействие на стареенето на кожата и подобряване на сърдечно-съдовото здраве. Няколко проучвания показват, че линолевата киселина, присъстваща в конопеното масло, може да забави процеса на стареене и да се бори с псориазис.

Странични ефекти на конопено масло

Конопеното масло може да се използва за лечение на незначителни здравни заболявания и като хранителна добавка за насърчаване на общото добро здраве. Конопеното масло се счита за един от най-полезните природни добавки за организма, поради способността му да осигурява на хората жизнено важни мастни киселини, които не бихме могли да произвеждаме сами. Трябва обаче да сте наясно и с потенциалните странични ефекти, свързани с конопеното масло. По този начин не забравяйте да говорите с медицински специалист за повече информация за конопените масла.

Храносмилателни симптоми
Според PeaceHealth, уебсайт, посветен на предоставянето на информация за множество различни добавки и лекарства, масло от коноп може да предизвика незначителни странични ефекти в храносмилателната система.

Например сайтът казва, че конопът и конопеното масло могат да омекотят изпражненията, което често води до диария или коремни спазми. Много пъти, прекомерната диария може да доведе до повишена загуба на тегло или малабсорбция. Докато са необходими по-нататъшни изследвания за обосноваване на тези твърдения за нежелани лекарствени реакции, се препоръчва за хора с анамнеза за храносмилателни нарушения или нередовни движения на червата да не приемат добавки от конопено масло.

Ефекти на кръвта
Друга често срещана нежелана реакция, която кономното масло може да причини при употребата на добавки, е сърдечната система и кръвообращението. Както се посочва в уебсайта на PeaceHealth, конопените нефтопродукти могат директно да повлияят на антикоагулантните свойства на тромбоцитите в кръвта, често потискайки самото им производство.

В резултат на това пациентите, които понастоящем се лекуват за недостатъчност на кръвосъсирването или друго сърдечно заболяване, се препоръчва да се отдръпнат от добавките от конопено масло от какъвто и да е вид, поради възможни усложнения на симптомите.

Тагове

Ivan Nikolov

Иван Николов е част от екипа на bilkabg.com и изработва статии въз основа на изследвания и информация на сайтовете healthline.com, mayoclinic.org и ncbi.nlm.nih.gov

На темата прочети също

Вашият коментар

Back to top button
Close
Close

Като продължавате да използвате сайта, приемате използването на "бисквитки". Повече информация

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close